maniatis img

IMG 20180601 201253

Στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την ανάγκη για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενταχθεί στις αγορές, αναφέρθηκε Ο Γ. Μανιάτης κατά την ομιλία του στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας. 

Υπογράμμισε τις 4 νέες πηγές εθνικού πλούτου, επικεντρώνοντας στο επιτελικό κράτος που γίνεται project manager, τη δημόσια περιουσία, τη νέα γενιά, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ενέργεια και τους Ορυκτούς Πόρους της πατρίδας μας.

Τέλος, αναφέρθηκε στα δίκτυα Φυσικού Αερίου στην Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα

Ακολουθεί η ομιλία του Γ. Μανιάτη:

«1η Παρατήρηση

Στις 20 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγαίνει, όχι γενικά από τα μνημόνια, όπως λένε διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά από το “Μνημόνιο Τσίπρα”, το αχρείαστο μνημόνιο των 86 δις €, το μνημόνιο που έφερε παραπάνω περικοπές μισθών, μείωση αφορολογήτου, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, 50% αύξηση στο ιδιωτικό χρέος και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας. 

Άρα, ας μην πανηγυρίζουν αυτοί που μας έβαλαν στο δικό τους μνημόνιο, ενώ το πληρώνει ο κόσμος.

2η Παρατήρηση

Είπε ο αγαπητός φίλος, κ. Πιτσιόρλας “Αποφύγαμε την πιστωτική γραμμή”, φοβάμαι ότι το ρήμα είναι λάθος, δεν την αποφύγαμε γιατί απλά δεν μας την έδωσαν. Για να πάρουμε προληπτική πιστωτική γραμμή πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους, και δυστυχώς, κανείς δεν θέλει να ξανά περάσει από το δικό του Κοινοβούλιο θέμα για την Ελλάδα.

Αναρωτιέμαι όμως, ο Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μας δώσει φθηνό χρήμα χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή; Περιμένουμε σύντομα να δούμε αποτελέσματα.

3η Παρατήρηση

Στις 21 Αυγούστου θα μπούμε στις αγορές. Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν από πολιτική διαπραγμάτευση, Πρωθυπουργούς και Υπουργούς, οι αγορές είναι στυγνές, άτεγκτες κι έχουν ένα μόνο κριτήριο για να δανείσουν φθηνά, εάν η οικονομία έχει τέτοιες μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζει ότι τα χρήματα που θα της δανείσουν οι αγορές, θα τα πάρουν πίσω. Αναρωτηθείτε αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να πείσει τις αγορές ότι είναι η κορυφαία κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων, μια κυβέρνησης δηλαδή, που μπορεί να διεκδικήσει από τις αγορές πολύ φθηνό χρήμα.

4η παρατήρηση

Ορθά είπαμε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, θα είναι τραγικό, ολέθριο και υβριστικό σε βάρος του ελληνικού λαού που περνάει 8 χρόνια μνημόνια. Όμως για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη, δεν πρέπει να λέμε το ψέμα, ότι η χώρα βγαίνει σε καθαρή έξοδο.

Η καθαρή έξοδος αποτελεί μύθευμα, αφού ήδη έχουμε προ-νομοθετήσει τι θα κάνουμε μέχρι το 2023. Δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι πονηρά λέγοντας, “Μην ανησυχείς θα σου κόψω τη σύνταξη αλλά θα σου δώσω 13η”. Ας μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Όντας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, διαχειρίστηκα ένα πολύ ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο και θέλω να επαναφέρω τη σκέψη μας στην ιστορική αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια;

1. Η αλήθεια είναι ότι το 2014, η χώρα είχε έτοιμα για υπογραφή και παραδόθηκαν στην καινούρια κυβέρνηση 12 περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, ένα εκ των οποίων είναι και της Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα μετά από 3,5 χρόνια αντί να έχουν υπογραφεί και τα 12 έχει υπογραφεί μόνο ένα, αυτό της Κρήτης κι αυτό είναι τραγική ευθύνη της Κυβέρνησης και μόνο.

2. Το Φεβρουάριο του 2015, η χώρα είχε έτοιμο Χωροταξικό Τουρισμού, η βαριά Βιομηχανία της Ελλάδας. Εδώ και 3,5 χρόνια, η χώρα δεν έχει υπογεγραμμένο χωροταξικό τουρισμού κι εφαρμόζεται το χωροταξικό σχέδιο τουρισμού του 2003, ενώ είναι έτοιμο το καινούριο.

3. Τον Ιανουάριο του 2015, χώρα είχε έτοιμο το διαγωνισμό για χωροταξικό σχέδιο ορυκτών πόρων, ακόμη δεν έχει προκηρυχτεί η μελέτη των ορυκτών πόρων

4. Ο Σ. Πιτσιόρλας, μου θύμισε το τραγικό λάθος των Υπουργών της κυβέρνησής του, που χειρίστηκαν τα θέματα της χωροταξίας. Το 2014 νομοθετήσαμε το πιο σύγχρονο Πανευρωπαϊκά σύστημα χρήσεων γης, που περιελάμβανε και τα … και το Δεκέμβριο του 2015, η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε όλο το κεφάλαιο του νόμου, που περιελάμβανε το μοντέλο σύστημα χρήσεων γης. Σήμερα εφαρμόζεται το Προεδρικό διάταγμα χρήσεων γης του 1987, το οποίο δεν έχει μέσα την κατηγορία Logistics, αφού το 1987 δεν υπήρχε η λογική των Logistics.

Κατά συνέπεια, πρέπει οι κυβερνήσεις να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, ζητάμε εκλογές και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι λογικό εφ’ όσον είμαστε Αντιπολίτευση. Θα σας πούμε όμως, γιατί δεν θέλουμε να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας στις αγορές, αυτή η Κυβέρνηση. Θα φέρω στο μυαλό σας τρεις απλές σκέψεις.

- Επί 3,5 χρόνια το πετρέλαιο είχε $40 το βαρέλι, το πιο φθηνό πετρέλαιο των δεκαετιών.

- Την ίδια περίοδο επί 3,5 χρόνια, ο Draghi πέταγε λεφτά από ελικόπτερα, μοίραζε τσάμπα λεφτά. Η Ιταλία πήρε από την ποσοτική χαλάρωση 400 δις €, η Ελλάδα μηδέν.

- Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αθροιστικά μέσα σε μια 3ετία ήταν 10%. Στην Ελλάδα μέσα σε αυτή την τριετία, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8.

Όταν λοιπόν για 3,5 χρόνια διαχειρίζεται την τύχης της χώρας μια κυβέρνηση, που έχει αυτές τις θετικές προϋποθέσεις και πετυχαίνει αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα, ελάτε τώρα εσείς να εμπιστευτείτε το μέλλον του τόπου σε μια κυβέρνηση που απέναντί της έχει έναν Trump που ξεκινά παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και που έχει ακυρώσει τη συμφωνία με τα πυρηνικά στο Ιράν, μια Τουρκία που παραδέρνει και δεν ξέρει και ίδια που θα πάει, πέρα απ’ το να προκαλεί την Ελλάδα και τις άλλες χώρες.

Πάμε λοιπόν τώρα να εμπιστευτούμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η Ελλάδα θέλει 4 πράγματα:

1ο Ζητούμενο

Θέλει κανονικότητα. Επιτέλους μια κανονική, φυσιολογική, Ευρωπαϊκή χώρα, όπου ο πολίτης, όταν θα ξυπνάει το πρωί, δεν θα τρέμει το φυλλοκάρδι του για το τι “φρέσκο κι αρνητικό” θα του έρθει στο κεφάλι.

2ο Ζητούμενο

Η Ελλάδα θέλει ξανά Εθνική Υπερηφάνεια. Η κοινωνία έχει γονατίσει, 8 χρόνια μνημονίων έχουν αφαιρέσει μεγάλο κομμάτι από την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Εμείς ως κυβέρνηση πήραμε πρωτοβουλίες από το 2010-11 κι αναβαθμίσαμε γεωπολιτικά τη χώρα, με αγωγούς πετρελαίου, με συνεργασίες περιφερειακές, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, αναδείξαμε τη γεωπολιτική μας σπουδαιότητα. Άρα το 2ο ζητούμενο είναι ο Προοδευτικός Πατριωτισμός και η Εθνική Αυτοπεποίθηση.

3ο Ζητούμενο

Ένα κανονικό κράτος που να προστατεύει τον αδύναμο.

4ο Ζητούμενο

Επιτέλους αλήθεια! Μόνο αλήθεια! Πολιτική, αισθητική, ιστορική, ανθρώπινη αλήθεια. Αρκετά πια με το δημαγωγικό και λαϊκίστικο χάιδεμα των αυτιών.

Με 4 προτάσεις για τις 4 νέες πηγές εθνικού πλούτου.

Πρώτη πηγή εθνικού πλούτου που μπορεί να μας φέρει 1 δις € κάθε χρόνο, είναι ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος που γίνεται project manager. Από εκεί που το κράτος ζητά τον διορισμό επιπλέον καινούριων δημόσιων υπαλλήλων, γίνεται ένα κράτος που γεννάει δουλειές για τον ιδιωτικό τομέα.

Εμείς οι μηχανικοί αυτό το λέμε re-engineering, να κάνεις έναν πλήρη ανασχεδιασμό του κράτους. Το δοκιμάσαμε, το μελετήσαμε και μπορούμε σήμερα να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό το re-engineering του ελληνικού δημοσίου που μπορεί να τελειώσει μέσα σε 1,5 με 2 χρόνια, θα φέρει μείωση του λειτουργικού κόστους του ελληνικού δημοσίου κατά ένα δισεκατομμύριο €, με μια βασική προϋπόθεση. Αξιολόγηση όλων οριζόντια, κάθετα και διαγώνια παντού, με αντικειμενικά κριτήρια αλλά και με πραγματικό bonus. Το λέω ωμά και ας φανεί σκληρό, δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνουν τα ίδια χρήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν περισσότερο με αυτούς που δεν δουλεύουν. Γιατί στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν συμβαίνει; Γιατί αυτοί που υπηρετούν αποτελεσματικότερα τον πολίτη και ξενυχτάνε, και υπάρχουν πολλά τέτοια διαμάντια στη δημόσια διοίκηση, που παίρνουν τον ίδιο μισθό με τον άλλο που πάει στις 09.00’ και φεύγει στη 13.30’. Γιατί να μην παίρνουν bonus, δίκαιο, ατομικό ή στην ομάδα τους, τμήμα τους, στη διεύθυνσή τους κλπ;

Δεύτερη πηγή εθνικού πλούτου, η δημόσια περιουσία. Για να συνεννοούμαστε και πολιτικά, εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε πει ότι θα καταργήσουμε το υπερταμείο της αποικιοκρατίας, το υπερταμείο στο οποίο πολιτεύτηκε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, μια περιουσία που κατ’ αρχήν την έχουμε αξιολογήσει γύρω στα 50 δις €, η οποία με σωστή αξιοποίηση και μόχλευση, μπορεί να φέρει περίπου 150 δις € σε βάθος 10ετίας. Αν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να την αξιοποιήσουμε, με αειφορία, σεβασμό στο περιβάλλον, σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να βλέπουν ανταποδοτικά οφέλη, σεβασμό στη διαγενεακή αλληλεγγύη, δηλαδή ένα μέρος απ’ τα έσοδα να πηγαίνει για τις επόμενες γενιές κι όχι μόνο στη σημερινή γενιά και με απαίτηση που γίνεται σε άγονες συμβάσεις, όταν από τις υπεραξίες μεγαλώνουν τα κέρδη, το ελληνικό δημόσιο θα έχει ένα μικρό μερίδιο από τις υπεραξίες, γιατί σήμερα οι αξίες στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές

Τρίτη πηγή γνώσης η νέα γενιά, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η Τεχνητή Νοημοσύνη. Σήμερα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουμε 300.000 φοιτητές και 50.000 καθηγητές πανεπιστημίου και υποτρόφους, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς κλπ. Έχουμε 350.000 Έλληνες κι Ελληνίδες καλών γνώσεων που αντί να τους χρησιμοποιήσουμε ως κομμάτι του νέου Παραγωγικού Μοντέλου, τους κρατάνε σκλαβωμένους στην αθλιότητα κάποιων τύπων που έχουν καταντήσει το πεζοδρόμιο της ΑΣΟΕΕ να πουλάνε διάφορα.

Η Κύπρος δείχνει το δρόμο. Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια, μπορούν να έχουν ως έσοδα στην ελληνική οικονομία 1,8 δις € το χρόνο, εάν η Ελλάδα μετασχηματιστεί σε ένα διεθνές κέντρο ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών σπουδών, όπου τα παιδιά που έρχονται από Γερμανία, Αμερική, Κίνα κ.ά. θα σπουδάζουν εδώ επιστήμες στα Αγγλικά και θα πληρώνουν τα δίδακτρά τους. Για φανταστείτε να διδάσκονται ελληνική φιλοσοφία, Σωκράτη, Πλάτωνα στη σκιά της Ακρόπολης. Πληρώνουν ή δεν πληρώνουν; Άρα τρίτη πηγή πλούτου θα μπορούσαν να είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Τέταρτη πηγή πλούτου είναι η Ενέργεια και οι Ορυκτοί Πόροι της πατρίδας μας. Δεν θα σας μιλήσω γενικά αλλά ειδικά για τον τόπο σας. Θα σας μιλήσω για τη Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Ξέρετε πολύ καλά ότι ξεκινώντας από το 2010 και κορυφώνοντας το 2014, δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για να δούμε που έχουμε Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Σήμερα που μιλάμε είμαστε περήφανοι γι’ αυτό με διαγωνισμούς που προκηρύξαμε εμείς. Τις κυρώσαμε τις συμβάσεις στη Βουλή, η σημερινή κυβέρνηση τα καταψήφισε όλα. Όμως σήμερα έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις στον Πατραϊκό, το Κατάκολο, τα Γιάννενα, Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία.

Ο Ντίνος Νικολάου που θα μιλήσει κάποια στιγμή αργότερα, ως εκπρόσωπος της εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες εδώ στην Αιτωλοακαρνανία, μου είπε ότι τους επόμενους μήνες ξεκινά η πρώτη φάση μελετών που θα επενδυθούν στην Αιτωλοακαρνανία 30 εκατ. € και θα δουλέψουν 200 άνθρωποι. Εγώ το θεωρώ μια σημαντική είδηση αυτό και σημειώνω κάτι ακόμα.

Μπορεί πια επιτέλους η Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο η περιφέρεια αλλά και η Ήπειρος και το Ιόνιο, να συζητά για δίκτυα Φυσικού Αερίου ακόμη και όταν δεν περνάει αγωγός. Με το τεχνικό επιμελητήριο αλλά και τον εκπρόσωπο της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε το 2011 και τώρα πια ξέρουμε αν μπορούμε να έχουμε αποκεντρωμένα δίκτυα Φ.Α. χωρίς να περνάει αγωγός και…

Καλά όλα αυτά, πως θα κάνουμε αυτές τις έρευνες; Θα σας πω τι λένε τα ΕΛΠΕ για το οικόπεδο του Πατραϊκού. Πρόκειται για να ένα μικρομεσαίο οικόπεδο, που σε βάθος 25ετίας, θα έχει 2 δις € επενδύσεις για ανάπτυξη του κοιτάσματος + 5 δις € για τη λειτουργία, άθροισμα δηλαδή 7 δις € επένδυση που θα γίνει στον Πατραϊκό, όσο δηλαδή το αεροδρόμιο του Ελληνικού, παλεύουμε να το φτιάξουμε. 4,5 δις € έσοδα για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, για το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα με νόμο που περάσαμε το 2013, για να μην το ακουμπήσει κανένας Πρωθυπουργός, κανένας Υπουργός Οικονομικών ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. 700-800 εκατ. € στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, 1.300 θέσεις εργασίας, αφού κάθε γεώτρηση είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο και τέλος, το τοπικά παραγόμενο κοινωνικό προϊόν σε βάθος 25ετίας θα ξεπεράσει τα 3 δις €.

Βαθύς μου φόβος το γεγονός ότι έχουν αρχίσει διάφοροι να παίζουν εις βάρος της πατρίδας μας και της κοινωνίας και αντί να σεβόμαστε όλοι τις υπηρεσίες του κράτους, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τη Βουλή των Ελλήνων όπου γίνονται όλοι οι διάλογοι, αρχίζουν να γίνονται διάφορα.

Σταθείτε όλοι δίπλα στους Δημάρχους σας, στο Περιφερειακό σας Συμβούλιο, στις υπηρεσίες που έχετε, να τους εμπιστευτείτε για να προχωρήσουμε μπροστά όπως έχουν προχωρήσει όλες οι οργανωμένες χώρες . Να μην υποκύψουμε στον πειρασμό της συνομωσιολογίας.

Αλήθεια, διαφάνεια, επιστημονική τεκμηρίωση, ωφέλειες για την κοινωνία και τους ανθρώπους του τόπου μας.

Ευχαριστώ πολύ».

 

IMG 20180601 201253 

 

 

Στις 20 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγαίνει, όχι γενικά από τα μνημόνια, όπως λένε διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αλλά από το “Μνημόνιο Τσίπρα”, το αχρείαστο μνημόνιο των 86 δις €, το μνημόνιο που έφερε παραπάνω περικοπές μισθών, μείωση αφορολογήτου, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, 50% αύξηση στο ιδιωτικό χρέος και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας.

Άρα, ας μην πανηγυρίζουν αυτοί που μας έβαλαν στο δικό τους μνημόνιο, ενώ το πληρώνει ο κόσμος.
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata