maniatis img

ta nea Η Ευρώπη γιορτάζει τα 60 χρόνια της και η Ελλάδα παλεύει εδώ και 8 χρόνια να ξεφύγει από τα μνημόνια. Για Ευρώπη κι Ελλάδα το ερώτημα είναι πώς μπορεί να παραχθεί νέος πλούτος με σεβασμό στο περιβάλλον και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με άλλα λόγια, στην εποχή της κρίσης, ποιες είναι οι προοδευτικές απαντήσεις των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Η δημιουργία στη χώρα μας νέων θέσεων εργασίας για τη μείωση του αριθμού του 1.200.000 ανέργων είναι το κορυφαίο εθνικό υπαρξιακό μας πρόβλημα.

Απέναντι στην επενδυτική αλλεργία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απαιτείται να δημιουργήσουμε ένα νέο, καινοτόμο, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κράτος που γεννάει λεφτά και δουλειές για τον ιδιωτικό τομέα. Γίνεται; ΝΑΙ, γίνεται:

Το 2014 ολοκληρώσαμε μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα εξοικονομεί κάθε χρόνο 80 εκατ. € εθνικών πόρων. Μέχρι τότε, η Ελλάδα παρήγαγε 21.000 μελέτες, την ίδια χρονιά που το Βέλγιο χρειαζόταν μόνο 183. Αλλάξαμε 23 νόμους κι εκδώσαμε ίσο αριθμό Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων. 

Στηριχτήκαμε στις ακόλουθες 3 αρχές: 

1. Εμπιστευόμαστε τον επενδυτή – πολίτη και το μόνο που απαιτούμε απ’ αυτόν είναι να συμπληρώσει ένα είδος υπεύθυνης δήλωσης με την οποία δεσμεύεται ότι ακολουθεί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους. Οι προβλεπόμενες ποινές για την παράβαση των δεσμεύσεών του είναι εξαιρετικά αυστηρές.

2. Αναρτούμε σε ειδική ανοιχτή διαδικτυακή πλατφόρμα όλη τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στόχος, η ανοιχτή «λογοδοσία» τόσο του επενδυτή, όσο και των υπηρεσιών που παρακολουθούν την επένδυσή του. Σε ένα ανοιχτό Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών απεικονίζεται το σύνολο των παρεμβάσεων σε κάθε περιοχή, ώστε να ελέγχεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

3. Δημιουργούμε, με έγκριση του ΣτΕ, Προεδρικό Διάταγμα για Σώμα Πιστοποιημένων Ελεγκτών – Επιθεωρητών – Αξιολογητών Περιβάλλοντος από ιδιώτες επιστήμονες οι οποίοι περνούν από αυστηρό έλεγχο κι εξετάσεις του Υπουργείου, κατά το ανάλογο των Ορκωτών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό:

i. Ο πολίτης – επενδυτής σε ελάχιστες μέρες, παίρνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση χωρίς κανένα πρόβλημα.

ii. Η κοινωνία ελέγχει την ταχύτητα και τις επιπτώσεις των δράσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή της.

i.i.i. Το Κράτος παύει να ζητά καινούριους δημοσίους υπαλλήλους. Αξιοποιεί το εξαιρετικά έμπειρο, αλλά ολιγομελές, Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μόνο για ειδικές περιπτώσεις έργων εθνικής εμβέλειας και υψηλής περιβαλλοντικής επικινδυνότητας και ταυτόχρονα του αναθέτει τη συγκρότηση, τον έλεγχο, την αυστηρή τήρηση και παρακολούθηση των Μητρώων των Πιστοποιημένων Ελεγκτών Ιδιωτών.

Σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπηρετούν μόλις 60 Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων. Προφανώς, στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να γίνουν οι προσλήψεις ή οι αποσπάσεις των εκατοντάδων επιπλέον που απαιτούνται. Αντίθετα, με την ευθύνη της Πολιτείας μπορεί να συγκροτηθεί ένα Σώμα 1.000 Πιστοποιημένων ιδιωτών, οι οποίοι με έναν απλό αλγόριθμο τυχαίας επιλογής θα επιλέγονται από τη Διοίκηση, ώστε να διενεργούν τους εκατοντάδες περιβαλλοντικούς ελέγχους που σήμερα δεν γίνονται λόγω έλλειψης στελεχιακού δυναμικού.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία για εκατοντάδες ελεγκτές δόμησης είχαμε πάρει, προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα, μέσα μάλιστα από την ηλεκτρονική υποβολή οικοδομικών αδειών στις Πολεοδομίες.

Τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής και οικοδομικής αδειοδότησης, μπορούν να εξοικονομήσουν 100 εκατ. € κάθε χρόνο.

Και τώρα η προσγείωση στη θλιβερή πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όλα τα παραπάνω έχουν ακυρωθεί, παρότι λειτούργησαν για αρκετούς μήνες το 2014. Προφανώς, η κυβέρνηση περιμένει τα 3 δις € δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα για να προσλάβει στο δημόσιο 100.000 απασχολούμενους ολιγόμηνης διάρκειας σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας…

Πηγή: http://www.tanea.gr/triti-apopsi/article/5434123/mia-apanthsh-sthn-epoxh-ths-krishs/

Δείτε εδώ στο έντυπο των Νέων 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata