maniatis img

vouli 22 03 2017Ομιλία Γιάννη Μανιάτη, Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ολομέλεια για την Κύρωση Μνημονίου Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν

Α) Κατάρρευση ενεργειακού τομέα

Η κορύφωση της Αυτογελoιοποίησης της Κυβέρνησης: Μας ζητά να κυρώσουμε μια διεθνή συμφωνία απόντος του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακαλέσει την Τρόικα να γυρίσει πίσω να συνεννοηθεί με την ελληνική Κυβέρνηση τι θα κάνουν για το μέλλον του ενεργειακού τομέα και ιδιαίτερα της ΔΕΗ. Η σημερινή συνάντηση μας δείχνει πως μπορεί μια Κυβέρνηση στα έσχατα όρια της αξιοπρέπειας να αυτοτρολάρεται, να δουλεύει τον εαυτό της, να τρολάρει τον εαυτό της. Ο αρμόδιος Υπουργός, μέλος μιας Κυβέρνησης που πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 με μία υπόσχεση ότι θα έσκιζε το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο, κι οι Υπουργοί που υπέγραψαν και το 3ο Μνημόνιο και που διαπραγματεύονται τώρα το 4ο Μνημόνιο, παρακαλούν και εκλιπαρούν την Τρόικα να γυρίσει πίσω στην Αθήνα. Αυτή είναι η σημερινή αξιοπρέπεια της ελληνικής Κυβέρνησης. 

Στο κλίμα της απίστευτης αναβάθμισης του ηθικού πλεονεκτήματος της πρώτης φοράς Αριστερά: Τα golden boys του ίδιου Υπουργείου σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ να δίνουν 20.000€ μισθό και 300.000€ εφάπαξ. Αυτό κι αν συνιστά ηθική αναβάθμιση. 

Η ΔΕΗ καταρρέει: Αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό είναι ότι η ΔΕΗ καταρρέει, η εθνική οικονομία κινδυνεύει και οι υπεύθυνοι περί άλλων τυρβάζουν, γιατί είναι εμμονικοί, ιδεοληπτικοί και ακολουθούν τυχοδιωκτικές κινήσεις. 2,5 δις € ήταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2014. Σήμερα είναι 0,6 δις €. 1,5 δις € ήταν τα χρέη των πολιτών στη ΔΕΗ, σήμερα το σύνολο, μαζί με τα ρυθμισμένα, είναι λίγο κάτω από τα 3 δις €. 4 υποβαθμίσεις υπέστη η μετοχή της ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες. Η ΔΕΗ που λέτε, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι νοιάζεστε γι αυτήν, την ίδια στιγμή την αφήνετε να καταρρέει και υπογράφετε ότι το εναπομένον 17% του ΤΑΙΠΕΔ θα βγει κι αυτό σε ιδιωτικοποίηση. Προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο 50% της σημερινής της δυναμικότητας με μηδέν αντάλλαγμα και με όλα τα δάνεια, τις υποχρεώσεις και τους εργαζόμενους που μισθοδοτεί σήμερα, το χειρότερο όλων από την υπογραφή του κ. Τσίπρα στο 3ο Μνημόνιο, συνιστά φιλολαϊκή πολιτική. Αυτό συνιστά γελιοποίηση και της προσέγγισης μιας δήθεν αριστερής Κυβέρνησης και της νοημοσύνης του ελληνικού λαού.

Ο μοιραίος Πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα στο βάραθρο: Κοροϊδεύει τον κόσμο ότι υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια των δημοσίων επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι πιθανά τον Ιούνιο η εταιρία δεν θα έχει ρευστότητα τους μισθούς της. Ο διορισμένος από την Κυβέρνηση Διοικητής εγκαλεί την Κυβέρνηση λέγοντας ότι οι χώρες καταρρέουν όχι μόνο από τράπεζες, αλλά κι από την ενέργεια, δηλαδή πιθανά από τη ΔΕΗ.

Β) Τροπολογία για τα Δάση

Η Αυτοαναίρεση της Κυβέρνησης: Το 2014 καταργήσατε το ν. 4280, τον οποίο τώρα επαναφέρετε.
Η παράγραφος 1 της τροπολογίας καταργεί την παράγραφο γ του άρθρου 153 του νόμου 4389 του 2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η παράγραφος 2 καταργεί την παράγραφο β του άρθρου 153 του νόμου του 2016. Η παράγραφος 3 της τροπολογίας καταργεί την παράγραφο ε του άρθρου 153 του νόμου του 2016. Η παράγραφος 4 καταργεί την παράγραφο στ του νόμου του 2016. Η παράγραφος 5 της τροπολογίας καταργεί την παράγραφο ζ του άρθρου 153 του νόμου του 2016. Η παράγραφος 6 της τροπολογίας καταργεί την παράγραφο ζ άλλο μέρος του άρθρου 153 του νόμου του 2016. Και η παράγραφος 7 της τροπολογίας καταργεί την παράγραφο θ του άρθρου 153 του νόμου 4389 του 2016.
Δεν ψηφίζετε και ξεψηφίζετε απλώς, καλείτε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δουλεύουν τον εαυτό τους με την κατάργηση όλων των παραγράφων του νόμου του 4389 του 2016.

Τι κάνει η Κυβέρνηση με την τροπολογία: Ένα βήμα μπροστά έναντι των 100 που απαιτούνται. Δίνει μία παράταση. Προφανώς, αν δεν δινόταν η παράταση θα έπεφταν στα κεφάλια όλων των βουλευτών της επαρχίας οι 200.000 αγρότες που βλέπουν ότι κινδυνεύουν τα χωράφια τους. Είναι το μόνο πράγμα που κάνατε.

Τι δεν κάνει η Κυβέρνηση
- Δεν λύνετε το θέμα με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη ψηφιακή βάση δεδομένων που έπρεπε ως layer να πέσει πάνω στο ψηφιακό σύστημα των δασικών χαρτών.
- Δεν λύνετε το θέμα να μην υποχρεώνεται ο αγρότης για ένα χωραφάκι των 2 στρεμμάτων να πληρώνει ειδική μελέτη βιωσιμότητας σε ειδικό επιστήμονα που θα αξιολογήσει μετά ο δασάρχης αν αυτό είναι βιώσιμο.
- Δεν λύνετε το πρόβλημα της εξαγοράς έναντι συμβολικού τιμήματος των χωραφιών που ήταν κάποτε, πιθανά το 1945, δασικές εκτάσεις, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.
- Δεν λαμβάνετε υπόψη τις αποφάσεις της πολιτείας με τα σχέδια πόλεων και αυτά δεν τα έχετε ρίξει πάνω στους δασικούς χάρτες, ώστε να εξαιρεθούν.
- Δεν λύνετε το πρόβλημα με τα αγροτεμάχια των αναδασμών και των διανομών. Τα χωράφια που το ελληνικό δημόσιο τη δεκαετία του ’30 έδωσε στους πρόσφυγες που ήρθαν με αυτούς τους δασικούς χάρτες θεωρούνται δασικά. Ζητάτε από αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν τοπογραφικό διάγραμμα, να το πληρώσουν και να σας το φέρουν! Για ποιο λόγο τους βάζετε σε τέτοια ταλαιπωρία;

Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα φέρει οσονούπω και άλλη τροπολογία που θα τροποποιεί τη σημερινή τροπολογία, καταψηφίζουμε ένα ημιτελέστατο νομοθέτημα, το οποίο δεν λύνει παρά ελάχιστα από τα εκατοντάδες προβλήματα που υπάρχουν.

Δείτε εδώ την ομιλία του κ. Μανιάτη

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata