maniatis img

2017 06 30 EP PARΤοποθέτηση Γ. Μανιάτη για τα θέματα της ΔΕΗ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (Αδιόρθωτα πρακτικά)

Κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι σε σας ως εκπροσώπου των μετόχων της Δ.Ε.Η., όχι ως διορισμένου από την Κυβέρνηση, αλλά ως ενός εκπροσώπου που εκπροσωπεί και το 51% του Κράτους και το 49% των μη κρατικών επενδυτών, των υπολοίπων. Έχω, να σας κάνω τρεις κατηγορίες ερωτήσεων.

1.  Ανακοινώσατε πριν λίγες μέρες ότι οι ζημίες της Δ.Ε.Η. το πρώτο τρίμηνο φτάνουν τα 67,5 εκατ. €. Θέλω, να μας πείτε, πόσα απ’ αυτά τα χρήματα, πόσες απ’ αυτές τις ζημιές είναι αποτέλεσμα της επιλογής της Κυβέρνησης, για να προχωρήσουμε σε χονδρικές πωλήσεις ενέργειας μέσω των ΝΟΜΕ. Πόσα από αυτά τα χρήματα είναι ζημιές της εταιρείας, που προέκυψαν από, επίσης, την επιλογή της Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσουν οι παραγωγοί τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ; Πόσες απ’ αυτές τις ζημιές είναι λαθεμένες επιλογές της Διοίκησής σας και, επιπλέον, πόσες καθυστερήσεις παρουσιάζετε στην αποπληρωμή των προμηθευτών σας;

 

 

Εδώ, θέλω να συνυπολογίσετε στην απάντησή σας να μας ενημερώσετε, είχατε ανακοινώσει το 2015 - φαντάζομαι και το 2016 - ότι εξαιτίας της τεράστιας πτώσης των τιμών του πετρελαίου, η Δ.Ε.Η. είχε μέσα σ’ ένα χρόνο εξοικονόμηση ενεργειακή λόγω μειωμένων τιμών πετρελαίου και μαζούτ, 380 εκατ. €. Να υπολογίσω ότι γλιτώσατε ως Δ.Ε.Η. 380 εκατ. € το 2015 και 380 εκατ. € το 2016, που σημαίνει ότι αν υπήρχαν το 2015 και το 2016 οι τιμές πετρελαίου του 2014, θα ήταν αντίστοιχα αυξημένες και οι ζημιές σας κατά το ποσοστό αυτό;

Θέλω να μας ενημερώσετε, για το τι γίνεται με τη ζημιά στο Αμύνταιο όπου υπάρχουν εκτιμήσεις για ένα δισεκατομμύριο ευρώ συνολικές αθροιστικές, όχι μόνο εξοπλισμού ή απολεσθέντος λυχνίτη, αλλά συνολικά για όλη την εταιρεία και θέλουμε, να είναι πολύ καθαρή και ολιστική η απάντησή σας.

Επίσης, παρακαλώ, να μου απαντήσετε σ’ ένα ερώτημα, που εμένα με ξένισε. Εσείς, συγκροτήσατε επιτροπή ως Δ.Ε.Η. με κάποιους ανθρώπους, που τους επιλέξατε. Ο Υπουργός επέλεξε, να συγκροτήσει άλλη επιτροπή δική του. Αυτό σημαίνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Επιτροπή της Δ.Ε.Η. και τι θα συμβεί εάν το πόρισμα της Επιτροπής της Δ.Ε.Η. είναι διαφορετικό απ’ το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου; Ποια θα είναι η απάντηση προς τους μετόχους;

2. Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ που σας αφορά, γιατί είστε ο μέχρι πριν λίγο καιρό ιδιοκτήτης του ΑΔΜΗΕ. Είχε υπολογιστεί να πωληθεί το 66% του ΑΔΜΗΕ και να εισέπραττε η εθνική οικονομία, η Δ.Ε.Η., το κράτος 900 εκατομμύρια ευρώ. Και ασφαλώς να κρατούσε η Δ.Ε.Η. ή η πολιτεία το 34%, που σημαίνει ότι ο καινούργιος ιδιοκτήτης σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πάρει αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τη δική σας ή της ελληνικής πολιτείας, αφού θα είχαμε το 34%.

Η Κυβέρνηση επέλεξε να πουλήσει το 24% στην κινεζική State Greet έναντι 320 εκατομμυρίων ευρώ, άρα να απωλέσει η εθνική οικονομία γύρω στα 550 με 600 εκατομμύρια ευρώ. 

Όμως, το χειρότερο είναι ότι με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη, η κινεζική εταιρεία State Greet έχει δικαιώματα κυρίαρχου μετόχoυ μειοψηφίας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει κρατήσει ο άλλος μέτοχος, όχι ο Κινέζος, και ποιες είναι οι στρατηγικές αποφάσεις που μπορούν να πάρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Κινέζων;

Θέλουμε να μας πείτε, ποιες είναι οι αποφάσεις, που αν διαφωνεί το 24% των Κινέζων,, μπορεί παρόλα αυτά να παρθεί ως απόφαση από το εναπομένον ποσοστό μετόχω

3. Να σας ρωτήσω για τα καινούργια βαφτίσια που ονομάζει η Κυβέρνηση, «αποεπένδυση» διάβασα ότι λέγεται, το γεγονός ότι σας υποχρεώνει η Κυβέρνηση να μειώσετε το ποσοστό σας στην λιανική αγορά από 87% που έχετε σήμερα, στο 49%. Δηλαδή, να χάσετε σχεδόν το 40% του κύκλου εργασιών σας. Δηλαδή από 4,5 δις το χρόνο μου που έχετε κύκλο εργασιών σήμερα, να πέσετε στα 2,5 δις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πώς θα καταφέρετε με μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 40% να ανταποκριθείτε στο ίδιο μισθολογικό κόστος, στις ίδιες υποχρεώσεις σε σχέση με τα δάνεια και τους προμηθευτές σας και στα ίδια βάρη που έχει η εταιρεία;

Έναντι αυτού κ. Πρόεδρε, το 40%, που υποχρεωτικά θα εκχωρήσετε στους ανταγωνιστές σας, μπορείτε να μου πείτε ποσά πόσα χρήματα θα εισπράξετε;

Κύριε Πρόεδρε της Δ.Ε.Η., για να μας απαντήσετε, θα εκχωρήσετε το 40% του τζίρου σας, πόσα λεφτά θα εισπράξετε έναντι αυτού; 

Κι αν ήταν προτιμότερο εσείς ως εκπρόσωπος των μετοχών, να ακολουθηθεί το προηγούμενο μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. όπου θα εκχωρούσατε το 30% και έναντι αυτού θα εισπράττατε 1,5 δις. σε ρευστό στο ταμείο σας, 1,5 δις. ευρώ από την κατασκευή του νέου εργοστασίου της «Μελίτης 2» στη Φλώρινα και άλλο περίπου 1 δις όπως ήταν οι εκτιμήσεις ότι θα έπεφταν στη συνολική αγορά της δυτικής Μακεδονίας.

Με όλα αυτά, κ. Πρόεδρε, επαναλαμβάνω ότι το ερώτημα είναι πολύ καθαρό κι  επειδή αφορά 7 εκατ. πελατών της Δ.Ε.Η. και 18.000 εργαζομένους, δώστε μας την ευκαιρία να πειστούμε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας δεν κινδυνεύει από λαθεμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

……

Τρεις πολύ σύντομες παρατηρήσεις. 

Πρώτον: Κύριε Υπουργέ, είστε περήφανος που μας λέτε ότι ανεβαίνει η μετοχή της Δ.Ε.Η. όταν πριν ένα μήνα η “Standard and Poor’s” την έβαζε τη μετοχή υπό επιτήρηση για πιθανή χρεοκοπία; Εσείς, που αναβαθμίστηκε κατά μία μόλις βαθμίδα η μετοχή της Δ.Ε.Η. από τα σκουπίδια που την είχατε φτάσει, χωρίς ευθύνη της διοίκησης, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης αυτά, ανέβηκε κατά κάτι. Μπράβο. Από τα σκουπίδια. Το ποιος την έφτασε στα σκουπίδια όμως από τα 2,5 δις χρηματιστηριακή αξία στα 600 εκατ., γι' αυτό πρέπει να απολογηθείτε.

Δεύτερον: Επειδή ήθελα να είμαι συνεπής με την κυρία Πρόεδρο. Κύριε Πρόεδρε της Δ.Ε.Η. εύχομαι να μη βγει αυτό, το κράτησα ως διατύπωση που είπατε, θα ήταν πολύ κακό να δώσουμε υδροηλεκτρικά. Μακάρι το μοντέλο που θα προταθεί και κοντός ψαλμός αλληλούια, ο Οκτώβρης είναι εδώ. Το market test θα γίνει, μακάρι να μην χρειαστεί να δώσετε υδροηλεκτρικά.

Όμως, κύριε Υπουργέ, μας είπατε ένα απίστευτο ψέμα. Κυρία Πρόεδρε, έχω εδώ και θα καταθέσω και για τα πρακτικά και παρακαλώ να ενταχθούν στα πρακτικά, το μηνιαίο δελτίο ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ, ημερομηνία Μάρτιος του 2015, Υπουργός κ. Λαφαζάνης. 

Στη σελίδα 21 ξέρετε τι λέει ο ΛΑΓΗΕ του κ. Λαφαζάνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; «Το έλλειμμά των ΑΠΕ, Δεκέμβριος του 2014, 167 εκατομμύρια ευρώ». Ο κ. Υπουργός μας είπε ότι του παραδώσαμε, 1δις. Ο κ. Λαφαζάνης είπε, 167 εκατ..

Και τώρα, ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, με το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, Μάιος 2017, ο κ. Σταθάκης στη σ. 24 λέει, διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό, τι λέει; Επειδή έγιναν κάποιες διορθώσεις, το έλλειμμα των ΑΠΕ του Δεκεμβρίου του 2014 ήταν 191 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στο 1 δις που μας είπε ο κ. Υπουργός και τα 191 εκατ. ευρώ πρέπει να μεσολαβήσει μια μεγάλη συγνώμη του Υπουργού για το ψέμα που μας είπε. 

Θα τα καταθέσω και στα πρακτικά. Ευχαριστώ.

 

Δείτε εδώ το video με την τοποθέτηση του Γ. Μανιάτη

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata