maniatis img

2018.06.14 maniatis Mesoprothesmo

«Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα μιλήσω για το μνημόνιο 4, που είναι το κύριο θέμα της συζήτησής μας, αλλά για τη συμφωνία για τα Σκόπια. Δεν θα μιλήσω δηλαδή για τα 5,2 δισεκατομμύρια νέα μέτρα ούτε για τα 2,5 δισεκατομμύρια περικοπών σε δύο με τρεις συντάξεις στους Έλληνες συνταξιούχους, ούτε για τα 230 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον επιβαρύνσεις ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, ούτε για την αφαίρεση ενός μισθού, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου από τον κ. Τσακαλώτο ούτε για το ένα εκατομμύριο Ελλήνων πολιτών που θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι αυτός ο περίεργος φόρος που «δεν διορθώνεται, αλλά μόνο καταργείται», κατά τον κ. Τσίπρα. 

Δεν θα μιλήσω ούτε για τα αποθεματικά που σαρώνονται ούτε για το άρθρο 109 της αποικιοκρατίας, που εκχωρείται η δημόσια περιουσία για 25 δισεκατομμύρια ευρώ ούτε για την αύξηση κατά 150% των διοδίων της Εγνατίας, που ο αρμόδιος Υπουργός ως επικεφαλής του κινήματος «Δεν Πληρώνω» μας έλεγε ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες.

Δεν θα μιλήσω για τον κ. Σταθάκη που είπε χθες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Προφανώς έχει ξεχάσει ότι από το 2011 μέχρι και το 2014 επτακόσιες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες είχαν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν θα μιλήσω καθόλου για όλα αυτά.

Θα μιλήσω για τη συμφωνία για τα Σκόπια και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ορισμένα λίγα θετικά στοιχεία και πολλά αρνητικά στοιχεία. Είναι μια κακή συμφωνία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δεν ακυρώνει τα δύο βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει μια κοινά αποδεκτή σύμβαση, έτσι ώστε να προστατεύει τα εθνικά δίκαια και ασφαλώς να επιλύει και το μεγάλο πρόβλημα που έχει για είκοσι πέντε περίπου χρόνια η ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM.

Τι δεν λύνει η συμφωνία που είδαμε χθες το απόγευμα; Δεν αναιρεί το μεγάλο όχημα του αλυτρωτισμού. Ο αλυτρωτισμός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο ένας πυλώνας είναι το όνομα της χώρας. Εδώ έγινε ένα πρώτο βήμα ως Βόρεια Μακεδονία. Έχει όμως και άλλους δύο εξίσου σημαντικούς πυλώνες. Είναι το όνομα της γλώσσας και η γλώσσα ονομάζεται πια μακεδονική γλώσσα. Και έχει και έναν τρίτο πυλώνα, που είναι ο πυλώνας της εθνικότητας και οι πολίτες του γειτονικού κράτους θα ονομάζονται Μακεδόνες.

Οι αστερίσκοι και οι υποσημειώσεις σε λιγότερο από έξι μήνες δεν θα σχολιάζονται από κανέναν στους διεθνείς οργανισμούς. Κατά συνέπεια, erga omnes στην ουσία δεν υπάρχει.

Η δεύτερη σημαντική μας παρατήρηση που έχει να κάνει με το γιατί μια τέτοια συμφωνία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, σχετίζεται με την αποστολή πρόσκλησης της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εδώ πια εκχωρούμε το μείζον για τους γείτονες, το μείζον για το ΝΑΤΟ, το μείζον για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρόσκληση δηλαδή του κράτους ώστε να γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ και περιμένουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να ισχύσουν αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι θα δεσμευτεί η γειτονική χώρα.

Εμείς αυτές τις δύο προϋποθέσεις τις θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές, την άρση του αλυτρωτισμού και τη μη πρόσκληση από το ΝΑΤΟ πριν ικανοποιηθούν οι συνθήκες που προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα τελειώσω μ’ ένα περίεργο άρθρο. Εδώ θέλω να καταθέσω μια απορία και θα ήθελα ο κύριος Πρωθυπουργός ή ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών να μας δώσουν μία απάντηση.

Δεν ξέρω πόσοι διαβάσατε το άρθρο 13 της συμφωνίας. Επιτρέψτε μου να σας το διαβάσω, γιατί εμένα μου δημιουργεί απορίες. «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος», δηλαδή τα Σκόπια, «είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».

Με απλά λόγια, ξέρετε τι λέει αυτό το άρθρο 13;

Το άρθρο 13 λέει ότι σε περίπτωση κύρωσης αυτής της συμφωνίας ως έχει, το κράτος των Σκοπίων, η FYROM, όπως ονομαστεί, επειδή είναι ένα περίκλειστο κράτος, εξαιτίας ακριβώς του δικαίου της θάλασσας θα απαιτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο για θέματα αλιείας κυρίως.

Επειδή αρχίζει η απορία να γιγαντώνεται, επειδή δεν γνωρίζω πόσοι από τους συναδέλφους, που θα κληθούν να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία, γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του δικαίου της θάλασσας, τίθεται το εξής απλό ερώτημα: Από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφασίσει να ανακηρύξει την ΑΟΖ και υπάρχουν κάποια δικαιώματα του περίκλειστου κράτους, γιατί υπάρχει η ανάγκη να έχουμε χωριστό άρθρο στη συγκεκριμένη συμφωνία; Ποιος είναι ο ιδιαίτερος λόγος που υποχρεούται η Ελλάδα να υπογράψει και να συνομολογήσει ειδικό άρθρο για κάτι που πιθανά -με ερωτηματικό- περιλαμβάνεται στο δίκαιο της θάλασσας;
Επειδή, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά κι εγώ θέλω να χειριστώ το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα, θεωρώ ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία έχει δικαίωμα να ακούσει τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα που τίθεται, να τις ακούσει από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών και ασφαλώς από τον Πρωθυπουργό της χώρας, έτσι ώστε οι συνάδελφοι που θα συμφωνήσουν με τη συγκεκριμένη σύμβαση τουλάχιστον να ξέρουν περί τίνος πρόκειται για το συγκεκριμένο άρθρο.

Ευχαριστώ πολύ».

 

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη

 

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata