maniatis img

MANPRΑγαπητοί συνάδελφοι, 

σας ομολογώ ότι θα ήθελα να είναι διαφορετικό το κλίμα σήμερα σ’ αυτή την αίθουσα. Είναι η τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή. Έρχονται γιορτές. Είχα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης, πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε τους τυφώνες που κυκλώνουν τη χώρα μας ευρύτερα. Βλέπουμε την τρομοκρατία να στήνει πανηγύρια σε γειτονικές χώρες: στην Τουρκία, τη Γερμανία, πριν λίγους μήνες στη Γαλλία, το Βέλγιο. Υπάρχει βαθιά ανάγκη σ’ αυτό τον τόπο να ενωθούν οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί. 

Δυστυχώς, το κλίμα γι’ άλλη μια φορά δυναμιτίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Γι’ άλλη μια φορά συζητούμε σε ένα κλίμα έντασης, το οποίο δημιουργείται ενσυνείδητα, διότι μόνο μέσα από την ένταση μπορεί να κρατηθεί αυτή η Κυβέρνηση στην εξουσία, στην οποία έχει κρατηθεί μέχρι τώρα λέγοντας απίστευτα ψέματα. Τα ψέματα, όμως, τελειώνουν και το μόνο πια που απομένει είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός, η μια κοινωνική ομάδα απέναντι από την άλλη και η εξαιρετική ένταση στο πολιτικό σκηνικό, ώστε να δημιουργείται κάθε φορά η εικόνα ότι κάτι γίνεται. 

Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι αυτή η ένταση ενσυνείδητα και εσκεμμένα προκαλείται από την Κυβέρνηση και στη διεθνή εικόνα της χώρας. Έτσι, βλέπουμε διάφορες περιπτώσεις, όπου από τη μια με ηρωισμό και παλικαρισμό αποφασίζει η Κυβέρνηση τι θα κάνει το ποσό των 631 εκατ. € και την ίδια στιγμή γονατίζει -σήμερα ή χθες- με την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, με μια ομολογία συγγνώμης ότι δεν θα το ξανακάνει. Ραγιαδιασμός! Μια Κυβέρνηση η οποία δεν στέκεται στα πόδια της, επειδή ακριβώς δεν τη στηρίζει ο ελληνικός λαός.  

Ακόμη χειρότερα, υπάρχει μια απόλυτη απομείωση και εξαφάνιση κάθε συστήματος αξιών: Αξιών αισθητικής, αξιών σεβασμού προς την προσωπικότητα του άλλου. Είμαστε με μια Κυβέρνηση η οποία εσκεμμένα τα βάζει όλα κάτω από το ελάχιστο όριο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει. 

Αυτές τις ημέρες βλέπουμε διάφορα συμβάντα. Ζούμε το θρίλερ του ποιος θα διοικεί την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Έχετε καταλάβει ότι η Κυβέρνησή σας, την οποία, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζετε, μετά τα τραγικά λάθη Τσίπρα και Βαρουφάκη, που χρεοκόπησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και περάσαμε στα «capital controls», σήμερα παρακολουθεί ως αμήχανος θεατής τους ξένους, το ΤΧΣ, να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιοι θα διοικήσουν την Εθνική Τράπεζα ή την Τράπεζα Πειραιώς; 

Σας τιμά αυτό; Τιμά την ελληνική Κυβέρνηση να έχουμε ένα ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα, επί του πτώματος του οποίου τσακώνονται οι διάφοροι κύριοι μεγαλοεπενδυτές, να μην ψελλίζει μια λέξη η ελληνική Κυβέρνηση γι’ αυτό και να παραμένουν για πολλούς μήνες αδιοίκητα τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας; 

Νταϊλίκια, κουτσαβακισμοί, οι γιακάδες των πουκαμίσων όρθιοι και στο τέλος «ναι» σε όλα στον κ. Σόιμπλε. Ζαριές του κ. Τσίπρα! Μόνο που με τις ζαριές τις εξάρες τις κερδίζει ο κ. Σόιμπλε και για τον ελληνικό λαό υπάρχει μόνο το ασσόδυο. Διότι ο κ. Τσίπρας είναι ο χρυσός χορηγός του κ. Σόιμπλε, που επιτέλους του έκανε πράξη το όνειρό του για το ταμείο της αποικιοκρατίας. 99 χρόνια έχει ξεπουληθεί η Ελλάδα στους ξένους με υπογραφή Τσίπρα! 

Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη τον αποικιοκρατικό αυτό νόμο θα τον αλλάξουμε και θα είναι ένα από τα κεντρικά μας αιτήματα στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν. Να μας ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες για να ανατρέψουμε αυτόν τον απαράδεκτο αποικιακό νόμο. 

Χθες παρακολουθήσαμε την Κυβέρνηση-παρατηρητή-τροχονόμο να βλέπει γι’ άλλη μια φορά την ανασφάλεια στους πολίτες της Αθήνας να κορυφώνεται και το Δήμαρχο Αθηναίων λογικά να ζητά την παραίτηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. 

Άλλα 3 τρόλεϊ κάηκαν χθες. Δημόσια περιουσία. Το σύστημα ασφάλειας της χώρας κάνει ότι δεν βλέπει, διότι οι πολιτικές εντολές από πάνω είναι «μην προχωράτε σε τίποτα». Διότι είναι καθαρά πολιτικές εντολές, χωρίς καμία ευθύνη της ηγεσίας ή των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Το 1,5 εκατ. € που κοστίζουν τα 3 τρόλεϊ, συντρόφισσες και σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα το πληρώσει; Είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Τα παλικαρόπαιδα που τα αφήνετε να καίνε τα τρόλεϊ ή να βανδαλίζουν τα ακυρωτικά μηχανήματα στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, που καταστρέφουν δημόσια περιουσία, ποιος θα τα πληρώσει; Γιατί δεν προχωράτε σε διαδικασία να καταλογιστούν στους ίδιους και στις οικογένειές τους; 

Γιατί αφήνετε τον κ. Σπίρτζη, τον άλλο «γίγαντα» της πολιτικής, να παραλαμβάνει αρχές του 2015 τις αστικές συγκοινωνίες κερδοφόρες και σήμερα να τις έχει καταντήσει με έλλειμμα 60 εκατ. ευρώ; Ποιος μετακινείται με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ; Οι μάγκες τις Κηφισιάς ή της Πολιτείας ή η φτωχολογιά της Δραπετσώνας και του Περιστερίου; Γιατί δεν νοιάζεστε να κρατήσετε όρθιες τις αστικές συγκοινωνίες και από τα 2.000 λεωφορεία, που έχουν οι οδικές συγκοινωνίες, κυκλοφορούν σήμερα μόνο 800;

Γιατί βάζετε –μα, τόσο αχόρταγοι είστε;- γενικό διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού στις οδικές συγκοινωνίες εργολάβο οικοδομών για να διοικήσει τους 6.500 ανθρώπους; Είναι εργολάβος οικοδομών, φίλος όμως του αρμόδιου Υπουργού σας.

Βεβαίως, είχαμε και χθες τον πανικό και την ταραχή του κ. Τσίπρα, γιατί η ίδια η ζωή τιμωρεί. Ο Τσίπρας προφανώς δεν άντεχε χθες στην Κρήτη τον διάλογο με τους Κρητικούς αγρότες, διότι θα έπρεπε να τους απαντήσει γιατί η φορολογία των αγροτών από 13% γίνεται 22% και θα φτάσει 45%. Θα έπρεπε να τους απαντήσει γιατί φορολογούνται για πρώτη φορά οι ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Θα έπρεπε να τους απαντήσει γιατί τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και φτάνουν το 27% του αγροτικού εισοδήματος. Θα έπρεπε να τους απαντήσει γιατί έχει καταργηθεί ο ΟΓΑ, που ήταν μια κατάκτηση των αγροτών.  Και θα έπρεπε να τους απαντήσει γιατί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 13% έχει φτάσει στο 24%.

Επειδή δεν υπάρχουν απαντήσεις, είναι προτιμότερο να βγαίνουν έξω οι κάμερες, έξω οι αγρότες, από έναν άνθρωπο ο οποίος έκανε πολιτική καριέρα πάνω σε καρότσες αγροτικών στο Θεσσαλικό Κάμπο, καλώντας τις κάμερες και τους αγρότες να είναι από κάτω και να τον επευφημούν. 

Επί του Νομοσχεδίου:

Χρήσεις Γης: Χθες στην τοποθέτησή μου ανέλυσα γιατί γίνεται αυτή τη στιγμή ένα τραγικό αναπτυξιακό έγκλημα στη χώρα. Μια χώρα που θέλει επενδύσεις και δεν έχει ακόμα σύστημα Χρήσεων Γης, επειδή κάποιοι εμμονικοί ακύρωσαν το σύστημα των Χρήσεων Γης του 2014 και ακόμα δεν έχουν φέρει κανένα και να δούμε πότε θα το φέρουν. 

Ο Αναπλ. Υπουργός μας είπε κάτι που φοβάμαι ότι δεν έχει αντιληφθεί το ζήτημα των Χρήσεων Γης. «Θα φτιάξουμε σύστημα των Χρήσεων Γης και μέχρι τότε, αφού το φτιάξουμε, θα φτιάξουμε και το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, που είναι έτοιμο για να ψηφιοποιήσουμε τις Χρήσεις Γης, ώστε να μην χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν στις διαφορετικές υπηρεσίες και να ψάχνουν σε hard copy χάρτες».

Ενημερώστε τον κ. Αναπλ. Υπουργό ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανάγκη για καμία επιπλέον νομοθετική πρωτοβουλία. Σήμερα αν δώσει απλή εντολή στους αναδόχους που είναι σε εξέλιξη στις μελέτες του Κτηματολογίου με ένα κόστος 10.000 € ή 15.000 € ανά νομό, θα του παραδώσουν το σύστημα αυτό έτοιμο. Θέλει, όμως, πολιτική βούληση και κάποιος να είναι πάνω από το κεφάλι των μελετητών και των υπηρεσιών, να καταλαβαίνει τι εντολές δίνει και να απαιτεί να εφαρμοστούν οι εντολές. 

Οι κωδικοί των Χρήσεων Γης πρέπει να έχουν αντιστοίχιση με τους κωδικούς του Υπουργείου Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια. Γιατί όλο το παιχνίδι και για να αποφύγεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ποιο είναι; Να είναι πολύ καθαρό το τοπίο στο ποιες επενδύσεις εγκρίνονται και ποιες όχι, και ποιες είναι νόμιμες. 

Αυτό, λοιπόν, που το είχαμε κάνει πράξη, τη συσχέτιση ανάμεσα στους κωδικούς των Χρήσεων Γης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στους κωδικούς επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ξαναφέρτε το. Είναι έτοιμο. Κάντε το. 

Κι επιτέλους, κάντε πράξη κάτι που το βρήκατε, επίσης, έτοιμο, την ηλεκτρονική πολεοδομία. Επί 6 μήνες πιλοτικά λειτουργούσε, μέχρι τον Γενάρη του 2015, το σύστημα - η πλατφόρμα, με την οποία οποιοσδήποτε μηχανικός από το γραφείο του μπορούσε να υποβάλει την οικοδομική άδεια στην πολεοδομία, ο πολεοδόμος να του απαντήσει ηλεκτρονικά και να μην χρειάζεται κανένας να πάει στην πολεοδομία. Ενώ χρειάζεται μια απλή κοινή υπουργική απόφαση –οι προδιαγραφές είναι έτοιμες, σας τις παραδώσαμε- για να μπει σε εφαρμογή, δεν μπαίνει σε εφαρμογή.

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εφαρμόζετε κάτι που είναι έτοιμο, φέρνει διαφάνεια, κόβει όλη τη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Είναι έτοιμο. Βάλτε το σε πράξη. Δεν ζητάμε να κάνετε κάτι παραπάνω, απλά να υπογράψετε κάτι που είναι έτοιμο.

Ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη έχουν Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο. Οι λίγες, που έχουν, έχουν ένα Στρατηγικό Χωροταξικό Σχέδιο γενικά με κατευθύνσεις. Η Γερμανία και η Ολλανδία, που έχουν τέτοιο σχέδιο, το αφήνουν αρκετά ευέλικτο, ώστε να μπορεί η διοίκηση, η πολιτεία και η εκάστοτε Κυβέρνηση να κινηθεί μέσα σ’ ένα στρατηγικό πλαίσιο στήριξης της αειφορίας, στήριξης της κυκλικής οικονομίας, ενεργοποίησης όλων των προδιαγραφών, που είναι, όμως, ευρύ. 

Εάν δεν αλλάξετε το αντίστοιχο άρθρο, θα περάσετε νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία όποιος θέλει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ακυρώσει οποιοδήποτε μεγάλο έργο, θα στηρίζεται στο άρθρο του νόμου σας, που λέει ότι το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας δίνει κατευθύνσεις στα υποκείμενα επίπεδα και θα πάθετε ζημιά που ούτε τη φαντάζεστε. 

Η πρόταση, λοιπόν, είναι να αφήσετε ευέλικτο ένα ευρύ πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού με στρατηγικές κατευθύνσεις. 

Κ. Υπουργέ, επειδή χειρίζεστε και τα θέματα της ενέργειας, θα σας το πω μ’ ένα παράδειγμα. Τον αγωγό East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης προς Ελλάδα, που τον έχω στηρίξει εγώ, τον στηρίζετε και μπράβο σας. Ξέρετε ότι τον αγωγό East Med, αν περάσετε αυτήν τη νομοθεσία για τη χωροταξία, δεν θα μπορείτε να τον υλοποιήσετε, γιατί θα σας το απαγορεύει το χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο λογικά δεν θα έχει προβλέψει τον κάθε αγωγό East Med;

Έχουμε ζητήσει, στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας να συμμετέχουν τα άτομα με αναπηρία, οι ΕΣΑμεΑ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Το θεωρούμε δίκαιο και θα είναι κι ένα καλό μήνυμα να συμμετέχουν τα άτομα με αναπηρία στον γενικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, όπως και οι ΕΕΤΕΜ.

Επίσης, όσον αφορά στο χωροταξικό του τουρισμού, για τυπικούς λόγους το Συμβούλιο Επικρατείας το 2015 το ακύρωσε. Η χώρα σήμερα πρακτικά δεν έχει χωροταξικό τουρισμού. Έχουμε γυρίσει στο παλιό του 2009, που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του 2016 και του 2017. 

Κ. Υπουργέ, οι προηγούμενοι Υπουργοί από σας –να μην σας αποδώσω ευθύνη γι’ αυτό- δεν έχουν καν αναθέσει σε μελετητή την επικαιροποίηση του τουριστικού χωροταξικού σχεδίου. Αναθέστε σ’ έναν μελετητή να σας το επικαιροποιήσει, να αποκτήσει η χώρα σε λίγους μήνες ένα σύγχρονο χωροταξικό πλαίσιο τουρισμού. Θα πάει έτσι κι αλλιώς στο Συμβούλιο Επικρατείας. Όμως, δώστε το ξεκίνημα. Κάντε το έναυσμα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι προκειμένου να παραχθεί πλούτος και θέσεις εργασίας στη χώρα, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο. Δεν λέω για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο. Μιλώ για τα περίπου 50 δις € κρυμμένη αξία γεωλογικών ορυκτών πόρων –βιομηχανικών και άλλων ορυκτών- που έχει η Ελλάδα. Αυτά τα ξέρουν πολύ καλά και οι υπηρεσίες σας και το ΙΓΜΕ και οι Γεωλογικές Σχολές και οι Σχολές Μεταλλειολόγων.

Για να προχωρήσει αυτή η ιστορία είχαμε δρομολογήσει το εξής: Να υπάρξει ειδικό χωροταξικό ορυκτού πλούτου, ώστε να ξέρουμε, για παράδειγμα, εκεί που σχεδιάζει ένας πολεοδόμος ή ένας χωροτάκτης, ότι από κάτω υπάρχει κάτι -έχει τοποθετήσει η φύση κάτι- που δεν μπορεί να μετακινηθεί. Άρα, εάν υπάρχει ορυκτός πλούτος που μπορεί να φέρει δημόσια έσοδα και θέσεις εργασίας σ’ έναν τόπο, ο πολεοδόμος και ο χωροτάκτης της περιοχής πρέπει να το ξέρει. Για να το ξέρει, όμως, θα πρέπει κάποιος να φτιάξει το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού. 

Εμείς ήδη έχουμε αναθέσει- οι υπηρεσίες σας το ξέρουν, το είχαν παραδώσει σ’ εμένα- μια πλήρη καταγραφή των δημόσιων χώρων που υπάρχει ορυκτός πλούτος στη χώρα, οι οποίοι είναι πάνω από 120. Γιατί δεν ζητάτε με μια γρήγορη διαδικασία αυτό που είχα τρέξει και ακυρώθηκε; Δηλαδή, να εκπονηθεί χωροταξικό ορυκτών πόρων, ώστε και να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας κι εκεί που χωροκτακτούμε και πολεοδομούμε να γίνεται με σεβασμό σ’ αυτό που έχει τοποθετήσει η φύση.

Φορείς διαχείρισης, ο Αναπλ. Υπουργός είπε ότι θα κάνει κάτι που θα δώσει. Τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά από μία διαβούλευση 8 μηνών, όλοι οι φορείς διαχείρισης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις καταλήξαμε σε ένα πενηντασέλιδο ομόφωνο πόρισμα για το πώς πρέπει να διοικούνται οι περιοχές προστασίας. 

Το έχω καταθέσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και η κα Πρόεδρος της Επιτροπής ουδέποτε εδέησε, παρά το αίτημα και το δικό μου και του εκπροσώπου του Ποταμιού, να το συζητήσουμε. 

Σήμερα η χώρα έχει έτοιμη πρόταση για το πώς πρέπει να διοικούνται και να χρηματοδοτούνται οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Φέρτε το σε διαβούλευση! Συζητείστε το για να συμφωνήσουμε όλοι. 

Υπάρχει ένας δρόμος: Να σηκωθούν να φύγουν αυτοί που μας κυβερνούν τώρα αμέσως. Γιατί οι ρετρό παλικαρισμοί δεν περνάνε! Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη λέμε γι’ άλλη μια φορά ότι μόνο η εθνική συνεννόηση μπορεί να φέρει επίλυση στα προβλήματα των πολιτών. 

 

Στο ακόλουθο link το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη: 

https://www.youtube.com/watch?v=Q26xnnidnps

 

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata