Oμιλία μου στο Συνέδριο "Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη", του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, 28-29.3.2017
Στόχος η Αειφορική, Δίκαιη ανάπτυξη με έναν δημόσιο τομέα που λειτουργεί ως εμβρυουλκός δημιουργίας θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ένα επιτελικό κράτος Project Manager, ρυθμιστής κι επόπτης των ανταγωνιστικών αγορών.
Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν υπόβαθρο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας με τις ακόλουθες τέσσερις ρήτρες:
i. Ρήτρα Απασχόλησης, με κριτήριο τη δημιουργία νέων δουλειών
ii. Ρήτρα Τοπικής Ωφελιμότητας, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να είναι σύμμαχος και όχι αντίπαλος
iii. Ρήτρα συμμετοχής στα μελλοντικά Κέρδη, στην προοπτική αύξησης της αξίας του περιουσιακού στοιχείου στο μέλλον και τέλος
iv. Ρήτρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης, με ένα ποσοστό (5-10%) των εσόδων να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και καινοτομικών δραστηριοτήτων της νέα γενιάς.
Η «Μικρή» ΔΕΗ αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική και διοικητική μεταρρύθμιση της τελευταίας δεκαετίας. Είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ενός Προοδευτικού κράτους που προστατεύει τον πολίτη, στηρίζει τις επενδύσεις και δημιουργεί θέσεις εργασίας.