maniatis img

2019.04.15 vouliΟμιλία, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, στην Ολομέλεια της Βουλής  στο νσχ  του ΥΠΟΙΚ για αιγιαλό και παραλία

Η κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται σε απελπιστική θέση, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε απόγνωση μπροστά στη βέβαιη συντριβή του στις επόμενες εκλογές. Απέτυχαν όλα τα αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν αναπτυξιακής εκτόξευσης. Απέτυχε κάθε προσπάθεια διάσπασης της αντιπολίτευσης  με τη μεθόδευση των Πρεσπών. Απέτυχε η πολυδιαφημισμένη απόπειρα οικοδόμησης δήθεν Προοδευτικών Γεφυρών, λόγω έλλειψης υλικών, αλλά και λόγω φθαρμένων υλικών. Κάθε προσπάθεια πολιτικής, αλλά και δημοσκοπικής ανάκαμψης, βουλιάζει στην ανυποληψία και την τοξικότητά της. 

Βρήκατε λοιπόν ύστατο καταφύγιο, στην πολιτική λάσπης και σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων. Αυτή η ύστατη επιλογή σας, ξέρετε τι σημαίνει, κύριες και κύριοι της συμπολίτευσης; Ότι έχετε ηττηθεί πολιτικά, ιδεολογικά, ιστορικά, ηθικά και αισθητικά. Έχετε ηττηθεί σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχετε επιχειρήματα, έχουν απομονωθεί οι ιδέες και οι πρακτικές σας και βρίσκεστε σε συνεχή περιθωριοποίηση από το λαό και την κοινωνία. Γίνεστε όλο και περισσότερο αναξιόπιστοι, πολιτικά και κοινωνικά και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το βασικό λαϊκό αίσθημα είναι το «φύγετε», ανεξαρτήτως πολιτικής εναλλακτικής.

Σε ότι δε αφορά στην πορεία του προοδευτικού χώρου, τον οποίο πολύ επικαλείστε τελευταία, εσείς και οι γυρολόγοι συνοδοιπόροι σας, θα πρέπει να ξέρετε μια πολύ απλή ιστορική αλήθεια. Το βάθος της ζημιάς που κάνατε στη κοινωνία, με τα όσα ψευδώς και δημαγωγικά υποσχεθήκατε, αλλά και στη χώρα με την παρακμιακή πρακτική σας, είναι ευθέως ανάλογο με το βάθος της φθοράς, που επιφέρατε συνολικά στην Προοδευτική Παράταξη. 

Επικαλεστήκατε τις αξίες και τα οράματά της. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδύεται προσωπικά και πολιτικά χωρίς ντροπή, την εμβληματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Μέχρι και πράσινο ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε. Έχουμε μια κακόγουστη παντομίμα, ενός ασύγνωστου και απρεπούς δήθεν μηχανικού του Πολυτεχνείου, που όμως δεν γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν οι 130.000 Έλληνες μηχανικοί και οι μαθητές του λυκείου. Ο κ. Τσίπρας, δήθεν μηχανικός, δεν γνωρίζει ότι οι 360° εν είναι προς την ίδια κατεύθυνση και όχι προς την αντίθετη, που νόμιζε.  

Κακόγουστοι ηθοποιοί, μιας κακοπαιγμένης παράστασης, ότι δήθεν είστε οι συνεχιστές της σύγχρονης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Αδιαφορείτε που την τραυματίζετε ανεπανόρθωτα και τη διασύρετε ιστορικά και πολιτικά, με τις πρακτικές σας.

Σήμερα που μιλάμε κι εν όψει κρίσιμων πολιτικών επιλογών για τη χώρα, αλλά και για το προοδευτικό κίνημα, εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, είμαστε υπερήφανοι για τη συνολική προσφορά του ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Εσείς για τα 5 χρόνια της δίκης σας διακυβέρνησης είστε περήφανοι; Δεν είστε περήφανοι, γιατί ντρέπεστε και κρύβεστε πίσω από το φερετζέ της δήθεν Προοδευτικής Συμμαχίας. Προσπαθείτε να κρύψετε τα λάθη σας. Προσπαθείτε με αυτή τη δήθεν Προοδευτική να στηριχτείτε στα στελέχη της Καραμανλικής δεξιάς που χρεωκόπησε τη χώρα, της Ακροδεξιάς του Καμμένου και των υπολειμμάτων στελεχών του ´Ακη, με Πολάκηδες, με Πετσίτηδες, με Ρασπούτιν, και με λοιπούς πολιτικούς συγγενείς, οι οποίοι είναι ο πολιτικός - φυσικός σύμμαχος και συνεργάτης σας.

Με τις Πρέσπες καταστρέψατε όλο το οικοδόμημα του Προοδευτικού Πατριωτισμού, που με πολύ κόπο έκτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Την προβάλλετε μάλιστα και ως τομή μεταξύ συντηρητισμού και προοδευτισμού. 

Εμείς λοιπόν, οι δημοκράτες πολίτες, που αντέξαμε στα δύσκολα, που υπερασπιστήκαμε λαό, δημοκρατία και κοινωνία μόνοι μας, όταν από κοινού από τις πάνω και κάτω πλατείες εσείς και οι Χρυσαυγίτες μάς υβρίζατε, εμείς σας λέμε ότι προοδευτικό κίνημα χωρίς πατριωτική διάσταση δεν υπάρχει. Αναρωτιέστε μετά δήθεν, γιατί φουντώνει η ακροδεξιά την οποία  μάλιστα υποτίθεται ότι θέλετε να πολεμήσετε. 

Η ακροδεξιά όμως φουντώνει, γιατί υποτιμήσατε και καταγγείλατε το εθνικό αίσθημα και το πατριωτικό φρόνημα του λαού μας, ως ακροδεξιό. Η Ακροδεξιά φουντώνει γιατί εσείς με την πολιτική σας είστε οι χρυσοί χορηγοί της Χρυσής Αυγής.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, θα διαχειριστούμε μετά τις εκλογές, με πατριωτική υπευθυνότητα την τρίτη διερευνητική εντολή. Που δεν θα δοθεί στη νεοναζιστική ακροδεξιά, αλλά στη Δημοκρατική παράταξη.

Μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, αλλά γεννάτε και κρύβετε τα σκάνδαλα της ΔΕΠΑ, του Θριάσιου, του Αεροδρομίου.  Μιλάτε για Σοσιαλισμό κι έχετε κοινά συμφέροντα με τον Μαδούρο, που το φασιστικό καθεστώς του οδηγεί το λαό της Βενεζουέλας σε λιμοκτονία και ανθρωπιστική κρίση, που δολοφονεί δημοκράτες πολίτες. Μιλάτε για Δημοκρατία και η μόνη σας έγνοια είναι πώς θα τη χειραγωγήσετε και πώς θα ελέγξετε τους θεσμούς για να κτυπήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και αυτό μέσα από την σταλινική και εξουσιαστική αντίληψή σας «έχουμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία». 

Βιάζετε καθημερινά τη Δικαιοσύνη, υβρίζετε την κοινή λογική, με την ανήθικη  γελοιότητα της σκευωρίας Novartis. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και όλοι εμείς, μια γροθιά, σας λέμε ότι τα εγκλήματά σας κατά του Δημοκρατικού πολιτεύματος, κατά του μέλλοντος της πατρίδας, δεν θα επιτρέψουμε  να παραγραφούν.   

Μέσα σε 5 χρόνια διαλύσατε και διασύρατε, πολιτικά και κοινωνικά, κάθε έννοια προοδευτισμού. Με κορυφαίο παράδειγμα, τη στρατηγική, προγραμματική και κυβερνητική σας συμμαχία με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, τον οποίο σήμερα θέλετε δήθεν να πολεμήσετε, αλλά και από τον οποίο δεν θέλετε να απογαλακτιστείτε.

Ο ακροδεξιός Αμβρόσιος, η ακροδεξιά Βασιλική Θάνου, οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, που δεν σας πειράζουν, είναι τα στηρίγματά σας. 

Πάρτε το είδηση! Η πολιτική ιστορία θα καταγράψει τη διακυβέρνησή σας ως προοδευτικό έκτρωμα, ως προοδευτικό έλλειμμα, στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα σας ταυτίσει με μια κρίσιμη περίοδο πολιτικής φθοράς και ιδεολογικής αναξιοπιστίας του προοδευτικού κινήματος.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για το προοδευτικό κίνημα και με τη ραγδαία αντεπίθεση του συντηρητικού χώρου, το βαρύ φορτίο ανασύνταξης και ανάκαμψης του νέου προοδευτισμού περνάει μέσα από την πολιτική ενίσχυση και την εκλογική ενδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής.

Για να υπάρξει με αξιώσεις, αναβαθμισμένο προοδευτικό κίνημα στη χώρα, πρέπει με συνέπεια και συνέχεια  να τρέξουμε τη διαδρομή της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη στρατηγική νίκη του Κινήματος Αλλαγής. Αυτή είναι σήμερα η μόνη πολιτική Προοδευτικής Ανασύστασης. 

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί γέννημα του ΠΑΣΟΚ, που καταξίωσε κι έκανε μεγάλη την Προοδευτική Παράταξη. Μια παράταξη που δεν θα επιτρέψουμε να απαξιώσει και να διασύρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο προοδευτικός κόσμος με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές, θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή, ανοίγοντας μια καινούρια σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου και δεν θα επιτρέψουμε να κατατίθενται εκτρώματα, όπως αυτό που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Θα συγκρίνει την προσφορά και συμβολή του καθενός. Ποιος είπε την αλήθεια, ποιος άσκησε προοδευτική πατριωτική πολιτική, ποιος θεμελίωσε το Κράτος Δικαίου και Αλληλεγγύης, ποιος διαμόρφωσε με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μια περήφανη Ελλάδα.

Επί του νσχ: Πριν αναφερθώ στο τι κάνετε τώρα, θα σας θυμίσω τι κάνατε από την πρώτη μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας: 

27 Φεβρουαρίου 2015 (ούτε 20 μέρες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης, έστειλε έγγραφο για προσωρινή αναβολή εντολής κατεδάφισης για την επόμενη μέρα, και ο Υπουργός Εσωτερικών της πρώτης φορά Αριστεράς λέει «Σας παρακαλούμε να αναβάλετε προσωρινά την κατεδάφιση στην περιοχή Περιβολάκια Ραφήνας, για να εξεταστούν οι ισχυρισμοί του φερόμενου ιδιοκτήτη, κ. …». 

Νοέμβριος 2015, Τροπολογία από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγ. Κουρουμπλή (ο αγαπημένος του ακροδεξιού Αμβρόσιου) και του Αναπλ. Υπ. Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνη, για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων ακόμη και μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Μετά την παρέμβασή μας, δήλωσε στη Βουλή ο κ. Τσιρώνης ότι την αποσύρει μετά από εντολή του κ. Τσίπρα και με την ίδια εντολή θα την καταθέσει σε επόμενο νσχ. 

Επειδή δεν είμαστε ίδιοι όλοι, θα σας πω τι κάναμε εμείς:

Ιούνιος 2014, ν.4269, άρθρο 11, παρ.1 «Έως το 2020 ολοκληρώνεται με ευθύνη όλων των αρμόδιων υπουργείων η ψηφιοποίηση και καταγραφή όλων των Θεσμικών Γραμμών αρμοδιότητάς τους και καταχωρίζονται οι Θεσμικές Γραμμές σε κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής». (ο αιγιαλός και η παραλία είναι Θεσμική Γραμμή αρμοδιότητας του Υπουργείο Οικονομικών κι εμείς το 2014 καταγράψαμε αυτή την απόφαση). Αυτοί είμαστε εμείς για την προστασία του περιβάλλοντος, του αιγιαλού και της παραλίας. Επιπλέον, δώσαμε εντολή να γίνει το πρώτο πιλοτικό για το Σύστημα Ψηφιακών Γραμμών όλης της Ελλάδας. Καταθέτω για τα πρακτικά τον πρώτο πιλοτικό χάρτη που φτιάχτηκε για 17 επίπεδα Θεσμικών Γραμμών για όλο το νομό Κοζάνης.

23.12.2016, ο ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 14 του ν. 4447 «Με την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καταργούνται τα άρθρα 1-13 του ν.4269», δηλ. και το άρθρο 11, δηλ. την υποχρέωση όλων των υπουργείων και όλων των δημοσίων υπηρεσιών να καταχωρίσουν σε ενιαίο σύστημα τις Ψηφιακές Θεσμικές Γραμμές της χώρας. Η Τρόικα επιμένει να κατατεθεί νσχ όπως το σημερινό. Καταθέτω για τα πρακτικά το επίσημο Δελτίο Τύπου που υπέγραψα ως Υπουργός Περιβάλλοντος, αρνούμενος να υπογράψω αυτό που υπογράφουν τώρα οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης και πολλοί άλλοι δήθεν «ευαίσθητοι προστάτες» του περιβάλλοντος. Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νσχ για αιγιαλό και παραλία».

Παραδώσαμε για τον αιγιαλό και την παραλία, πλήρεις, ακριβείς δορυφορικές εικόνες της Ελλάδας, ενημερωμένες για τα 16.000χλμ των ελληνικών ακτών, με ακρίβεια των δορυφορικών εικόνων 25 εκατοστά και με εντολή στην εταιρεία Κτηματολογίου να κάνει την προκαταρκτική χάραξη αιγιαλού και παραλίας, κι έγινε και μέσα σε 2 χρόνια απεστάλη αυτός ο χάρτης σε όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, έτοιμη χαραγμένη προκαταρκτική ακτογραμμή με βάση τις δορυφορικές εικόνες και οι Κτηματικές Υπηρεσίες έπρεπε να έχουν τις όποιες διορθώσεις μέχρι τις 31.6.2018. Δηλ. μέχρι πριν 1 χρόνο θα έπρεπε όλη η Ελλάδα να έχει με ακρίβεια χαραγμένες τις γραμμές του αιγιαλού και της παραλίας. Σήμερα, είμαστε όπως λέει ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών «Περιβαλλοντικό έγκλημα που ο τεχνικός κόσμος δεν μπορεί να συναινέσει. Η περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης σταματά έξω από τις πόρτες των μεγάλων ξενοδοχείων». Τέλος, η ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού λέει τα πάντα σε 3 γραμμές «Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ως προς την αντισυνταγματικότητα της αλλοίωσης του παράκτιου χώρου είναι πάγια, διαυγής και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Χαρακτηριστικό επίσης, ότι αποφάσεις του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζουν τις αυθαίρετες επεμβάσεις στον παρόχθιο χώρο ως έγκλημα».

Κύριες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ξανακοιταχθείτε στον καθρέφτη σας κι αν έχετε θάρρος ή θράσος, να ξαναμιλήσετε περί Προοδευτισμού και περί του τελευταίου φύλου συκής που κατέπεσε κι αυτό περί δήθεν περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata