maniatis img

×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /var/www/vhosts/techmedia.gr/maniatisy.gr/images/ATHNATGASF
×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/ATHNATGASF

ANGF1

 

 

 

 

 • Η χθεσινή μέρα με την επίθεση του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη ενάντια στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το διπλό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που βαδίζει χωρίς κανένα προσανατολισμό. Ο κ. Τσίπρας  ως νέος Ιανός, που έχει διορίσει και τους δύο, πρέπει να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ποιος έχει τη στήριξή του. Τον άλλον να τον στείλει σπίτι του. Το γνωστό «και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» δεν εξαπατά πια κανέναν.
 • Στις 17/5/2016 ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει μαζί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, το πιο μεγάλο ενεργειακό έργο της ΝΑ Ευρώπης, τον αγωγό TAP. Ξεχνάει ομως ο κ Τσίπρας μια «μικρή» λεπτομέρεια: Όταν είχα την τιμή να εισηγηθώ τη συγκεκριμένη κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ και μας κατηγόρησαν οτι ξεπουλάμε τη χώρα.
 • Το Φυσικό Αέριο ειναι  το καύσιμο του 21ου αιώνα. Αυτό απαιτεί να  είμαστε όλοι ιδιαίτερα σοβαροί στα ζητήματα άσκησης πολιτικής σε θέματα φυσικού αερίου.
 • Ο ελληνικής πλοιοκτησίας στόλος δεξαμενοπλοίων πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΩΤΟ ΑΓΩΓΟ όλου του πλανήτη. Αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
 • Ανήκω σ' αυτούς που πιστεύουν βαθιά στις δυνάμεις της πατρίδας μου. Πιστεύω ότι αν κάνουμε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και πιστέψουμε σ' ένα νέο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ, στις δυνάμεις δηλ. μιας εξωστρεφούς και με αυτοπεποίθηση Ελλάδας και στις δυνάμεις μια κοινωνίας που μπορεί να κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό, και στον οικονομικό τομέα, τότε πολύ γρήγορα αυτή η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση στην οποία βρίσκεται.
 • Σημερινή προίκα της Ελλάδας: 20 δις € ΕΣΠΑ, 35 δις € πακέτο Juncker, 50 δις € Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για μια προίκα 100 δις € που θα πρέπει αυτή η χώρα, η κοινωνία, η εθνική οικονομία να αξιοποιήσει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Με τις τρεις ρήτρες που πολλές φορές έχω τονίσει: I) ρήτρα συμμετοχής του δημοσίου και στα μελλοντικά κέρδη, II) ρήτρα απασχόλησης,  iii) ρήτρα τοπικής ωφελιμότητας. Τις ρήτρες αυτές τις εφαρμόσαμε απόλυτα στις τρεις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτ. Ελλάδα. Το μοντέλο αυτο ειναι νόμος του κράτους. Δεν εχουν παρά να μας μιμηθούν. 
 • Προαπαιτείται μια σοβαρή, ευρύτατης σύνθεσης,  με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό κυβέρνηση, που να έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι εθνικές προτεραιότητες. Πραφανως οχι αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
 • Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή μου στο περιοδικό Natural Gas Europe (NGE), διάβασα στο ίδιο τεύχος, τη συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, με τίτλο «Είναι τρέλα να συζητά η Ευρώπη ότι έχει κρίση στον τομέα του φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου» και συμφωνώ απόλυτα με τη συγκεκριμένη ρήση. Το κοινό μας σπίτι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει αυτή τη στιγμή λιμνάζουσες, μη απασχολούμενες υποδομές φυσικού αερίου πάνω από 200 bcm. Αυτό σημαίνει ότι μια Ήπειρος, μια διεθνική οντότητα, που εισάγει το 82% του φυσικού αερίου που καταναλώνει, έχει τεράστιες δυνατότητες κι εθνικό χρέος στις αντίστοιχες κοινωνίες, από τη μια να αξιοποιήσει όλα τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν τα κράτη- μέλη, και από την άλλη να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές.
 • Η πατρίδα μας κατάφερε (με αφορμή την ρωσοουκρανική κρίση φυσικού αερίου και στη διάρκεια της  Προεδρίας της Ελλάδας το κρίσιμο α΄ εξάμηνο του 2014) κι έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον τότε Επίτροπο Ενέργειας, κ. Oettinger, να προστεθεί στους άξονες της κοινής ενεργειακής πολιτικής ως βασική Αρχή, η  Αλληλεγγύη «Solidarity». Αυτό έγινε με μια απίστευτη ταχύτητα, ενεργητικότητα και αποδοτικότητα των στελεχών της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΠΑ και του ΥΠΕΚΑ. Μια πολλή μεγαλη, άγνωστη σε πολλούς, εθνική επιτυχία. Πλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ενεργειακή Ένωση, αυτό το καινούριο στρατηγικό όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως έναν από τους βασικούς άξονες, εκτός όλων των άλλων, και την Κοινοτική Αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε περιπτώσεις κρίσεις τροφοδοσίας. 
 • Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε ανοίξει γρήγορο βηματισμό σε έρευνες Υδρογονανθράκων. Λυπάμαι που βλέπω απόλυτη, πλήρη, αδιανόητη, ανεξήγητη στασιμότητα. Η ανακάλυψη του κοιτάσματος ZOHR στην Αίγυπτο άλλαξε επαναστατικά τον τρόπο αντιμετώπισης της γεωλογίας σε όλη τη Μεσόγειο. Στη Μαύρη Θάλασσα η Βουλγαρία ανοίγει νέους ορίζοντες σε δικούς της διαγωνισμούς. Μαυροβούνιο, Κροατία, Λίβανος ανοίγουν φτερά σε νέους διαγωνισμούς. Η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική απόλυτης στασιμότητας!
 • Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να λειτουργούν απολύτως ενιαία στον ευρύτερο ενεργειακό γεωπολιτικό ορίζοντα. Χρησιμοποιώ τον όρο « Ενιαίο Εθνικό Ενεργειακό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου». 2 κράτη-μέλη (Ελλάδα και Κύπρος) στην εσχατιά της Ευρώπης που βρίσκονται στη μέση μιας τεράστιας γεωπολιτικής αναστάτωσης, που ταυτόχρονα έχουν δυνατότητα να αλλάξουν τη μοίρα των λαών τους μέσω του φυσικού αερίου και των ανακαλύψεων άλλων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, έχουν κάθε λόγο να συμβαδίζουν απολύτως σε όλες τους τις επιλογές.
 • Ο Euroasia Interconnector, το Ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει για πρώτη φορά Ασία & Ευρώπη μέσω Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και Ελλάδας, αλλά ασφαλώς και ο αγωγός EastMed  που θα συνδέει τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ και Δυτ. Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελούν χαρακτηριστικά επίσης δείγματα μιας πολυδιάστατης πολιτικής, μιας σαφούς εφαρμογής του δόγματος που προανέφερα που με θρησκευτική ευλάβεια ακολούθησα τα προηγούμενα 4 χρόνια με τους ομολόγους μου της Κύπρου, οι οποίοι απέδωσαν καρπούς.
 • Χρηματιστήριο Ενέργειας Ελλάδας: Το ξεκινήσαμε, τον Οκτώβριο του 2014 υπήρξε σημαντικός βαθμός ωρίμανσης. Η Τουρκία ομως, ήδη έκανε μόνη της το 1ο βήμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην Ελλάδα από τη σημερινή κυβέρνηση (!!!)
 • Για να θυμόμαστε πως και ποιοι πήραν τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις:
-  1987 (Πρωθυπουργός Ανδρ. Παπανδρέου, Υπουργός Βιομηχανίας Α.Πεπονής): Διακρατική Συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για να έρθει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα
 
-  1988: Συμφωνία με την Αλγερία για υγροποιημένο φυσικό αέριο
 
-  1996: Έχει ολοκληρωθεί το εθνικό δίκτυο των 512 χλμ του κεντρικού αγωγού και παίρνει φυσικό αέριο ο 1ος μεγάλος πελάτης, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
 
-  2000: Το 1ο φορτίο φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα
 
-  2003: Διακρατική Συμφωνία με την Τουρκία
 
-  2011: Νόμος 4001. Ο μεγάλος Νόμος που έβαλε το πλαίσιο απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς στη χώρα και μας έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε διαφανές πλαίσιο για έρευνες Υδρογονανθράκων που τις προχωρήσαμε. Κυρίως μας έδωσε τη δυνατότητα για 1η φορά να ενσωματώσουμε στο εθνικό Δίκαιο, με το άρθρο 156, τη δική μας αντίληψη, απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, του ορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Η Ελλάδα χρησιμοποίησε το άρθρο 156 του ν.4001/2011 σε όλες τις ρηματικές διακοινώσεις όταν η Τουρκία αποπειράται να κάνει έκνομες ενέργειες για έρευνες Υδρογονανθράκων.
 
-  2013-2014: Οι μεγάλες δυνατότητες που διανοίχθηκαν στη χώρα μας με την ανανέωση για δέκα  (10) χρόνια της συμβαςης με την GAZPROM,  την ολοκλήρωση της Συμφωνίας για τον TAP, την ένταξη 12 μεγάλων ενεργειακών έργων στα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs.
 
 • Τίποτα δεν είναι εύκολο και πολλές φορές οι μικρές λεπτομέρειες έχουν τη δική τους σημασία, π.χ. το γεγονός ότι τώρα συνεχίζουμε να συζητάμε για τον αγωγό EastMed που ολοκληρώνεται το Feasability Study από τη ΔΕΠΑ, είχε ως προϋπόθεση την γραπτή εντολή που έδωσα προς τη ΔΕΠΑ να προχωρήσει τη μελέτη παρά το κόστος που είχε. Το γεγονός ότι σήμερα ο αγωγός IGI συνεχίζει να είναι ζωντανός κι ενσωματωμένος στις εθνικές ενεργειακές στρατηγικές, ο οποίος ήταν το δικό μας όπλο στον μεγάλο μας ανταγωνισμό απέναντι σε όλα τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης και των ΗΠΑ που στήριζαν τον αγωγό Nabucco, είχε ως προϋπόθεση ότι κάποιοι έδωσαv εντολή στη ΡΑΕ και το ΔΕΣΦΑ να εντάξουν το έργο στο 10ετή εθνικό προγραμματισμό .
 • EASTMED, TAP, IGB, Κάθετος Διάδρομος με Βουλγαρία και Ρουμανία, IGI, FSRU Αλεξανδρούπολης, Αναβάθμιση Ρεβυθούσας, Poseidon Med II, LNG στη Ναυτιλία, μικρής κλίμακας CNG & LNG, επέκταση φυσικού αερίου FYSIKON στην αυτοκίνηση, όλα αυτά σε μια χώρα με τεράστια πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Ομως, με ηγεςία και με ανθρώπους που συνεχίζουν να πιστεύουν σε μια πατρίδα που δικαιούται ξανά να ελπίζει. Σας βεβαιώνω οτι πολυ σύντομα θα καταφέρουμε να ξαναχαμογελάσουμε. 

(Σημεία ομιλίας στο ATHENS NATURAL GAS FORUM 2016, Ξενοδοχείο KING GEORGE, 22/4/2016)

 {gallery}ATHNATGASF{/gallery}
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata