maniatis img

protagon

Το Κίνημα Αλλαγής, ο νέος κι ενιαίος προοδευτικός φορέας, στο συνέδριό του πρέπει να προχωρήσει σε πολιτική συμφωνία ταχείας ενοποίησης μέχρι τις εκλογές. Οχι στον πολυκεντρισμό και το φυγοκεντρισμό

Η άνοδος του λαϊκισμού έχει σαρώσει όλα τα ευρωπαϊκά-εργατικά κόμματα. Το αίσθημα της ανασφάλειας και της αδικίας που διαπερνά οριζόντια τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες στηρίζεται στην πραγματικότητα της άδικης κατανομής των θετικών καρπών της παγκοσμιοποίησης, που έχει τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάσει τα κέρδη του 1% της οικονομικής ελίτ και ταυτόχρονα έχει οδηγήσει στο περιθώριο μεγάλα κοινωνικά στρώματα της μεσαίας τάξης των χαμηλών εισοδημάτων και της νέας γενιάς.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της οικονομικής, κοινωνικής και δημοσιονομικής κρίσης, των περιβαλλοντικών και μεταναστευτικών προκλήσεων, των επιπτώσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της διαμόρφωσης ισχυρής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, έχουν αποτύχει. Η απλή συνταγή δημοκρατικής και κοινωνικής επιτυχίας για ένα ισχυρό κράτος Πρόνοιας, που στηρίζεται σε μια αποτελεσματική οικονομία της αγοράς, συνεχίζει να είναι ζητούμενο. Η απογοήτευση και η παραίτηση είναι τα βασικά αισθήματα των πολιτών που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τα κεντροαριστερά κόμματα, με την αδυναμία τους για υλοποίηση του στόχου δημιουργίας μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Πριν λίγες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των προοδευτικών κομμάτων, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για τους μεγάλους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε προκειμένου, μέσα από ισχυρούς προϋπολογισμούς, που δεν θα επιβαρύνουν άλλο τους φορολογούμενους πολίτες, να μπορούμε να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα αντιστρέψουν την πορεία των κοινωνιών προς ακραίες δημαγωγικές, λαϊκίστικες και τελικά αδιέξοδες κομματικές επιλογές. Ο κοινός ευρωπαϊκός Εταιρικός Φόρος ώστε να σταματήσουν οι εξοντωτικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών μελών, η φορολογία στις βραχυπρόθεσμες, μη παραγωγικές, κερδοσκοπικές κινήσεις, οι κυρώσεις σε πολυεθνικές εταιρείες που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, μακριά από τις χώρες όπου τα κέρδη αυτά παράγονται, είναι μερικές από τις νέες πηγές πλούτου στις οποίες πρέπει έτσι κι αλλιώς να συμφωνήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Στην πατρίδα μας, με αφορμή και το συνέδριό μας, του Κινήματος Αλλαγής, τα μεγάλα αυτά θέματα πρέπει να αποτελέσουν το δικό μας πλαίσιο του νέου ξεκινήματος. Οι 210.000 πολίτες που μας τίμησαν στην εκλογή επικεφαλής αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για μια δυναμική, ελπιδοφόρα, νέα πορεία.

Η φυσιογνωμία μας προσδιορίζεται στις ακόλουθες διαστάσεις: Σοσιαλδημοκρατική στις αρχές και τις αξίες, Ευρωπαϊκή στην αυτονόητη ένταξή μας στα παγκόσμια δεδομένα, Προοδευτική Πατριωτική στην αναγκαία σύγχρονη αντίληψη της εθνικής αυτοπεποίθησης και γεωπολιτικής αναβάθμισης, Δημοκρατική στον αυτονόητο πλήρη σεβασμό μας στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των θεσμών από την κυβέρνηση, Κοινωνική για να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, συνταξιούχων και άνεργων, και τέλος Ανατρεπτικά Μεταρρυθμιστική στο δημόσιο και τις αγορές ώστε να προκληθεί η μεγάλη αναπτυξιακή έκρηξη των 150 δις € τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα για το σύγχρονο Προοδευτικό Πατριωτισμό, τονίζω ότι αποτελεί τον πυρήνα των πολιτικών μας, όχι μόνο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και στο επίπεδο της οικονομικής ισχυροποίησης, της εθνικής αυτογνωσίας και διεθνοπολιτικής εξωστρέφειας, πολύ περισσότερο που απέναντι στον επικίνδυνο επεκτατισμό και αναθεωρητισμό του αλλοπρόσαλλου Ερντογάν, έχουμε τη δίγλωσση, τυχοδιωκτική και ανίκανη κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου, που δεν έχει καμία συναίσθηση του εθνικού-πατριωτικού διακυβεύματος.

Η πολιτική μας γραμμή έχει διαμορφωθεί στη στρατηγική του Προοδευτικού Πόλου με πρωταγωνιστικό ρόλο και ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Προτεραιότητα αποτελεί η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της πολιτικής αθλιότητας, καθώς και η ανακοπή του συντηρητικού ρεύματος, μέσα από την αποτροπή αυτοδυναμίας της ΝΔ. Η κατάθεση του δικού μας Προοδευτικού Σχεδίου Διακυβέρνησης, ως πλαισίου διαμόρφωσης πολιτικών συνεργασιών, συνιστά τη μεγάλη πολιτική παρέμβαση για το διακύβευμα που θα τεθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές προς τους προοδευτικούς πολίτες.

Το Κίνημα Αλλαγής, ο νέος κι ενιαίος προοδευτικός φορέας, στο συνέδριό του πρέπει να προχωρήσει σε πολιτική συμφωνία ταχείας ενοποίησης μέχρι τις εκλογές. Όχι στον πολυκεντρισμό και το φυγοκεντρισμό. Ο πλουραλισμός και η δημοκρατία στην παραγωγή της ιδεολογίας και πολιτικής δράσης να συνδυαστεί με την ενότητα και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας.

Τώρα περισσότερο παρά ποτέ, απαιτείται πολιτική συσπείρωση και ομοψυχία για το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Η εκλογική επιτυχία είναι το καλύτερο διαβατήριο για τον πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο του νέου προοδευτικού φορέα.

 

Δείτε εδώ το άρθρο ηλεκτρονικά.

 

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata