maniatis img

kurosi sumvaseon ydrogonanthrakon

Ομιλία Γ. Μανιάτη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στα ΝΣΧ του ΥΠΕΝ για Κυρώσεις Συμβάσεων Υδρογονανθράκων

Τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης για την καθυστερημένη κύρωση των συμβάσεων Υδρογονανθράκων, καθώς και τα σοβαρά κονδύλια που πρόκειται να εισρεύσουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, ανέδειξε ο Γ. Μανιάτης στην τοποθέτησή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για τα καλά του λόγια. Οι προσπάθειες σε κάθε κυβέρνηση είναι συλλογικές και όχι ατομικές. Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω, ότι ο Εισηγητής μας Γιώργος Αρβανιτίδης περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια τη θέση μας.

Όμως, κε Υπουργέ, επειδή είστε ένας χαλαρός άνθρωπος και χαίρομαι να συνδιαλέγομαι μαζί σας πολιτικά, πρέπει να σας πω ότι στην τοποθέτησή σας κάπου μου δώσατε την εντύπωση ότι χάνετε την αίσθηση του χρόνου.

Μας είπατε με άνεση «Τι έγινε, ρε παιδιά; Τι χάσαμε που το Ελληνικό καθυστερεί τρία χρόνια;» Γιατί οι μπουλντόζες στο Ελληνικό ενώ έπρεπε να μπουν στις αρχές του 2015, φιλοδοξείτε να τις βάλετε το 2018.

Αυτό προέβλεπε η σύμβαση την οποία παραλάβατε.

Και βεβαίως, σήμερα μιλούμε για 4 συμβάσεις, 3 εκ των οποίων έπρεπε επίσης να έχουν υπογραφεί εδώ και 3 χρόνια. Διότι το μόνο που κάνατε, όπως λέει ο συνάδελφός σας Π. Πολάκης, είναι ένα «κόπι πάστε». Βρήκατε 3 έτοιμες συμβάσεις κυρωμένες το 2014, κάνατε πλήρη αντιγραφή όλων των δεδομένων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών και διαφοροποιήσατε μόνο τη γεωγραφική περιοχή αναφοράς και τον ανάδοχο. Ευτυχώς, τουλάχιστον ούτε εσείς, κύριε Υπουργέ, ούτε κανένας από τους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ δεν διανοήθηκε να πει πόσο δήθεν καλύτερες συμβάσεις φτιάξατε σε σχέση με αυτές που βρήκατε το 2014, γιατί ακριβώς δεν έχετε προσθέσει τίποτα καινούργιο.

Κα Καφαντάρη, θέλω να σας πω κάτι με πολλή εκτίμηση. Όταν γίνεται κάτι καλό από προηγούμενες κυβερνήσεις, λέτε «οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Όταν γίνεται κάτι κακό, έχουν ονοματεπώνυμο οι κυβερνήσεις, κατά τη δική σας πολιτική προσέγγιση.

Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι όλα αυτά τα καλά που είπατε για μας, τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν ονοματεπώνυμο και πρωθυπουργό. Ο ν.4001/2011 έγινε με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι έρευνες ξεκίνησαν με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου και συνεχίστηκαν με την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, χωρίς να διακοπούν στο ενδιάμεσο από τις κυβερνήσεις Πικραμμένου και Παπαδήμου. Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να λέτε και τα ονοματεπώνυμα, όταν λέμε έστω κι έμμεσα μια καλή κουβέντα.

Όμως, δεν αντέχω πια να μη σας πω ότι «ναι» το 2011 για να φέρουμε επενδυτές, μειώσαμε τη φορολογία. Σε ποιους; Θα σας πω αμέσως μετά τι θα φέρουν αυτοί οι πραγματικοί επενδυτές. Εσείς ξέρετε, όμως, τι κάνετε; Πριν δύο μήνες μειώσατε τη φορολογία στα καζίνο. Από 37% την κατεβάσατε στο 20%, κι εάν υπερβαίνουν ένα ποσό τα κέρδη των καζίνων, θα τα φορολογείτε μόνο με 8%. Αυτή είναι η διαφορά μας. Γι’ αυτό και δεν είμαστε ίδιοι. Γι’ αυτό δεν μοιάζουμε.

Κι επειδή στα θέματα που συζητάμε απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, θέλω να σημειώσω ότι δυστυχώς ζούμε σε ένα βαλτωμένο πολιτικό περιβάλλον με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Είναι ένα περιβάλλον διχασμού, διχόνοιας, ρητορικής μίσους, που καταλήγει στο τέλος να μεταφράζεται σε απέχθεια και αποστροφή των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς τελικά σε ακροδεξιές κατευθύνσεις. Είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου διακυβεύονται σοβαρότατα εθνικά θέματα και όπου υποτίθεται ότι πηγαίνουμε τον Αύγουστο του 2018 σε μια άλλη φάση της ιστορίας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά όλα αυτά που γίνονται με ευθύνη της Κυβέρνησης κάθε άλλο παρά βοηθούν τη συνεννόηση και τη συνεργασία.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ θέλω να σας μιλήσω για τον πραγματικό, σύγχρονο, Προοδευτικό Πατριωτισμό, τον Πατριωτισμό των ανθρώπων που πιστεύουν σε μια εξωστρεφή, ευρωπαϊκή, κοσμοπολίτικη Ελλάδα και που πιστεύουν ταυτόχρονα βαθιά στη μεγάλη δύναμη που μας δίνει τόσο η γεωπολιτική μας θέση όσο και τα μυαλά των ανθρώπων μας. Αυτό συνιστά το μεγάλο πλεονέκτημα της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια.

Σας θυμίζω, κε Υπουργέ, ότι καταψηφίζατε τα πάντα όλα, για τα οποία τώρα επαίρεστε, περηφανεύεστε.  Καταψηφίσατε τον TAP. Ήσασταν απέναντι στον ελληνοβουλγαρικό IGB. Ήσασταν απέναντι στον East-Med που συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ιταλία. Ήσασταν απέναντι στις 3 συμβάσεις που φέραμε το καλοκαίρι του 2014. Και τώρα περηφανεύεστε για έργα των πολιτικών σας αντιπάλων. Πολιτική αυταπάτη ή σκέτη απάτη;

Τα παρουσιάζετε και από το Βήμα της Βουλής σαν να είναι δικά σας έργα. Τα πολεμήσατε, τα σαμποτάρατε, τα υποσκάψατε. Ήσασταν απέναντι με σκληρό τρόπο και πολλές φορές ανάρμοστο, χυδαίο. Ανεβαίνατε στα κεραμίδια εδώ μέσα.  Μας κατηγορούσατε ότι ξεπουλάμε τον εθνικό πλούτο. Κι έρχεστε τώρα και λέτε ότι είναι δικά σας! Ο Βαγγέλης Βενιζέλος λέει μια καλή έκφραση: «Γλύφετε εκεί που φτύνατε».

Όμως, επειδή τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτό το χρονικό διάστημα, κε Υπουργέ, στο άρθρο 156 του ν.4001/2011 υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, μια από τις σοβαρότερες πατριωτικές παρεμβάσεις που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι το άρθρο με το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία δηλώνει πώς προσδιορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας με τις γειτονικές ή τις απέναντι χώρες από τη στιγμή που θα ανακηρυχθεί, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Θυμίζω ότι με βάση το άρθρο αυτό έχουν κατατεθεί όλες οι ρηματικές διακοινώσεις της Ελληνική Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Καταθέτω, επίσης, για τα Πρακτικά, τον χάρτη που δημοσιεύσαμε για τις έρευνες υδρογονανθράκων το 2014 με όρια ΑΟΖ με Αλβανία, Ιταλία και Λιβύη. Και στη Λιβύη με τον Κόλπο της Σύρτης ανοιχτό και με τη Γαύδο να έχει πλήρη επήρεια και με τα Διαπόντια Νησιά να έχουν πλήρη επήρεια.

Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ελληνοαλβανική συμφωνία των ζωνών πολλαπλών χρήσεων. Είναι σε εξέλιξη η αδιανόητα προκλητική στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν. Έχουμε μπροστά μας μία Ευρώπη η οποία απλώς εκφράζει την καλή της βούληση να μας βοηθήσει. Απαιτείται από την πλευρά της Κυβέρνησης, ενόψει και της συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, να συμμετάσχει και η Ελλάδα και η Κύπρος στη συνάντηση αυτή. Άλλως, δεν θα έχετε υπερασπιστεί όσο πρέπει το εθνικό δίκαιο.

Τώρα, δεν θέλω να αναφερθώ καθόλου σε αυτά που είπατε, κε Υπουργέ, ότι έγινε ο διαγωνισμός και δεν εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον που θέλαμε. Βεβαίως και δεν εκδηλώθηκε, γιατί διώχνατε τους επενδυτές. Ένα παράδειγμα είναι οι τρεις συμβάσεις που μας φέρνετε σήμερα.

Κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε πότε προκηρύχθηκαν οι 3 από τις 4 συμβάσεις που συζητούμε σήμερα; Το 2014. Πότε κατατέθηκαν οι φάκελοι; Τον Φεβρουάριο του 2015. Γιατί προκηρύχθηκαν αυτές οι τρεις χερσαίες περιοχές; Οι τρεις χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα προκηρύχθηκαν γιατί απέστειλε εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Υπουργείο ο ιταλικός κολοσσός ENEL. Και τον Φεβρουάριο που ήταν να κατατεθούν οι προσφορές, η ENEL δεν κατέθεσε τελικά καμία προσφορά. Γιατί δεν ρωτάτε τα ΕΛΠΕ, που τα εποπτεύετε, και που είχαν κάνει μέχρι και συμφωνία με την ENEL να καταθέσουν από κοινού φάκελο, γιατί η ENEL δεν κατέθεσε φάκελο; Γιατί τη διώξατε εσείς ως επερχόμενη κυβέρνηση και μόλις είδε ότι γίνατε Κυβέρνηση, δεν κατέθεσαν φάκελο.

Έχετε το τραγικό προνόμιο να είμαστε στον χώρο των υδρογονανθράκων και ο πρώτος μεγάλος επενδυτής που εξεδιώχθη από την Ελλάδα, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, να είναι η ιταλική ENEL. Φαντάζομαι δεν πρέπει να υπερηφανεύεστε γι’ αυτές τις συμπεριφορές.

Επόμενη παρατήρηση. Επειδή μιλούμε για τα θέματα του περιβάλλοντος, που είναι μαζί με τον τουρισμό τα δύο κορυφαία θέματα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στο οποίο θέλουμε να βαδίσει η χώρα μας, να συνεννοηθούμε και γι’ αυτά.

Η Οδηγία 2013/30 για την προστασία των υπεράκτιων εξορύξεων, διαμορφώθηκε από εμάς στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας κόντρα και απέναντι σε κράτη-μέλη που ήθελαν πολύ πιο ελαφρές διαδικασίες. Είναι πραγματικά η αυστηρότερη Οδηγία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν θα μας εγκαλέσετε κιόλας ότι δεν προλάβαμε να την κάνουμε νόμο, γιατί έπεσε η κυβέρνηση. Στο Συμβούλιο Υπουργών, όμως, η Οδηγία δομήθηκε.

Θέλω να πω κι ένα δημόσιο «ευχαριστώ» στα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στα στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ και στους καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που μας βοήθησαν να διατυπώσουμε τις εθνικές θέσεις.

Όσον αφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών ο συνάδελφος Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τα είπε όλα. Να θυμίσω ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών το καταψηφίσατε. Και να θυμίσω επίσης ότι στο πλαίσιο του παράλληλου Προγράμματος Θεσσαλονίκης, αυτού του Παράλληλου Προγράμματος, ενώ υπήρχε νόμος, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα το δημιουργήσει. Ευτυχώς τουλάχιστον δεν κάνατε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αφήσατε το νόμο να τρέχει, μόνο που δεν φροντίσατε να εκδώσετε ούτε μια διοικητική πράξη για να ενταχθεί έστω κι ένα ευρώ στο συγκεκριμένο Ταμείο.

Κε Υπουργέ, περιμένω ακόμα απάντηση στην ερώτηση που σας έχω καταθέσει για το πόσα λεφτά έχουν μπει σε αυτό το Ταμείο, γιατί έχετε εισπράξει αρκετά εκατομμύρια από τα signature bonus, τα bonus των υπογραφών, από τα διάφορα loyalties, τα fees κ.ο.κ. Μπορείτε να μας πείτε πόσα χρήματα είναι; Διότι περίπου 1 εκατ. από αυτά τα χρήματα πρέπει να δαπανάται κάθε χρόνο για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων και να δίνουμε και λεφτά, με βάση τον δικό μας νόμο, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων για τα νέα παιδιά της χώρας που θέλουν να σπουδάσουν για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Τώρα υπάρχει ένα ερώτημα: Πόσο γρήγορα μπορούν να έρθουν αυτά τα καλά; Εγώ θα σας απαντήσω με την ίδια τη ζωή. Το γιγαντιαίο κοίτασμα «Zohr» της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε από την Ιταλική ENI πριν μόλις δυόμισι χρόνια.

Σήμερα που μιλάμε, το κοίτασμα «Zohr» μετά από πίεση της αιγυπτιακής κυβέρνησης προς την εταιρεία, είναι σε πλήρη αξιοποίηση. Κατασκευάστηκε αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Zohr» στην Αίγυπτο και κάθε χρόνο μεταφέρονται 5 bcm, 5 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα στην Αίγυπτο. Σε 2,5 χρόνια έγινε η ανακάλυψη, η παραγωγική διαδικασία, η κατασκευή του αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο και η αξιοποίησή του για την αιγυπτιακή οικονομία. Τέτοιες ταχύτητες είναι που πρέπει να ακολουθήσετε.

Κατά συνέπεια, όλα τα άλλα για το δήθεν μακρύ μέλλον είναι είτε λόγια άσχετων είτε λόγια αυτών που θέλουν να υποσκάψουν μια εθνική προσπάθεια.

Θα αναφερθώ τώρα στον Πατραϊκό. Τον Πατραϊκό πάντα τον χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα για να ξέρουμε τι μας γίνεται, γιατί τα στοιχεία δεν τα δίνουμε εμείς, τα δίνουν τα ΕΛΠΕ, ο ανάδοχος. Kαι τα έδωσαν τώρα που εποπτεύονται από εσάς.

Το οικόπεδο του Πατραϊκού, και έχουμε πει ότι η Ελλάδα έχει τουλάχιστον δέκα Πατραϊκούς, θα απορροφήσει τόσες επενδύσεις όσες περίπου το αεροδρόμιο του «Ελληνικού», 2 δις. € για επενδύσεις ανάπτυξης και 5 δις. € για δαπάνες λειτουργίας. Σύνολο 7 δις. € μόνο ένα οικόπεδο. Θα αποφέρει 4,5 δις. € έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και 700-800 εκατ. € στις περιφέρειες Ιονίων νήσων και Δυτικής Ελλάδας, 1.300 άτομα απασχόληση και το παραγόμενο κοινωνικό προϊόν σε τοπικό επίπεδο σε βάθος 25ετίας θα ξεπεράσει τα 3 δις €.

Για τον τουρισμό, τον Πρίνο και την Καβάλα δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Είναι περηφάνια της Ελλάδας ότι για 35 χρόνια ο Πρίνος έχει δώσει 125 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και δεν έχει χυθεί μια σταγόνα έξω. Ας παραδειγματιστούμε από αυτό κι ας παραδειγματιστούμε από κάτι άλλο.

Θα καταθέσω για τα Πρακτικά ένα χάρτη που έχει δημοσιεύσει η WWF και αναφέρονται εδώ οι θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες γίνονται σήμερα έρευνες στη Μεσόγειο. Παρακαλώ τους συναδέλφους να δουν τι γίνεται στην Αδριατική. Οι Ιταλοί σήμερα που μιλάμε έχουν πάνω από 75 εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική, την τουριστικά αναπτυγμένη Αδριατική απέναντι από την Κροατία, την εξίσου τουριστικά αναπτυγμένη. Και βεβαίως να δείτε τι γίνεται στην Κύπρο που είναι εξίσου τουριστικά αναπτυγμένη. Αυτό για να ξέρουμε να μιλάμε με σοβαρότητα και για τα θέματα του περιβάλλοντος και για τα θέματα του τουρισμού.

Προτελευταία παρατήρηση. Διαβάζουμε στις εφημερίδες και μαθαίνουμε ότι είναι σε εξέλιξη μια ολόκληρη διαδικασία αμφισβήτησης των ερευνών υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο» της Ηπείρου, των Ιωαννίνων. Κε Υπουργέ, στα Γιάννενα διακυβεύεται η πορεία εξέλιξης των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα. Γιατί αν εκεί δεν πείσετε εσείς, που είναι καθήκον της Κυβέρνησης, την τοπική κοινωνία ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι και η Κέρκυρα και η Άρτα ετοιμάζονται για αντίστοιχες διαδικασίες.  

Σας κάνω μία πρόταση με δύο σκέλη. Κατ’ αρχάς, να μιλήσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και σε ανοιχτή συγκέντρωση εσείς ο ίδιος, γιατί ο Υπουργός πάντα έχει την πολιτική ευθύνη, και να πείσετε τους πολίτες με τα αυστηρότερα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Και να σας βοηθήσουμε, αν χρειάζεται. Κανένα πρόβλημα.

Η δεύτερη πρόταση είναι: εδώ στο Εθνικό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, να κάνουμε μια ανοιχτή, δημόσια συζήτηση, με ανοιχτές τις κάμερες, να παρακολουθήσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, για το θέμα της αξιοποίησης ορυκτού πλούτου της χώρας και κυρίως υδρογονανθράκων και να καλέσουμε όποιους επιστήμονες θέλει η κάθε πλευρά, 3 μέρες να το συζητάμε. Όταν πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας ζήτημα, έχει απόλυτο νόημα και η διαφάνεια και η ανοιχτή συζήτηση και το Εθνικό Κοινοβούλιο να συμβάλλει θετικά, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Και βεβαίως, να πω ότι είναι παράνομο, απαράδεκτο και δεν πρόκειται να υπάρξει στην Ελλάδα το λεγόμενο fracking, η υδραυλική ρωγμάτωση. Ήδη από το 2013 στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος κι Ενέργειας η Ελληνική Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι το fracking δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Και πρέπει να σας πω, για όσους ασχολούνται με το θέμα, ότι η Γαλλία και πάρα πολλές άλλες χώρες έχουν πει ένα μεγάλο, σωστό «όχι» στο fracking. Κι έτσι πρέπει. Θα ήταν αδιανόητο, με την πληθυσμιακή σύνθεση της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία της Ελλάδας, να υπάρχει έστω και ένας που θα διανοείτο ποτέ να δώσει άδεια ή να σκεφτεί έστω ότι υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί το fracking.

Για να ολοκληρώσω, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς είχαμε κάνει τη σκέψη να καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία, γιατί υπήρχαν οι πληροφορίες ότι ο Υπουργός της Κυβέρνησης, κ. Τσιρώνης, επρόκειτο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Κι επειδή θεωρούμε αδιανόητο να παραμένει Υπουργός σε μία Κυβέρνηση ένας άνθρωπος ο οποίος καταψηφίζει ένα κορυφαίας σημασίας νομοσχέδιο, θέλαμε να αναδείξουμε τις ευθύνες που έχει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, που πρέπει να τον αποπέμψει αμέσως, εάν καταψηφίσει όταν θα έρθει η ώρα της τελικής ψήφου ή και ο ίδιος να παραιτηθεί πριν τον «παραιτήσει» ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να σας πω ότι ελπίζω, ως έσχατο μέτρο διαφύλαξης της αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου της χώρας, να γίνει ένα από τα δύο: είτε να παραιτηθεί ο κ. Τσιρώνης είτε να τον «παραιτήσει» ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Δεδομένου ότι ο συνάδελφος κ. Δημαράς μας είπε, επισήμως πια, ότι ο κ. Τσιρώνης, που ήταν παρών στην αίθουσα, θα καταψηφίσει, θεωρούμε ότι περιττεύει πια η κατάθεση του αιτήματος διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ευχαριστώ πολύ».    

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη

 

Ως Κυβέρνηση εισπρακτόρων χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Γιάννης Μανιάτης, Ειδικός Εισηγητής της ΔΗΣΥ, κατά τη συζήτηση του νσχ του ΥΠΕΝ για τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό, προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας. Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από ριζοσπάστης αριστερός κατάντησε ο πιο πειθήνιος εκτελεστής των εντολών των δανειστών. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι πρόκειται για το τρίγωνο της ενεργειακής υποκρισίας της κυβέρνησης με κορυφές: α) την εγκατάλειψη των ήδη λειτουργούντων 416 Συνεταιρισμών ΤΟΕΒ που έχουν όλες τις προδιαγραφές, αλλά και την ανάγκη να ενταχθούν στο καθεστώς παραγωγής ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους καλλιέργειας (άρδευση), β) το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το οποίο συμπληρωματικά των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ κατέθεσε την πρόταση για Φορολογικές απαλλαγές και γ) τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς την ως πολιτικό «τοτεμ» της κυβέρνησης για την οποία πωλούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 17%, μέσω Υπερταμείου το 34% (σύνολο 51%) και την υποχρεώνουν να εκχωρήσει το 40% των πελατών λιανικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο μεταφέρει μια θετική ευρωπαϊκή εμπειρία στο ελληνικό δίκαιο. Όμως, ταυτόχρονα, αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί και την κορυφή ενός τριγώνου ενεργειακής υποκρισίας, όπως θα αναφέρω στη συνέχεια.

Αυτή η συζήτηση έρχεται δυο μέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου Τσίπρα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε διαψεύσει κάθε πρόγνωση για την επιβίωση της Κυβέρνησής σας, γιατί πολύ απλά διαψεύσατε κάθε λέξη που λέγατε ως αντιπολίτευση. Οι απίστευτες κυβιστήσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δείχνουν ότι δεν υπάρχει ηθικός φραγμός προκειμένου να κρατήσετε τη ζεστή καρέκλα της εξουσίας. Αποδείχθηκε πια ότι δεν είχατε κανένα απολύτως σχέδιο, δεν κάνατε καμία διαπραγμάτευση και αντί να χορέψετε στο ταψί εσείς τους δανειστές και τις αγορές, σας χορεύουν αυτοί στο ταψί.

Μάλιστα, στις αρχές της χρονιάς, ο κ. Πρωθυπουργός προσπάθησε να μας πείσει ότι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Μόνο που η καθαρή έξοδος είναι, δυστυχώς, μια γυμνή έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα και μια πεντακάθαρη είσοδος στο τέταρτο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα χρηματοδότηση, με το οποίο έχετε δεσμεύσει με θηλιά τη χώρα μέχρι το 2060. Ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας ως δήθεν ριζοσπάστης αριστερός και τώρα έχει καταλήξει να είναι το πιο πειθήνιο όργανο στην αυλή των δανειστών.

Όμως, η κοινωνία το έχει καταλάβει. Η κοινωνία έχει καταλάβει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομία, αλλά είναι η Κυβέρνηση που βολεύεται να απλώνει παντού τη φτώχεια, γιατί έτσι διευκολύνεται να δίνει επιδόματα. Δεν κάνετε απολύτως τίποτα για να πάρουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είδατε τα χθεσινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ); Καταλάβατε εσείς που υπερψηφίσατε τα νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση, από πού προέκυψε αυτό το υπερπλεόνασμα; Το ΓΛΚ αποδεικνύει ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε από τα 800 εκατ. € μικρότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. 800 εκατ. € λιγότερες δημόσιες αναπτυξιακές δαπάνες για τη χώρα και άλλα 950 εκατ. € λιγότερες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό είναι το επίτευγμα της Κυβέρνησης.

Μα, έτσι δεν χρειάζεται να είσαι συνέταιρος του Καμμένου για να κερδίσεις υπερπλεόνασμα. Μπορείς και μόνος σου να το καταφέρεις.

Δυστυχώς, κύριοι Υπουργοί, σας ενδιαφέρουν μόνο οι φόροι. Για όλα τα υπόλοιπα δεν δίνετε δεκάρα. Είστε μια Κυβέρνηση εισπρακτόρων.

Προχθές, μια γειτονική χώρα, η Ρουμανία, σας έδωσε ένα παράδειγμα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 100.000 € τον χρόνο, η Ρουμανία βάζει φόρο 3% και αναμένει αύξηση των εσόδων της, γιατί θα μηδενιστεί η φορολογική παραβατικότητα. Αυτά τα ακούν τα αυτιά της Κυβέρνησης ή υπακούουν μόνο σε όσα επιτάσσουν οι δανειστές;

Αγαπητοί συνάδελφοι, τι είναι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα; Θα μπορούσε άραγε να είναι κάτι εξαιρετικά πιο απλό;

Είναι απλά η δημιουργία αστικών συνεταιρισμών που ως δραστηριότητά τους θα έχουν τις ενεργειακές πρωτοβουλίες. Βασίζεται στο νόμο για τους αστικούς συνεταιρισμούς. Είναι όμως κάτι καινοτομικό; Δυστυχώς, εδώ ξεκινά η πρώτη υποκρισία του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης που προανέφερα.

Κύριε Υπουργέ, οποιαδήποτε νομοθέτηση δεν συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο -χρονοδιάγραμμα δηλαδή και χρήματα- στήριξης της νομοθέτησης, είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Και αυτό που νομοθετείτε τώρα είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Θέλετε την απόδειξη; Ξέρετε πόσοι τέτοιοι συνεταιρισμοί, σαν αυτούς που καλούμαστε σήμερα να νομοθετήσουμε, υπάρχουν στη χώρα; Υπάρχουν 416 αγροτικοί συνεταιρισμοί, που ονομάζονται Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και στους οποίους ενεργοποιούνται, είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη, 300.000 Έλληνες αγρότες. Αυτό που σήμερα νομοθετούμε ως αστικό συνεταιρισμό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον αγροτικό τομέα με τη μορφή των ΤΟΕΒ.

Και τι κάναμε το 2014, που το καταψηφίσατε; Το 2014 για πρώτη φορά εφαρμόσαμε τη φιλοσοφία της Ενεργειακής Δημοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων σε κάθε αγροτικό ρολόι που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να ποτίζουν από τα δίκτυα άρδευσης να εγκαταστήσουν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 500kw. Σε κάθε ρολόι. Το καταψηφίσατε.

Μέσα, όμως, στην ίδια λογική και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε προβλέψει να χρηματοδοτήσουμε τους ΤΟΕΒ, ώστε να υλοποιήσουν αυτή την πράξη. Έχει νόημα; Έχει απολύτως νόημα. Κύριε Υπουργέ, ρωτήστε τη ΔΕΗ που εποπτεύετε πόσα λεφτά χρωστάνε στη ΔΕΗ οι 416 ΤΟΕΒ της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι είναι πάνω από 40 εκατ. €.

Μπορεί να μηδενιστεί αυτό το χρέος, χωρίς να επιβαρυνθεί ο αγρότης, αλλά ούτε και ο κρατικός προϋπολογισμός; Ναι, μπορεί να μηδενιστεί. Κάνατε τίποτα 3 χρόνια που ισχύει η νομοθεσία; Όχι, δεν κάνατε τίποτα. Έχει νόημα, επιτρέπεται; Ναι, επιτρέπεται, γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική επιτρέπει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Και η συγκεκριμένη ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των Ελλήνων αγροτών, προκειμένου να παράγουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, επιτρέπει τη μείωση κατά 50% του κόστους καλλιέργειας. Και θα μπορούσε σήμερα να είναι πραγματικότητα.

Αδιαφορείτε και γι’ αυτό που έχει ήδη νομοθετηθεί εδώ και 3 χρόνια. Και σας το κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, που τους είχαμε καλέσει στην Επιτροπή. Πάρτε πρωτοβουλίες, γιατί η νομοθέτηση, όταν δεν έχεις αμέσως μετά στη σκέψη σου πώς θα υλοποιήσεις τη νομοθέτηση, απλώς εκθέτει την Κυβέρνηση.

Η δεύτερη κορυφή του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης ακούει στο όνομα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Είχα πει στην Επιτροπή ότι μέτρησα 12 φορές που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο κατά περίπτωση Υπουργός Ενέργειας, την επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Χθες άκουσα μια ακόμα εξαγγελία ότι θα ξεκινήσει, άρα πάμε στη 13η -γρουσούζικη- εξαγγελία ότι θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι είναι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»; Τι ήταν; Μέσα σε τρία χρόνια ρίξαμε 500 εκατ. € στην αγορά της οικοδομής. Σε μια νεκρή αγορά δώσαμε ανάσα και πνοή.

Δημιουργήθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή. Xτιστάδες, σοβατζήδες, αλουμινάδες, τζαμάδες, βιομηχανίες που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, άνθρωποι κι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τέντες. Δώσαμε τη δυνατότητα σε 50.000 φτωχά ελληνικά νοικοκυριά, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, να μειώσουν κατά 600 έως 700 € κάθε χρόνο, για τα επόμενα 50 χρόνια, το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το δεύτερο καλύτερο.

Τι είχατε μπροστά σας, λοιπόν, όταν αναλάβατε και 3 χρόνια τώρα που κυβερνάτε; Είχατε μια πολύ καλή εμπειρία, εφαρμοσμένη στη χώρα, είχατε πρόβλεψη για 600 εκατ. € συνέχιση του προγράμματος και είχατε και 30.000 αιτήσεις Ελλήνων πολιτών, που είχαν περάσει ήδη τη γραφειοκρατία και από τις τράπεζες και περίμεναν να υλοποιήσετε ένα πρόγραμμα που έτρεχε. Με την ίδια λογική, τη λογική του phasing, τη λογική των συνεχιζόμενων έργων, όπως έγινε σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και τι κάνατε; 3 χρόνια ενεργειακή νιρβάνα, μηδενική δραστηριότητα.

Κύριε Υπουργέ, επειδή εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είμαστε πάντα και δημιουργικοί, καταθέτω για τα Πρακτικά -και παρακαλώ να το δείτε- την πρόταση που έχουμε διαμορφώσει, προκειμένου εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον», οψέποτε ξεκινήσει, να προχωρήσετε και σε μια νέα δράση.

Να συζητήσετε με τους αγαπημένους σας δανειστές, να δώσουν φοροαπαλλαγή σε κάθε φτωχό νοικοκυριό ή νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος που θα επενδύσει ενεργειακά στην ενεργειακή αναβάθμιση της πρώτης κατοικίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, προσέξτε, έχουμε 7.000.000 κτήρια και διαμερίσματα στην Ελλάδα. Εάν δώσουμε τη δυνατότητα πλην των περίπου 300 εκατ. –δηλ. τα μισά από ό,τι εμείς- έχει προβλέψει η Κυβέρνηση για το καινούργιο «Εξοικονομώ», όποτε ξεκινήσει. Εάν δώσουμε όμως τη δυνατότητα στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό μέσω φοροαπαλλαγής, να επενδύσει στο σπίτι του έως 15.000 €, θα έχουμε δύο τεράστιες ωφελιμότητες: α) Θα αναβαθμιστούν ενεργειακά τα σπίτια κι άλλων 50-100.000 φτωχών νοικοκυριών, β) θα βγουν από τα στρώματα κάποια από τα χρήματα, που ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκίνησαν ως 35 δις € όταν έγιναν τα capital controls. Τώρα δεν ξέρουμε πόσα είναι. Σίγουρα όμως, μπορούν να επενδυθούν στις πρώτες κατοικίες των ελληνικών νοικοκυριών.

Εμείς στην πρόταση που καταθέσαμε ζητήσαμε από το ΙΟΒΕ και τους επιστημονικούς μας συνεργάτες να μας κάνουν ένα σενάριο. Αν υπάρξει φοροαπαλλαγή -καμμία επιδότηση, παρά μόνο φοροαπαλλαγή-, για την πρώτη κατοικία σε 50.000 νοικοκυριά, η απώλεια των εσόδων του ελληνικού δημοσίου λόγω ασφαλώς της φοροαπαλλαγής, θα είναι 90 εκατ. €.

Όμως, για να υπάρξουν αυτές οι φοροαπαλλαγές, θα εκδοθούν τιμολόγια από αυτούς που θα κάνουν τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Κι επιπλέον, θα εισπραχθεί και 23% ΦΠΑ. Ξέρετε πόσο λέει η μελέτη ότι θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο, σε αυτό το ρεαλιστικό σενάριο των 50.000 κατοικιών; Απώλεια 80 εκατ. €, είσπραξη 190 εκατ. €. Θα βγάλετε και παραπάνω. Ζητήστε το, παλέψτε το, διεκδικήστε το. Είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Θα δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικοδομή.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης ακούει στο όνομα «ΔΕΗ». Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, 20 Δεκεμβρίου 2017. Το καταθέτω για τα Πρακτικά. 

Πριν από 2 μέρες πήρε και τη βούλα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Άρα, εκτός από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι και απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης. Τι λέει μέσα για τη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ, ξέρετε, είναι η εταιρεία που την παραλάβατε σε τριπλάσια χρηματιστηριακή αξία από σήμερα και την καταντήσατε να της χρωστούν οι πολίτες πάνω από 3,5 δις € από απλήρωτους λογαριασμούς. Ήταν, όμως, το πολιτικό σας «τοτέμ». Ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Μη διανοηθεί κανείς να πειράξει τη ΔΕΗ, γιατί θα πάμε σε δημοψήφισμα και ουαί και αλίμονο». Μάλιστα.

Ας δούμε τι έκαναν ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του πριν από λίγες μόλις μέρες, αυτό που είναι πια και με τη βούλα του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης απόφαση της Κυβέρνησης. Στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση το 34% της ΔΕΗ έφυγε από την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών - ΕΔΗΣ και πήγε απευθείας στη «μαμά» των δανειστών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου της αποικιοκρατίας. Δεν υπάρχει πια ο «φερετζές» ότι δήθεν εντάσσουμε το 34% της ΔΕΗ που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο έστω στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, γιατί καταργήθηκε. Πόσο απομένει μέχρι το 51% που έχει το ελληνικό δημόσιο; Μένει άλλο 17%. Ποιος το έχει; Το ΤΑΙΠΕΔ. Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ τώρα; Ότι «μέσα στο 2018 θα έχω σύμβουλο και θα αποφασίσω πώς θα πουλήσω το υπόλοιπο 17%». 34%  απευθείας στο Υπερταμείο για πώληση και το υπόλοιπο 17% στο ΤΑΙΠΕΔ για να φύγει κι αυτό φέτος.

Φτάνουν αυτές οι καταστροφές; Όχι, δεν φτάνουν, γιατί στην ίδια απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ λέτε: «Οι 4 λιγνιτικές μονάδες, 2 της Μεγαλόπολης και 2 της Φλώρινας, θα πωληθούν». Ξέρετε, αυτό δεν το λέτε τώρα «πούλημα». Είστε και πολύ καλοί «νονοί». Βαφτίζετε. Το ονομάζετε «αποεπένδυση». Η πώληση λιγνιτικών εργοστασίων και ορυχείων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ονομάζεται «αποεπένδυση». Θα προχωρήσουν, λοιπόν, και οι πωλήσεις των 4 λιγνιτικών μονάδων. Φτάνει αυτό; Όχι, δεν φτάνει. Έχετε δεσμευτεί πως ό,τι απομένει σ’ αυτό που απομένει θα μειωθεί κάτω από 50% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Αυτό για όσους καλοπροαίρετους πολίτες συνεχίζουν να έχουν αυταπάτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έστω κι έναν ηθικό φραγμό. Δυστυχώς, όλα στο βωμό της εξυπηρέτησης του να μείνουμε στην καρέκλα.

Χθες, κύριε Υπουργέ είδαμε μια θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Θα επιδοτήσετε με 5 εκατ. € την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου στις πολυκατοικίες με φυσικό αέριο. Ξέρετε ότι το 2014 είχαμε δώσει 15 εκατ. €, τα τριπλάσια, σε πολύ χειρότερες δημοσιονομικές συνθήκες για την αντικατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων σε 30.000 νοικοκυριά;

10 εκατ. € για την Αττική και 5 εκατ. € για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Έφτανε αυτό; Όχι, δεν έφτανε. Έπρεπε να δείξετε πάλι τον δικό σας κομματικό πατριωτισμό.

Καταθέτω για τα Πρακτικά αυτό που αποκαλύφθηκε προχθές, σε ποιες εφημερίδες δώσατε να δημοσιευτεί αυτή η δράση των 5 εκατ. € «Νέα Σελίδα», «Έθνος», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ντοκουμέντο» και «Αυγή». Προφανώς δεν υπάρχουν ελληνικές εφημερίδες με μεγαλύτερη κυκλοφορία.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, όπως είπα στην αρχή επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό είναι μία θετική εξέλιξη σε συνέχεια ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όμως, όλα αυτά είναι λόγια κενά περιεχόμενου, όταν α) δεν εντάσσονται σε μία συνολική, εθνική, ενεργειακή στρατηγική και β) δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησής τους.

 

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata