maniatis img

MANPRΑ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:
· Παρακολούθησα χθες με θρησκευτική ευλάβεια την ομιλία του Πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, ως άρτι αφιχθέντα από τη Μέκκα του καπιταλισμού, τις Η.Π.Α., και τη στενή του επαφή με τον Πρόεδρο Κλίντον που ελπίζω να τον ενέπνευσε.


· Δεν θα σχολιάσω καθόλου τις 2 από τις 3 βασικές αρχές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Πρωθυπουργός, ως στρατηγικούς άξονες της επόμενης τετραετίας. Δεν θα σχολιάσω ούτε τη στόχευση για αναχρηματοδότηση του Δημοσίου χρέους, αφού ήδη από το Eurogroup του 2012 υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, ούτε την αποστροφή περί ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Τραπεζών, δηλ. να πληρώσουμε άλλα 25 δις ευρώ, προκειμένου να διορθώσουμε το λάθος της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με το οποίο έκλεισαν οι Τράπεζες και φορτώθηκε ο ελληνικός λαός άλλα 25 δις ευρώ.
· Ασφαλώς όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς το όραμα του κ. Πρωθυπουργού προσδιορίζεται στο βασικό στοίχημα που λέγεται Ανάπτυξη, δηλ. θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα, ιδιωτικό κέρδος, προστασία του περιβάλλοντος και πώς όλα αυτά συνιστούν, αν συνιστούν, μια νέα ελπιδοφόρα προσέγγιση.
· Ο κ. Πρωθυπουργός μας είπε ότι θα ακολουθήσει 3 (τρία) βήματα:
1. «Θα δημιουργήσει έναν Δημόσιο Φορέα».
Προφανώς ξέχασε ότι υπάρχει το Invest In Greece που για 8 μήνες είναι στα χέρια του και μπορεί κάλλιστα να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο.
2. «Θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία και με πολύ γρήγορες διαδικασίες θα εγκρίνονται οι επενδύσεις».
Προφανώς επίσης ξέχασε ότι υπάρχει ήδη θεσμοθετημένο το Fast Track που μπορεί επίσης να το βελτιώσει.
3. «Θα εγκρίνουμε με Προεδρικά Διατάγματα τις παρεμβάσεις των μεγάλων επενδύσεων, για να προσελκύσουμε δεκάδες, ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια που έχει ανάγκη η εθνική οικονομία».
Προφανώς ο εμπνευστής του λόγου του κ. Πρωθυπουργού έπρεπε να γνωρίζει ότι με Προεδρικά Διατάγματα και τώρα (εδώ και πολύ καιρό) εγκρίνονται όλες οι μεγάλες επενδύσεις. Και μάλιστα υπάρχει και ο όρος Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).
· Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ποιο ακριβώς είναι το νέο κίνητρο που δίνουμε ως χώρα που έχει βαθύτατη ανάγκη από επενδύσεις, στους επενδυτές προκειμένου να έρθουν να επενδύσουν; Θα ήθελα να ακούσω κάτι πολύ πιο θετικό και πιο αισιόδοξο, από αυτό που τουλάχιστον εγώ αντιλήφθηκα.

Β. ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ:
· Ακούγοντας νωρίτερα τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατηγοριοποιώ τις τοποθετήσεις του σε 2 (δύο) ομάδες:
Α) Οι δράσεις με καμία λέξη:
Ø Καμία λέξη για τις έρευνες Υδρογονανθράκων, το μεγάλο όραμα της χώρας, τον μεγάλο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα που τον κατέστρεψε η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ø Καμία λέξη για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που είναι Νόμος του Κράτους και όπου προβλέπεται να εισρεύσουν τα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εργαλείο, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού Συστήματος.
Ø Καμία λέξη για τον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη χώρα, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Πολωνία.
Ø Καμία λέξη για τον αγωγό φυσικού αερίου που σχεδιάζεται να συνδέσει τα κυπριακά κοιτάσματα μέσω Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας με την Ιταλία.
Ø Καμία λέξη για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Ηπειρωτική χώρα.
Β) Οι δράσεις με περίεργες λέξεις:
Ø Όταν ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επανασυνδέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα, προφανώς εννοεί τις 700.000 περίπου συνδέσεις που έχουν ενταχθεί εδώ και 3 (τρία) χρόνια περίπου στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) που ΕΜΕΙΣ θεσμοθετήσαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.
Ø Όταν ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι μειώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου κατά 16%, προφανώς εννοεί τη συμφωνία που υπογράψαμε ΕΜΕΙΣ με τους Ρώσους τον Μάρτιο του 2014 και τώρα υλοποιείται η έκπτωση.
Ø Ακούσαμε ευχολόγια για την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Δεν ακούσαμε όμως, εκτός από τα 500 εκατ. ευρώ που ΕΜΕΙΣ είχαμε διαθέσει από το ΕΣΠΑ και θωρακίστηκαν ενεργειακά 40.000 φτωχά νοικοκυριά, πόσα χρήματα θα επενδυθούν από το καινούριο ΕΣΠΑ;
Ø Ακούσαμε πολλές λέξεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Εύχομαι τα εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα που θα προταθούν από το αρμόδιο Υπουργείο να μην είναι χειρότερα από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, γιατί έχει βαθιά ανάγκη το δημόσιο συμφέρον να έχουμε δημόσια δίκτυα στην υπηρεσία της εθνικής οικονομίας. Υπενθυμίζω ότι το 3ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση, προβλέπει 50% μείωση της δραστηριότητας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ. Ας προσέξουν πάρα πολύ οι αρμόδιοι, μη τυχόν αυτό συνιστά ουσιαστική συρρίκνωση και εκμηδενισμό του σπουδαίου ρόλου της ΔΕΗ.
· Με αυθαίρετο και απερίσκεπτο τρόπο έκλεισαν τα Μεταλλεία της Κασσάνδρας και στη συνέχεια το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους εργαζόμενους.
· Είτε θα αποφασίσουμε ότι ο Ορυκτός Πλούτος της χώρας αποτελεί μια σπουδαία πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας και δημόσιου πλούτου, και άρα την αλήθεια που στην αρχή τη θεωρούμε γραφική, στη συνέχεια αντιστεκόμαστε με σφοδρότητα σε αυτήν και τέλος τη θεωρούμε αυτονόητη, είτε θα την αποδεχτούμε, είτε ας πάμε ξανά στους δανειστές. Εμείς είμαστε με αυτούς που παλεύουν για την παραγωγή δημόσιου πλούτου και όχι να ξαναπάμε στους δανειστές.
· Όσον αφορά στα Δημόσια Έργα, επιτέλους ας επανεκκινήσουν οι παραχωρήσεις των μεγάλων οδικών αξόνων κι ας γίνει πράξη αυτό που έχουμε θεσμοθετήσει, δηλ. η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ώστε το «κάτω από το τραπέζι» στις Πολεοδομίες, επιτέλους να σταματήσει. Από τον Οκτώβριο του 2014 με τη συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τ.Ε.Ε.) η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι έτοιμη για υλοποίηση και αναμένει 8 (οκτώ) μήνες την Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργών!!!

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata