maniatis img

Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 750/31-3-2014 επίκαιρη ερώτηση του Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Στην ερώτηση του κ. Μαρκογιαννάκη θα απαντήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης.
Κύριε Μαρκογιαννάκη, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, για το τι είναι και τι σημαίνει για το Νομό Χανίων ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, το Φαράγγι της Σαμαριάς, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά λόγια.


Απλά για ενημέρωση θα πω ότι είναι ένα απίστευτου φυσικού κάλλους Φαράγγι, μήκους δεκαέξι χιλιομέτρων, η φωτογραφία του οποίου μαζί με τον περίφημο κρητικό αίγαγρο κοσμεί, κύριε Πρόεδρε, γραφεία και αίθουσες σε όλη την υφήλιο, σε όλο τον κόσμο. Είναι ο δεύτερος χώρος επισκεψιμότητας στην Κρήτη μετά την Κνωσό. Κατ’ έτος εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διέρχονται το Φαράγγι, αφήνουν τον οβολό τους και ως εκ τούτου είναι φυσικά και μία πηγή πλούτου για το Νομό μας.
Δυστυχώς, τα προβλήματα τα οποία κατ’ έτος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζονται είναι μεγάλα, είναι γνωστά και μόνιμα.

Εδώ θα έπρεπε είτε ο φορέας διαχείρισης είτε το Δασαρχείο Κρήτης να έχουν άμεση διαχείριση και να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Εν τούτοις κατ’ έτος έχουμε τα ίδια προβλήματα.
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ποια είναι αυτά.
Πρώτον, το εποχικό προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου πλήρως το Φαράγγι να λειτουργήσει από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση αυτό είναι το διάστημα κατά το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργεί. Πολλές φορές δυστυχώς προσλαμβάνονται τον Αύγουστο, όταν δηλαδή, πάει να λήξει η περίοδος. Φέτος δε, παρά το γεγονός ότι τόσο η δασάρχης, όσο και ο φορέας διαχείρισης έχουν κάνει αλλεπάλληλα έγγραφα, δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία ή τουλάχιστον δεν είναι ορατή στους δυο φορείς που ανέφερα προηγουμένως ότι έχει γίνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση.
Το δεύτερο ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενός περιφερειακού ιατρείου ή εν πάση περιπτώσει ενός ιατρού στο κέντρο του Φαραγγιού όπου είναι ο παλιός οικισμός Σαμαριά, ο οποίος έχει απαλλοτριωθεί και δεν υπάρχουν κάτοικοι, αλλά διαμένει μονίμως το προσωπικό που διαχειρίζεται το Δρυμό.
Η έλλειψη του ιατρικού προσωπικού, κύριε Υπουργέ, δημιουργεί πολλά προβλήματα. Κάθε χρόνο, κύριε Πρόεδρε, εκατοντάδες άνθρωποι ή τραυματίζονται από τη διέλευση στο φαράγγι ή παθαίνουν θερμοπληξία ή οτιδήποτε άλλο με αποτέλεσμα να έχουμε θανάτους εξαιτίας της μη εγκαίρου παρέμβασης γιατρού. Καλύπτεται δε εκ των ενόντων πολλές φορές με εθελοντές ή με εποχικούς, τους οποίους φροντίζει ο φορέας διαχείρισης του Δρυμού και προσλαμβάνει.
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο εξαιτίας των πλημμυρών δημιουργούνται μεγάλες ζημίες στο Φαράγγι. Χρειάζονται κάποια χρήματα προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε κατολισθήσεις, έχουμε καταστροφή των πρόχειρων γεφυρών οι οποίες υπάρχουν στον ποταμό ο οποίος ρέει το Φαράγγι και αρκετές άλλες ζημιές. Ακόμα, παρότι έχουμε αρχές Απριλίου και εννοείται ότι στις 10 Απριλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του Δρυμού δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών.
Νομίζω ότι όλα αυτά τα ζητήματα, κύριε Υπουργέ, σας έχουν τεθεί υπόψη με την επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσα και περιμένω απαντήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, το συνάδελφο, κύριο Μαρκογιαννάκη, για την ερώτηση, που μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε απαντήσεις για ένα πραγματικά σημαντικό τοπόσημο της χώρας όπως είναι ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.
Θα καταγράψω τι έχει κάνει το Υπουργείο και τι έχει κάνει ο φορέας διαχείρισης.
Πρώτα απ’ όλα να σας να σας πω τι έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρώτον, ήδη εγώ υπέγραψα και έχω στείλει στο ΑΣΕΠ αίτημα για την παροχή γνωμοδότησης για κλήρωση θέσεων εποχικών αναγκών που αφορά στην πρόσληψη είκοσι έξι ατόμων ως εποχιακού προσωπικού. Υπάρχει μια συνεννόηση με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.
Ο φορέας διαχείρισης με τα κονδύλια του ΕΠΠΕΡΑΑ από το 2011 έχει προχωρήσει στην πρόσληψη τριών ατόμων με διάρκεια απασχόλησης μέχρι το 2015.

Κάθε χρόνο και με την ίδια πράξη προσλαμβάνονται τέσσερα άτομα εποχικό προσωπικό με ειδικότητα ΥΕ Φυλάκων και ήδη έχει αποσταλεί σχέδιο ανακοίνωσης για προσλήψεις στο ΑΣΕΠ.
Τρίτον, έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του υφιστάμενου τεχνικού δελτίου στο ΕΠΠΕΡΑΑ και προστίθενται δέκα επιπλέον άτομα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού το προσωπικό επτά ατόμων συνεργάζεται με το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Επίσης, έχει απευθυνθεί αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη μεταφορά πιστώσεων ύψους 115 χιλιάδων ευρώ, ώστε να πάνε τα χρήματα αυτά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες για το Φαράγγι από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων.
Τέταρτον, έχω ήδη υπογράψει τη διάθεση ποσού 185 χιλιάδων ευρώ για τις τοπικές κοινότητες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ποσό αυτό είναι περίπου το 30% των εσόδων από τα εισιτήρια εισόδου στο Εθνικό Δρυμό.
Και να τελειώσω, μετά από αυτή την καταγραφή των ενεργειών από την πλευρά του Υπουργείου και του Φορέα Διαχείρισης, λέγοντας ότι επειδή πραγματικά, κύριε συνάδελφε, συμφωνώ μαζί σας πως το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι άχαρο κάθε χρονιά να επανέρχονται τα ίδια θέματα. Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης που θα το συναποφασίσουν οι τοπικοί φορείς, και ο Φορέας Διαχείρισης και η Διεύθυνση Δασών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έτσι ώστε συνολικά, όλοι μαζί και με τη βοήθεια της Κεντρικής Διοίκησης να καταφέρουμε να λύσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν έχω κανένα λόγο να μην αναγνωρίσω τις καλές σας προθέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το Φαράγγι.
Αλλά κατ’ αρχάς, οι 185 χιλιάδες ευρώ που υπογράψατε απόφαση για να δοθούν στους όμορους δήμους που έχουν τη διαχείριση του Δρυμού στην ουσία, πάνε στους δήμους. Ξεχάστε ότι οι δήμοι έχουν την οποιαδήποτε διάθεση, λόγω και της οικονομικής στενότητας στην οποία βρίσκονται. Άλλωστε είναι υποχρέωση της πολιτείας από το νόμο 2742/1999, που λέει καθαρά ότι από τα έσοδα αυτά ποσοστό 30% αποδίδεται ετησίως στο ΕΤΕΠΣ και διατίθενται αποκλειστικά για την αναδιανομή πόρων μεταξύ των φορέων διαχείρισης. Πάνε, λοιπόν, στους δήμους, οι δήμαρχοι έχουν τα προβλήματά τους, τα γνωστά, που ασφαλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα για οτιδήποτε έχει σχέση με τον Δρυμό. Και αν διατίθενται, είναι ελάχιστα.
Το σημαντικό είναι το εξής, ότι από τη διέλευση των τουριστών κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, εισπράττονται περίπου 600 χιλιάδες ευρώ. Επομένως, δεν βαρύνει τον Προϋπολογισμό του Κράτους το Φαράγγι με την έννοια αυτή. Τα χρήματα αυτά θα επαρκούσαν ασφαλώς, εάν διατίθεντο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Φαραγγιού. Αλλά και για τη βελτίωση ορισμένων πραγμάτων που θα έκαναν την επισκεψιμότητα ακόμα καλύτερη θα ήταν, πιστεύω, ιδανική λύση. Εγώ δεν πάω εκεί.
Οφείλω να πω όμως ότι η λειτουργία του Φαραγγιού από το μήνα Απρίλιο, που πρέπει να γίνεται, κατά κανόνα ξεκινά τον Απρίλιο, αλλά η λειτουργία του οφείλεται στην ηρωική προσπάθεια του μόνιμου προσωπικού, του Δασαρχείου και των τριών-τεσσάρων ατόμων, τα οποία αναφέρατε ότι έχουν προσληφθεί τώρα και τρία χρόνια και θα κρατήσει ακόμα ένα χρόνο η υπηρεσία τους, από τον Φορέα Διαχείρισης των Λευκών Ορέων. Προσέξτε, των Λευκών Ορέων, γιατί είναι άλλος ο φορέας ο ένας και άλλο ο φορέας ο άλλος.
Τώρα, θα έλεγα το εξής, να δώσετε μια προτεραιότητα στο ζήτημα του περιφερειακού ιατρείου. Είναι ντροπή για τη χώρα μας το 2014 να υπάρχει αυτό το κόσμημα, το οποίο όποιος έρχεται στα Χανιά θέλει να το περάσει –αρκεί να μπορεί, λόγω της απόστασης που έχει και των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν μέσα στο Φαράγγι– και να μην υπάρχει ένας γιατρός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλά έκτακτα περιστατικά, τα οποία κάθε μέρα σχεδόν συμβαίνουν. Περίπου εννιά τον αριθμό την ημέρα είναι τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)


Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό και τελειώνω.  
Μέχρι και πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια, αυτό γινόταν από το στρατό, τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διετίθετο γιατρός, ο οποίος παρέμενε μέσα στο Φαράγγι της Σαμαριάς.
Τώρα τι γίνεται; Είναι το Περιφερειακό Ιατρείο Αγία Ρούμελη, το οποίο και αυτό δεν είναι στελεχωμένο και αποσπάται ιατρός είτε από το Περιφερειακό Ιατρείο και τώρα Κέντρο Υγείας Σφακίων είτε από το Κέντρο Υγείας Βάμμου απόστασης πενήντα χιλιομέτρων. Πρέπει να πάρει το καραβάκι, να κατέβει στη Αγία Ρούμελη και όλα αυτά τα γνωστά, τα οποία ξέρουμε.
Δεν είναι λύσεις αυτά. Πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη λύση για το πρόβλημα. Αν δηλαδή από τα χρήματα τα οποία κατ’ έτος εισπράττονται, ένα συγκεκριμένο ποσοστό -νομοθετικά ή με απόφασή σας, δεν ξέρω τι χρειάζεται- διατίθεται προς το δασαρχείο ή το φορέα, ο οποίος είναι υποχρεωμένος εγκαίρως να προβλέψει τις οποιεσδήποτε ανάγκες του Φαραγγιού, πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Δεν χρειάζεται να βγάλει χρήματα το κράτος από την τσέπη του. Τα χρήματα τα εισπράττει το Φαράγγι. Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι οι οποίοι διέρχονται και τόσο το όφελος για το νομό των Χανίων από αυτό το Φαράγγι που δεν μπορούμε να το αφήνουμε στην τύχη του.
Θα παρακαλέσω πάρα πολύ, λοιπόν, εσείς ο οποίος είστε ένας Υπουργός της πράξης και της δράσης, να λύσετε μόνιμα το πρόβλημα και όσον αφορά το προσωπικό, το οποίο επαναλαμβάνω είναι απαραίτητο, προκειμένου να είναι πλήρης η λειτουργία του Φαραγγιού κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και το Περιφερειακό Ιατρείο ή εν πάση περιπτώσει για την ύπαρξη γιατρού μόνιμα μέσα στο Φαράγγι. Διότι θρηνούμε θύματα και είναι ντροπή το 2014 να θρηνούμε θύματα εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
Πριν έξι μήνες, κύριε Υπουργέ, χάθηκε δασικός υπάλληλος, ο οποίος προερχόταν από τους εξ αγροφυλακής μεταταγέντες εις τη δασική υπηρεσία και ο οποίος από τις βραδινές ώρες -επειδή διαμένουν εντός του Φαραγγιού δυο και τρεις μέρες και εν συνεχεία βγαίνουν για να επανέλθουν μετά από τρεις μέρες- δεν αισθανόταν καλά, δεν υπήρχε ένας γιατρός να του κάνει ένα καρδιογράφημα και το πρωί τον βρήκαν τον άνθρωπο νεκρό μέσα στο δωμάτιό του.
Θα παρακαλέσω, λοιπόν, πάρα πολύ, δείτε το αυτό το θέμα ζεστά, όπως εσείς ξέρετε και αντιμετωπίζετε όλα τα προβλήματα τα οποία αναφέρονται στο Υπουργείο σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Πράγματι, κύριε συνάδελφε, το ζήτημα της ιατρικής κάλυψης είναι κάτι που δεν τιμά κανέναν, διότι κάθε χρονιά λύνεται με περιστασιακό τρόπο, με έναν τρόπο που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός.
Με βάση τα στοιχεία που μου έδωσαν οι υπηρεσίες, την περσινή περίοδο είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε ορισμένους εθελοντές τελειόφοιτους ή απόφοιτους ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών ή εθελοντές που έχουν λάβει την αντίστοιχη πιστοποίηση γνώσεων και με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο υπήρξε στοιχειώδης κάλυψη του σταθμού πρώτων βοηθειών από επτά εθελοντές για συνολικό διάστημα είκοσι ημερών.
Φέτος ο φορέας έχει ήδη προχωρήσει σε μία δημοσιοποίηση μιας ανοιχτής πρόσκλησης επίσης για εθελοντές. Σε καμμία περίπτωση βεβαίως, αυτό δεν συνιστά την επίλυση ενός θέματος, για το οποίο οφείλω να σας δηλώσω πώς από την πλευρά τη δική μας, του Υπουργείου και του Πράσινου Ταμείου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν υπάρξει μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία να μας επιτρέπει πράγματι να βοηθήσουμε.
Θα καταθέσω για τα Πρακτικά την απάντηση που πήραμε από το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει και την ευθύνη για την ιατρική στελέχωση της συγκεκριμένης θέσης.
Λέει το Υπουργείο Παιδείας ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας Σφακίων είναι διθέσιο και η μία θέση αφορά τη Σαμαριά, όπως το ξέρετε ασφαλώς. Είχε συμπεριληφθεί συγκεκριμένη θέση στην από 10-9-2013 προκήρυξη της αρμοδίας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και καλύφθηκε με γιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου, αγροτικό ιατρείο δηλαδή, με ημερομηνία ανάληψης την 18-11-2013.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Κατά διαστήματα η συγκεκριμένη θέση και οι συγκεκριμένες ανάγκες καλύπτονταν και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Να συνοψίσω. Όλα αυτά συνιστούν προσωρινές λύσεις, οι οποίες σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε, ούτε εσείς ούτε εμείς, ότι ικανοποιούν τη βασική ανάγκη.
Εμείς, από την πλευρά τη δική μας είμαστε διατεθειμένοι με τη συνεργασία και των τοπικών φορέων και του Υπουργείου Υγείας να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε σε μόνιμη βάση να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata