maniatis img

EPITROPI

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Αποστόλου, με θέμα: «Αποζημιώσεις των αγροτών της Αργολίδας για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις», αναφέρθηκε στην πάνω από 80% καταστροφή των καλλιεργειών εσπεριδοειδών κι ελαιοδέντρων, λόγω των δύο χαλαζοπτώσεων Ιουνίου και Νοεμβρίου. Ζήτησε από τον Υπουργό την ταχεία ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων και των αποζημιώσεων των αγροτών.

Επιπλέον ζήτησε, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της ΔΑΟΚ Αργολίδας, οι αποζημιώσεις να δοθούν όχι με βάση το ασφάλιστρο της χυμοποίησης, αλλά με γνώμονα ένα ενιαίο ασφάλιστρο που να καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό το μέγεθος της απίστευτης ζημιάς που έχει πλήξει ορισμένες περιοχές του Αργολικού κάμπου. Ο Υπουργός αρνήθηκε την πρόταση του Γ. Μανιάτη. Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις, δεσμεύτηκε για το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2018.

 

Δείτε εδώ το σχετικό video.

 

(Αδιόρθωτα Πρακτικά)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Συνεχίζουμε με τη δεύτερη με αριθμό 868/19-1-2018 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Μανιάτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Αποζημιώσεις των αγροτών της Αργολίδας για τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στις 16 Ιουνίου και στις 8 Νοεμβρίου είχαμε στην Αργολίδα δύο έντονες χαλαζοπτώσεις. Είμαι βέβαιος ότι σας έχουν ενημερώσει ήδη οι υπηρεσίες σας.

Το πρόβλημα με τις δύο συγκεκριμένες χαλαζοπτώσεις είναι το εξής: Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν πολύ μεγάλο και σε μία έκταση περίπου 9.300 στρεμμάτων έγιναν και οι δύο καταστροφές. Και ένα άλλο πολύ μεγάλο μέρος του Αργολικού κάμπου είχε είτε τον Ιούνιο είτε τον Νοέμβριο μία μόνο χαλαζόπτωση. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου είχαμε τη διπλή χαλαζόπτωση, η καταστροφή ξεπέρασε το 80%.

Το αρνητικό των συγκεκριμένων συμβάντων ήταν το εξής: Πρώτον, είχαμε πολύ μεγάλο μέγεθος χαλαζιού. Δεύτερον, αυτές οι χαλαζοπτώσεις συνέπεσαν με την εποχή ωρίμανσης των καρπών. Τρίτον, αμέσως μετά το χαλάζι, είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις. Όλες αυτές οι αρνητικές συγκυρίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία και δευτερογενών αρνητικών επιπτώσεων, που ήταν η πτώση των καρπών, η ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων κ.λπ.

Πριν λίγες μέρες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας κατέθεσε ένα πόρισμα και σε εμάς, στους Βουλευτές, και στις υπηρεσίες σας. Αυτό, λοιπόν, που θα σας πω είναι και μία εισήγηση των υπηρεσιών της πολιτείας.

Τι λένε, λοιπόν, οι υπηρεσίες; Ότι πρέπει άμεσα, ταχύτατα να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του ύψους της ζημιάς και ακόμη πιο γρήγορα στην αποζημίωση των αγροτών. Περνάμε, όμως, και σε ένα δεύτερο που εδώ πια, κύριε Υπουργέ, απαιτείται η προσωπική σας πολιτική παρέμβαση.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αγρότες της πατρίδας μας και ασφαλώς και οι αγρότες της Αργολίδας υφίστανται μεγάλες επιβαρύνσεις λόγω του φορολογικού συστήματος της Κυβέρνησης και λόγω των ασφαλιστικών εισφορών, το αίτημα που υπάρχει είναι το εξής: Στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, να μην ληφθεί υπόψη ότι το ασφάλιστρο που δήλωσαν στο ΟΣΔΕ οι αγρότες ήταν το μικρότερο δυνατό που ήταν η χυμοποίηση, αλλά αντίθετα με δίκαιο τρόπο να γίνει εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς, έτσι ώστε να αισθανθεί και ο αγρότης της Αργολίδας ότι υπάρχει μια δικαιοσύνη όταν γίνονται οι αποζημιώσεις.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό απαιτεί την πολιτική σας παρέμβαση. Να ξέρετε, όμως, ότι αυτό είναι ένα αίτημα που ανταποκρίνεται απολύτως στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Κύριε συνάδελφε, αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον σας και την αγωνία σας. Υπάρχει, όμως, ένας κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος προβλέπει πώς γίνονται οι εκτιμήσεις και πώς καταβάλλονται οι αποζημιώσεις.

Και ξεκινώ από το τελευταίο που βάλατε, διότι δεν μπορεί η αποζημίωση να ξεπερνά αυτό το ετήσιο εισόδημα το οποίο υπήρχε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Άρα, το να παίρνουμε τώρα το κομμάτι αυτό που πάει για τη χυμοποίηση, από το οποίο ένα μέρος καταστρέφεται, αλλά προκύπτει κάποιο εισόδημα από αυτήν τη διαδικασία, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.

Βλέπω ότι κάνετε μία αναφορά και λέτε: «Τις υποδείξεις της ΔΑΟΚ θα τις λάβετε υπόψη»; Ποιος είπε στις ΔΑΟΚ ότι έχουν το δικαίωμα να υποδεικνύουν; Το να διαπιστώνουν, το να εκτιμούν τις ζημιές, ναι. Το ύψος της αποζημίωσης και πώς θα καταβληθεί, είναι θέμα αποκλειστικά του ΕΛΓΑ. Έχει έναν συγκεκριμένο κανονισμό, ο οποίος -όπως ξέρετε- λειτουργεί στη λογική της ανταποδοτικότητας και μέχρι σήμερα δεν έχει καμία ενίσχυση από κρατικούς πόρους, αλλά είναι χρήματα των ίδιων των αγροτών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, στη διαδικασία αυτή ας αφήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία του προϊσταμένου Υπουργού ώστε να λειτουργήσουν οι κανονισμοί, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι ζημιές, δυστυχώς, -άλλοι επικαλούνται τις κλιματικές αλλαγές, δεν είναι θέμα από πού προέρχονται- είναι πολύ πιο μεγάλες από αυτές που έχουμε αυτήν την ώρα ως δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε. Παρ’ όλα αυτά το 2017, για παράδειγμα, ο ΕΛΓΑ αύξησε κατά 30% τις αποζημιώσεις. Έχουμε αποθέματα από τον ΕΛΓΑ. Την επόμενη χρονιά θα μπούμε σε μια διαδικασία πλέον αναλογιστικών μελετών, που θα λάβουμε υπόψη μας και ζημιές που δεν καλύπτουμε μέχρι σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα πώς διαμορφώνονται πλέον οι κλιματικές συνθήκες στις χώρα μας, για να αναπροσαρμοστεί όλη η διαδικασία λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Άρα, έχουμε ήδη μπει σε μια πορεία εκτιμήσεων. Έχουν γίνει τριάντα τρεισήμισι χιλιάδες δηλώσεις, έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις, έγιναν επισημάνσεις, αναγγελίες. Αυτήν την ώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία των πορισμάτων -οι ζημιές έτσι και αλλιώς είναι από αυτές που έχουμε σε εκκρεμότητα από τον Απρίλη του 2017- και από τις πρώτες που θα πληρώσουμε μετά την 1η Φλεβάρη, όπου αρχίζει η νέα περίοδος πληρωμών του 2018, θα είναι και αυτές που αφορούν την περιοχή σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δώσατε μισή απάντηση. Το πρώτο που θέλω να επαναλάβω, ως ερώτημα, είναι το εξής: Μπορείτε να δεσμευτείτε απέναντι στους αγρότες της Αργολίδας ότι σε διάστημα ενός, δύο ή τριών μηνών το αργότερο -γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν λεφτά για να καλλιεργήσουν, έχει ξεκινήσει καινούρια καλλιεργητική περίοδος- θα πάρουν τις αποζημιώσεις, ναι ή όχι;

Το δεύτερο ζήτημα, που ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι, είναι ότι από τη μια με ένα πολύ αυστηρό, δασκαλίστικο τρόπο, δώσατε εντολές στις υπηρεσίες να μην εισηγούνται στο Υπουργείο σας. Προφανώς και έχουν χρέος οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες της πολιτείας να εισηγούνται και να υποδεικνύουν. Εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι. Μας είπατε, δηλαδή, ότι μόνο η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει και δεν δέχεται τις υποδείξεις των περιφερειακών υπηρεσιών; Προφανώς -θέλω να το ελπίζω- σας ξέφυγε λεκτικά η συγκεκριμένη διατύπωση, γιατί θα αποτελούσε παραλογισμό να μην δεχόμαστε τις εισηγήσεις των περιφερειακών υπηρεσιών.

Τρίτον: Κύριε Υπουργέ, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει γραφεί σε πέτρα, δεν είναι οι εντολές του Μωυσέως. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ μπορεί να αλλάξει, πολύ περισσότερο που όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες, οι οποίες δεν είχαν ληφθεί υπόψη όταν σχεδιαζόταν ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Αντί, λοιπόν, να ζητήσετε και τη δική μας βοήθεια, και της αντιπολίτευσης, προκειμένου να πειστεί το οικονομικό επιτελείο της δικής σας Κυβέρνησης, αλλά και συνολικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διαθέτει περισσότερα χρήματα σε αποζημιώσεις που αντικειμενικά φαίνεται ότι ξεπερνούν τις συνηθισμένες ζημιές, έρχεστε τώρα και υπερασπίζεστε έναν κανονισμό τον οποίο εσείς ο ίδιος ομολογείτε ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε. Γι’ αυτό και προχωράτε και σε αναλογιστικές μελέτες αναθεώρησης.

Θέλω, λοιπόν, στη δευτερολογία σας να σας ζητήσω να μας δώσετε απάντηση, πρώτον, πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις και δεύτερον, να δώσετε τη δυνατότητα να υπάρξει μια παρέμβαση δικαιοσύνης –και δεν αφορά αυτό μόνο την Αργολίδα, αφορά και άλλες περιοχές- όταν πια οι ζημιές ξεπερνούν τα μεγάλα ποσοστά που είχαμε μάθει μέχρι τώρα και φθάνουν πια τα ακραία όρια του 80%. Πολύ περισσότερο –και το λέω αυτό, γιατί και η Πρόεδρός μας είναι από μια περιοχή όπου υπάρχουν εσπεριδοειδή- όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι το χαλάζι, όταν πέφτει δυο φορές μέσα στην ίδια χρονιά, τα διαλύει όλα.

Θέλουμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να δώσετε τη δυνατότητα να υπάρξουν αποζημιώσεις, με βάση όχι το κριτήριο και το ασφάλιστρο της χυμοποίησης, που ήταν ελάχιστες οι ποσότητες που πήγαν για χυμοποίηση, αλλά με βάση την πραγματική αντικειμενική ζημιά που υπέστη το εισόδημα των αγροτών της Αργολίδας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Για τη λύση της παρεξήγησης, ερμηνεύω πάντα τις λέξεις με αυτό που αποδίδουν. Αναφέρετε στην ερώτησή σας: «Θα υλοποιήσετε τις υποδείξεις της ΔΑΟΚ για αποσύνδεση του υπολογισμού της αποζημίωσης από την τιμή χυμοποίησης και τη σύνδεσή του με την πραγματική ζημιά;». Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι υποδεικνύει η ΔΑΟΚ να μην υπολογίσουμε το ποσό εσόδων που θα προκύψει από τη χυμοποίηση στον υπολογισμό της ζημιάς.

Δεν έχει καμία, μα καμία αρμοδιότητα η ΔΑΟΚ να κάνει τέτοιες υποδείξεις. Το πώς θα γίνουν οι πληρωμές των αποζημιώσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ. Σίγουρα οι υπηρεσίες μπαίνουν στη διαδικασία των εκτιμήσεων, στέλνουν τις εκτιμήσεις τους και από εκεί και πέρα, συντάσσονται τα πορίσματα και σε σχέση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είναι μία διαδικασία, η οποία είναι χρονοβόρα, γιατί; Γιατί είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα όσον αφορά έναν κανονισμό του ΕΛΓΑ, τον οποίο εσείς φέρατε. Το ότι εμείς διαφωνούμε, ναι, διαφωνούμε. Όμως, δεν μπορούμε αυτή την ώρα εμείς, ως πολιτική ηγεσία, να κάνουμε ερμηνείες σ’ έναν κανονισμό, ο οποίος λειτουργεί αποκλειστικά στη λογική της ανταποδοτικότητας. Θα φθάσουμε αύριο-μεθαύριο να είστε εσείς εκεί και να μας εγκαλείτε, διότι φάγαμε τα χρήματα του ΕΛΓΑ, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουμε μέσω της ανταποδοτικής λειτουργίας, όπως είναι ο κανονισμός.

Το ότι χρειάζεται να δούμε τον κανονισμό ξανά, ναι, θα τον δούμε. Έχουμε συστήσει μία ομάδα εργασίας, γιατί έχουμε προβλήματα, υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά μέσα από τον κανονισμό και πρέπει οπωσδήποτε να τις βάλουμε αυτές τις ζημιές. Όμως, είναι δυνατόν, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, να προχωρήσουμε σε μία τέτοια διαδικασία; Άρα, λοιπόν, πάμε προς τα εκεί και το λέω, για να το ξεκαθαρίσουμε. Όσον αφορά τις καταβολές των αποζημιώσεων, σας είπα και πάλι ότι έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα και ξεκινώντας εμείς από την 1η του Φλεβάρη να κάνουμε πληρωμές και σε μια διαδικασία που έχουμε πολλές εκκρεμότητες, ιδιαίτερα από την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2017, αντιλαμβάνεστε ότι θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να προχωρήσουμε. Εάν δεν είναι την 1η Φλεβάρη, θα είναι την 1η Μάρτη και σίγουρα μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν πληρωθεί όλοι. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορώ να σας πω ακριβώς το πότε, γιατί έχουμε αυτή την ώρα περιοχές, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, με τεράστια προβλήματα, έχουμε πληρωμές στα ροδάκινα, στα κεράσια, που έγιναν την ίδια περίοδο, την άνοιξη.

Πάντως, χρήματα υπάρχουν. Στον προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει τα πάντα, πηγαίνοντας στη λογική ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη, εάν μας δημιουργηθεί πρόβλημα σχετικά με τη δυνατότητα του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, θα ζητήσουμε, όπως κάναμε και πέρυσι, έγκριση για να τον αυξήσουμε κατά 30%, βεβαίως πάντοτε με βάση τα αποθέματα και τη λογική της ανταποδοτικότητας που υπηρετεί ο ΕΛΓΑ. 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata