maniatis img

 

Την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, για τη νέα ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών. Στις διαπραγματεύσεις αυτές, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες προσήλθαν με μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή: καμία συνεργασία με την ακροδεξιά.

Αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας με κόμματα όπως οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, η προοπτική αυτή φάνηκε να υποχωρεί,  τουλάχιστον προς το παρόν. Βοήθησε το γεγονός ,ότι παρά τις προεκλογικές Κασσάνδρες, η ακροδεξιά δεν κατάφερε το στόχο της να είναι η δεύτερη δύναμη του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Αντιθέτως, παρά τις απώλειες των Φιλελευθέρων, η καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στήριξε ισχυρά την πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της προηγούμενης πενταετίας.

2024 03 22 KATHIMERINI

Μέσα στη δίνη της σκληρής ελληνικής πολιτικής συγκυρίας, ένα ευχαριστώ στους μεταπτυχιακούς μου φοιτητές, που συνεχίζουν τις σημαντικές έρευνες για το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας, την Κλιματική Κρίση.

2024 03 22 KATHIMERINI

2024 03 23 KREPORT

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Παπαγιαννίδη και το εξαιρετικό KReport που επιμελήθηκε για το βιβλίο μου «Επειδή δεν υπάρχει Planet B». 
 
Δείτε το άρθρο ηλεκτρονικά ΕΔΩ
 

Επειδή δεν υπάρχει Planet B, του Γιάννη Μανιάτη (σε συνεργασία με Μ. Προβατά), Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ, Αθήνα 2023, σελίδες 217

Είναι ο Γιάννης Μανιάτης από τους ελάχιστους ανθρώπους στην Ελλάδα που διαθέτει βαθύτερη γνώση των περιβαλλοντικών προκλήσεων όπως πορεύονται σφιχταγκαλιασμένες με το ενεργειακό – από τους ελάχιστους, δηλαδή, αν δεν μείνει κανείς στην γενικόλογη μηντιακή αποτύπωση των παραπάνω. Το θέλησε μάλιστα το τυχαίο των πολιτικών πραγμάτων να βρεθεί με το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις Κυβερνήσεις ΓΑΠ και Σαμαρά/Βενιζέλου, και τούτο την εποχή που στην ΕΕ αποκρυσταλλώνονταν οι (υποτίθεται μακροπρόθεσμες…) επιλογές στα περιβαλλοντικά και στην ενεργειακή διαχείριση: Πόσοι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν την ευκαιρία να προεδρεύουν – το 2014 – και του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και εκείνου της Ενέργειας, με όλες τις φιλοδοξίες αλλά και τις αμφιβολίες που (ήδη) πρόβαλλαν στον ορίζοντα;

 

2024 03 23 KREPORT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Προκλήσεις που προκύπτουν αφενός από την ανατροπή εσωτερικών ισορροπιών αφετέρου από την επενέργεια ευρύτερων διεθνών εξελίξεων.

Βγαίνουμε από μία εποχή σταθερότητας και ασφάλειας και εισερχόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί η γεωπολιτική και γεωοικονομική ρευστότητα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και - με διορατικότητα - να επιδιώξει τη δική της στρατηγική αυτονομία σε όλους τους ευαίσθητους τομείς.

Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς και τους οραματιστές.

Δείτε το άρθρο ηλεκτρονικά ΕΔΩ

2024 03 17 ΚΑΤΗΙΜΕΡΙΝΙ

Η Ευρώπη αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχει και ανάπτυξη και μείωση των εκπομπών αερίων.

Από την άλλη, ξεχνάμε συχνά ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο των εκπομπών, δεν είναι οι γνωστές μεγάλες δυτικές εταιρίες (που παράγουν μόνο το 13% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου), αλλά οι κρατικές εταιρίες απολυταρχικών καθεστώτων (που παράγουν το 60% των ποσοτήτων) και δεν λογοδοτούν πουθενά.

 

 2024 03 17 ΚΑΤΗΙΜΕΡΙΝΙ

 

2024.03.15 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ n

Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, θα βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, για να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη και τον Ομότ. Καθηγητή του ΑΠΘ Θανάση Τσαυτάρη, με αφορμή το βιβλίο μου για την Κλιματική Αλλαγή και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο πλανήτης.

Την (ελπίζω) ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση θα συντονίσει η  δημοσιογράφος κα Αναστασία Καρυπίδου.

Θα χαρώ να τα πούμε από κοντά.

2024.03.15 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ n 

 

 

2024 03 08 KATHIMERINI

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιούργησαν 36 εκατ νέες θέσεις εργασίας και μείωσαν στο 1/3 τις εκπομπές αέριων ρύπων. Από την άλλη, τα πετροχημικά είναι η βάση για πληθώρα προϊόντων καθημερινής χρήσης.

 2024 03 08 KATHIMERINI

 

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata