maniatis img

2020 01 19 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Απαράδεκτη και απρεπής κίνηση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη. Οταν σχεδιάζαμε τον EASTMED, μας θεωρούσαν τρελούς και γραφικούς

Αν και ο ίδιος δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «γκουρού» η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός του ΚΙΝΑΛ, πρώην βουλευτής Αργολίδας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Μανιάτης είναι ένας από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, ίσως ο μοναδικός, που γνωρίζει τόσο καλά τα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού EastMed, η διακρατική συμφωνία κατασκευής του οποίου υπογράφτηκε στις 2 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο και από τους πρώτους που μίλησαν ανοιχτά και μάλιστα σε καιρό μνημονίων για την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Με κοιτούσαν σαν να είμαι από άλλο πλανήτη» υποστηρίζει χαρακτηριστικά στην «ΜτΚ» ο Γιάννης Μανιάτης και θυμάται την περίοδο που μιλούσε για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το 2009. Ο κ. Μανιάτης αναφέρεται στον πλούτο που μπορεί να προέλθει από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν εντοπιστεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τις προκλήσεις της Τουρκίας και στα βήματα που έχουν γίνει για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη;

 

2019.07.02 NEWSIT PHΟ πρώην υπουργός και υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στην Αργολίδα, Γιάννης Μανιάτης μίλησε στο newsit.gr για τον στόχο του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, για την δυσκολία που έζησαν οι πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας τα τελευταία 4,5 χρόνια αλλά και για τα ενεργειακά.

 Μιλώντας στο newsit.gr και στον Αιμίλιο Περδικάρη, ο Γιάννης Μανιάτης περιέγραψε τον εκλογικό στόχο του ΚΙΝΑΛ. «Από τη μια έχεις τον εκλογικό εκβιασμό του κ. Μητσοτάκη που ζητεί αυτοδυναμία και από την άλλη τον κ. Τσίπρα ο οποίος ενώ πέρασε την απλή αναλογική είπε ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν», είπε χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι πως θα κυβερνηθεί η χώρα, είπε ακόμα και όχι ποιος θα κυβερνήσει με ποιόν. Το ΚΙΝΑΛ είπε ο κ. Μανιάτης δεν θα βάλει σε περιπέτεια την χώρα. «Διασφαλίζουμε ομαλότητα και σταθερότητα και η χώρα δεν θα μπει σε νέες περιπέτειες πηγαίνοντας σε εκλογές με απλή αναλογική και θα βοηθήσουμε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομαλές συνθήκες».

PHOTO ANAGNOSTIS 1Η οικογένεια, τα παιδικά χρόνια στο Άργος, η ακαδημαϊκή καριέρα, η ενασχόληση με την πολιτική, η υπουργοποίηση και ο ρόλος ενός βουλευτή. Ο Γιάννης Μανιάτης θυμάται τα παλιά και καταπιάνεται με καίρια προβλήματα του νομού, μιλώντας εφ' όλης της ύλης σε μία ανθρώπινη και διαφωτιστική συνέντευξη στον Άκη Γκάτζιο για το anagnostis.

Ο βουλευτής Αργολίδας και εκ νέου υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται στην διαφορά ενός απλού βουλευτή και ενός υπουργού που εκλέγεται στην Περιφέρεια, στα κριτήρια με τα οποία θεωρεί πως πρέπει να εκλέγεται ένας βουλευτής αλλά ακόμα και στα ελαττώματά του.

LOGISTICS MANAGEMENT LOGO1. Καταγγείλατε πρόσφατα την υποκοστολόγηση της Σύμβασης Παραχώρησης του ΔΑΑ. Ποια είναι τα «σκοτεινά» σημεία αυτής και ποιους χειρισμούς της κυβέρνησης θεωρείτε ανεπαρκείς ή κατακριτέους; Τι μπορεί να γίνει στο μέλλον;

Πρόκειται για κραυγαλέο σκάνδαλο ύψους άνω των 630 εκατ. € και γι’ αυτό την καταψηφίσαμε. Αποτελεί εκχώρηση δημόσιου πλούτου, χωρίς καμία απολύτως διαφάνεια. Στη Βουλή αναδείξαμε όλα τα κραυγαλέα ερωτηματικά της απαράδεκτης αυτής σύμβασης. Ο υπουργός κ. Ε. Τσακαλώτος, καθώς και οι υπόλοιποι 4 υπουργοί της Διυπουργικής Επιτροπής οι οποίοι υπέγραψαν την αρχική σύμβαση των 480 εκατ. € και στη συνέχεια δέχθηκαν το χαστούκι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που τους υποχρέωσε να αυξήσουν το τίμημα στο 1,115 δις €, όφειλαν να έχουν παραιτηθεί για στοιχειώδεις λόγους ευθιξίας. Δυστυχώς, σ’ αυτή την κυβέρνηση της παρακμής και του τυχοδιωκτισμού, δεν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας κι ευθιξίας.

 

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata