maniatis img

2019.05.23 1

Στις 20 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγαίνει, όχι γενικά από τα μνημόνια, όπως λένε διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά από το “Μνημόνιο Τσίπρα”, το αχρείαστο μνημόνιο των 86 δις €, το μνημόνιο που έφερε παραπάνω περικοπές μισθών, μείωση αφορολογήτου, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, 50% αύξηση στο ιδιωτικό χρέος και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας.

Άρα, ας μην πανηγυρίζουν αυτοί που μας έβαλαν στο δικό τους μνημόνιο, ενώ το πληρώνει ο κόσμος.

Χαιρετίζω τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα σε πάνω από 50 πρυτάνεις ελληνικών και κινεζικών Πανεπιστημίων. 

Ευχαριστώ την κυρία Πρέσβη, για την εξαιρετικά δημιουργική παρουσία της στη χώρα μας, με διαρκείς πρωτοβουλίες ανάπτυξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων, σε όλους τους τομείς. Από τη ναυτιλία και τις μεταφορές, μέχρι την ενέργεια και το περιβάλλον και από την καινοτομία, μέχρι τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. 

SYN KINAL 3

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών με ή χωρίς ταυτόχρονα και εθνικές. Το μήνυμα όμως θα δοθεί από τους πολίτες. Αν μετά από 10 χρόνια Μνημονίων, τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και οι πολίτες, μάθαμε κάτι, αν γίναμε σοφότεροι. Κατάλαβε το πολιτικό σύστημα, ουσιαστικά τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός από το Κίνημα Αλλαγής, ότι μόνο με αλήθειες λύνονται τα προβλήματα; Πως δεν μπορεί πια ο τυχοδιωκτισμός, ο κυνισμός και το μεγάλο ψέμα να βαυκαλίζουν τους ανθρώπους με υποσχέσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν; Κατάλαβαν οι πολίτες ότι στην πραγματικότητα αυτοί που τους χαϊδεύουν τα αυτιά, είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί τους; Είναι αυτοί που στην πραγματικότητα κόβουν τα όνειρα των νέων παιδιών, κόβουν τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή;

2019.03.19 NAFTERMPORIKI 1(Πρόχειρη απομαγνητοφώνηση)

Αισθάνομαι όμορφα να είμαι σήμερα σε μία σημαντική εκδήλωση μιας από τις πιο έγκυρες, από τις σπουδαιότερες ελληνικές εφημερίδες. Είναι πραγματικά τιμή μου να συμμετέχω σήμερα σε αυτή την εκδήλωση κι εύχομαι κάθε χρόνο να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια, γιατί θεωρώ ότι η Ναυτεμπορική μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα σοβαρού διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και αντιπαράθεσης προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Αγαπητοί φίλοι, πολλές φορές έχω τεκμηριώσει ότι πάνω από 50δις€ επενδύσεων μπορεί να προσελκύσει ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Ο ενεργειακός τομέας, υπό όρους και προϋποθέσεις κανονικής διακυβέρνησης της χώρας, με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σοβαρή ενεργειακή και εξωτερική πολιτική, μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα πατήσει το Νέο Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας, που θα παράγει εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας. 

2019.03.13 MARE FORUM LOGOLadies and Gentlemen,

Let me begin by thanking Yannis Kostoulas for inviting me to participate in this important event.  

Last year, I began my speech at the Mare Forum 2018, with the following words:

«We are living in turbulent times. This is not the time for business as usual.

2019.03.05 ΥΠΕΞ ΙΕΝΕ 21. Σοβαρά λάθη διεπράχθησαν στη Βουλή από την κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μια ηττοπαθή, ενδοτική, κι επικίνδυνα ανιστόρητη εξομοίωση των ελληνοτουρκικών, με το έτσι κι αλλιώς εθνικά επιζήμιο δήθεν μοντέλο των Πρεσπών. Ήταν μια απαράδεκτα κακή στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική να μην υπάρξει από το ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου βουλευτή, που μίλησε για δήθεν παράνομες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετα, η αναφορά σε  «έντιμο συμβιβασμό» με την Τουρκία, καθιστά εξοργιστική την όλη συμπεριφορά απέναντι σε Τούρκους βουλευτές που αξίωσαν τη συνεκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Αιγαίο, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην υποχρέωση της γείτονος να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

3 IMG 8751Θέλω να αναφερθώ σε 4 βασικά σημεία:

Α. Τη Συνταγματική Αναθεώρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη

Β. Την παγκόσμια πρόκληση για Έξυπνη Ενέργεια

Γ. Τις ελληνικές συνθήκες και καταστάσεις

Δ. Την Έξυπνη – Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη

Α. Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Στο πλαίσιο αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος, εισηγήθηκα, δύο σύγχρονες αναφορές, μια για την Κλιματική Αλλαγή (άρθρο 24) και μια δεύτερη, για την Τεχνητή Νοημοσύνη  και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (άρθρο 25).

2018.11.30 LOGISTICS

Στις 20 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγαίνει, όχι γενικά από τα μνημόνια, όπως λένε διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά από το “Μνημόνιο Τσίπρα”, το αχρείαστο μνημόνιο των 86 δις €, το μνημόνιο που έφερε παραπάνω περικοπές μισθών, μείωση αφορολογήτου, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, 50% αύξηση στο ιδιωτικό χρέος και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας.

Άρα, ας μην πανηγυρίζουν αυτοί που μας έβαλαν στο δικό τους μνημόνιο, ενώ το πληρώνει ο κόσμος.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Σύνεδροι,

Αποτελεί για ‘μένα ξεχωριστή τιμή, η πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σ’ αυτή την εκδήλωση και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε.

Ο σύγχρονος κόσμος διαμορφώνεται από την ικανοποίηση της ανάγκης άμεσης επικοινωνίας από τη μια ανάμεσα στους παραγωγούς πνευματικών και υλικών αγαθών και υπηρεσιών, και από την άλλη, με τους χρήστες και καταναλωτές αυτών των αγαθών. 

Παλαιότερα Νέα

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata