maniatis img

2018.05.09 nsxANAPLASI Maniatis

Ομιλία Γ. Μανιάτη, εισηγητή στο νσχ του ΥΠΟΜΕΔΙ για Ανάπλαση Αθήνας

Ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής της ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ για την Ανάπλαση της Αθήνας, θεσμικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προκλητικό. Διευκρίνισε ότι η ΔΗΣΥ το καταψηφίζει, γιατί δημιουργεί μια νέα, άχρηστη κρατική εταιρεία, με δυνατότητα διορισμού απεριόριστων κομματικών στελεχών. «Επί 3,5 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της πόλης, παρά μόνο οδήγησε σε χρεωκοπία τις αστικές συγκοινωνίες που παρέλαβε το 2015 ως πλεονασματικές».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Μανιάτης τόνισε ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από τις προ ενός έτους εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για το μέλλον της Αθήνας, κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΝ, και θύμισε τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ το 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «1. Νομοθετήσαμε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής. 30 χρόνια μετά το “νόμο Τρίτση” η Αθήνα και η Αττική απέκτησαν ολοκληρωμένο σχέδιο πραγματικής ολιστικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, επιχειρηματικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό, συγκοινωνιακό. 2. Θεσμοθετήσαμε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης – ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας, κορυφαία πολεοδομική, συγκοινωνιακή, αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε πρώτη φορά στο νεότερο ελληνικό κράτος. 3. Διαμορφώσαμε πλήρες νομοθέτημα για την επίλυση του μεγάλου θέματος του κέντρου της Αθήνας, που είναι τα 1.800 εγκαταλελειμμένα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας».

Τέλος, ο Γ. Μανιάτης επανέλαβε το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς πολύ καθαρά σας λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτή την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 10 χρόνια και γι’ αυτό ζητούμε να προκηρυχθούν εκλογές εδώ και τώρα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να εκφράσω τη θλίψη μας για την απώλεια του Κώστα Λιάσκα και να τιμήσουμε τη μνήμη του. Ο Κώστας Λιάσκας ήταν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου για πολλά χρόνια και Υπουργός κι ένας γνήσιος εκφραστής του τεχνικού κόσμου της χώρας. Εκφράζουμε, λοιπόν, προς την οικογένειά του τη θλίψη και τη συμπάθειά μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι μου θυμίσατε, όταν άρχισα να διαβάζω το νομοσχέδιό σας; Μου θυμίσατε τον Νίκο Βαμβακούλα. Ο Νίκος Βαμβακούλας, λοιπόν, σε μια ποδοσφαιρική περίοδο που δεν πήγαινε καλά ο Ολυμπιακός σε κάποια σύσκεψη είπε «Ρε παιδιά, δεν πάμε καλά. Δεν φτιάχνουμε μια τριμελή Επιτροπή από 5-6 άτομα;». Βέβαια, ο Νίκος Βαμβακούλας ήταν καλός αμυντικός και καμιά φορά έβαζε και κανένα γκολ.

Εσείς τώρα προσπαθείτε να τον μιμηθείτε, αλλά με πολύ κακό τρόπο, γιατί είστε μια πολύ κακή Κυβέρνηση. Προφανώς, κάποια στιγμή εκεί στο Μαξίμου είπατε: «Δεν πάμε καλά. Έρχονται δημοτικές εκλογές. Θα πρέπει να βάλουμε κάποιον υποψήφιο στο Δήμο της Αθήνας. Θα μας ρωτήσουν τι έχουμε κάνει για το Δήμο της Αθήνας και δεν θα έχουμε κάνει απολύτως τίποτα. Άρα, δεν φτιάχνουμε μια κρατική εταιρεία να λέμε ότι τουλάχιστον κάτι κάναμε, που εκτός των άλλων θα μας βοηθήσει να διορίσουμε και καμιά πενηνταριά, εκατοσταριά ανθρώπους που μπορούν να παίξουν το παιχνίδι το δικό μας;»

Επειδή, όμως, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και τον χειρισμό των δημοσίων πραγμάτων, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται, αγαπητοί συνάδελφοι, σε μια συγκυρία όπου έσκασε μια ακόμα φούσκα της Κυβέρνησης. Η φούσκα του προκλητικού συγχρωτισμού της Κυβέρνησης με τον κομματικό της εργολάβο, τον κ. Καλογρίτσα.

Πριν δυο μέρες, λοιπόν, μάθαμε ότι ο εκλεκτός της Κυβέρνησης εργολάβος, ο κ. Καλογρίτσας, ο εργολάβος ο οποίος επρόκειτο να πάρει τηλεοπτική άδεια με υποθήκη κάποια ανύπαρκτα βοσκοτόπια σε νησί του Ιονίου, με τη συγγενική σχέση που έχει με υπουργούς της Κυβέρνησης, έχει αναλάβει τις 4 από τις 8 εργολαβίες, τις σπαστές εργολαβίες του άξονα Πάτρα – Πύργος. 4 εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. €, για τις οποίες όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις επιφυλάξεις της στην Κυβέρνηση, για πρώτη φορά  ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε ότι αν ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός, τα κονδύλια θα συμπληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε δημόσιο έργο, να δεσμεύεται η Κυβέρνηση ότι για κάποιο έργο, αν πέσει έξω ο προϋπολογισμός, θα συμπληρωθεί από δημόσιο χρήμα.

Και βεβαίως, ο κ. Καλογρίτσας είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί πια να στηρίξει τις εγγυητικές του επιστολές, ούτε για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας, ούτε για τον άξονα Καλλονή – Σίγρι, ούτε για την αποχέτευση του Δήμου Διονύσου. Διότι βεβαίως, όταν κανείς δίνει εκπτώσεις πάνω από 55%, όσο κολλητός και να είναι στην Κυβέρνηση, κάποια στιγμή σκάει το σκάνδαλο.

Αγαπητοί Υπουργοί, είστε 3,5 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας. Μπορείτε να μας πείτε τι έχετε κάνει για τον Δήμο Αθηναίων; Όχι ως διοικητική δομή, αλλά για τους κατοίκους του Δήμου της Αθήνας. Γιατί στον απλό πολίτη το μόνο που έρχεται στον νου, είναι ότι είχατε παραλάβει λειτουργικά πλεονασματικές αστικές συγκοινωνίες, τις καταντήσατε να κυκλοφορούν με τα μισά λεωφορεία απ’ όσα κυκλοφορούσαν το 2014 και θα τις παραδώσετε μετά τις επόμενες εκλογές απολύτως προβληματικές με δεκάδες εκατομμύρια ελλείμματα. Αυτό είναι το μόνο που φαίνεται ότι έχετε κάνει για την Αθήνα.

Όμως, υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου ενδιαφέρον. Πριν έναν χρόνο, ήταν Μάιος του 2017, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έκανε επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Κι εκεί, παρουσία του Υπουργού κ. Σταθάκη, έκανε εξαγγελίες για το μέλλον της Αθήνας.

Εδώ ανοίγω μια παρένθεση. Για να κάνει εξαγγελίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, προφανώς αυτά τα οποία εξήγγειλε, που είναι ακριβώς αυτά που θέλετε εσείς να φτιάξετε με την εταιρεία σας, θεωρεί ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τώρα τι άλλαξε και αυτά τα αντικείμενα έρχονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και του Υπουργού Επικρατείας;

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε τι υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός σας πριν έναν χρόνο;

Υποσχέθηκε ότι τέτοια εποχή, προς το τέλος του 2018, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί –όχι μόνο θα έχουν προκηρυχθεί, αλλά και θα έχουν ολοκληρωθεί- για τα ακόλουθα, στην Αθήνα: κατεδάφιση Λεωφόρου, μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, ενιαίο μέτωπο πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ανάπλαση Ελαιώνα Βοτανικού, δημιουργία φορέα μεταφοράς στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να φτιαχτεί ένα πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο στο Γουδή.

Μάλιστα, δεσμεύθηκε ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα εποπτεύει προσωπικά το συγκεκριμένο project, διότι όπως είπε και μάθαμε κι εμείς, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία και άρα, και με την επαγγελματική του εμπειρία θα εποπτεύσει το συγκεκριμένο project.

Κύριοι Υπουργοί, μπορείτε να μας πείτε στον έναν χρόνιο που μεσολάβησε, τι ακριβώς έχει υλοποιήσει ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, από τις δεσμεύσεις του πριν έναν χρόνο για τα θέματα της Αθήνας; 

Τι έχουμε τώρα μπροστά μας; Τι νομοσχέδιο συζητούμε; Συζητούμε ένα νομοσχέδιο για να δημιουργήσουμε μια ακόμη κρατική εταιρεία, που δημιουργείται με υφαρπαγή αρμοδιοτήτων από τον Δήμο της Αθήνας, χωρίς την υπογραφή του συναρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών. Άλλη μια παρένθεση με πολλά ερωτηματικά. Γιατί άραγε; 10 Υπουργοί υπογράφουν το νομοσχέδιο, όχι ο Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί;

Και τι έρχεται και κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Καταπατά το άρθρο 101 του Συντάγματος, που μιλά για διοικητική αποκέντρωση της χώρας και αντίθετα κάνει κρατική υπερσυγκέντρωση.

Καταπατά το άρθρο 102 του Συντάγματος, που αναφέρει ρητά μάλιστα ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού. 

Επίσης, καταπατά την αρχή της Επικουρικότητας, που είναι μια βασική αρχή της ευρωπαϊκής ιδέας.

Και βεβαίως, έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με την Ευρώπη που θέλουμε όλοι να διαμορφώσουμε, την Ευρώπη των Περιφερειών, που θα είναι δίπλα στον πολίτη ως ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην Ευρώπη της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της εσωστρέφειας. Καταπατάτε, δηλαδή, 2 άρθρα του Συντάγματος και 2 βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας.

Δημιουργείτε μια κρατική εταιρεία για ποιον λόγο άραγε; Φαντάζομαι ότι κάποιος ευφυής εγκέφαλος εκεί στο Μαξίμου θα είπε: «Τριπλασιάσαμε του Γενικούς Γραμματείς στα Υπουργεία. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι έχει έναν Γενικό Γραμματέα κάθε Υπουργείο. Τώρα έχουμε Γενικό Γραμματέα, Ειδικό Γραμματέα, Αναπληρωματικό Ειδικό Γραμματέα, Θεματικό Ειδικό Γραμματέα. Έχουμε καμιά διακοσαριά Γενικούς Γραμματείς. Προφανώς, η δεξαμενή αυτή διορισμού κομματικών στελεχών τελείωσε. Βρίσκουμε τώρα καινούργια δεξαμενή. Αφαιρούμε αρμοδιότητες από την Αυτοδιοίκηση, δημιουργούμε κρατική εταιρεία –καλό μαγαζί, καινούργια κρατική εταιρεία- και σε αυτήν κάνουμε ό,τι θέλουμε».

Αντί να κάνετε αυτό που οφείλει να κάνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, να διαμορφώσετε το θεσμικό πλαίσιο για τον Μητροπολιτικό Δήμο Αθήνας και για τον Μητροπολιτικό Δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι δύο ανάγκες που υπάρχουν, είναι ορατές, έχουν κατατεθεί προτάσεις, δεν το κάνετε για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί θα ξεφύγει ο κομματικός και οικονομικός έλεγχος από τα χέρια σας.  

Θα με ρωτούσε κάποιος: Ωραία, να αποδεχθούμε την κριτική σου, κύριε Μανιάτη. Εσείς, όταν κυβερνήσατε, μπορείτε να μας πείτε τι κάνατε για την Αθήνα; Είναι εύλογη η ερώτηση. Σπεύδω, λοιπόν, να απαντήσω τι κάναμε για την Αθήνα όχι τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά μόνο το τελευταίο έτος που κυβερνήσαμε, το 2014:

 

Νομοθετήσαμε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής. 30 χρόνια μετά το «νόμο Τρίτση», η Αθήνα και η Αττική απέκτησαν ολοκληρωμένο σχέδιο πραγματικής ολιστικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, επιχειρηματικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό, συγκοινωνιακό.  Για πρώτη φορά η Αττική και η Αθήνα απέκτησαν Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο όμως εσείς καταψηφίσατε. Πάρτε και το σχετικό για τα Πρακτικά, όπως λέει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Πάλι μέσα στο 2014, μέσα στην ίδια χρονιά, θεσμοθετήσαμε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης – ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας, κορυφαία πολεοδομική, συγκοινωνιακή, αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε πρώτη φορά στο νεώτερο ελληνικό κράτος. Πρώτη φορά στην Ελλάδα κυβέρνηση τολμούσε να συναθροίσει αρμοδιότητες 17 διαφορετικών αντικειμένων σε ένα ενιαίο κείμενο με συνυπογραφή πολλών Υπουργών και να διαμορφώσει το πλαίσιο για το πώς θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας -πάρτε και το σχετικό για τα Πρακτικά- την ίδια στιγμή που ήταν σε εξέλιξη το αντίστοιχο ΣΟΑΠ για τους 7 δήμους της δυτικής Αθήνας και το αντίστοιχο ΣΟΑΠ για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Φτάνουν αυτά; Όχι. Κάναμε και κάτι ακόμη.

Προχωρήσαμε στην προσπάθεια για επίλυση του μεγάλου θέματος του κέντρου της Αθήνας, που είναι τα 1.800 εγκαταλελειμμένα κτήρια στο κέντρο. Είναι κτήρια που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων που περνούν από μπροστά τους και αποτελούν οικονομικά και άλλα βαρίδια για τους ιδιοκτήτες που τους έλαχε να έχουν κτήρια τα οποία δεν μπορούν να ανακαινίσουν.

Και δώσαμε τη δυνατότητα στην πολιτεία και το Δήμο Αθηναίων –γιατί έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων- να παρέμβουμε, έτσι ώστε μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το JESSICA, όπως το πακέτο Γιούνγκερ, όπως το ΕΣΠΑ, αυτά τα 1.800 εγκαταλελειμμένα κτήρια του κέντρου της Αθήνας να αξιοποιηθούν κοινή συναινέσει των ιδιοκτητών, του Δήμου και της πολιτείας. Και διαμορφώσαμε πλήρες νομοθέτημα. Ήταν ένα έτοιμο σχέδιο νόμου, το οποίο παραδώσαμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας κι Ενέργειας που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν ένα έτοιμο σχέδιο νόμου! Πάρτε και το 3ο σχετικό.

Μην με ρωτήσετε, αγαπητοί συνάδελφοι, τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Εδώ και 3,5 χρόνια το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ούτε καν έχει ακουστεί ότι μπορεί να ενδιαφέρει την Κυβέρνηση.

Και για να έρθουμε τώρα να δούμε το νομοθέτημα που μας φέρνουν οι Υπουργοί. Τι μας ζητάει;

1η παρατήρηση: Οι δύο αξιότιμοι Υπουργοί θα ασχοληθούν για το κέντρο της Αθήνας με τη νεοφυή, καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Είναι φιλόδοξος στόχος, τον σέβομαι. Αναρωτιέμαι όμως, με ποια υποδομή θα ασχοληθούν τα γραφεία σας ή τα Υπουργεία σας ή οι υπηρεσίες σας, με τη νεοφυή, καινοτόμο επιχειρηματικότητα; Επίσης, θα ασχοληθείτε με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αλληλέγγυα οικονομία. Με ποια υποδομή άραγε, κύριοι Υπουργοί;

2η παρατήρηση: Ζητάτε να εγκρίνουμε κατά παρέκκλιση διατάξεων πολεοδομικών, διατάξεων δημοσίων συμβάσεων, να αξιοποιήσετε χώρους και κτήρια. Γιατί «κατά παρέκκλιση»; Δεν το καταλαβαίνω. Γιατί δεν νομοθετείτε, εάν κάτι λείπει από την ελληνική νομοθεσία;

3η παρατήρηση: Μας ζητάτε να συμφωνήσουμε να διορίσετε επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Τι προσόντα, ρε παιδιά, θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι που θα κάνουν ένα τόσο σπουδαίο έργο; Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για το τι προσόντα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Απλώς λέει κάπου ότι πρέπει να είναι αξιόλογοι άνθρωποι ή κάτι τέτοιο.

Κι έρχεται στο μυαλό μου το Βατερλό της Κυβέρνησης με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, όπου εκεί διορίσατε –ήταν μια φωτεινή εξαίρεση του κακού εαυτού σας, αλλά δεν τον αντέξατε τον καλό εαυτό σας και τον ανατρέψατε μέσα σε έναν μήνα για να επανέλθει ο κακός, έναν σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα, τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος παραιτήθηκε σε έναν μήνα, λέγοντας: «Follow the money». Τι εννοούσε άραγε αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, αναρωτηθήκατε καθόλου συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ;

4η παρατήρηση: Με μια αδιανόητη, απαράδεκτη διατύπωση λέει ότι αυτή η κρατική εταιρεία «προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση μίσθωσης έργου κι έμμισθης εντολής». Πόσους θα διορίσει αυτή η εταιρεία; Ποιων ειδικοτήτων; Με τι προϋπολογισμό; Υπάρχουν έστω στοιχειώδη χαρακτηριστικά; Θα είναι 10 άνθρωποι, 50, 100, 500; Γιατί δεν λέει στοιχειωδώς το νομοσχέδιο «θα διορίσουμε ή θα απασχολήσουμε έως 20, ειδικοτήτων τάδε». Τι θα είναι; Κηπουροί, θυρωροί, αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγοι; Γιατί δεν μας λέτε για ποιες ειδικότητες θέλετε να σας δώσουμε νομοθετική εξουσιοδότηση;

Και, βεβαίως, δεν μας λέτε και για τον λόγο αυτόν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αδυνατεί να αξιολογήσει τη δαπάνη σε μια εποχή σκληρής λιτότητας όπου κόβετε τρεις συντάξεις από τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό, λοιπόν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αναφέρει λέξη για το κόστος. Είναι άγνωστο το κόστος.

5η παρατήρηση: Μας ζητάτε να σας εξουσιοδοτήσουμε να διαμορφώσετε κι ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο αγνώστου συνθέσεως, αγνώστου κόστους, αγνώστων αρμοδιοτήτων, όπως αντίστοιχα και το διοικητικό συμβούλιο.

Δεν θα απαντήσω, δεν με ενδιαφέρει να απαντήσω στα σχόλια του Υπουργού κ. Σπίρτζη, για τα θέματα του Καλογρίτσα, τα 500 εκατ. € που έδωσε παραπάνω στους εργολάβους των αυτοκινητοδρόμων. Μου είναι αδιάφορα, τα ξέρει όλη η κοινωνία, δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσω τη συζήτηση αυτή.

Επειδή δεν θα ψηφίσουμε ούτε επί της αρχής, ούτε επί των άρθρων το νομοσχέδιο, σε κανένα άρθρο, προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτές και τις τροπολογίες. Πάντως, εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μουσείο για τη δημοκρατία, μπορούν άριστα η Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεννόηση με τα κόμματα και όχι με ανάθεση στην εταιρεία, την οποία καταψηφίζει όλη η Αντιπολίτευση, να συνεννοηθούν και να ψηφίσουμε να προχωρήσουμε.

Το ουσιαστικότερο απ’ όλα. Άκουσα με πολλή προσοχή όλους τους ομιλητές και τον κ. Υπουργό και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και τους συναδέλφους και ομολογώ ότι αισθάνθηκα ότι ζω σε σουρεαλιστικές καταστάσεις ή καταστάσεις απόλυτης υποκρισίας.

Ακούστε τώρα τι δεν στέκει στο μυαλό ενός ανθρώπου. Εσείς λέτε ότι η παράταξή μου «έχει καταστρέψει την Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση και μετά». Αυτό μας λέει ο κ. Τσίπρας: «Το παλιό καθεστώς, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα, οι Υπουργοί του κατέστρεψαν την Ελλάδα». Καταστρέψαμε την Ελλάδα και ακούω τώρα εδώ από όλους σας ότι η Μελίνα έκανε σπουδαίο έργο, ότι ο Τρίτσης έκανε σπουδαίο έργο, ότι ο Λαλιώτης έκανε σπουδαίο έργο. Δηλαδή, θέλετε να μας τρελάνετε! Κατέστρεψε την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ ή όχι; Βρείτε τα με τον εαυτό σας.

Επειδή όμως ο σουρεαλισμός προφανώς ενυπάρχει στο πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ, λύστε μου μια πολύ βασική απορία. Εκθειάζετε το έργο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, του ΟΡΣΑ. Ξέρετε ποιο ήταν το κορυφαίο έργο του ΟΡΣΑ; Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Ξέρετε τι κάνατε εσείς για το νομοθέτημα αυτό; Το καταψηφίσατε μετά πολλών επαίνων!

Δεν θα μας τρελάνετε εδώ. Δεν θα μας λέτε τι σπουδαίος ήταν ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και το κορυφαίο του έργο θα το έχετε καταψηφίσει, με πρώτο τον κ. Τσίπρα και με ονομαστικές ψηφοφορίες. Υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να αποδεχθεί ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου.

Άκουσα επίσης τι σπουδαίο έργο κάναμε. Και τι δεν άκουσα! Την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα Νιάρχος που αδειοδοτήσαμε, την περιοχή του Ψυρρή του Λαλιώτη, το Πεδίον του Άρεως.

Παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι έργα δικά μας. Άρα, μας λέτε μπράβο για το έργο μας. Ευχαριστούμε πολύ!

Όμως, το Πεδίο του Αέρος για να γίνει βιώσιμο, δεν χρειάζεται καμία εταιρεία σαν αυτή που φτιάχνετε. Μπορεί άμεσα να γίνει βιώσιμο. Τα Εξάρχεια, το άντρο των μπαχαλάκηδων, δεν θέλει καμία κρατική εταιρεία σαν αυτή που φτιάχνετε για να γίνει βιώσιμο. Τα τρόλεϊ που περνάνε από την Πατησίων -είναι αντικείμενο του κ. Σπίρτζη- και τα καίνε οι μπαχαλάκηδες δεν  χρειάζονται καμία εταιρεία. Χρειάζονται όμως άλλη κυβέρνηση.

Κι επειδή μιλήσατε για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και για την ΕΑΧΑ, βεβαίως και η ΕΑΧΑ έκανε σπουδαίο έργο και βεβαίως το ίδιο και ο ΟΡΣΑ. Όμως, ακούστε τον παραλογισμό του πολιτικού συλλογισμού της Κυβέρνησης. Μας λέει ότι είναι καλός ο ΟΡΣΑ. Συμφωνώ. Είναι καλή η ΕΑΧΑ. Συμφωνώ.

Ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι όλο το αρχείο του ΟΡΣΑ και της ΕΑΧΑ, όλα τα στελέχη του ΟΡΣΑ και της ΕΑΧΑ και όλες οι αρμοδιότητες του ΟΡΣΑ και της ΕΑΧΑ ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος; Όλα υπάρχουν εκεί. Μπορείτε να τα βρείτε άμεσα. Επί 3,5 χρόνια κανείς δεν έχει ρίξει μια πενιά, ώστε αυτό το αρχείο, αυτούς τους ανθρώπους, αυτές τις αρμοδιότητες να τις αξιοποιήσει.

Κι έρχεστε τώρα και μας λέτε να φτιάξουμε μια άλλη κρατική εταιρεία, σε άλλο Υπουργείο και όχι αυτό το Υπουργείο στο οποίο υπάρχουν οι αρμοδιότητες του ΟΡΣΑ και της ΕΑΧΑ. Λέτε να αναθέσουμε τις αρμοδιότητες σε εσάς κι εσείς να κάνετε τη δουλειά με Υπηρεσίες άλλου Υπουργείου. Άρα θεωρείτε ανίκανο τον κ. Σταθάκη, γιατί αλλιώτικα αυτή τη δουλειά θα την είχατε αναθέσει στον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον κ. Σταθάκη. Μας λέτε λοιπόν ότι μαγικά εσείς οι δύο Υπουργοί θα κάνετε αυτή τη δουλειά, την οποία δεν έχετε κάνει επί 3,5 χρόνια, ενώ τα έχετε όλα στα χέρια σας έτοιμα.

Έχετε τις αρμοδιότητες νομοθετημένες για να κάνετε τη δουλειά και του ΟΡΣΑ και της ΕΑΧΑ, έχετε όλα τα στελέχη που είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι έχετε και όλο το αρχείο μελετών επίσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το κορυφαίο ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί 3,5 χρόνια δεν κάνατε τίποτε γι αυτό που μας λέτε ότι θα κάνει σε μελλοντικό χρόνο η εταιρεία την οποία θέλετε να φτιάξετε.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο θεσμικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προκλητικό. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια άχρηστη και αχρείαστη καινούρια κρατική εταιρεία και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε και επί της αρχής και επί των άρθρων.

 

Κι επειδή η χώρα βρίσκεται στην ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, του μνημονίου Τσίπρα, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, εμείς πολύ καθαρά σας λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτή την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 10 χρόνια και γι’ αυτό ζητούμε να προκηρυχθούν εκλογές εδώ και τώρα.

 

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη

 

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: "Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ" 
Ομιλία Γιάννη Μανιάτη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ

Ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ, αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικούς κόσμους.
Στον κόσμο της προόδου, των επενδύσεων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στον κόσμο που δίνει ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική στην Ελλάδα, στον κόσμο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, στον κόσμο που δίνει ξανά τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να πιστέψει ότι η Ελλάδα Μπορεί.
Ο άλλος κόσμος είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κόσμος της εξαπάτησης, του ψέματος, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, ο κόσμος του βιασμού της δικαιοσύνης με παρακρατικούς θύλακες, ο κόσμος που δεν διστάζει να υποθηκεύσει όλη τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια, φτάνει να παραμείνουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό στην εξουσία, σε βάρος του ελληνικού λαού»,  όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι την επόμενη πενταετία μπορούν να γίνουν 50 δις € επενδύσεις στην Ενέργεια, τις οποίες είχε περιγράψει αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα σε ομιλία του στην Αθηναϊκή Λέσχη. «Οι αγωγοί φυσικού αερίου, οι έρευνες υδρογονανθράκων, ο Ορυκτός Πλούτος, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Ενεργειακή Ασφάλεια, η Ενεργειακή Δημοκρατία, η Ενεργειακή Φτώχεια, η «πράσινη» οικοδομή, η 4ηΒιομηχανική Επανάσταση, αποτελούν τους άξονες προτεραιότητας στους οποίους η χώρα μπορεί να προσβλέπει τα επόμενα χρόνια», τόνισε.
Τέλος, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο νσχ για τη Μικρή ΔΕΗ και στο νσχ- έκτρωμα του ΥΠΕΝ, όπως το χαρακτήρισε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό νομοσχέδιο είναι μια ιδανική ευκαιρία για να συζητήσουμε για τους δύο διαφορετικούς κόσμους που υπάρχουν σήμερα ανάμεσά μας.
Ο ένας είναι ο κόσμος της προόδου, των επενδύσεων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ο κόσμος που δίνει ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική στην Ελλάδα, ο κόσμος που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. Είναι ο κόσμος που δίνει ξανά τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να πιστέψει ότι η Ελλάδα Μπορεί.
Και είναι και ο άλλος κόσμος, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος που σήμερα καταγράφεται στο νομοσχέδιο που συζητούμε. Ο κόσμος της εξαπάτησης, του ψέματος, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, ο κόσμος του βιασμού της δικαιοσύνης με παρακρατικούς θύλακες, ο κόσμος που δεν διστάζει να υποθηκεύσει όλη τη δημόσια περιουσία για εκατό χρόνια, φτάνει να παραμείνουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό στην εξουσία, σε βάρος του ελληνικού λαού.
Ο δικός μας κόσμος, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο κόσμος των προοδευτικών δυνάμεων, ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης, είναι ο κόσμος που έχει σχεδιάσει την επόμενη πενταετία στον τομέα της ενέργειας να γίνουν επενδύσεις 50 δις €, είναι ο κόσμος που πρόκειται να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ο κόσμος αυτός που δίνει ξανά ελπίδα και προοπτική στα νέα παιδιά της χώρας, που παίρνει πίσω τα μέτρα σε βάρος της μεσαίας τάξης, σε βάρος των αγροτών, σε βάρος των συνταξιούχων, που ξαναδίνει ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία.
Ο δικός μας κόσμος είναι ο κόσμος του Προοδευτικού Πατριωτισμού, ο κόσμος που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά. Κι επειδή είναι βέβαιο ότι θα θελήσετε να διαστρεβλώσετε ακόμα και την πραγματικότητα που ζήσαμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ακούστε:
Οι επενδύσεις από τους αγωγούς φυσικού αερίου που καταπολεμήσατε, καταψηφίσατε και βάλατε όλον τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες να είναι απέναντι, είναι 10 δις €. Ο αγωγός TAP που τελειώνει σε λίγο, σας βρήκε απέναντι, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός, που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γίνει επιτέλους ένας κόμβος τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο αγωγός EastMed, που μετά από τη συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ θα μεταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας φυσικό αέριο από τη ΝΑ Μεσόγειο μέσω Κρήτης-Πελοποννήσου στην Ιταλία.
Αυτός είναι ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος που δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με τους εταίρους, όχι πια εκλιπαρώντας όπως ο κ. Τσίπρας για 17 ώρες «πάρτε τα όλα, ώστε να μην πέσω από την εξουσία», αλλά ο κόσμος που δίνει τη δυνατότητα να έχει η χώρα ένα πανίσχυρο διαπραγματευτικό όπλο, το όπλο που λέει στους εταίρους ότι τώρα πια εμείς αποτελούμε την ενεργειακή ασφάλεια των δικών σας οικονομιών. Και οι του ΣΥΡΙΖΑ ήσασταν απέναντι σε όλα αυτά.
Ο δικός μας κόσμος είναι ο κόσμος που έκανε πράξη, βρήκε λεφτά, έκανε μελέτες, προκήρυξε και προχώρησε την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, που την καθυστερήσατε δυο χρόνια και ο ελληνικός λαός επιβαρύνθηκε άλλα 150 εκατ. € λόγω της δικής σας ανικανότητας, πληρώνοντας επιπλέον Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ήσασταν απέναντι ακόμη κι όταν υπογράφαμε την περιβαλλοντική μελέτη της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Και τα ζήσαμε εμείς που είχαμε την ευθύνη και βάζαμε την υπογραφή. Σας είχαμε απέναντι.
Ο δικός μας κόσμος είναι ο κόσμος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας κατέγραψε ότι η Ελλάδα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για το διάστημα 2011-2015 πετυχαίνει τους στόχους, παρότι ζούσαμε σε εποχές μνημονίων. Και η Ελλάδα καταφέρνει αυτούς τους στόχους και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούμε να έχουμε επενδύσεις πάνω από 3 δις € το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο δικός μας κόσμος είναι ο κόσμος που προτείνει επενδύσεις 2 δις €, με ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτικό τομέα, με μείωση κατά 60% του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων με εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών.
Το καλοκαίρι του 2014 νομοθετήσαμε τον Συμψηφισμό Ενέργειας -και τον καταψηφίσατε!-, μια δυνατότητα που δίνει προοπτική στον Έλληνα αγρότη και στον μικρομεσαίο να εγκαταστήσει τη δική του μονάδα και να μην εξαρτάται ούτε από τη ΔΕΗ ούτε από τον ιδιώτη πάροχο.
Ο δικός μας κόσμος είναι ο κόσμος των 5 δις € για Έξυπνα Δίκτυα, Έξυπνες Πόλεις και εφαρμογή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης στα θέματα της Ενεργειακής Δημοκρατίας. Και δεν έχετε κάνει τίποτα. Παραλάβατε το διαγωνισμό για τους Έξυπνους Μετρητές, 80 εκατ. €. Έχει προκηρυχθεί από τα μέσα του 2014 και σέρνεται επί 3,5 χρόνια. Δεν έχετε καταφέρει επί 3,5 χρόνια να κάνετε κάτι για τις 170.000 οικογένειες που θα βάλουν Έξυπνους Μετρητές. Ενώ σας παραδώσαμε τον διαγωνισμό, σας παραδώσαμε τα λεφτά, σας παραδώσαμε τις προδιαγραφές, επί 3,5 χρόνια δεν μπορέσατε να κάνετε τίποτα, ακόμη και σ’ αυτό το θέμα.
Ο δικός μας κόσμος είναι ο κόσμος που προβλέπει 10 δις € στην Εξοικονόμηση Ενέργειας. Ένα πρόγραμμα, το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», που το παραλάβατε με αξιολόγηση ως το δεύτερο καλύτερο της Ευρώπης -με 400 εκατ. € επενδύσεις, με 40.000 σπίτια να έχουν αναβαθμιστεί, με 500 € τον χρόνο το ελληνικό νοικοκυριό, να γλιτώνει από ενεργειακές δαπάνες-, ένα πρόγραμμα που δημιουργούσε ανά 1 εκατ. € έως και 40 νέες θέσεις εργασίας, ένα πρόγραμμα που σας προτείνουμε επί 3,5 χρόνια να το συνεχίσετε. Το εξαγγείλατε 13 φορές και 13 φορές το ακυρώσατε. Και μόλις πριν λίγες εβδομάδες αρχίσατε να το υλοποιείτε, πάλι στραβά, πάλι κουτσά, πάλι ανίκανα, γιατί δεν μπορούσατε να προκηρύξετε για όλη την Ελλάδα και αρχίσατε να σπάτε την Ελλάδα ανά περιφέρεια.
Σας προτείναμε για το «Εξοικονομώ», με συγκεκριμένη μελέτη που καταθέσαμε, να δώσετε φορολογικά κίνητρα, να σηκώσει ο κόσμος από τα στρώματα τα λεφτά που έχει βάλει. Τα λεφτά αυτά της “ΣΤΡΩΜΑ BANK” εκτιμώνται σε περίπου 20 δις €. Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σας, όταν του καταθέσαμε την πρόταση για φορολογικά κίνητρα στην εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια των ανθρώπων, την αποδέχτηκε ως πολύ καλή ιδέα και δεσμεύτηκε να την υλοποιήσει».
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε και συνεχίζετε να κοιμάστε. Είναι μια προοπτική που δίνεται για να ξαναπάρει ανάσες ο κόσμος της οικοδομής, ο κόσμος των κατασκευών και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αυτές οι ανάσες και η προοπτική να γίνει με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, με πράσινο, με αειφορικό τρόπο, να αναβαθμίσουμε τα 8.000.000 σπίτια, διαμερίσματα και κτήρια που έχει η Ελλάδα, μια Ελλάδα που είναι η ενεργειακά πιο σπάταλη χώρα του κόσμου. Κι ενώ σας το λέμε, ενώ σας το προτείνουμε, δεν κάνετε τίποτα.
Είχαμε προτείνει 1,5 δις € να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ για Εξοικονόμηση Ενέργειας. Το τραβήξατε πίσω. 3,5 χρόνια δεν έχετε υποβάλει καμία πρόταση στο Γιούνκερ. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του πακέτου αυτού, η Γαλλία ενέταξε 50.000 κατοικίες. Εσείς καμία! Πώς αξιολογείται τώρα όλο αυτό;
Ο δικός μας κόσμος είναι ο κόσμος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που έδωσε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα σε 700.000 νοικοκυριά.
Ο κόσμος ο δικός μας είναι ο κόσμος των 20 δις € επενδύσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Μια Ελλάδα που μπορεί να ξαναγίνει μια περήφανη χώρα, που μαζί με την Κύπρο θα αποδείξει στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δημιουργείται ένας νέος πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Αυτός είναι ο δικός μας κόσμος. Ο κόσμος της εθνικής περηφάνειας, της εθνικής αυτοπεποίθησης, του Προοδευτικού Πατριωτισμού, της κανονικής, ειλικρινούς ευρωπαϊκής στροφής, της Ελλάδας των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας.
Ποιος είναι ο δικός σας κόσμος; Είναι ο κόσμος που περιγράφεται στο νομοσχέδιο που μας έχετε καταθέσει. Ο κόσμος της δημαγωγίας, της ιδεοληψίας, του ψέματος, της διαστροφής της αλήθειας. Για ακούστε, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, γιατί θα πάτε στα χωριά σας να υπερασπιστείτε το νομοθέτημα που σήμερα θα ψηφίσετε. Τι ήταν η «μικρή ΔΕΗ»; Διότι, δυστυχώς για σας, πια υπάρχει ζυγαριά να ζυγίσει τι κάναμε εμείς και τι κάνατε εσείς.
Η μικρή ΔΕΗ έπαιρνε το 30% του παραγωγικού δυναμικού, το 30% των δανείων, το 30% των πελατών, το 30% του μισθολογικού κόστους, το 30% της όλης ΔΕΗ και το έβγαζε σε διεθνή διαγωνισμό. Γιατί; Μα, για να κάνουμε πράξη αυτό που κανένας λογικός άνθρωπος δεν διαφωνεί ότι πρέπει να γίνεται.
Η απελευθέρωση αγοράς ενέργειας έχει νόημα υπό μια προϋπόθεση: ότι η απελευθέρωση θα βοηθά, ώστε το νοικοκυριό και η επιχείρηση να έχουν φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Διαφορετικά δεν έχει καμία απελευθέρωση. Κι εμείς το κάναμε πράξη. Γιατί αυτός πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος απελευθέρωσης των αγορών: Φτηνότερες υπηρεσίες, ασφαλείς υπηρεσίες, επαρκείς υπηρεσίες για την οικονομία και τον πολίτη.
Τι το κάναμε εμείς αυτό το πακέτο; Εμείς αυτό το πακέτο το κάναμε ό,τι ακριβώς έκανε ο κεντροαριστερός Πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’ Αλέμα στην Ιταλία. Γιατί τώρα χτυπάτε και την πόρτα της σοσιαλδημοκρατίας, μπας και κάτι γίνει, αλλά δεν θα γίνει τίποτα, γιατί απέχετε παρασάγγας από το να μπορείτε να περάσετε μπροστά και από την πόρτα της σοσιαλδημοκρατίας.
Το ίδιο πρόβλημα που είχε η ΔΕΗ το είχε η ENEL στην Ιταλία με τον πρώτο τέως ευρωκομμουνιστή και στη συνέχεια κεντροαριστερό Πρωθυπουργό τον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα. Πήρε το 30% της ENEL και έκανε το ίδιο πράγμα. Και μέσα σε 7 χρόνια η ENEL τετραπλασίασε τον κύκλο εργασιών της και βγήκε και στο εξωτερικό. Και η εταιρεία που δημιουργήθηκε άρχισε να ανταγωνίζεται στα τιμολόγια την ENEL.
Αυτό είναι το δικό μας πακέτο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που έγινε σε επίπεδο ελληνικών δημοσίων επιχειρήσεων. Και είμαστε περήφανοι που εμείς είχαμε την ευθύνη και την πρωτοβουλία γι’ αυτή την μεγαλύτερη επιχειρησιακή μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ως Υπουργός έβαλα την υπογραφή μου, χειρίστηκα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αναρωτιέμαι, κύριε Υπουργέ, όταν ο κ. Τσίπρας μου έλεγε και μας έλεγε -σε όλη την τότε κυβερνητική πλειοψηφία- ότι θα λογοδοτήσουμε στη Δικαιοσύνη το εννοούσατε; Θα μας στέλνατε σε ειδικό δικαστήριο; Γιατί ο κ. Τσίπρας έλεγε ευθέως ότι θα μας στείλει σε ειδικό δικαστήριο. Όταν κάνετε σύγκριση με αυτά που θα σας πω ότι κάνετε εσείς, αναρωτιέμαι ο κ. Τσίπρας, αν ήταν αντιπολίτευση, τι θα έλεγε;
Ακούστε τι κάνετε εσείς, συναδέλφισες και συνάδελφοι. Παίρνετε το 50% των πελατών της ΔΕΗ και υπογράψατε με μηδέν αντάλλαγμα να δοθεί σε ανταγωνιστές. Θυμίζω ότι η μικρή ΔΕΗ θα έφερνε 6 δις € στη χώρα. 2 δις € στα ταμεία της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα 4 δις € σε επενδύσεις που ήταν υποχρεωτικές από το νόμο. Εσείς τι κάνετε; Το 50% των πελατών, δηλαδή το 50% του κύκλου εργασιών, δηλαδή το 50% των εσόδων, δηλ. το 50% των κερδών το δίνετε, το εκχωρείτε με αντάλλαγμα μηδέν. Επαναλαμβάνω με αντάλλαγμα μηδέν! Και η ΔΕΗ κρατά τα ίδια δάνεια που έχει. Και η ΔΕΗ κρατά το ίδιο μισθολογικό κόστος. Και η ΔΕΗ κρατά, δυστυχώς, τις ίδιες υποχρεώσεις.
Φτάνει αυτό; Όχι, δεν σας φτάνει. Θέλετε να το κάνετε ακόμα χειρότερο. Φέρνετε το σημερινό νομοσχέδιο το οποίο στην πραγματικότητα ξεπουλά χωρίς κατώτατη τιμή τρεις λιγνιτικές μονάδες και μια λιγνιτική άδεια. Το έχετε ξαναδεί εσείς, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπογράψετε να πουληθούν τρία εργοστάσια και μια άδεια χωρίς κατώτατη τιμή; Και θα πάτε στα χωριά σας, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει, για παράδειγμα, η λογιστική αξία των εργοστασίων; Θα το ανεχθείτε; Και υποχρεωτικά θα ψηφίσετε να πουληθούν τα εργοστάσια, ό,τι και να προσφέρει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης; Μα, ούτε κι αυτό σας φτάνει.
Κάνατε ένα ακόμα έγκλημα. Σας θυμίζω ότι πριν από λίγους μήνες τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2017 που ψηφίσατε τον δικό σας προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό του 2018, βάλατε μέσα ότι θα πουληθεί το 17% της ΔΕΗ έναντι 100 εκατ. €.
Ακούστε για να συνεννοούμαστε και για να καταλαβαίνουν οι πολίτες: Σήμερα, στο ελληνικό Δημόσιο ανήκει το 51% της ΔΕΗ κι αυτό είναι δικό μας κατόρθωμα. Εσείς τι κάνετε; Το 50% των κερδών το πετάτε στον ανταγωνισμό. Τρία εργοστάσια τα δίνετε χωρίς κατώτερη τιμή και το 17% θα το ξεπουλήσετε μέσα στο 2018, έναντι 100 εκατ. € και η συμμετοχή του δημοσίου από 51% σήμερα θα πέσει στο 34% μέσα στο 2018 με αντίτιμο μόλις 100 εκατ. €!
Πείτε μας πώς θα καταφέρετε να σταθείτε απέναντι στην ιστορία της αριστεράς, απέναντι στην προσωπική σας συνείδηση και απέναντι στους πολίτες που σας έστειλαν στο εθνικό Κοινοβούλιο.
Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεστε, θα καταψηφίσουμε και με τα δύο χέρια το επιχειρησιακό, θεσμικό και αναπτυξιακό έκτρωμα που μας έχετε καταθέσει.
Ευχαριστώ πολύ.
Δείτε 
εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata