maniatis img

SPEAKNEWS

 

2024 04 01 SPEAKNEWS INTERVIEW

Με αφορμή την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη του νέου του βιβλίου με τίτλο «Επειδή δεν υπάρχει Planet B», το SPEAKNEWS μιλησε με τον Γιάννη Μανιάτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής, που ξεκίνησε με τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος ως Υπουργός πριν μία δεκαετία. Ο κ. Μανιάτης μίλησε για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση, αλλά και για την επιτακτική ανάγκη να κινηθεί η πολιτική ηγεσία πιο γρήγορα στο θέμα των μελετών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ

2024 03 21 ΗΜΕΡΗΣΙΑΣυνέντευξή μου στην «Ημερησία» για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακό hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ένας στόχος που συνδέεται άρρηκτα με την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας. 

Ευχαριστώ τον Γιάννη Φώσκολο για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Δείτε τη συνέντευξη ηλεκτρονικά ΕΔΩ

2024 03 20 ΑΠΕ ΜΠΕ

«Ο χώρος της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να είναι η αιχμή του δόρατος τόσο για τη χώρα, όσο και ευρύτερα για τα Βαλκάνια. Η Βόρεια Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο που οι συγκυρίες είναι τέτοιες, ώστε η ενέργεια αναδεικνύεται σε ό,τι πιο σπουδαίο».
 
Από την συνέντευξη μου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου μου «Επειδή δεν υπάρχει planet B».
 
Δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ
«Η Ελλάδα δεν έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της απέναντι στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

Μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη επικαιροποίησης των σχεδίων λεκανών απορροής των νομών και των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών. Και αυτό, ενώ έχουμε ως χώρα βιώσει ακραία φαινόμενα, με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.

Ως απερχόμενος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το 2015 παρέδωσα στον τότε διάδοχό μου 14 εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής και διαχείρισης πλημμυρών - παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν εν μέσω οικονομικής κρίσης. 10 χρόνια μετά δεν έχει γίνει καμία επικαιροποίησή τους. Οφείλουμε να αναδείξουμε τις κυβερνητικές και γραφειοκρατικές ολιγωρίες».

 
 
 

 

2024 03 12 ELEFTHERIA 1

Ευχαριστώ την ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' της Καλαμάτας καθώς και το φίλο Γιώργο Παναγόπουλο για τη συνέντευξη ενόψει της παρουσίασης στην πόλη, του βιβλίου μου ''Επειδή δεν υπάρχει Planet B''.

2020 01 19 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Απαράδεκτη και απρεπής κίνηση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη. Οταν σχεδιάζαμε τον EASTMED, μας θεωρούσαν τρελούς και γραφικούς

Αν και ο ίδιος δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «γκουρού» η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός του ΚΙΝΑΛ, πρώην βουλευτής Αργολίδας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Μανιάτης είναι ένας από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, ίσως ο μοναδικός, που γνωρίζει τόσο καλά τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού EastMed, η διακρατική συμφωνία κατασκευής του οποίου υπογράφτηκε στις 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο και από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά και μάλιστα σε καιρό μνημονίων για την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Με κοιτούσαν σαν να είμαι από άλλο πλανήτη» υποστηρίζει χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ» ο Γιάννης Μανιάτης και θυμάται την περίοδο που μιλούσε για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Ο κ. Μανιάτης αναφέρεται στον πλούτο που μπορεί να προέλθει από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν εντοπιστεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τις προκλήσεις της Τουρκίας και στα βήματα που έχουν γίνει για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη;

 

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata