maniatis img

PROYPOLOGISMOS18Ομιλία ως Ειδικός Εισηγητής στην Ολομέλεια για τον κρατικό Προϋπολογισμό οικ. έτους 2018 (Βουλή, 12.12.2017)

Τρεις χαρακτηρισμούς απέδωσε στον Προϋπολογισμό οικ. Έτους 2018 ο Γιάννης Μανιάτης, Ειδικός Εισηγητής της ΔΗΣΥ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Α) Προϋπολογισμός που εμπεριέχει πολλά ψέματα, β) Συντηρητικός, αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός και γ) Προϋπολογισμός που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση. Επιπλέον κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να βρεθούν νέες πηγές εθνικού πλούτου, έτσι ώστε να υποκατασταθεί η υπερφορολόγηση ή τα δάνεια με άλλες πηγές. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε: στην αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και του ορυκτού πλούτου της χώρας, στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στις Προστατευόμενες Περιοχές και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη. 

MANIATIS VOULI 24.11.2017Ομιλία ως Ειδικός Αγορητής στην Ολομέλεια για Ν/Σ Ψηφιακής Πολιτικής (Κύρωση Σύμβασης ΕΛΛΑΣ ΣΑΤ)

Αγαπητοί συνάδελφοι, για την κύρωση της Σύμβασης τοποθετηθήκαμε και στην Επιτροπή και είπαμε ότι είμαστε θετικοί. Είμαστε θετικοί σε μια σύμβαση που για πρώτη φορά υπογράφτηκε το 1994 ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΛΛΑΣ ΣAT, έτσι ώστε να ανοίξει μια νέα περίοδος στο διεθνές γίγνεσθαι για την τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση της χώρας.

Μετά από 20 χρόνια λειτουργίας είναι βέβαιο ότι έχουν υπάρξει συμπεράσματα με βάση τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις που υπήρξαν στο ενδιάμεσο, αλλά και να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, της ITU, έτσι ώστε να υπογράψουμε μια σύμβαση όπως ακριβώς υπογράφουν όλα τα σύγχρονα κράτη. Θέλω να ελπίζω ότι, αν εξαιρέσουμε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Σύμβαση την οποία έχουμε μπροστά μας.

MANPRΠρος: Πρόεδρο ΠΟΣΔΕΠ, καθ. Ε. Ευσταθόπουλο

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

λυπάμαι που λόγω έκτακτης υποχρέωσης στην Αθήνα δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα, πολύ περισσότερο που η Ημερίδα για τον ρόλο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, αποτελεί για μένα μια από τις 4 κορυφαίες νέες πηγές εθνικού πλούτου που μπορούν να δημιουργήσουν την Μετά την Κρίση Ελλάδα.

Επιτρέψτε μου όμως συνοπτικά κάποιες σκέψεις που σκόπευα να αναπτύξω: 

MANIATIS VOULI 24.11.2017Ομιλία ως Ειδικός Εισηγητής στην Επιτροπή Οικονομικών, Σ/Ν ΥΠΟΙΚ
«Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2018»

Αγαπητοί συνάδελφοι, ήμασταν σίγουροι, ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνητικό επιτελείο, παρακολουθούσε πολύ στενά τις εξελίξεις και τις εκλογές στο χώρο της κεντροαριστεράς. Χαίρομαι πραγματικά, γιατί ο κ. Τσακαλώτος, ομολόγησε το ενδιαφέρον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την προεκλογική πορεία που οδήγησε στο τέλος 210.000 προοδευτικούς πολίτες, να σηκωθούν από τον καναπέ, όπου κάποιοι θέλουν να τον έχουν και να έρθουν να ψηφίσουν. Κύριε Υπουργέ, ξέραμε, ότι το παρακολουθείτε, αλλά προφανώς το παρακολουθήσατε από την οπτική γωνία που σας βολεύει. 

Τοποθέτησή Γ. Μανιάτη στη Βουλή σχετικά με τη ρύπανση του Σαρωνικού (Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, 20/9/2017)
 

 

2017 08 01 VOULIΟμιλία Γ. Μανιάτη κατά τη συζήτηση του Ν/Σ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα ο καθ. Γιάννης Μανιάτης,  βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, Υπεύθυνος της Κ.Ο. για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μανιάτης τόνισε:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας φροντίσει για την απωλεσθείσα τιμή του που επιτρέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς α’ κατοικίας σε νοικοκυριά χαμηλού κ μεσαίου εισοδήματος

2. Το ν/σ για την παιδεία είναι η λυδία λίθος που κρίνει τι σημαίνει προοδευτική και τι οπισθοδρομική παράταξη. Η κυβέρνηση ανήκει στους δεύτερους

3. Το ν/σ Γαβρόγλου δεν απαντάει στην αγωνία γονέων κ σπουδαστών: καμία λέξη για αύξηση απασχόλησης, στήριξη εθνικής οικονομίας, δημιουργία πηγών πλούτου

4. 15.000 ακαδημαϊκοί, 20.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 300.000 προπτυχιακοί οδηγούνται πίσω, στην απόγνωση, χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον τους

5. Οραματιζόμαστε ένα απελευθερωμένο από κρατισμό πανεπιστήμιο, αυτόνομο, σύγχρονο, ανταγωνιστικό, δημόσιο. Που δεν φοβάται τη σύγκριση με τα καλύτερα ιδιωτικά, ή τα καλύτερα ξένα δημόσια. Θα δώσουμε αγώνα για να το καταφέρουμε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη:

 

VOULI 28 7 2017Σημεία ομιλίας Γ. Μανιάτη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του ΥΠΟΙΚ «Προσαρμογή της ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις»

  • Τσακαλώτος «Ο Πρωθυπουργός είναι αέρας»: Ο Υπ. Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, είπε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν ήταν ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από την έξοδο του Σαμαρά και ότι ήταν αέρας. Συγκρίνοντας την τοποθέτησή του με τα λόγια του κ. Τσίπρα στον Alpha, προκύπτει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά προσέγγισης σ’ αυτό το μείζον οικονομικό κι εθνικό θέμα ανάμεσα τους.
  • Επιτόκιο αρνητικής «έκπληξης»: Όλοι οι οικονομολόγοι έχουν δημοσιεύσει αξιολογήσεις ότι η προχθεσινή έξοδος της χώρας στις αγορές ήταν ακριβότερη από την αντίστοιχη έξοδο του 2014, εάν κανείς λάβει υπ’ όψιν του το αντίστοιχο spread της Γερμανίας. Το μέτρο σύγκρισης δεν είναι τα απόλυτα επιτόκια, αλλά το πόσο πιο πάνω ή πιο κάτω από τη χώρα αναφοράς, που είναι η Γερμανία, δανείστηκε η χώρα το 2014 και το 2017. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν ένα επιτόκιο έκπληξη. Προφανώς, αρνητική έκπληξη. Έκπληξη ψυχρολουσίας.

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata