maniatis img

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ2017 06 30 EP PAR

Είναι η πολλοστή φορά που συζητάμε το θέμα των δασικών χαρτών και νομίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε σε δύο βασικές παρατηρήσεις. Η πρώτη βασική παρατήρηση είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο έργο που το είχε ανάγκη η χώρα και χρειάζεται σε αυτή τη προσπάθεια να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται ο καθένας, έτσι ώστε αυτό το έργο να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και με την κατάλληλη ποιότητα. Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τον βαθύ σεβασμό που πρέπει να έχουμε όλοι μας απέναντι στις υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου και αναφέρομαι τόσο στο εθνικό κτηματολόγιο ΕΚΧΑ, όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στο Σύλλογο Δασολόγων έτσι όπως εκφράστηκε η αγωνία του κ. Μπόκαρη και για τα υπόλοιπα έργα για τα οποία οφείλουν να κάνουν οι δασικές υπηρεσίες. 

Περνώντας από αυτές τις δύο πολύ βασικές παρατηρήσεις, επιτρέψτε μου να πω ότι η συγκεκριμένη διαδικασία νομίζω ότι είναι η κορύφωση της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε αυτό το τόσο σπουδαίο θέμα. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος. Άκουσα τις Εισηγήσεις του Υπουργού και τις Εισηγήσεις των εκπροσώπων των υπηρεσιών. Θα ξεκινήσω μόνο με ερωτήσεις. Γιατί έπρεπε τα πρόδηλα σφάλματα να εντοπιστούν, να κινητοποιηθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, να υπάρξει ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και μετά εκ των υστέρων, να έρθει η υπηρεσία και το Υπουργείο και να προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση. Εδώ έχουμε τρεις τουλάχιστον φορές τροποποιήσεις του ίδιου άρθρου, της ίδιας νομοθεσίας μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γινόταν σωστά κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την σημερινή κυβέρνηση.

Η δεύτερη ερώτηση είναι προς τους εκπροσώπους των φορέων, τους εκπροσώπους του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και την Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.. Πριν αναρτηθούν οι χάρτες, η συνεργασία σας με το Υπουργείο, ήταν αυτή που θα θέλατε; Είχατε μιλήσει μαζί τους; Τους είχατε τονίσει τα προβλήματα που πιθανόν θα διαμορφωθούν; Είχατε πλήρη ώσμωση εμπειριών, προβληματισμών και τρόπων επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν;

Κύριε Υπουργέ, το 2014 με νομοθεσία υποχρεώσαμε όλο το κράτος, δήμους, Υπουργεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες, κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, όλο το κράτος, μέσα σε τρία χρόνια να περάσει σε ψηφιακό σύστημα, σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, όλες τις λεγόμενες θεσμικές γραμμές. Θεσμικές γραμμές είναι τα σχέδια πόλεων, οι οικιστικές πυκνώσεις, οι περιοχές προστασίας από την αρχαιολογία, οι περιοχές προστασίας από τα δάση, είναι όλες οι θεσμικές γραμμές και υπήρχε υποχρέωση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών να τα περάσουν όλα αυτά σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, έτσι ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο, ο πολίτης από το σπίτι του να ξέρει εάν μια περιοχή που είτε είναι ιδιοκτήτης σε αυτή, είτε θέλει να επενδύσει σε αυτή, επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται κάτι.

Κύριε Πρόεδρε, πριν 1,5 χρόνο η κυβέρνηση ακύρωσε την υποχρέωση αυτή και σήμερα κανείς δεν έχει υποχρέωση από πλευράς υπηρεσιών να κάνει αυτό το υποχρεωτικά αυτονόητο καθήκον.

Έχω πληροφορίες ότι αυτό θα το ξαναφέρετε, να το ξανάνομοθετήσετε στο επόμενο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. 

Απευθύνομαι τώρα στις υπηρεσίες και θέλω να ρωτήσω κάτι πολύ απλό στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. που έχει οργανωμένο ψηφιακό πληροφοριακό σύστημα και όπου καταγράφεται με ακρίβεια η έκταση των χωραφιών και των αγροτεμαχίων όλων των αγροτών και δηλώνονται οι αντίστοιχες εκτάσεις και ποσότητες.

Κύριε Αντιπρόεδρε, το δικό σας ψηφιακό πληροφοριακό σύστημα ζητήθηκε να τεθεί πάνω από τους ψηφιακούς χάρτες, τους δασικούς χάρτες που επρόκειτο να αναπτύσσει το Υπουργείο; Ναι ή όχι; Πριν την ανάρτηση. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή τεχνική διαδικασία, ένας μηχανικός δικός σας ή ένας πληροφορικάριος να αναρτήσει πάνω σε έναν δασικό χάρτη τον αντίστοιχο ψηφιακό χάρτη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Έγινε ή δεν έγινε; Διότι, εάν δεν έγινε αυτό σημαίνει μια τραγική προχειρότητα εκ μέρους του Υπουργείου που ανάρτησε τους χάρτες. Το ίδιο ερώτημα απευθύνω και στον εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Αρκετοί δήμοι έχουν ψηφιακά συστήματα στις πολεοδομίες τους, όσοι έχουν τη δυνατότητα, ζητήθηκε από την ΚΕΔΕ η συνδρομή έτσι ώστε τα ψηφιακά συστήματα των πολεοδομιών, πριν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, πριν αναστατωθεί όλη η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, να αναρτηθούν πάνω έτσι ώστε να αποφευχθούν τα προφανή λάθη;

Ρωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αν έχετε την καλοσύνη, να απαντήσετε στις ερωτήσεις που  θέτω. Είναι πολύ απλές και καθαρές.

Έχουμε, λοιπόν, σήμερα το εξής: Έχουμε μετά από πολλές τροπολογίες και τροποποιήσεις της νομοθεσίας, που δείχνει την προχειρότητα, έχουμε σήμερα- είπατε κύριε Πρόεδρε του ΟΠΕΚΕΠΕ- 128.000 Έλληνες αγρότες, 450.000 αγροτεμάχια στα οποία δεν ξέρουμε ακόμη εάν 27η Ιουλίου που είναι η ημερομηνία που λήγει η προθεσμία, θα είναι έτοιμα. Το ερώτημα, λοιπόν, προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το εξής: Εσείς, ως φορέας και ο Υπουργός που σας εποπτεύει, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αισθάνεστε ασφάλεια, ότι οι επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών θα δοθούν στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς καμία θεσμική αμφισβήτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή αισθάνεστε ότι κάτι πρέπει να γίνει διαφορετικό; Παρακαλώ, να είναι απόλυτα σαφής η δική σας απάντηση.

Πέρα από όλα τα άλλα, πρέπει να δείτε και το πώς μπορεί να μειωθεί έως και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος των αντιρρήσεων, όταν υποβάλλουν οι Έλληνες πολίτες και κυρίως, όλοι οι Έλληνες αγρότες τις ενστάσεις τους γιατί και η διαδικασία είναι επίπονη, αλλά και το κόστος θεωρούμε ότι είναι υψηλό και θα πρέπει να μειωθεί.

Επιτέλους, ας περάσουμε στο επόμενο στάδιο, κι έχει δίκιο ο κ. Μπόκαρης σε αυτό, να αντιμετωπίσουμε το δάσος και ως μια νέα πηγή δημόσιου κι εθνικού πλούτου και οι υπηρεσίες οι δασικές, να μπορέσουν να κάνουν και αυτό για το οποίο επίσης είναι ταγμένες.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε».

Δείτε εδώ το video με την τοποθέτηση του Γ. Μανιάτη

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata