maniatis img

2015.11.22 PATRAΣημεία Ομιλίας Βουλευτή, καθ. Γιάννη Μανιάτη, στο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)
Πάτρα, Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, 22 Νοεμβρίου 2015
1.Μαζικοί Πλειστηριασμοί: Με τη ψήφιση του Νομοσχεδίου πριν λίγες μέρες στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς, ανοίγει η κερκόπορτα των μαζικών πλειστηριασμών. Προφανώς, τώρα ξεκινά ο αγώνας, προκειμένου να μη γίνουν πράξη. Το Ν.3869/2010 «Νόμο Κατσέλη», είχε καταψηφίσει όλη η Αντιπολίτευση. Η ζωή, η ιστορία, η πολιτική, τιμωρεί όταν λέγονται μεγάλα ψέματα. Από κραυγές και συνθήματα όπως «Μην πληρώνετε τίποτα, θα χαρίσουμε όλα τα δάνεια, θα κάνουμε Σεισάχθεια», ο εισηγητής της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, τοποθετείται λέγοντας ότι «καταφέραμε να διασφαλίσουμε το 60% των ακινήτων που έχουν δάνεια», που δυστυχώς δεν είναι 60%, αλλά 25% περίπου. 
2.Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν χρηματιστηριακά τον Δεκέμβριο 2014, 25 δις ευρώ και τώρα ανακεφαλαιοποιήθηκαν περίπου 800 εκατ. ευρώ, λιγότερο από 1 δις ευρώ. Χάθηκε περιουσία μας της τάξης των 22-24 δις ευρώ περίπου. Αυτό συνιστά ένα βαρύ πολιτικό φορτίο γι’ αυτούς που έχουν την ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη. 
3.Το μέλλον της Ελλάδας στον τομέα των κατασκευών: Αυτή τη στιγμή στις κατασκευές και ιδιαίτερα στην οικοδομή υπάρχει το απόλυτο μηδέν (0), δεν υπάρχει αγορά, «δεν κουνιέται φύλλο», εξαιτίας α) της τεράστιας ανασφάλειας που επικρατεί και β) γιατί το ακίνητο είναι βαρύτατα επιβαρυμένο φορολογικά.
Στο ερώτημα αν ο τομέας των κατασκευών μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο σε μια άλλη προσέγγιση, με μια άλλη λογική για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, η απάντηση είναι: Ναι,  υπό την αίρεση ότι όλοι θα υπερβούμε τον εαυτό μας (το πολιτικό σύστημα, οι μηχανικοί, οι ιδιοκτήτες, τα δικαστήρια, ο καθένας από μας ξεχωριστά). Το μέλλον της ελληνικής οικοδομής δεν είναι να χτίσουμε και άλλα ντουβάρια, τα  οποία μένουν απούλητα, ακατοίκητα και διαρκώς απαξιώνονται. Το μέλλον της Ελλάδας στον τομέα των κατασκευών και ιδιαίτερα της οικοδομής, είναι η ενεργειακή, η αισθητική, η συνολική αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος που είναι περίπου 7 εκατ. κτίρια (κατοικίες, δημόσια-δημοτικά κτίρια, ιδιωτικά, επαγγελματικά, βιοτεχνικά, βιομηχανικά, κ.ά.). Το κτιριακό απόθεμα της χώρας είναι επαρκέστατο για να καλύψει τις ανάγκες και για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι όμως βαθύτατα υποβαθμισμένο κυρίως ενεργειακά. Αξίζει τον κόπο, το Κράτος και όλη η οικονομία – το τραπεζικό σύστημα της χώρας με όποιες δυνάμεις αποκτήσει στο μέλλον- να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να αναβαθμίσει το ακίνητό του.
4.Προοδευτικός Πατριωτισμός: Ο Πατριωτισμός μια βαθύτατη εθνική έννοια είναι ουσιαστικός – Προοδευτικός, μόνο όταν στηρίζει την οικονομία της χώρας, βοηθά τη γεωπολιτική και γεωοικονομική της αναβάθμιση, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δημιουργεί τις υποδομές για μια οικονομία που στέκεται μόνη της στα πόδια της και δε χρειάζεται δανεικά.
5.Εξοικονόμηση Ενέργειας: Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 15 χρόνια, υπάρχει μια τεράστια ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), δεδομένου ότι το μέλλον του πλανήτη απαιτεί λιγότερες εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου. 
Όμως, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη που είναι η σπατάλη λιγότερης ενέργειας, ήταν μια έννοια η οποία δεν έμπαινε καν στο τραπέζι του πανευρωπαϊκού διαλόγου. Για πρώτη φορά το ζήτημα της Εξοικονόμησης Ενέργειας το φέραμε στην πανευρωπαϊκή επικαιρότητα όταν είπαμε ότι όταν δίνονται τόσες επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πρέπει να δίνονται επιδοτήσεις και για την κατανάλωση λιγότερης ενέργειας. 
Συμπέρασμα και του Ευρωκοινοβουλίου: Αν ακολουθήσουμε μια σωστή πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να μειώσουμε στον οικιακό τομέα την κατανάλωση ενέργειάς μας κατά 61%, στον υπόλοιπο κτιριακό τομέα κατά 40%, κάθε χρόνο η Ευρώπη να γλιτώνει 240 δις ευρώ από εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να δημιουργήσει 2.000.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030. Αυτό είναι το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να είναι ένα κομμάτι από το μέλλον της Ελλάδας και το μέλλον της οικοδομής αύριο.
6.Τι έγινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα:
•Επενδύσαμε μέσα από το ΕΣΠΑ 210 εκατ. ευρώ σε δημοτικά κτίρια, σε σχολεία, σε βιοκλιματικές αναβαθμίσεις των ελεύθερων ανοιχτών και δημόσιων χώρων, γιατί έτσι αναβαθμίζεται και η ακίνητη περιουσία της ευρύτερης περιοχής.
•Είχαμε προχωρήσει με τις Τράπεζες σε μία Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ύψους περίπου 2 δις ευρώ, για εξοικονόμηση ενέργειας από δημοτικό φωτισμό κι εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια.
•Είχαμε επενδύσει 15 εκατ. ευρώ περίπου για το φυσικό αέριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα της επιδότησης κατά 65% της σύνδεσης με το φυσικό αέριο για περίπου 20.000 οικογένειες στις 3 προαναφερόμενες περιοχές. 
7.Πρόταση Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια: Σε μια εποχή που συζητούσαμε για Φ.Π.Α. 23% στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, σε μια εποχή που τέθηκε το ζήτημα του να μπει 40 λεπτά το λίτρο στο κρασί και να καταστρέψουμε τον πιο δυναμικό ίσως τομέα του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας, εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), καταθέσαμε μια συγκεκριμένη Πρόταση που με βάση τις μελέτες των επιστημόνων μας, δίνει ισοδύναμα ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Μετά το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» στο ΕΣΠΑ που τελείωσε ύψους 548 εκατ. ευρώ, και με το οποίο 50.000 ακίνητα της πατρίδας μας αναβαθμίστηκαν ενεργειακά με μία ενίσχυση που ξεπέρασε το 60%, στη δεύτερη Προγραμματική Περίοδο προβλέπονται λιγότερα από 290 εκατ. ευρώ. 
Στο ερώτημα ποια μπορεί να είναι η διέξοδος στα περίπου 5.000.000 σπίτια που έχει η Ελλάδα, η απάντηση είναι ότι η διέξοδος δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η φοροαπαλλαγή, διασφαλίζοντας την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 
Η Πρόταση συζητήθηκε στη Βουλή ως Επίκαιρη Ερώτηση και η απάντηση του αρμόδιου Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, κ.  Αλεξιάδη, ήταν θετική. Απάντησε δηλαδή ότι η Πρόταση γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση, την αντιμετωπίζει θετικά, και μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών εκκρεμοτήτων με την Τρόικα, θα γίνει πράξη.
Η Πρότασή μας λέει ότι ζητούμε να υπάρξει φοροαπαλλαγή έως 15.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που θα επενδύσει τα χρήματα αυτά στο σπίτι του για ενεργειακή αναβάθμιση. Η απώλεια των δημοσίων εσόδων από αυτή την φοροαπαλλαγή, είναι περίπου 95 εκατ. ευρώ. Όμως, αυτή η φοροαπαλλαγή για να υπάρξει, θα πρέπει να εκδοθούν τιμολόγια από όλους τους επαγγελματίες που θα απασχοληθούν με την αναβάθμιση της οικοδομής. 
Για το σενάριο των 50.000 κατοικιών, το άθροισμα των εσόδων από το Φ.Π.Α. και τη φορολογία των εκδοτών των τιμολογίων για το ελληνικό δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, είναι 305 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θετικό ισοζύγιο 200 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. Οι Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πιθανά θα αντιδράσουν. Όμως η Πρόταση είναι απολύτως τεκμηριωμένη και δίνει διέξοδο και σε ένα άλλο μεγάλο θέμα της χώρας, που είναι η απασχόληση. 
Σύμφωνα με τη μελέτη που καταθέσαμε επίσημα στη Βουλή, με αυτή την πρόταση θα δημιουργηθούν περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της οικοδομής. Επιπλέον, η συνολική μόχλευση που θα προκύψει είναι 1,2 δις ευρώ. Λέγοντας μόχλευση, εννοώ ότι πάνω από 75% της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιηθεί, παράγεται από βιομηχανίες της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι δίνει μεροκάματο σε εργαζόμενους στις Επιχειρήσεις της Ελλάδας, σε Επιχειρήσεις που φορολογούνται στην Ελλάδα, σε εργαζόμενους που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, άρα έμμεσα παρέχεται βοήθεια και στην επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού Συστήματος. Άρα, όλα αυτά χωρίς καμία δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς καμία επιδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση στο κοινωνικό σύνολο, με ταυτόχρονη ωφέλεια όσων έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στο σπίτι τους και περίπου 43% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας αν κάνουν αυτές τις επεμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη επένδυση αποσβένεται μέσα σε 6-7 χρόνια περίπου.  
Πρόκειται για μια Πρόταση που τη θεωρούμε βαθύτατα προοδευτική, θετική και που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ενός νέου Παραγωγικού Μοντέλου της χώρας, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών. 
Σε αυτό το ζήτημα αν συνομολογήσουμε ότι συμφωνούμε, θέλω μία «Συμμαχία των καλών». Μια συμμαχία που αν πειστούμε ότι έχει όφελος η πατρίδα μας, ο καθένας από μας και οι άνεργοι που περιμένουν για μεροκάματο, τότε πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε επίπεδο Κοινοβουλίου, σε επίπεδο Κοινωνίας, σε επίπεδο Δικαιοσύνης, ΠΑΝΤΟΥ, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η Πρόταση. 
 
 
 
 
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata