maniatis img

×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /var/www/vhosts/techmedia.gr/maniatisy.gr/images/IENE_Sunedrio_Energeias_25_10_2016
×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/IENE_Sunedrio_Energeias_25_10_2016

 25 10 2016 1

Σημεία ομιλίας Γ. Μανιάτη στο 21ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2016», Ίδρυμα Ευγενίδου, 25/10/2016

· Είμαι βαθιά πεισμένος ότι αν αυτός ο τόπος πρόκειται να έχει μέλλον, το μέλλον αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό θα προκύψει μέσα από την Ενέργεια. Η πατρίδα μας είναι προικισμένη από τη Γεωγραφία, με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση, και τη Φύση, με τον φυσικό πλούτο που έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε.

· Με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Υπ. Οικονομικών πριν το τελευταίο Eurogroup, το βασικό μας θέμα συζήτησης ήταν o Λαϊκισμός. Ο Λαϊκισμός που έχει καταλάβει πια και τις Η.Π.Α., με τον εφιάλτη που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, όπου σε μεγάλες και αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες το ψέμα, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός επικρατούν έναντι της σωφροσύνης, της αλήθειας και της υπευθυνότητας.

· Η τελευταία έκθεση του IMF για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι η 1η έκθεση του Ταμείου που μιλάει κυρίως για τις πολιτικές παραμέτρους και πολύ λιγότερο για τις οικονομικές.

· Τα μεγάλα προβλήματα των εταίρων μας, εκτός από τον λαϊκισμό, είναι το Brexit, η τρομοκρατία και το προσφυγικό και κάπου στη σκέψη τους υπάρχει και το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

· Να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα της πατρίδας μας, της κοινωνίας μας, θα τα λύσουμε κυρίως εμείς, μην περιμένοντας βοήθεια από τρίτους, τους δανειστές, οι οποίοι έχουν να λύσουν τα δικά τους μεγάλα σοβαρά προβλήματα.

· Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της Ενεργειακής Ένωσης. Μία περιφερειακή χώρα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, έχει μόνο οφέλη από την υλοποίηση των αρχών της Ενεργειακής Ένωσης.

· Δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο να πληροφορούμαι ότι σε επιλογές ενεργειακών θεμάτων η χώρα μας συντάσσεται συχνά με την Ουγγαρία του Ακροδεξιού Όρμπαν. Η Ελλάδα έχει βαθιά ανάγκη να συνεχίσει να είναι κοσμοπολίτισσα στον Ενεργειακό τομέα. Εξωστρεφής, μια χώρα που έχει ανάγκη τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

· Πολιτικά σουρεαλιστικό να υπογράφουν το Μάιο του 2016 οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών κι Ενέργειας την πώληση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ και μετά από λίγους μήνες, σήμερα, να αρνούνται την υπογραφή τους.

· Προϋπόθεση για ισότιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους η συνέπεια και η αξιοπιστία σε ό,τι δεσμευόμαστε. Οι Έλληνες διαπραγματευτές έχουν την ευθύνη των υπογραφών τους και των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

· Απολογισμός μόχλευσης κονδυλίων Πακέτου Juncker: 116 δις € επενδύσεις σε 1 χρόνο σε όλα τα Κ-Μ, με 100.000 θέσεις εργασίες και 200.000 δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησής μου, η Ελλάδα συμμετέχει με μόλις 500 εκατ. €, όπου τα 200 εκατ. € είναι της Εθνικής Τράπεζας για δάνεια που θα δώσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 300 εκατ. € της Fraport για την αναβάθμιση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων.

· Ο Κύπριος Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία 500-600 εκατ. €/χρόνο. Ευχόμαστε στην Κυπριακή ΑΟΖ να υπάρχουν κι άλλες «Αφροδίτες», αλλά είμαστε και σίγουροι ότι στα ελληνικά ύδατα υπάρχουν στόχοι γεωλογικοί, οι οποίοι θα φέρουν σημαντικά αισιόδοξα αποτελέσματα, μετά και τη γεωλογική επανάσταση της ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο.

· Κινητικότητα, συνέπεια, επαγγελματισμό, επικαιροποίηση δεδομένων, συνεχής έρευνα, αυτά χρειάζονται οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες που θέλουμε να προσελκύσουμε.

· Χαίρομαι που εγκαινιάστηκε από τον κ. Τσίπρα ο TAP, αλλά και προχωράει ο IGB ως κάθετος διάδρομος (vertical corridor), που αδικείται μόνο με το όνομα Ελληνοβουλγαρικός αγωγός. Αποτελεί σπουδαία αξιοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας όλων των ανατολικών Βαλκανίων, μετά την 1η υπογραφή του MoU του Δεκεμβρίου του 2014 από Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

· Μαζί με την πλωτή μονάδα φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση Ρεβυθούσας, την προετοιμασία Χρηματιστηρίου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης όλα αυτά που είχαμε ωριμάσει, συνιστούν μια στέρεα θεμελιωμένη ενεργειακή στρατηγική, με στόχο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος (hub).

· Να μην δίνουμε περιθώριο σε γείτονές μας να αξιοποιούν πλεονεκτήματα που εμείς έχουμε, όπως να γίνει ενεργειακός κόμβος η Βουλγαρία μετά και την πρόσφατη πρωτοβουλία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ, αφού η Ελλάδα έχει και TAP και vertical corridor και EatMed και FSRU.

· Εξοικονόμηση ενέργειας: Με 1 εκατ. € επένδυσης δημιουργούνται 20-40 νέες θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη κι επενδύσεις με δημιουργία νέων δουλειών. Από την ΕΕ αξιολογήθηκε η ελληνική στρατηγική ως η 2η πανευρωπαϊκά καλύτερη στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

· Από το βήμα των ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών ανθρώπων της ενέργειας, του πιο πρωτοποριακού κλάδου της εθνικής οικονομίας, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του αν υπάρχει προοπτική σε αυτόν τον τόπο. Εγώ απαντώ απερίφραστα ΝΑΙ.

· Η Ελλάδα έχει μέλλον και μπορεί να το κατακτήσει με δύο βασικές προϋποθέσεις.
Προϋπόθεση 1η: Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις σε όλο το Δημόσιο Τομέα (από τον ενεργειακό τομέα, τη Δικαιοσύνη, τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου έως την καθημερινή συμπεριφορά του καθενός μας).
Προϋπόθεση 2η: Να πιστέψουμε σε ένα σύγχρονο, εξωστρεφή, κοσμοπολίτικο Προοδευτικό Πατριωτισμό. Να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Ότι το καλύτερο είναι κι εφικτό. Να μην αποδεχτούμε την ήττα και την παραίτηση. Να μην αποδεχτούμε το αναπόφευκτο και το μοιραίο.

· Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει τη θεσμική της ισοτιμία διεθνώς, αρκεί να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη κι οι δουλειές γεννούνται όταν έχεις έναν δημιουργικό ιδιωτικό τομέα, που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από έναν μικρό, αλλά αποτελεσματικό δημόσιο τομέα στον οποίο πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη.

{gallery}IENE_Sunedrio_Energeias_25_10_2016{/gallery}

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata