maniatis img

2015.11.13 KING GEORGE PHOTO 11.Πού βρισκόμαστε σήμερα και πού μπορούμε να πάμε ως Ευρώπη και ως Μεσόγειος:
Γι’ άλλη μια φορά η Μεσόγειος ξαναγίνεται μήτρα της παγκόσμιας ιστορίας. Βιώσαμε τις αποτυχίες της Δύσης στην αραβική άνοιξη, στο Ουκρανικό, στο πρόβλημα με τη Συρία. Αρχίζουμε πια και βλέπουμε την αμηχανία της Ευρώπης, έτσι όπως εκδηλώνεται στο Μεταναστευτικό. Η οικονομική κρίση ήταν το μόνο καμπανάκι που χτύπησε, την πλήρωσε μόνο η Ελλάδα ως παγκόσμιο πειραματόζωο. Αυτό που βγαίνει ως «θετικό» μέσα στο κακό που συμβαίνει σε επίπεδο Ευρώπης, είναι το γεγονός ότι το προσφυγικό χτυπά την πόρτα των κεντρικών Ευρωπαϊκών χωρών κι αυτό ίσως είναι μια ελπίδα ότι μπορεί επιτέλους η Ευρώπη να «ανακρούσει πρύμνα» και να ασχοληθεί στα σοβαρά. Πράγματι η Γερμανία κλονίζεται από το προσφυγικό. 
Η μόνη πρόκληση στην οποία η Ευρώπη έχει απαντήσει με πολύ θετικό τρόπο, τολμώ να πω πρωτοποριακά σε πλανητικό επίπεδο, είναι το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής. Πρόσφατα, διαβάσαμε τις εκτιμήσεις για τα περίπου 100 εκατ. φτωχών των υποσαχάριων χωρών που πιθανά να μετακινηθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω ακριβώς των αρνητικών επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. 
Είναι ξεκάθαρο και σαφές, ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό δεν αποτελούν διμερή προβλήματα Ελλάδας – Τουρκίας. Είναι προβλήματα βαθύτατα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια, κι αναρωτιέμαι γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχουν ισχυρές χώρες της Ευρώπης, δεν έχει ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα. Το πρόβλημα ξεκινά από το Αφγανιστάν και καταλήγει στη Λιβύη, κατά συνέπεια πρόκειται για ζήτημα και των Ηνωμένων Εθνών, εκτός από πρόβλημα της Ευρώπης. 
2.Σχέδιο «ΚΙΒΩΤΟΣ»: Παρουσιάστηκε στη σύσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μάλτα, πριν λίγες μέρες, από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά. Ο τίτλος είναι «Κανένα παιδί στις βάρκες θανάτου». Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, όλα γίνονται με την ανοχή του τουρκικού Κράτους στα παράλια της Μ. Ασίας. Αυτό που έχει σημασία σε πρώτη φάση, είναι τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού των προσφύγων να μην μπαίνουν στις βάρκες του θανάτου. Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), έχουμε καταθέσει μια πρόταση για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε τα παιδιά, οι μανάδες, οι γυναίκες που εγκυμονούν, τα ΑΜΕΑ, να έχουν μια πρώτη προτεραιότητα με ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, ώστε καταγραφόμενη στα hot spots της Τουρκίας, να μπορούν πια με ασφάλεια να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να έρθουν στην Ελλάδα, ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
3.Προοδευτικός Πατριωτισμός - Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση, που στηρίζεται κυρίως στα επιτεύγματα της Ενεργειακής Στρατηγικής και Διπλωματίας της χώρας: Μπορεί να δώσει μια νότα αισιοδοξίας σε μια χώρα που είναι γονατισμένη συναισθηματικά, ηθικά, οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και που βιώνει για 5 χρόνια τις αρνητικές συνέπειες περιοριστικών πολιτικών μέσα από τα μνημόνια. Στον τομέα της Ενεργειακής Στρατηγικής και Διπλωματίας, τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα ξεκάθαρο Πλαίσιο μιας νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης και μπορούμε να διαμορφώσουμε πια τις αρχές ενός Προοδευτικού Πατριωτισμού. Ενός Πατριωτισμού που οφείλει να είναι κοσμοπολίτικος, εξωστρεφής, σαφέστατα ευρωπαϊκός, που να στηρίζεται στη γεωγραφική θέση της χώρας και να αξιοποιεί αυτά που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, τα οποία στηρίζονται σε τέσσερις (4) βασικούς πυλώνες:
•Αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων: Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνει να αγνοεί τα κοιτάσματα. Λυπάμαι για τις κατ’ επανάληψη δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και θα πρέπει να αποτραπούν τέτοιου είδους έρευνες, γιατί αυτό υποβαθμίζει την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας. Θυμίζω, ότι με το Ν. 4162/2013 του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα έσοδα των ελληνικών Υδρογονανθράκων πρέπει να πάνε στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών για να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
•Ανάπτυξη Περιφερειακών Συνεργασιών: Η ενότητα δυνάμεων ανάμεσα στην Ελλάδα και χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα. Με την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα έχουμε ενιαίο ενεργειακό δόγμα, κι αν αυτό δεν συνεχιστεί έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, θα είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενότατα ως μια χώρα.
Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε κι ενώσαμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στον τομέα αυτό δεν φτάνουν οι επισκέψεις. Πρέπει να υπάρξει βαθιά, ενσυνείδητη συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς. Δεν μας είναι αρκετό να λέγεται ότι η Ελλάδα στηρίζει τις περιφερειακές συνεργασίες. Η Ελλάδα έχει βαθιά ανάγκη να δώσει και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβουν ότι και τα δικά τους συμφέροντα μπορούν να υποστηριχτούν από μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως πρεσβευτής των δικών τους συμφερόντων στην Ε.Ε.
•Αγωγοί Φυσικού Αερίου: Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, που τέσσερις (4) αγωγοί Φυσικού Αερίου, με πολύ επίμονη δουλειά μας τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν συλληφθεί ως ιδέα, έχουν σχεδιαστεί κι έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας. 
α) Ο αγωγός EastMed που πρόκειται να ενώσει τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου μέσω Κρήτης με Ιταλία, β) ο νέος αγωγός «Κάθετος Διάδρομος» που ξεκινά από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, συνεχίζει στη Ρουμανία και μπορεί να φτάσει πολύ βορειότερα, γ) ο αγωγός TAP που εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησής του, έτσι ώστε να είναι ο πρώτος αγωγός που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία μέχρι την Ιταλία και δ) ο ξεχασμένος – αλλά ξαναζωντανεμένος – αγωγός IGI,  που μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από και προς την Ιταλία με αντίστροφη ροή. 
Αν γίνει συνείδηση ότι αυτοί οι 4 αγωγοί αποτελούν αποφασιστικής σημασίας εργαλεία στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας και στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού μας ρόλου, μπορούν πράγματι να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε με πολύ μεγαλύτερη εθνική αυτοπεποίθηση.
•Ενεργειακή Ένωση: Χαίρομαι που διαπιστώνω, τουλάχιστον στα λόγια, μια στροφή της Κυβέρνησης στο ρεαλισμό, αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης κι αναφέρομαι στην Ενεργειακή Ένωση. Στην ενότητα των δυνάμεων όλων των Κρατών – Μελών με ωφελημένους κυρίως τους λαούς των μικρομεσαίων χωρών, δεδομένου ότι οι μεγάλοι δεν έχουν ανάγκη την ενότητα δυνάμεων αφού από μόνοι τους μπορούν να διαπραγματευτούν. Επιτέλους γίνεται συνείδηση από την Κυβέρνηση πως η Ενεργειακή Ένωση με την ελεύθερη διακίνηση των ενεργειακών προϊόντων, κυρίως φυσικού αερίου, με τη στήριξη των ελλειπουσών διασυνδέσεων ανάμεσα στα δίκτυα φυσικού αερίου και με την καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας και τη στήριξη της Ενεργειακής Δημοκρατίας, μέσα από την Κοινοτική Αλληλεγγύη, μπορούν πράγματι να αποτελέσουν άξονες πάνω στους οποίους θα διαμορφωθεί η εθνική πολιτική. 
(Σημεία Ομιλίας στο Συνέδριο  «ΝΑ Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Προκλήσεις και Προοπτικές», Ξενοδοχείο King George, 13 Νοεμβρίου 2015)
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata