maniatis img

2019 12 10 ΝΕΡΟ

Α. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Στις 16 Ιουλίου 1945, εκρήγνυται η “Gadget”, η πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Λίγο καιρό αργότερα, μια παρόμοια βόμβα χρησιμοποιείται στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Είναι αυτή η μέρα, η 16η Ιουλίου 1945, που θεωρείται πλέον από τους περισσότερους επιστήμονες παγκοσμίως, ως η έναρξη μια νέας γεωλογικής περιόδου, με όνομα «Ανθρωπόκαινος». Για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του πλανήτη μας, ένα είδος, ο άνθρωπος, μπορεί να τροποποιεί σε πλανητική κλίμακα τη γεώσφαιρα και τη βιόσφαιρα. Μπορεί στην ουσία να αλλάζει την ίδια τη Γη. Η αλλαγή του Κλίματος είναι η πιο εμφατική απόδειξη.

Η τήξη των παγετώνων στην Αρκτική θα καταστήσει το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό πλεύσιμο για εμπορικά πλοία μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Δεν είναι τυχαία η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για αγορά της Γροιλανδίας, που ανήκει στη Δανία. Ευρώπη και Ρωσία θα αποκτήσουν συντομότερη πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές της Άπω Ανατολής, θα μειωθεί εμπορικά και γεωπολιτικά η σημασία των στενών του Βοσπόρου, μαζί με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή. Ταυτόχρονα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο ανταγωνισμός για τα νερά του Ευφράτη, του Τίγρη και του Νείλου, θα φέρει νέες εντάσεις και πιθανά ανακατατάξεις.

2019 11 22 ΙΕΝΕ

Μετά από 10 χρόνια κρίσης, στη διάρκεια της οποίας χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου, ενώ ταυτόχρονα οι εταίροι μας αναπτύχθηκαν με μέσο ρυθμό 2%, διαμορφώνοντας πια ένα τεράστιο αναπτυξιακό χάσμα άνω του 40% αναπτυξιακής υστέρησης της Ελλάδας σε σχέση με την προ κρίσης κατάσταση, έχουμε βαθιά ανάγκη για μια ταχύτατη ανάπτυξη, που όχι μόνο πρέπει να καλύψει το κενό αυτό, αλλά ταυτόχρονα οφείλει να διαμορφωθεί στη βάση των δύο μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων: της Κλιματικής Κρίσης και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (4IR). Ταυτόχρονα, η εθνική ενεργειακή στρατηγική 2011-2014, για οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, για έρευνες Υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα της τάξης των 2 δις€ σε βάθος πενταετίας, ο σχεδιασμός και η προώθηση των αγωγών TAP, EastMed, IGB, που μπορούν να τροφοδοτήσουν με 8-10% την ΕΕ με το φυσικό αέριο που χρειάζεται, οι στρατηγικές συμμαχίες με το Ισραήλ (κυρίως) και την Αίγυπτο, διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο πεδίο δυνητικών εθνικών αναβαθμίσεων. Ουσιαστικά, η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό boom, που θα ανατρέψει όλες τις παθογένειες που την έφεραν στο χείλος της χρεωκοπίας και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις του μεταναστευτικού - προσφυγικού, της πληθυσμιακής γήρανσης, της γεωπολιτικής αναστάτωσης, της ανάδειξής της ως νέας πηγής ενεργειακής τροφοδοσίας ολόκληρης της ΕΕ, των παγκόσμιων εμπορικών συγκρούσεων, της αδυναμίας της Ε.Ε. να λειτουργήσει ως ισχυρός διεθνής παίκτης.

2. ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ BRETTON WOODS

 

2019.05.23 1

Στις 20 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγαίνει, όχι γενικά από τα μνημόνια, όπως λένε διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά από το “Μνημόνιο Τσίπρα”, το αχρείαστο μνημόνιο των 86 δις €, το μνημόνιο που έφερε παραπάνω περικοπές μισθών, μείωση αφορολογήτου, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, 50% αύξηση στο ιδιωτικό χρέος και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας.

Άρα, ας μην πανηγυρίζουν αυτοί που μας έβαλαν στο δικό τους μνημόνιο, ενώ το πληρώνει ο κόσμος.

Χαιρετίζω τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα σε πάνω από 50 πρυτάνεις ελληνικών και κινεζικών Πανεπιστημίων. 

Ευχαριστώ την κυρία Πρέσβη, για την εξαιρετικά δημιουργική παρουσία της στη χώρα μας, με διαρκείς πρωτοβουλίες ανάπτυξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων, σε όλους τους τομείς. Από τη ναυτιλία και τις μεταφορές, μέχρι την ενέργεια και το περιβάλλον και από την καινοτομία, μέχρι τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. 

SYN KINAL 3

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών με ή χωρίς ταυτόχρονα και εθνικές. Το μήνυμα όμως θα δοθεί από τους πολίτες. Αν μετά από 10 χρόνια Μνημονίων, τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και οι πολίτες, μάθαμε κάτι, αν γίναμε σοφότεροι. Κατάλαβε το πολιτικό σύστημα, ουσιαστικά τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός από το Κίνημα Αλλαγής, ότι μόνο με αλήθειες λύνονται τα προβλήματα; Πως δεν μπορεί πια ο τυχοδιωκτισμός, ο κυνισμός και το μεγάλο ψέμα να βαυκαλίζουν τους ανθρώπους με υποσχέσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν; Κατάλαβαν οι πολίτες ότι στην πραγματικότητα αυτοί που τους χαϊδεύουν τα αυτιά, είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί τους; Είναι αυτοί που στην πραγματικότητα κόβουν τα όνειρα των νέων παιδιών, κόβουν τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή;

2019.03.19 NAFTERMPORIKI 1(Πρόχειρη απομαγνητοφώνηση)

Αισθάνομαι όμορφα να είμαι σήμερα σε μία σημαντική εκδήλωση μιας από τις πιο έγκυρες, από τις σπουδαιότερες ελληνικές εφημερίδες. Είναι πραγματικά τιμή μου να συμμετέχω σήμερα σε αυτή την εκδήλωση κι εύχομαι κάθε χρόνο να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια, γιατί θεωρώ ότι η Ναυτεμπορική μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα σοβαρού διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και αντιπαράθεσης προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Αγαπητοί φίλοι, πολλές φορές έχω τεκμηριώσει ότι πάνω από 50δις€ επενδύσεων μπορεί να προσελκύσει ο ενεργειακός τομέας της χώρας. Ο ενεργειακός τομέας, υπό όρους και προϋποθέσεις κανονικής διακυβέρνησης της χώρας, με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σοβαρή ενεργειακή και εξωτερική πολιτική, μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα πατήσει το Νέο Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας, που θα παράγει εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας. 

2019.03.13 MARE FORUM LOGOLadies and Gentlemen,

Let me begin by thanking Yannis Kostoulas for inviting me to participate in this important event.  

Last year, I began my speech at the Mare Forum 2018, with the following words:

«We are living in turbulent times. This is not the time for business as usual.

2019.03.05 ΥΠΕΞ ΙΕΝΕ 21. Σοβαρά λάθη διεπράχθησαν στη Βουλή από την κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μια ηττοπαθή, ενδοτική, κι επικίνδυνα ανιστόρητη εξομοίωση των ελληνοτουρκικών, με το έτσι κι αλλιώς εθνικά επιζήμιο δήθεν μοντέλο των Πρεσπών. Ήταν μια απαράδεκτα κακή στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική να μην υπάρξει από το ΣΥΡΙΖΑ απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου βουλευτή, που μίλησε για δήθεν παράνομες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετα, η αναφορά σε  «έντιμο συμβιβασμό» με την Τουρκία, καθιστά εξοργιστική την όλη συμπεριφορά απέναντι σε Τούρκους βουλευτές που αξίωσαν τη συνεκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Αιγαίο, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην υποχρέωση της γείτονος να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata