maniatis img

ATHENSVOICEΖητώ την έγκριση  των προοδευτικών πολιτών, για τη νέα αρχή μιας Μεγάλης και Σύγχρονης Παράταξης. Αυτό απαιτεί βαθιές ανατροπές, ξεκινώντας από τα πρόσωπα. Οι σημερινές ηγεσίες του χώρου, ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Δεν θα ξεκολλήσουμε από το στάσιμο άθροισμα του 8% αν δεν αλλάξουμε τις ηγεσίες, που ήδη δοκιμάστηκαν.

Νέα Παράταξη, χωρίς Νέα Ηγεσία δεν γίνεται. Θέλουμε όμως νέο ηγετικό πρόσωπο με κοινωνικά ένσημα, με ένσημα δουλειάς, αλλά και με πολιτική ταυτότητα. Όχι ηγεσία των κομματικών εργαστηρίων, όχι ηγεσία του θολού πολιτικού στίγματος.

PROTAGONΗ είδηση με βρήκε την ώρα που προετοιμάζω το υλικό που θα χρειαστώ στο χειμερινό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου θα διδάξω το μάθημα  «Μεταφορά Τεχνολογίας και Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα». Αλλά ακριβώς εξαιτίας της είδησης αυτής σκέφτομαι να τον αλλάξω τον τίτλο και να το ονομάσω  «Πώς να καταστρέψεις την ψηφιακή επιχειρηματικότητα κάνοντας ρουσφέτια σε συντεχνίες».

Η είδηση αφορά στο νομοσχέδιο που ετοίμασε ο κ. Σπίρτζης με το οποίο θέλει να επιβάλλει την αλλαγή του καθεστώτος, με το οποίο λειτουργούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής μεταφορικών υπηρεσιών (το γνωστό Taxibeat και πλέον Beat μετά την εξαγορά της εταιρείας) κι από «διαμεσολαβητές» να τις καταστήσει «επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου» και μάλιστα με υποχρεωτικά τριετή συμβόλαια με οδηγούς ταξί.

FREESUNDAYΣτις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν πιά κοινός τόπος πως τα εγκαίνια της ΔΕΘ ως μείζον πολιτικό-οικονομικό γεγονός είχαν ξεπεραστεί από τα πράγματα.

Αίφνης, το 2014 ο Α.Τσίπρας ανακάλυψε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ήταν τότε που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα αποκαθιστούσε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και θα τον παρακαλούσε  Μέρκελ να μας δανείσει.

Από τα εγκαίνια της ΔΕΘ του 2014 μέχρι της ΔΕΘ του 2017, ο κ. Τσίπρας ομολόγησε πως δήθεν έπεσε θύμα των αυταπατών του, πως δεν είχε επίγνωση των ευθυνών που αναλάμβανε, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της χώρας.

LIBERALΗ πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ταχθεί στο σύνολό της ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστήμιων, σε έκτακτη σύνοδό τους ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στην αντίθεσή τους με όλες τις βασικές διατάξεις του. Με τις ρυθμίσεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης, τις διοικητικές υπερυθμίσεις, την εσωστρέφεια, τις στρεβλώσεις στο άσυλο, τον κομματισμό, την εκλογή Καθηγητών με κλειστές διαδικασίες. Το τραγικά οπισθοδρομικό νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απομονώνει και αποσυνδέει το ελληνικό πανεπιστήμιο από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου δικαιωματικά ανήκει και τελικά οδηγεί σε μείωση της ποιότητας των σπουδών, σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά Ελλήνων.

MANIATHS BOULIΩς ακαδημαϊκός δάσκαλος, έχω υποχρέωση να τοποθετηθώ ξεκάθαρα στο πρόσφατο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια, γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για την κορύφωση της πιο οπισθοδρομικής, της πιο αντιδραστικής προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δημιουργήσει καθεστώς και να οδηγήσει σε απόλυτη παρακμή τα ελληνικά Πανεπιστήμια, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές  συνέπειες για το μέλλον της χώρας.

Μετά από 2 χρόνια προσχηματικού διαλόγου για την Παιδεία, μετά από 2 χρόνια συνεχούς απαξίωσης του Πανεπιστημίου με αποσπασματικές διατάξεις (ποιος μπορεί να ξεχάσει τη διάταξη για την κλειστή διαδικασία καθηγητοποίησης μόνιμων υπαλλήλων που ακυρώθηκε με νέα διάταξη λίγες μέρες αργότερα, με ωμή ομολογία για το ανεφάρμοστό της), έχουμε τώρα την τελική πρόταση της κυβέρνησης.

LOGO KARFIΤο πρόσφατο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί το ξεκίνημα για μια νέα πορεία του χώρου.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, μία κυβέρνηση περαστικών τυχοδιωκτών, στοχοποιεί μία ολόκληρη κατηγορία συμπολιτών μας, θεωρώντας την ταξικό εχθρό της. Η μεσαία τάξη. Πλέον έδωσε τη θέση της σε μία νέα κοινωνική τάξη, τους καινούργιους μη προνομιούχους. Πρόκειται για πολίτες που έχουν χάσει την ελπίδα τους, μιας και ο κ. Τσίπρας από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», προχωρά σε χιλιάδες πλειστηριασμούς Α΄ κατοικίας για μεσαία και φτωχά εισοδήματα. Αφού πρώτα έκαναν τη χώρα αποικία, τώρα δεν διστάζουν να κόψουν έως και 3 συντάξεις από τους συνταξιούχους. Από την άλλη, η Ν.Δ., παρά το αίτημα για εκλογές, εξυπηρετείται πολιτικά, με τη λογική «Άσε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα και βλέπουμε».Πρόκειται για δύο στρατηγικές που απαξιώνουν τη χώρα, και προσβάλλουν σε ηθικό κι  αξιακό επίπεδο τους πολίτες και την κοινωνία. Κι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Δημοκρατικής Παράταξης: να αποτελέσουμε την αξιόπιστη επιλογή ψήφου για όλους τους πολίτες και κυρίως για εκείνους που σήμερα αισθάνονται εκτός των τειχών.

LIBERALΤο μεγάλο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων της χώρας έχει εκτιμηθεί στο ύψος των 50 δισ. ευρώ. Η μέχρι σήμερα αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας έχει γίνει με τρόπο που σε πολλές περιπτώσεις πολύ λίγο έχει συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Το βασικό κριτήριο σε όλες τις περιπτώσεις είναι η οικονομική προσφορά του εκάστοτε ενδιαφερομένου. Ο τρόπος αυτός είναι αποσπασματικός και δεν συντελεί σε μια ολιστική αξιοποίηση του συνόλου της εθνικής δημόσιας περιουσίας, η οποία με την αντίστοιχη μόχλευση που θα προκύψει, μπορεί να πλησιάσει τα συνολικά 150 δισ. ευρώ, σε βάθος μόλις 10 ετών. Μια αξιοποίηση η οποία μπορεί να αποτελέσει το κορυφαίο αναπτυξιακό σοκ για τον σπουδαιότερο συντελεστή ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης του τεράστιου προβλήματος του 1,5 εκατ. ανέργων, του 1,5 εκατ. Ελλήνων με ακραία φτώχεια.

Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη δεν αποτελεί μια απολίτικη έννοια και στρατηγική, αλλά μια βαθύτατα πολιτική αντίληψη για το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών, πιστεύω ότι η Προοδευτική Ανάπτυξη πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Αειφόρος (με σεβασμό στο περιβάλλον), Έξυπνη (με χρήση νέων τεχνολογιών), Κυκλική (με επανάχρηση και ανακύκλωση των πρώτων υλών), Χωρίς Αποκλεισμούς (νέων, γυναικών, ΑΜΕΑ, κ.ά.), Δίκαιη Κοινωνικά και Χωρικά (με Κοινωνική Αλληλεγγύη και μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων), με δημιουργία θέσεων εργασίας.

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata