Σημεία ομιλίας Γ. Μανιάτη στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο EU Arab World Summit, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 04/11/2016
· Openness and confidence – Να ανοίξουμε το μυαλό μας και όταν ο επενδυτής έρθει στην Ελλάδα να αισθάνεται εμπιστοσύνη απέναντι στον ντόπιο συνομιλητή του, δύο σημεία από έναν φίλο επενδυτή στην Ελλάδα. Αυτό συνιστά και την κορυφαία επιλογή για την οποία έχει μεγάλη χρησιμότητα αυτή η συνάντηση ανάμεσα σε Ευρωπαίους, κυρίως Έλληνες, και εκπροσώπους του Αραβικού κόσμου.
· Ανήκω στους αθεράπευτα αισιόδοξους, ωστόσο ο σημερινός τίτλος σοβαρής εφημερίδας «Τρικλοποδιές Υπουργών σε επενδύσεις» μου δημιουργεί μία ακόμα φορά προβληματισμούς και αναφέρεται στη μη αποδοχή από τον Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας της αίτησης θεραπείας για τις Σκουριές στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, στις δυσμενείς επιπτώσεις στον επενδυτή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο γεγονός ότι δεν προχωράει η Κασσιόπη και φυσικά όλοι αναθυμόμαστε τις σοβαρότατες καθυστερήσεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό, κ.λπ.
· Αν αυτή η χώρα μετά από 6-7 χρόνια μνημονίων δεν αποφασίσει ότι η διέξοδος μπορεί να είναι μόνο δύο πυλώνες, δηλαδή ένα σύγχρονο, επιτελικό, αποτελεσματικό κράτος που αντί να απορροφά δουλειές από τον ιδιωτικό τομέα, να γίνεται γεννήτορας, μήτρα, δημιουργός θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και δεν προχωρήσουμε ταχύτατα στη μείωση της γραφειοκρατίας, τότε οι αθεράπευτα αισιόδοξοι, όπως εγώ, μάλλον δεν θα έχουμε μέλλον σε αυτόν τον τόπο.
· Όμως αυτή η χώρα έχει μέλλον και πολύ περισσότερο αν καταφέρουμε να ενισχύσουμε τους πολύ ισχυρούς δεσμούς που έχουμε με το Αραβικό έθνος. Γνωρίζετε πολύ καλά τη φράση που λέει πως «Η Μεσόγειος δεν είναι το φράγμα που μας χωρίζει, αλλά η γέφυρα που μας ενώνει». Κι αυτό νομίζω συνιστά την πεμπτουσία της φιλοσοφίας όλων ημών που σήμερα και χθες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τους κοινούς κινδύνους, τις κοινές προκλήσεις: την κλιματική αλλαγή, την τρομοκρατία, την οικονομική αστάθεια, το προσφυγικό, την πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια.
· Μπροστά μας έχουμε τις δεσμεύσεις του πλανήτη απέναντι στη βασική Συμφωνία του Παρισιού, το COP 21, την εκπληκτικά θετική είσοδο των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο όλων των χωρών, και έχουμε, μετά το shale gas και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει, την εξοικονόμηση ενέργειας ως μία δράση που δεν υπήρχε στους προηγούμενους κύκλους πτώσεων των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου.
· Ο κεντρικός στόχος της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και προφανώς η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς, τις ελλείπουσες συνδέσεις ανάμεσα σε εθνικά δίκτυα φυσικού αερίου και την ανάπτυξη υποδομών.
· Ελλάδα – Αραβικός κόσμος: Δυνατότητες επενδύσεων. Που βρισκόμαστε σήμερα;
- O TAP, ο μεγάλος νότιος διάδρομος που συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας ήδη γίνεται πράξη και χαιρόμαστε που βοηθήσαμε αποφασιστικά να κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων και να περάσει όλους τους υπόλοιπους ελέγχους.
- Αγορά LNG. Μία από τις μεγάλες δράσεις που στην Ελλάδα αναμένουμε να έχει εξαιρετικά θετική γεωπολιτική επίπτωση είναι η πλωτή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), η οποία ως υποδομή συνδυαζόμενη με τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη υποδομή υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, συνιστούν ένα τρίγωνο διεξόδου και αντίστροφης στην πραγματικότητα ροής σε σχέση με τώρα από την Ελλάδα προς τα βορειότερα.
- Το Δεκέμβριο του 2014 υπογράψαμε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία το ξεκίνημα του λεγόμενου κάθετου διαδρόμου, που θα διασχίζει τα ανατολικά Βαλκάνια και θα δημιουργεί μια νέα πηγή τροφοδοσίας από Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας Ρουμανίας και προς βορειότερα.
- EastMed, ο αγωγός που ενώνει τα κοιτάσματα Κύπρου και άλλα, όπως Ισραήλ και πιθανά Αιγυπτιακά, μέσω Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας με την Ευρώπη. Η μελέτη που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2016 αποδεικνύει αυτό που όλοι γνωρίζαμε ότι ο αγωγός είναι τεχνικά εφικτότατος και οικονομικά απολύτως ανταγωνίσιμος με τις άλλες δύο συζητούμενες εναλλακτικές λύσεις. Επομένως, απομένει στην ίδια την αγορά να αποφασίσει.
- Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει έναν ακόμη ρόλο, μέσα από τις έρευνες υδρογονανθράκων που ήδη έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Έχουμε 3 υπογεγραμμένες συμβάσεις και αναμένουμε την υπογραφή της Κυβέρνησης σε άλλες 6 συμβάσεις. Δυστυχώς, έχουμε σοβαρότατες καθυστερήσεις και η Κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει εξαιρετικά την ταχύτητα υπογραφής και κύρωσης.
- Είναι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας που μπορεί να παίξει έναν ρόλο δημιουργίας μιας τεχνικής υποδομής υποστήριξης όλων των ερευνών υδρογονανθράκων και κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου σε όλη τη Μεσόγειο. 2 Διυλιστήρια, βαριά ναυπηγική εμπειρία και βιομηχανία, βαριά μεταλλευτική βιομηχανία, μία γεωγραφική θέση με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να στηρίξει.
· Με αυτές τις σκέψεις πρέπει να πω ότι είμαι αισιόδοξος και απόλυτος υποστηρικτής των ακόμη στενότερων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Αραβικό κόσμο γιατί έτσι μπορούμε να είμαστε κερδισμένοι και οι δύο και με θετικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.