maniatis img

KPE PASOK 22 4 2017Σημεία Ομιλίας στη Συνεδρίαση της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα

Α. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κοινωνικό κ πολιτικό, όχι οικονομικό κι αναπτυξιακό.

· Η ελληνική και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετωπίζουν ιστορικά πρωτόγνωρα προβλήματα. Θα αποτελούσε πολιτική ανοησία να ερμηνεύσουμε τη σημερινή κατάσταση με τα εργαλεία του παρελθόντος. Δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις για ερωτήματα που τίθενται για πρώτη φορά. Ο χώρος των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών σε όλες τις χώρες αντιμετωπίζει προβλήματα υπαρξιακού χαρακτήρα με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Αμόν στη Γαλλία, Κόρμπιν στη Μεγ. Βρετανία, Νταϊσελμπλουμ στην Ολλανδία.

· Η σημερινή ελληνική κοινωνία είναι μια άλλη κοινωνία σε σχέση με αυτήν πριν την κρίση - Είναι μια άλλη κοινωνία ακόμα και σε σχέση με αυτήν του Ιανουαρίου 2015 όταν πίστεψαν ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδί του δημαγωγού Τσίπρα που θα τα άλλαζε όλα.

 

· Στην κοινωνία αυτή πρέπει να απευθυνθούμε αντισυμβατικά, ανατρεπτικά, με ακτιβισμό. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι μετά από τόσα χρόνια θυσιών. Απαιτούν απλές, καθαρές και κατανοητές προτάσεις.

· Οι κοινωνίες με δικές τους διαδικασίες επιλέγουν τους διαφόρους Τράμπ, Μπέπε Γκρίλο, Όρμπαν, κ.ά. Το δικό μας ερώτημα δεν μπορεί να είναι πως θα ασκήσουμε πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό ξέρουμε να το κάνουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.

· Το βασικό ερώτημα των προοδευτικών δυνάμεων είναι πρωθύστερο: όχι πως θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος, αλλά πως θα παραχθεί νέος πλούτος.

· Τις προηγούμενες δεκαετίες της ευμάρειας ήταν εύκολο να απαντήσεις στα προβλήματα, όταν οι αγορές και ο καπιταλισμός παρήγαγαν υπεραξίες. Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης πρέπει να γεννήσεις ιδέες για παραγωγή νέου πλούτου.

· Η ανάπτυξη δεν είναι ούτε απολίτικη έννοια, ούτε απλό οικονομικό μέγεθος. Είναι ένα βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο. Να είναι Αειφορική (σεβασμός στο περιβάλλον), Έξυπνη (καινοτομίες - τεχνολογίες), Κοινωνικά και Χωρικά Δίκαιη (άρση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων), Χωρίς Αποκλεισμούς (νέων, γυναικών, ΑμεΑ) και κυρίως με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

· Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι το μοναδικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε, γιατί μέσα από την επίλυσή του επιλύονται και τα υπόλοιπα προβλήματα της κοινωνίας.

· Ο ΣΥΡΙΖΑ τρώει τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας όταν στην ανικανότητά του να αξιοποιήσει τα 22 δις € του ΕΣΠΑ ή τα δεκάδες δις € του Juncker, ζητά δάνειο 3 δις € από την Παγκόσμια Τράπεζα, για να κάνει επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης. Ανάλογα σε απόλυτα επιφανειακό επίπεδο κινείται η κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας όταν θεωρούν ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι μόνο η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Β. Τρεις πηγές εθνικού πλούτου - Η Ελλάδα των Προοδευτικών Μεταρρυθμίσεων και του Προοδευτικού Πατριωτισμού.

· Υπάρχει η Ελλάδα που μπορεί να γεννήσει λεφτά και θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα της εξωστρέφειας, της Ευρώπης, της δημιουργικότητας, της παραγωγής νέου πλούτου που θα φέρει τα παιδιά μας πίσω στον τόπο τους.

· Θέλω να καταθέσω τις προτάσεις μου για τρεις νέες πηγές εθνικού πλούτου που μπορούν να αποτελέσουν θεμέλια του νέου παραγωγικού μας μοντέλου.

· Να αντικαταστήσουμε το κράτος γραφειοκράτη που ζητά διορισμούς νέων υπαλλήλων, με το κράτος Project Manager που γεννά νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. Που δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με πιστοποιημένους ελεύθερους επαγγελματίες σε όλους τους τομείς.

· Να αποφασίσουμε με γενναιότητα ότι η δημόσια περιουσία των 50 δις € σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μοχλεύσει πάνω από 150 δις € επενδύσεων και να δημιουργήσει νέα παραγωγική και αναπτυξιακή έκρηξη.

· Τρίτη πηγή εθνικού πλούτου είναι ο ορυκτός μας πλούτος. Μέχρι και η Ολλανδία παράγει το 3% του ΑΕΠ της από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της και δεν μιλώ καν για Νορβηγία, Μεγ. Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο. Με δικές μας πρωτοβουλίες, από την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, συνεισφέρουμε τις επόμενες δεκαετίες στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας πάνω από 2 δις € κάθε χρόνο για τη βιωσιμότητα του. Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική μας αναβάθμιση μπορεί να αποτελέσει πανίσχυρο εργαλείο στις οικονομικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, φέρνοντάς μας στο επίπεδο που θέλουμε, μιας χώρας με εξωστρέφεια, νέα εθνική αυτοπεποίθηση, προοδευτικό πατριωτισμό.

Γ. Το Συνέδριό μας.

· Το Σεπτέμβριο του 2015 με τη Φώφη Γεννηματά ξεκινήσαμε το όμορφο ταξίδι για την ενοποίηση του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, οι πολίτες μας στήριξαν. Η σημερινή μας διεύρυνση είναι ένα ακόμα βήμα που έχει ως ενδιάμεσο σταθμό το επόμενο προγραμματικό μας συνέδριο τον ερχόμενο Ιούνιο.

· Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου πολιτικού χώρου, με υπέρβαση των σημερινών πολιτικών σχηματισμών, που θα διεκδικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

· Στο προσβλητικό ερώτημα με ποιον θα συνεργαστούμε μετά τις εκλογές, απαντούμε με τον αυτοπροσδιορισμό μας, ως του κορυφαίου εκφραστή των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας που ο ίδιος θα πρωταγωνιστήσει για τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια χώρα του χαμόγελου και της αισιοδοξίας, με εξωστρέφεια και ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata