maniatis img

MANPRΑΔΙΟΡΘΩΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 
Θεωρώ απαράδεκτο όταν συμβαίνει οτιδήποτε με την οικογένεια, οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας ενός πολιτικού προσώπου, το ζήτημα αυτό να γίνεται ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Θεωρώ αδιανόητο και έξω από κάθε δημοκρατική λειτουργία.
 
Θεωρώ απαράδεκτο να τίθενται θέματα που σχετίζονται με τα μέλη της οικογένειας οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου.
Μην συνεχίζετε, γιατί έχετε κάθε λόγο να ντρέπεστε για την πολιτική σας συμπεριφορά. Όταν το 2012 μας προφυλακίζατε  μέσα στο κοινοβούλιο…
Κυρία Πρόεδρε, ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. με έναν ανοίκειο τρόπο  αναφέρθηκε στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2009- 2012. 
Οφείλω να του υπενθυμίσω, ότι στο πρώτο μνημόνιο το 2009, η χώρα παραδόθηκε χρεωκοπημένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ., με ένα συνολικό έλλειμμα των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα πρωτογενές έλλειμμα 25 δις ευρώ. 
Που σημαίνει, ότι μόνο για να ζήσει αυτός ο τόπος χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ χρέος, μόνο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έπρεπε να βρει από τις αγορές, 25 δισ. € και κανένας δεν μας δάνεισε. 
Πολύ περισσότερο που εκείνη την εποχή, σε αγαστή συνεργασία, πλήρη πολιτική σύμπνοια Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ο μεν ένας έλεγε «μείνετε ήσυχοι σας υπόσχομαι ΖΑΠΠΕΙΟ Ι, ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ, ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙΙ», ο δε άλλος έλεγε, «έχω το «μαγικό ραβδί» και θα λύσω όλα τα προβλήματα γιατί με ένα άρθρο θα εξαφανίσω το μνημόνιο» και πολύ περισσότερο « η κυρία Μέρκελ όταν θα της χτυπάω τον ζουρνά θα γονατίζει μπροστά μας». Φτάσαμε, λοιπόν στο σημείο, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σωφροσύνη και εθνική αυτογνωσία ούτε από τη Ν.Δ. ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ μνημόνιο κόστους, 86 δισ. € και Υπερταμείο ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου.
Επειδή, λοιπόν, με αφορμή αυτό το σχόλιο είναι καιρός να δούμε και πού βρισκόμαστε σήμερα, χρήσιμο θα ήταν τα δύο πρώτα κόμματα να συνειδητοποιήσουν τη συγκυρία, τη σπουδαιότητα και την ιστορικότητα των στιγμών και ο μεν ένας, να μην λειτουργεί τυχοδιωκτικά, πρόσκαιρα, έτσι όπως θεωρεί ότι τώρα τον συμφέρει, «τραβώντας από το ράφι» επιμέρους διατάξεις του εκλογικού νόμου- αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα- ο δε άλλος, ο κ. Μητσοτάκης, να πάψει πια να υποστηρίζει το εξωφρενικό, το εξωπραγματικό μπόνους των 50 εδρών που είναι για άλλες εποχές. Ας συνειδητοποιήσουν, ότι ο λαός αυτός απαιτεί και από τα δύο μεγάλα κόμματα σωφροσύνη, συνεννόηση και εθνική συν έγερση προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα.
Κυρία Πρόεδρε, και στην τοποθέτησή μου στην προηγούμενη συνεδρίαση, είπα ότι με μεγάλη χαρά εμείς θα στηρίξουμε το συγκεκριμένο νομοθέτημα, γιατί είναι ένα έργο που προετοιμάστηκε από το 2011 και ήταν έτοιμο, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση και λυπάμαι να υπενθυμίσω, ότι έρχεται και με μια χρονική καθυστέρηση. Δεν θα αναφερθώ στα επί μέρους άρθρα, παρά μόνο σε αυτά που θεωρώ ότι χρήζουν κάποιες ιδιαίτερές αναφορές.
Το άρθρο 50, το οποίο απέσυρε ο Υπουργός, το απέσυρε με μια δικαιολογία που οποίος δείχνει πανικό ή απουσία της γνώσης, γιατί πρέπει να αποσυρθεί. Θα καταθέσω εδώ λοιπόν, τον εξής προβληματισμό. Η κατάργηση της κατά παρέκκλιση αξιοποίησης αγροτεμαχίων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στα 200 μέτρα από τις εθνικές οδούς ή στα 150 μέτρα από περιφερειακές ή τοπικές οδούς, σημαίνει στην πραγματικότητα, ότι οι 50 ή 100 επενδύσεις όλες κι όλες που θα μπορούσαν να γίνουν σε κάθε νομό τα επόμενα χρόνια- και τονίζω είναι μικρομεσαίες επενδύσεις, επενδύσεις ενός οικήματος για αποθήκευση αγροτικών προϊόντων, κτίριο για στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού τομέα- είναι δράσεις τις οποίες έπρεπε και να στηρίξουμε. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που είναι στη λογική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως μας είπαν χθες οι εκπρόσωποι του ΓΕΕΤΕΕ στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια. 
Θέλω δε, να προσθέσω στον προβληματισμό αυτό και κάτι άλλο. Ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα που επρόκειτο να απαξιωθούν, κι ευτυχώς, ο Υπουργός ορθά πράτων το απέσυρε, είναι και η περιουσία του δημοσίου. Είναι και χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου, τα οποία έχουν εκχωρηθεί στην ΕΤΑΔ. Δεν καταλαβαίνω, πώς θα κάναμε μια παρέμβαση χωρίς να έχουμε εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τι θα σήμαινε αυτό από πλευράς κόστους στα δημόσια οικονομικά.
Επειδή, λοιπόν, πρέπει να συνεννοούμαστε μεταξύ μας, θέλω να σας πω ότι σε έναν νομό τυπικό της χώρας, που έχει μια γη υψηλής παραγωγικότητας, της τάξης των 400.000 στρεμμάτων- αυτή είναι η μέση έκταση γης υψηλής παραγωγικότητας τους οποιοδήποτε νομό- από τα 400.000 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας στην καλύτερη των περιπτώσεων αν αξιοποιηθούν 100 επενδύσεις, 100 αγροτεμάχια, δεν πρόκειται να καταληφθούν πάνω από 400 στρέμματα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Το 1/1000. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη σωφροσύνη όταν καταθέτουμε τέτοιου είδους τροπολογίες.
Βεβαίως, να υπενθυμίσω αυτό που είπα, ότι η Εθνική Οικονομία και οι άνθρωποι που νοιάζονται για την ανάπτυξη της χώρας, έχει ήδη παρέλθει ο ένας μήνας, περιμένουμε πότε θα έρθουν οι καινούργιες χρήσεις γης που μας υποσχέθηκε ο Υπουργός καταργώντας τις προηγούμενες, ότι θα τις φέρει.
Πάρα πολύ σύντομα να σας πω ότι συμφωνώ απολύτως με τις παρατηρήσεις που ελέχθησαν και από τους εκπροσώπους του ΙΓΜΕ και τους εκπροσώπους του ΓΕΩΤΕΕ για τα θέματα της γεωθερμίας του ΙΓΜΕ αναφορικά με τις δαπάνες. Συμφωνώ επίσης με το αίτημα του συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων να εντάξουμε στο άρθρο 41 παράγραφος 7 και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες γιατί  αφορά για παράδειγμα τη ΛΑΡΚΟ, αφορά το λευκόλιθο αφορά τους βωξίτες και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε για λόγους ισονομίας με τον ίδιο τρόπο και τις λατομικές εκτάσεις και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και προφανώς συμφωνούμε με την πενταετή επέκταση. 
Όμως εδώ θέλω να τονίσω κάτι γιατί το έκανε ως σχόλιο και  η εισηγήτρια της πλειοψηφίας.
Πρέπει να γνωρίζουμε συνάδελφοι ότι στις αρχές του 2015 η χώρα είχε έτοιμα, με σχεδόν ολοκληρωμένη και τη δημόσια διαβούλευση, 12 περιφερειακά χωροταξικά. Εάν νοιαζόμαστε τελικά να θεσμοθετήσουμε επιτέλους και να προσδιορίσουμε λατομικές περιοχές  σε όλη την Ελλάδα, τα περιφερειακά χωροταξικά είναι έτοιμα,, μου είναι αδιανόητο γιατί  η χώρα μας ακόμη δεν τα έχει προχωρήσει μετά από τη διαβούλευση που γίνεται στα περιφερειακά συμβούλια και θα ήταν μία πολύ σημαντική προσπάθεια να προχωρήσουμε και βεβαίως υπενθυμίζω την αναγκαιότητα που έχουμε για να εκπονηθεί όπως είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ ένα περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. 
Πολύ σύντομα γιατί θέλω να τελειώσω με την ΔΕΗ, όπως ο Υπουργός μας έφερε μία τροπολογία, νομιμοποιούμαι να κάνω και ένα σχόλιο για την ΔΕΗ. Συζητήσαμε χθες για τα θέματα της πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών και εδώ θέλω να καταθέσω την ξεκάθαρη πολιτική μας άποψη, το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να προσλάβει πια τις χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων  που έχει ανάγκη προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντα του. Σήμερα το Υπουργείο κύριε Υπουργέ διορθώστε με, πόσους επιθεωρητές περιβάλλοντος έχετε 50, 60, 100; Έχετε κάτω από 100, ξέρετε πόσους χρειάζεται η χώρα; Τους ρωτήσατε στις χιλιάδες περιπτώσεις εγκαταστάσεων που πρέπει να κάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις αν μπορούν να πάνε αν επαρκούν; Επειδή λοιπόν ποτέ δεν πρόκειται το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει τον επαρκή αριθμό, κάνουμε αυτό που κάνει οποιαδήποτε σύγχρονη χώρα. Όταν το κράτος έχει μία αρμοδιότητα είτε αυτή είναι ενεργειακή επιθεώρηση, είτε αυτό είναι ελεγκτής δόμησης, είτε αυτό είναι έλεγχος περιβάλλοντος, έχει δύο στρατηγικές επιλογές: α) ή να φτιάξει ένα κράτος της δεκαετίας του ’50 με άπειρους δημοσίους υπαλλήλους ή β) να φτιάξει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος στρατηγείο, ένα κράτος Project Manager που θα κάνουν όλα αυτά που θα κάνει, αυτό που κάνουν όλα τα προηγμένα κράτη. Θα διαμορφώνει μητρώα πιστοποιημένων ιδιωτών που μετά από αυστηρούς ελέγχους και υπό την εποπτεία  και  τον έλεγχο του κράτους θα ενσωματώνονται στην λειτουργία, το κράτος αντί να αφαιρεί θέσεις λειτουργίας από την εθνική οικονομία θα προσθέτει θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και θα εποπτεύει την λειτουργία τους και με τον τρόπο αυτό για παράδειγμα και όλους τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς ελέγχους θα κάνουμε γιατί το Υπουργείο θα αποφασίζει πια μετά από κλήρωση ποιος επιθεωρητής θα πάει σε ποια επιχείρηση και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τους υπαλλήλους του. Εμείς δε όλοι ως πολίτες, θα αισθανόμαστε πολύ καλά. Επειδή λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα για τους επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι έτοιμο, στηρίζεται σε έτοιμη νομοθεσία, θα ήθελα ο Υπουργός να το δει όχι με την λογική που προανέφερε στην προηγούμενη συνάντησή μας ότι είναι νεοφιλελεύθερη. Κύριε Υπουργέ σας ομολογώ ότι θα μου ήταν παιδικό παιχνίδι να σας απαντήσω.
Είναι αντίθετα στην πιο σύγχρονη προοδευτική μεταρρύθμιση που θα μπορούσατε να κάνετε εάν πραγματικά νοιαζόσασταν για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των επενδύσεων από ανταγωνισμούς αυτών που δεν υπακούν στους νόμους.
Επειδή λοιπόν έχουμε τεράστια ιδεολογική διαφορά σε αυτό, δείτε τουλάχιστον, αυτοί, τους οποίους, εκλιπαρείτε για να σας δεχτούν στην οικογένειά τους, τους ευρωπαίους Sοσιαλδημοκράτες, τι κάνουν στα δικά τους κράτη. Τι κάνουν οι Σουηδοί, τι κάνουν οι Δανοί, τι κάνουν οι Γερμανοί. Μην χτυπάτε μόνο την πόρτα για λόγους συμβολισμού, μάθετε λίγο και από τα μαθήματα αυτών.
Σήμερα το πρωί ήταν η τρίτη φορά που ο κ. Υπουργός δήλωσε κώλυμα στο να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου για το ξεπούλημα και την κατάσταση που έχει οδηγήσει η κυβέρνηση την Δ.Ε.Η.. Έτσι, θα ήθελα να τον ρωτήσω τα εξής: Πρώτον, τι εννοούσε ο Διοικητής της Δ.Ε.Η. στο συνέδριο του Economist πριν δύο εβδομάδες, όταν είπε «οι χώρες χρεοκοπούν, όχι μόνο από τράπεζες, αλλά και από την ενέργεια»; Εννοούσε ότι κινδυνεύει η χώρα να χρεοκοπήσει εάν καταρρεύσει η Δ.Ε.Η. ή ήταν λόγια του αέρα που δεν ήξερε τι έλεγε ο Διοικητής της Δ.Ε.Η.;
Δεύτερον, με ποια νομιμοποίηση η κυβέρνηση υπέγραψε από το 90% των πελατών που έχει η Δ.Ε.Η. σήμερα, σε τρία χρόνια να συρρικνωθεί υποχρεωτικά στο 50% και από το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε τρία χρόνια επίσης, υποχρεωτικά να συρρικνωθεί στο 50%; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Απομειούται η αξία της Δ.Ε.Η. κατά τουλάχιστον 40% με μηδέν τίμημα, εκτός και αν ο κ. Υπουργός έχει κάνει άλλη συμφωνία που δεν γνωρίζουμε. Το αίτημα λοιπόν είναι, πόσα χρήματα θα εισπράξει η Δ.Ε.Η. από την απόφαση της κυβέρνησης να την συρρικνώσει στα επόμενα τρία χρόνια κατά 40%;
Τρίτον, κύριε Υπουργέ, εκτός από το μνημόνιο που μας φέρατε στη Βουλή να ψηφίσουμε και το ψηφίσατε μόνοι σας, έχετε συμφωνήσει και για το λεγόμενο Supplementary MoU και το Technical MoU. Αυτά τα κείμενα που δεν τα φέρατε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, που είναι μνημόνια και αυτά, περιλαμβάνουν μέσα την υποχρέωση σας να βρείτε σύμβουλο μέσα στο Σεπτέμβριο ώστε να πουλήσετε το 17% της Δ.Ε.Η., ναι ή όχι;
Τέλος, επειδή η κυβέρνηση, υπακούοντας στις ιδεοληψίες και τις ιδεολογικές έμμονες της, υπερηφανεύεται ότι δήθεν κρατάει δημόσιο τον ΑΔΜΗΕ, θέλω να ρωτήσω τον κ. Υπουργό: Τα περίπου 600 εκατ. που κάνει ως άσετ ο ΑΔΜΗΕ σήμερα, που θα τα αγοράσει το δημόσιο από τη Δ.Ε.Η., το ελληνικό δημόσιο που θα βρει 600 εκατ. να δώσει στην Δ.Ε.Η., αφού δεν έχει ούτε συντάξεις να πληρώσει και μισθούς; Ή δεν θα τους δώσει τίποτα; Δεύτερον, αυτό το 51% που θα απομείνει υποτίθεται στο ελληνικό δημόσιο, η κυβέρνηση το ενέταξε στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή, πάει και αυτό για ξεπούλημα, δηλαδή, ουσιαστικά σήμερα δήθεν η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για δημόσιο ΑΔΜΗΕ, ενώ έχει εντάξει το ποσοστό που θα αποκτήσει από τώρα, στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, που σημαίνει ότι θα ξεπουληθεί και αυτό, ναι ή όχι;
 
[Ομιλία Γ. Μανιάτη στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του ΥΠΕΝ «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση  του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις» (14/7/2016)]
 
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata