maniatis img

maniatis vouli energeiakes koinothtes

Ομιλία Γ. Μανιάτη, Ειδικού Αγορητή της ΔΗΣΥ στο νσχ του ΥΠΕΝ για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Ως Κυβέρνηση εισπρακτόρων χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Γιάννης Μανιάτης, Ειδικός Εισηγητής της ΔΗΣΥ, κατά τη συζήτηση του νσχ του ΥΠΕΝ για τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό, προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας. Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από ριζοσπάστης αριστερός κατάντησε ο πιο πειθήνιος εκτελεστής των εντολών των δανειστών. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι πρόκειται για το τρίγωνο της ενεργειακής υποκρισίας της κυβέρνησης με κορυφές: α) την εγκατάλειψη των ήδη λειτουργούντων 416 Συνεταιρισμών ΤΟΕΒ που έχουν όλες τις προδιαγραφές, αλλά και την ανάγκη να ενταχθούν στο καθεστώς παραγωγής ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους καλλιέργειας (άρδευση), β) το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το οποίο συμπληρωματικά των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ κατέθεσε την πρόταση για Φορολογικές απαλλαγές και γ) τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς την ως πολιτικό «τοτεμ» της κυβέρνησης για την οποία πωλούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 17%, μέσω Υπερταμείου το 34% (σύνολο 51%) και την υποχρεώνουν να εκχωρήσει το 40% των πελατών λιανικής. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο μεταφέρει μια θετική ευρωπαϊκή εμπειρία στο ελληνικό δίκαιο. Όμως, ταυτόχρονα, αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί και την κορυφή ενός τριγώνου ενεργειακής υποκρισίας, όπως θα αναφέρω στη συνέχεια. 

Αυτή η συζήτηση έρχεται δυο μέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου Τσίπρα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε διαψεύσει κάθε πρόγνωση για την επιβίωση της Κυβέρνησής σας, γιατί πολύ απλά διαψεύσατε κάθε λέξη που λέγατε ως αντιπολίτευση. Οι απίστευτες κυβιστήσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δείχνουν ότι δεν υπάρχει ηθικός φραγμός προκειμένου να κρατήσετε τη ζεστή καρέκλα της εξουσίας. Αποδείχθηκε πια ότι δεν είχατε κανένα απολύτως σχέδιο, δεν κάνατε καμία διαπραγμάτευση και αντί να χορέψετε στο ταψί εσείς τους δανειστές και τις αγορές, σας χορεύουν αυτοί στο ταψί. 

Μάλιστα, στις αρχές της χρονιάς, ο κ. Πρωθυπουργός προσπάθησε να μας πείσει ότι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Μόνο που η καθαρή έξοδος είναι, δυστυχώς, μια γυμνή έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα και μια πεντακάθαρη είσοδος στο τέταρτο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα χρηματοδότηση, με το οποίο έχετε δεσμεύσει με θηλιά τη χώρα μέχρι το 2060. Ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας ως δήθεν ριζοσπάστης αριστερός και τώρα έχει καταλήξει να είναι το πιο πειθήνιο όργανο στην αυλή των δανειστών. 

Όμως, η κοινωνία το έχει καταλάβει. Η κοινωνία έχει καταλάβει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομία, αλλά είναι η Κυβέρνηση που βολεύεται να απλώνει παντού τη φτώχεια, γιατί έτσι διευκολύνεται να δίνει επιδόματα. Δεν κάνετε απολύτως τίποτα για να πάρουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είδατε τα χθεσινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ); Καταλάβατε εσείς που υπερψηφίσατε τα νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση, από πού προέκυψε αυτό το υπερπλεόνασμα; Το ΓΛΚ αποδεικνύει ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε από τα 800 εκατ. € μικρότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. 800 εκατ. € λιγότερες δημόσιες αναπτυξιακές δαπάνες για τη χώρα και άλλα 950 εκατ. € λιγότερες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό είναι το επίτευγμα της Κυβέρνησης. 

Μα, έτσι δεν χρειάζεται να είσαι συνέταιρος του Καμμένου για να κερδίσεις υπερπλεόνασμα. Μπορείς και μόνος σου να το καταφέρεις.

Δυστυχώς, κύριοι Υπουργοί, σας ενδιαφέρουν μόνο οι φόροι. Για όλα τα υπόλοιπα δεν δίνετε δεκάρα. Είστε μια Κυβέρνηση εισπρακτόρων. 

Προχθές, μια γειτονική χώρα, η Ρουμανία, σας έδωσε ένα παράδειγμα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 100.000 € τον χρόνο, η Ρουμανία βάζει φόρο 3% και αναμένει αύξηση των εσόδων της, γιατί θα μηδενιστεί η φορολογική παραβατικότητα. Αυτά τα ακούν τα αυτιά της Κυβέρνησης ή υπακούουν μόνο σε όσα επιτάσσουν οι δανειστές; 

Αγαπητοί συνάδελφοι, τι είναι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα; Θα μπορούσε άραγε να είναι κάτι εξαιρετικά πιο απλό; 

Είναι απλά η δημιουργία αστικών συνεταιρισμών που ως δραστηριότητά τους θα έχουν τις ενεργειακές πρωτοβουλίες. Βασίζεται στο νόμο για τους αστικούς συνεταιρισμούς. Είναι όμως κάτι καινοτομικό; Δυστυχώς, εδώ ξεκινά η πρώτη υποκρισία του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης που προανέφερα.

Κύριε Υπουργέ, οποιαδήποτε νομοθέτηση δεν συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο -χρονοδιάγραμμα δηλαδή και χρήματα- στήριξης της νομοθέτησης, είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Και αυτό που νομοθετείτε τώρα είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Θέλετε την απόδειξη; Ξέρετε πόσοι τέτοιοι συνεταιρισμοί, σαν αυτούς που καλούμαστε σήμερα να νομοθετήσουμε, υπάρχουν στη χώρα; Υπάρχουν 416 αγροτικοί συνεταιρισμοί, που ονομάζονται Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και στους οποίους ενεργοποιούνται, είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη, 300.000 Έλληνες αγρότες. Αυτό που σήμερα νομοθετούμε ως αστικό συνεταιρισμό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον αγροτικό τομέα με τη μορφή των ΤΟΕΒ.

Και τι κάναμε το 2014, που το καταψηφίσατε; Το 2014 για πρώτη φορά εφαρμόσαμε τη φιλοσοφία της Ενεργειακής Δημοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων σε κάθε αγροτικό ρολόι που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να ποτίζουν από τα δίκτυα άρδευσης να εγκαταστήσουν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 500kw. Σε κάθε ρολόι. Το καταψηφίσατε.

Μέσα, όμως, στην ίδια λογική και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε προβλέψει να χρηματοδοτήσουμε τους ΤΟΕΒ, ώστε να υλοποιήσουν αυτή την πράξη. Έχει νόημα; Έχει απολύτως νόημα. Κύριε Υπουργέ, ρωτήστε τη ΔΕΗ που εποπτεύετε πόσα λεφτά χρωστάνε στη ΔΕΗ οι 416 ΤΟΕΒ της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι είναι πάνω από 40 εκατ. €.

Μπορεί να μηδενιστεί αυτό το χρέος, χωρίς να επιβαρυνθεί ο αγρότης, αλλά ούτε και ο κρατικός προϋπολογισμός; Ναι, μπορεί να μηδενιστεί. Κάνατε τίποτα 3 χρόνια που ισχύει η νομοθεσία; Όχι, δεν κάνατε τίποτα. Έχει νόημα, επιτρέπεται; Ναι, επιτρέπεται, γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική επιτρέπει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Και η συγκεκριμένη ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των Ελλήνων αγροτών, προκειμένου να παράγουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, επιτρέπει τη μείωση κατά 50% του κόστους καλλιέργειας. Και θα μπορούσε σήμερα να είναι πραγματικότητα.

Αδιαφορείτε και γι’ αυτό που έχει ήδη νομοθετηθεί εδώ και 3 χρόνια. Και σας το κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, που τους είχαμε καλέσει στην Επιτροπή. Πάρτε πρωτοβουλίες, γιατί η νομοθέτηση, όταν δεν έχεις αμέσως μετά στη σκέψη σου πώς θα υλοποιήσεις τη νομοθέτηση, απλώς εκθέτει την Κυβέρνηση.

Η δεύτερη κορυφή του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης ακούει στο όνομα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Είχα πει στην Επιτροπή ότι μέτρησα 12 φορές που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο κατά περίπτωση Υπουργός Ενέργειας, την επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Χθες άκουσα μια ακόμα εξαγγελία ότι θα ξεκινήσει, άρα πάμε στη 13η -γρουσούζικη- εξαγγελία ότι θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι είναι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»; Τι ήταν; Μέσα σε τρία χρόνια ρίξαμε 500 εκατ. € στην αγορά της οικοδομής. Σε μια νεκρή αγορά δώσαμε ανάσα και πνοή.

Δημιουργήθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή. Xτιστάδες, σοβατζήδες, αλουμινάδες, τζαμάδες, βιομηχανίες που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, άνθρωποι κι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τέντες. Δώσαμε τη δυνατότητα σε 50.000 φτωχά ελληνικά νοικοκυριά, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, να μειώσουν κατά 600 έως 700 € κάθε χρόνο, για τα επόμενα 50 χρόνια, το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το δεύτερο καλύτερο. 

Τι είχατε μπροστά σας, λοιπόν, όταν αναλάβατε και 3 χρόνια τώρα που κυβερνάτε; Είχατε μια πολύ καλή εμπειρία, εφαρμοσμένη στη χώρα, είχατε πρόβλεψη για 600 εκατ. € συνέχιση του προγράμματος και είχατε και 30.000 αιτήσεις Ελλήνων πολιτών, που είχαν περάσει ήδη τη γραφειοκρατία και από τις τράπεζες και περίμεναν να υλοποιήσετε ένα πρόγραμμα που έτρεχε. Με την ίδια λογική, τη λογική του phasing, τη λογική των συνεχιζόμενων έργων, όπως έγινε σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και τι κάνατε; 3 χρόνια ενεργειακή νιρβάνα, μηδενική δραστηριότητα.

Κύριε Υπουργέ, επειδή εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είμαστε πάντα και δημιουργικοί, καταθέτω για τα Πρακτικά -και παρακαλώ να το δείτε- την πρόταση που έχουμε διαμορφώσει, προκειμένου εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον», οψέποτε ξεκινήσει, να προχωρήσετε και σε μια νέα δράση. 

Να συζητήσετε με τους αγαπημένους σας δανειστές, να δώσουν φοροαπαλλαγή σε κάθε φτωχό νοικοκυριό ή νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος που θα επενδύσει ενεργειακά στην ενεργειακή αναβάθμιση της πρώτης κατοικίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, προσέξτε, έχουμε 7.000.000 κτήρια και διαμερίσματα στην Ελλάδα. Εάν δώσουμε τη δυνατότητα πλην των περίπου 300 εκατ. –δηλ. τα μισά από ό,τι εμείς- έχει προβλέψει η Κυβέρνηση για το καινούργιο «Εξοικονομώ», όποτε ξεκινήσει. Εάν δώσουμε όμως τη δυνατότητα στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό μέσω φοροαπαλλαγής, να επενδύσει στο σπίτι του έως 15.000 €, θα έχουμε δύο τεράστιες ωφελιμότητες: α) Θα αναβαθμιστούν ενεργειακά τα σπίτια κι άλλων 50-100.000 φτωχών νοικοκυριών, β) θα βγουν από τα στρώματα κάποια από τα χρήματα, που ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκίνησαν ως 35 δις € όταν έγιναν τα capital controls. Τώρα δεν ξέρουμε πόσα είναι. Σίγουρα όμως, μπορούν να επενδυθούν στις πρώτες κατοικίες των ελληνικών νοικοκυριών. 

Εμείς στην πρόταση που καταθέσαμε ζητήσαμε από το ΙΟΒΕ και τους επιστημονικούς μας συνεργάτες να μας κάνουν ένα σενάριο. Αν υπάρξει φοροαπαλλαγή -καμμία επιδότηση, παρά μόνο φοροαπαλλαγή-, για την πρώτη κατοικία σε 50.000 νοικοκυριά, η απώλεια των εσόδων του ελληνικού δημοσίου λόγω ασφαλώς της φοροαπαλλαγής, θα είναι 90 εκατ. €. 

Όμως, για να υπάρξουν αυτές οι φοροαπαλλαγές, θα εκδοθούν τιμολόγια από αυτούς που θα κάνουν τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Κι επιπλέον, θα εισπραχθεί και 23% ΦΠΑ. Ξέρετε πόσο λέει η μελέτη ότι θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο, σε αυτό το ρεαλιστικό σενάριο των 50.000 κατοικιών; Απώλεια 80 εκατ. €, είσπραξη 190 εκατ. €. Θα βγάλετε και παραπάνω. Ζητήστε το, παλέψτε το, διεκδικήστε το. Είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Θα δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικοδομή.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης ακούει στο όνομα «ΔΕΗ». Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, 20 Δεκεμβρίου 2017. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.  

Πριν από 2 μέρες πήρε και τη βούλα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Άρα, εκτός από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι και απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης. Τι λέει μέσα για τη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ, ξέρετε, είναι η εταιρεία που την παραλάβατε σε τριπλάσια χρηματιστηριακή αξία από σήμερα και την καταντήσατε να της χρωστούν οι πολίτες πάνω από 3,5 δις € από απλήρωτους λογαριασμούς. Ήταν, όμως, το πολιτικό σας «τοτέμ». Ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Μη διανοηθεί κανείς να πειράξει τη ΔΕΗ, γιατί θα πάμε σε δημοψήφισμα και ουαί και αλίμονο». Μάλιστα. 

Ας δούμε τι έκαναν ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του πριν από λίγες μόλις μέρες, αυτό που είναι πια και με τη βούλα του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης απόφαση της Κυβέρνησης. Στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση το 34% της ΔΕΗ έφυγε από την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών - ΕΔΗΣ και πήγε απευθείας στη «μαμά» των δανειστών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου της αποικιοκρατίας. Δεν υπάρχει πια ο «φερετζές» ότι δήθεν εντάσσουμε το 34% της ΔΕΗ που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο έστω στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, γιατί καταργήθηκε. Πόσο απομένει μέχρι το 51% που έχει το ελληνικό δημόσιο; Μένει άλλο 17%. Ποιος το έχει; Το ΤΑΙΠΕΔ. Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ τώρα; Ότι «μέσα στο 2018 θα έχω σύμβουλο και θα αποφασίσω πώς θα πουλήσω το υπόλοιπο 17%». 34%  απευθείας στο Υπερταμείο για πώληση και το υπόλοιπο 17% στο ΤΑΙΠΕΔ για να φύγει κι αυτό φέτος. 

Φτάνουν αυτές οι καταστροφές; Όχι, δεν φτάνουν, γιατί στην ίδια απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ λέτε: «Οι 4 λιγνιτικές μονάδες, 2 της Μεγαλόπολης και 2 της Φλώρινας, θα πωληθούν». Ξέρετε, αυτό δεν το λέτε τώρα «πούλημα». Είστε και πολύ καλοί «νονοί». Βαφτίζετε. Το ονομάζετε «αποεπένδυση». Η πώληση λιγνιτικών εργοστασίων και ορυχείων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ονομάζεται «αποεπένδυση». Θα προχωρήσουν, λοιπόν, και οι πωλήσεις των 4 λιγνιτικών μονάδων. Φτάνει αυτό; Όχι, δεν φτάνει. Έχετε δεσμευτεί πως ό,τι απομένει σ’ αυτό που απομένει θα μειωθεί κάτω από 50% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Αυτό για όσους καλοπροαίρετους πολίτες συνεχίζουν να έχουν αυταπάτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έστω κι έναν ηθικό φραγμό. Δυστυχώς, όλα στο βωμό της εξυπηρέτησης του να μείνουμε στην καρέκλα.

Χθες, κύριε Υπουργέ είδαμε μια θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Θα επιδοτήσετε με 5 εκατ. € την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου στις πολυκατοικίες με φυσικό αέριο. Ξέρετε ότι το 2014 είχαμε δώσει 15 εκατ. €, τα τριπλάσια, σε πολύ χειρότερες δημοσιονομικές συνθήκες για την αντικατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων σε 30.000 νοικοκυριά; 

10 εκατ. € για την Αττική και 5 εκατ. € για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Έφτανε αυτό; Όχι, δεν έφτανε. Έπρεπε να δείξετε πάλι τον δικό σας κομματικό πατριωτισμό. 

Καταθέτω για τα Πρακτικά αυτό που αποκαλύφθηκε προχθές, σε ποιες εφημερίδες δώσατε να δημοσιευτεί αυτή η δράση των 5 εκατ. € «Νέα Σελίδα», «Έθνος», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ντοκουμέντο» και «Αυγή». Προφανώς δεν υπάρχουν ελληνικές εφημερίδες με μεγαλύτερη κυκλοφορία.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, όπως είπα στην αρχή επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό είναι μία θετική εξέλιξη σε συνέχεια ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όμως, όλα αυτά είναι λόγια κενά περιεχόμενου, όταν α) δεν εντάσσονται σε μία συνολική, εθνική, ενεργειακή στρατηγική και β) δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησής τους». 

 

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη

 

 

Ακολουθεί η δευτερολογία του Γ. Μανιάτη

«Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είχα σκοπό να δευτερολογήσω, αλλά προκλήθηκα και οφείλω να απαντήσω σε ορισμένες παρατηρήσεις των Υπουργών και των συναδέλφων. Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η Κυβέρνηση; Θα της αποδώσω τέσσερις χαρακτηρισμούς και θα τους τεκμηριώσω: Κυβέρνηση της αυταπάτης, κυβέρνηση της διπολικής διαταραχής, κυβέρνηση της αλαζονείας και του θράσους και κυβέρνηση των ύποπτων συναλλαγών. 

Κυβέρνηση της αυταπάτης: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο που συζητούμε μήπως νομίζετε ότι είναι καμιά μεγάλη επανάσταση; Είναι μια θετική εξέλιξη, που όμως αφήνει πίσω της τους αντίστοιχους συνεταιρισμούς που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Είναι μάλιστα μια ρύθμιση που δεν έχει ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο.

Την ίδια στιγμή, η αυταπάτη γίνεται πια πολιτική απάτη γιατί πριν λίγες ημέρες νομοθετήσατε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σήμερα αναρτήθηκαν οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για μικρομεσαίους του ΕΦΚΑ. Σήμερα αναρτήθηκε και διαβάζουμε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 €,  να έρθει από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Η αυταπάτη προέκυψε απ’ το ότι η δήθεν αριστερή Κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ και τη φορολογία στα καζίνο. Γι’ αυτό στην τοποθέτησή μου ως εισηγητής στο πολυνομοσχέδιο είπα ότι αντί για Ριζοσπαστική Αριστερά, μπορείτε να λέγεστε ποια «Καζινόπληκτη Αριστερά».

Είπα, ότι η Κυβέρνηση έχει έναν δεύτερο χαρακτηρισμό: Κυβέρνηση της διπολικής διαταραχής αλλιώς του πολιτικού σουρεαλισμού. Άκουσα ότι η Κυβέρνηση είναι περήφανη για τον TAP. Χαίρομαι γι’ αυτό. Ας ανατρέξουν οι συνάδελφοι Υπουργοί στα Πρακτικά, όταν φέραμε το καλοκαίρι του 2014 τη σύμβαση για τον TAP, όπου εγώ εισηγήθηκα τη σύμβαση ως Υπουργός, και ας δουν τι έλεγαν οι ίδιοι. Ως δεύτερο φαινόμενο διπολικής διαταραχής, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, όταν φέραμε τη διάταξη για τα 500 KW, να μπορούν οι ΤΟΕΒ να εγκαθιστούν ως αυτοπαραγωγοί και αυτοκαταναλωτές, το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σήμερα έρχεται ο Υπουργός και το αυξάνει από 500 KW σε 1 MW. Έστω και καθυστερημένα, ας δεχτούμε τη διόρθωση του λάθους.

Τρίτος χαρακτηρισμός της Κυβέρνησης: αλαζονεία και θράσος.

Κύριε Υπουργέ, αποτελεί αλαζονεία και θράσος να μιλάτε εσείς για χρήσεις γης, όταν είχαμε έτοιμο και νομοθετημένο το Εθνικό Σύστημα Χρήσεων Γης από το 2014 και σήμερα, αφού ακυρώσατε το συγκεκριμένο κεφάλαιο του νόμου, η χώρα δεν έχει Εθνικό Σύστημα Χρήσεων Γης. Διότι υποτίθεται ότι θα φτιάχνατε Προεδρικό Διάταγμα, που ακόμα δεν έχει πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή ακόμα κι αν έχει πάει δεν έχει επιστρέψει. Πάντως, η χώρα για τρία χρόνια δεν έχει Εθνικό Σύστημα Χρήσεων Γης.

Είναι αλαζονεία και θράσος να μιλάει για χωροταξία η Κυβέρνηση αυτή, όταν παρέλαβε 12 έτοιμα περιφερειακά χωροταξικά για τις 12 περιφέρειες της χώρας και μετά από τρία χρόνια έχει εγκρίνει μόνο ένα, αυτό της Κρήτης. Αποτελεί θράσος και αλαζονεία για την Κυβέρνηση να μιλάει για χωροταξία, γιατί παρέλαβε το χωροταξικό του τουρισμού τον Μάρτιο του 2015, που το είχε ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για απολύτως τυπικούς λόγους και μετά από τρία χρόνια, η χώρα συνεχίζει να μην έχει χωροταξικό τουρισμού.

Αποτελεί θράσος και αλαζονεία να μιλάει η σημερινή Κυβέρνηση για προστασία του περιβάλλοντος, όταν δεν υλοποιεί την προγραμματική σύμβαση, που υπογράψαμε το 2014 το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τράπεζα Ελλάδος και η Ακαδημία Αθηνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και βεβαίως, όταν δεν αξιοποιεί την εθνική στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας, την πρώτη εθνική στρατηγική που απέκτησε η Ελλάδα το 2014.

Αποτελεί θράσος και αλαζονεία να μιλάει η σημερινή Κυβέρνηση για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Παραλάβατε το 2015, την εργολαβία για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων να «τρέχει» ήδη έξι μήνες, 130 εκατ. Έπρεπε να έχει παραδοθεί, με βάση τη σύμβαση, το καλοκαίρι του 2016. Θα φτάσει το καλοκαίρι του 2018 και η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων δεν θα έχει υλοποιηθεί και εσείς οι ίδιοι θα υποχρεώσετε τους Έλληνες πολίτες να πληρώσουν, για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, επιπλέον 150 εκατ. €.

Αποτελεί θράσος και αλαζονεία να μιλάει η Κυβέρνηση για «έξυπνα» δίκτυα, διότι τα «έξυπνα» δίκτυα προκηρύχθηκαν ως διαγωνισμός το 2014 και πρόκειται να εξυπηρετήσουν 200.000 οικογένειες. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 80 εκατ. και μετά από τρία χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα.

Μίλησα για την Κυβέρνηση των ύποπτων συναλλαγών. Θα καταθέσω για τα Πρακτικά τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό του 2012, σύνολο 75 σελίδων, με μηδέν κόστος.

Καταθέτω για τα Πρακτικά, επίσης, τον δεύτερο Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό 2014, σύνολο 165 σελίδων, με μηδέν κόστος. Κι έρχεται η σημερινή Κυβέρνηση, με το άρθρο 16, και ζητά να της εγκρίνουμε 400 χιλιάρικα, για να αναθέσει απευθείας τον καινούριο Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό.

Κάτι κρύβετε. Και επειδή πρέπει να μας πείτε τι κρύβετε, γιατί δεν είναι προφανώς μόνο ανικανότητα, θα επαναλάβω αυτό που είπε ο συνάδελφος, λυπάμαι που δεν την κάνατε αποδεκτή, κύριε Υπουργέ, για το θέμα της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας.

Εμείς θα στηρίξουμε το να δοθούν ελαφρύνσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα 42 €/MWh, στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν ζητάμε να κάνετε το ανάλογο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Θεωρούμε, όμως, απολύτως δίκαιο, όχι απλώς στον Δήμο Μεγαλόπολης, αλλά στην Αρκαδία και στους όμορους δήμους των όμορων περιφερειακών κοινοτήτων, να ισχύσει το ίδιο καθεστώς, όπως αυτό για τη δυτική Μακεδονία». 

 

Δείτε εδώ το σχετικό video   

  

Ως Κυβέρνηση εισπρακτόρων χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Γιάννης Μανιάτης, Ειδικός Εισηγητής της ΔΗΣΥ, κατά τη συζήτηση του νσχ του ΥΠΕΝ για τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό, προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας. Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από ριζοσπάστης αριστερός κατάντησε ο πιο πειθήνιος εκτελεστής των εντολών των δανειστών. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι πρόκειται για το τρίγωνο της ενεργειακής υποκρισίας της κυβέρνησης με κορυφές: α) την εγκατάλειψη των ήδη λειτουργούντων 416 Συνεταιρισμών ΤΟΕΒ που έχουν όλες τις προδιαγραφές, αλλά και την ανάγκη να ενταχθούν στο καθεστώς παραγωγής ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους καλλιέργειας (άρδευση), β) το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το οποίο συμπληρωματικά των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ κατέθεσε την πρόταση για Φορολογικές απαλλαγές και γ) τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς την ως πολιτικό «τοτεμ» της κυβέρνησης για την οποία πωλούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 17%, μέσω Υπερταμείου το 34% (σύνολο 51%) και την υποχρεώνουν να εκχωρήσει το 40% των πελατών λιανικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Μανιάτη.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο μεταφέρει μια θετική ευρωπαϊκή εμπειρία στο ελληνικό δίκαιο. Όμως, ταυτόχρονα, αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί και την κορυφή ενός τριγώνου ενεργειακής υποκρισίας, όπως θα αναφέρω στη συνέχεια.

Αυτή η συζήτηση έρχεται δυο μέρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου Τσίπρα.

Κύριε Υπουργέ, έχετε διαψεύσει κάθε πρόγνωση για την επιβίωση της Κυβέρνησής σας, γιατί πολύ απλά διαψεύσατε κάθε λέξη που λέγατε ως αντιπολίτευση. Οι απίστευτες κυβιστήσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δείχνουν ότι δεν υπάρχει ηθικός φραγμός προκειμένου να κρατήσετε τη ζεστή καρέκλα της εξουσίας. Αποδείχθηκε πια ότι δεν είχατε κανένα απολύτως σχέδιο, δεν κάνατε καμία διαπραγμάτευση και αντί να χορέψετε στο ταψί εσείς τους δανειστές και τις αγορές, σας χορεύουν αυτοί στο ταψί.

Μάλιστα, στις αρχές της χρονιάς, ο κ. Πρωθυπουργός προσπάθησε να μας πείσει ότι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρχει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Μόνο που η καθαρή έξοδος είναι, δυστυχώς, μια γυμνή έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα και μια πεντακάθαρη είσοδος στο τέταρτο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα χρηματοδότηση, με το οποίο έχετε δεσμεύσει με θηλιά τη χώρα μέχρι το 2060. Ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας ως δήθεν ριζοσπάστης αριστερός και τώρα έχει καταλήξει να είναι το πιο πειθήνιο όργανο στην αυλή των δανειστών.

Όμως, η κοινωνία το έχει καταλάβει. Η κοινωνία έχει καταλάβει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομία, αλλά είναι η Κυβέρνηση που βολεύεται να απλώνει παντού τη φτώχεια, γιατί έτσι διευκολύνεται να δίνει επιδόματα. Δεν κάνετε απολύτως τίποτα για να πάρουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είδατε τα χθεσινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ); Καταλάβατε εσείς που υπερψηφίσατε τα νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση, από πού προέκυψε αυτό το υπερπλεόνασμα; Το ΓΛΚ αποδεικνύει ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε από τα 800 εκατ. € μικρότερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλ. 800 εκατ. € λιγότερες δημόσιες αναπτυξιακές δαπάνες για τη χώρα και άλλα 950 εκατ. € λιγότερες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό είναι το επίτευγμα της Κυβέρνησης.

Μα, έτσι δεν χρειάζεται να είσαι συνέταιρος του Καμμένου για να κερδίσεις υπερπλεόνασμα. Μπορείς και μόνος σου να το καταφέρεις.

Δυστυχώς, κύριοι Υπουργοί, σας ενδιαφέρουν μόνο οι φόροι. Για όλα τα υπόλοιπα δεν δίνετε δεκάρα. Είστε μια Κυβέρνηση εισπρακτόρων.

Προχθές, μια γειτονική χώρα, η Ρουμανία, σας έδωσε ένα παράδειγμα. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 100.000 € τον χρόνο, η Ρουμανία βάζει φόρο 3% και αναμένει αύξηση των εσόδων της, γιατί θα μηδενιστεί η φορολογική παραβατικότητα. Αυτά τα ακούν τα αυτιά της Κυβέρνησης ή υπακούουν μόνο σε όσα επιτάσσουν οι δανειστές;

Αγαπητοί συνάδελφοι, τι είναι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα; Θα μπορούσε άραγε να είναι κάτι εξαιρετικά πιο απλό;

Είναι απλά η δημιουργία αστικών συνεταιρισμών που ως δραστηριότητά τους θα έχουν τις ενεργειακές πρωτοβουλίες. Βασίζεται στο νόμο για τους αστικούς συνεταιρισμούς. Είναι όμως κάτι καινοτομικό; Δυστυχώς, εδώ ξεκινά η πρώτη υποκρισία του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης που προανέφερα.

Κύριε Υπουργέ, οποιαδήποτε νομοθέτηση δεν συνοδεύεται από επιχειρησιακό σχέδιο -χρονοδιάγραμμα δηλαδή και χρήματα- στήριξης της νομοθέτησης, είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Και αυτό που νομοθετείτε τώρα είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Θέλετε την απόδειξη; Ξέρετε πόσοι τέτοιοι συνεταιρισμοί, σαν αυτούς που καλούμαστε σήμερα να νομοθετήσουμε, υπάρχουν στη χώρα; Υπάρχουν 416 αγροτικοί συνεταιρισμοί, που ονομάζονται Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και στους οποίους ενεργοποιούνται, είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη, 300.000 Έλληνες αγρότες. Αυτό που σήμερα νομοθετούμε ως αστικό συνεταιρισμό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον αγροτικό τομέα με τη μορφή των ΤΟΕΒ.

Και τι κάναμε το 2014, που το καταψηφίσατε; Το 2014 για πρώτη φορά εφαρμόσαμε τη φιλοσοφία της Ενεργειακής Δημοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα κατά προτεραιότητα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων σε κάθε αγροτικό ρολόι που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να ποτίζουν από τα δίκτυα άρδευσης να εγκαταστήσουν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 500kw. Σε κάθε ρολόι. Το καταψηφίσατε.

Μέσα, όμως, στην ίδια λογική και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε προβλέψει να χρηματοδοτήσουμε τους ΤΟΕΒ, ώστε να υλοποιήσουν αυτή την πράξη. Έχει νόημα; Έχει απολύτως νόημα. Κύριε Υπουργέ, ρωτήστε τη ΔΕΗ που εποπτεύετε πόσα λεφτά χρωστάνε στη ΔΕΗ οι 416 ΤΟΕΒ της χώρας. Είμαι σίγουρος ότι είναι πάνω από 40 εκατ. €.

Μπορεί να μηδενιστεί αυτό το χρέος, χωρίς να επιβαρυνθεί ο αγρότης, αλλά ούτε και ο κρατικός προϋπολογισμός; Ναι, μπορεί να μηδενιστεί. Κάνατε τίποτα 3 χρόνια που ισχύει η νομοθεσία; Όχι, δεν κάνατε τίποτα. Έχει νόημα, επιτρέπεται; Ναι, επιτρέπεται, γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική επιτρέπει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Και η συγκεκριμένη ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των Ελλήνων αγροτών, προκειμένου να παράγουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, επιτρέπει τη μείωση κατά 50% του κόστους καλλιέργειας. Και θα μπορούσε σήμερα να είναι πραγματικότητα.

Αδιαφορείτε και γι’ αυτό που έχει ήδη νομοθετηθεί εδώ και 3 χρόνια. Και σας το κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, που τους είχαμε καλέσει στην Επιτροπή. Πάρτε πρωτοβουλίες, γιατί η νομοθέτηση, όταν δεν έχεις αμέσως μετά στη σκέψη σου πώς θα υλοποιήσεις τη νομοθέτηση, απλώς εκθέτει την Κυβέρνηση.

Η δεύτερη κορυφή του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης ακούει στο όνομα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: Είχα πει στην Επιτροπή ότι μέτρησα 12 φορές που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο κατά περίπτωση Υπουργός Ενέργειας, την επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Χθες άκουσα μια ακόμα εξαγγελία ότι θα ξεκινήσει, άρα πάμε στη 13η -γρουσούζικη- εξαγγελία ότι θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι είναι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»; Τι ήταν; Μέσα σε τρία χρόνια ρίξαμε 500 εκατ. € στην αγορά της οικοδομής. Σε μια νεκρή αγορά δώσαμε ανάσα και πνοή.

Δημιουργήθηκαν 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή. Xτιστάδες, σοβατζήδες, αλουμινάδες, τζαμάδες, βιομηχανίες που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, άνθρωποι κι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τέντες. Δώσαμε τη δυνατότητα σε 50.000 φτωχά ελληνικά νοικοκυριά, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, να μειώσουν κατά 600 έως 700 € κάθε χρόνο, για τα επόμενα 50 χρόνια, το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το δεύτερο καλύτερο.

Τι είχατε μπροστά σας, λοιπόν, όταν αναλάβατε και 3 χρόνια τώρα που κυβερνάτε; Είχατε μια πολύ καλή εμπειρία, εφαρμοσμένη στη χώρα, είχατε πρόβλεψη για 600 εκατ. € συνέχιση του προγράμματος και είχατε και 30.000 αιτήσεις Ελλήνων πολιτών, που είχαν περάσει ήδη τη γραφειοκρατία και από τις τράπεζες και περίμεναν να υλοποιήσετε ένα πρόγραμμα που έτρεχε. Με την ίδια λογική, τη λογική του phasing, τη λογική των συνεχιζόμενων έργων, όπως έγινε σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και τι κάνατε; 3 χρόνια ενεργειακή νιρβάνα, μηδενική δραστηριότητα.

Κύριε Υπουργέ, επειδή εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είμαστε πάντα και δημιουργικοί, καταθέτω για τα Πρακτικά -και παρακαλώ να το δείτε- την πρόταση που έχουμε διαμορφώσει, προκειμένου εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον», οψέποτε ξεκινήσει, να προχωρήσετε και σε μια νέα δράση.

Να συζητήσετε με τους αγαπημένους σας δανειστές, να δώσουν φοροαπαλλαγή σε κάθε φτωχό νοικοκυριό ή νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος που θα επενδύσει ενεργειακά στην ενεργειακή αναβάθμιση της πρώτης κατοικίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, προσέξτε, έχουμε 7.000.000 κτήρια και διαμερίσματα στην Ελλάδα. Εάν δώσουμε τη δυνατότητα πλην των περίπου 300 εκατ. –δηλ. τα μισά από ό,τι εμείς- έχει προβλέψει η Κυβέρνηση για το καινούργιο «Εξοικονομώ», όποτε ξεκινήσει. Εάν δώσουμε όμως τη δυνατότητα στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό μέσω φοροαπαλλαγής, να επενδύσει στο σπίτι του έως 15.000 €, θα έχουμε δύο τεράστιες ωφελιμότητες: α) Θα αναβαθμιστούν ενεργειακά τα σπίτια κι άλλων 50-100.000 φτωχών νοικοκυριών, β) θα βγουν από τα στρώματα κάποια από τα χρήματα, που ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκίνησαν ως 35 δις € όταν έγιναν τα capital controls. Τώρα δεν ξέρουμε πόσα είναι. Σίγουρα όμως, μπορούν να επενδυθούν στις πρώτες κατοικίες των ελληνικών νοικοκυριών.

Εμείς στην πρόταση που καταθέσαμε ζητήσαμε από το ΙΟΒΕ και τους επιστημονικούς μας συνεργάτες να μας κάνουν ένα σενάριο. Αν υπάρξει φοροαπαλλαγή -καμμία επιδότηση, παρά μόνο φοροαπαλλαγή-, για την πρώτη κατοικία σε 50.000 νοικοκυριά, η απώλεια των εσόδων του ελληνικού δημοσίου λόγω ασφαλώς της φοροαπαλλαγής, θα είναι 90 εκατ. €.

Όμως, για να υπάρξουν αυτές οι φοροαπαλλαγές, θα εκδοθούν τιμολόγια από αυτούς που θα κάνουν τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Κι επιπλέον, θα εισπραχθεί και 23% ΦΠΑ. Ξέρετε πόσο λέει η μελέτη ότι θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο, σε αυτό το ρεαλιστικό σενάριο των 50.000 κατοικιών; Απώλεια 80 εκατ. €, είσπραξη 190 εκατ. €. Θα βγάλετε και παραπάνω. Ζητήστε το, παλέψτε το, διεκδικήστε το. Είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Θα δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικοδομή.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου της ενεργειακής υποκρισίας της Κυβέρνησης ακούει στο όνομα «ΔΕΗ». Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, 20 Δεκεμβρίου 2017. Το καταθέτω για τα Πρακτικά. 

Πριν από 2 μέρες πήρε και τη βούλα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Άρα, εκτός από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι και απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης. Τι λέει μέσα για τη ΔΕΗ; Η ΔΕΗ, ξέρετε, είναι η εταιρεία που την παραλάβατε σε τριπλάσια χρηματιστηριακή αξία από σήμερα και την καταντήσατε να της χρωστούν οι πολίτες πάνω από 3,5 δις € από απλήρωτους λογαριασμούς. Ήταν, όμως, το πολιτικό σας «τοτέμ». Ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Μη διανοηθεί κανείς να πειράξει τη ΔΕΗ, γιατί θα πάμε σε δημοψήφισμα και ουαί και αλίμονο». Μάλιστα.

Ας δούμε τι έκαναν ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του πριν από λίγες μόλις μέρες, αυτό που είναι πια και με τη βούλα του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης απόφαση της Κυβέρνησης. Στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση το 34% της ΔΕΗ έφυγε από την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών - ΕΔΗΣ και πήγε απευθείας στη «μαμά» των δανειστών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου της αποικιοκρατίας. Δεν υπάρχει πια ο «φερετζές» ότι δήθεν εντάσσουμε το 34% της ΔΕΗ που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο έστω στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, γιατί καταργήθηκε. Πόσο απομένει μέχρι το 51% που έχει το ελληνικό δημόσιο; Μένει άλλο 17%. Ποιος το έχει; Το ΤΑΙΠΕΔ. Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ τώρα; Ότι «μέσα στο 2018 θα έχω σύμβουλο και θα αποφασίσω πώς θα πουλήσω το υπόλοιπο 17%». 34%  απευθείας στο Υπερταμείο για πώληση και το υπόλοιπο 17% στο ΤΑΙΠΕΔ για να φύγει κι αυτό φέτος.

Φτάνουν αυτές οι καταστροφές; Όχι, δεν φτάνουν, γιατί στην ίδια απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ λέτε: «Οι 4 λιγνιτικές μονάδες, 2 της Μεγαλόπολης και 2 της Φλώρινας, θα πωληθούν». Ξέρετε, αυτό δεν το λέτε τώρα «πούλημα». Είστε και πολύ καλοί «νονοί». Βαφτίζετε. Το ονομάζετε «αποεπένδυση». Η πώληση λιγνιτικών εργοστασίων και ορυχείων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ονομάζεται «αποεπένδυση». Θα προχωρήσουν, λοιπόν, και οι πωλήσεις των 4 λιγνιτικών μονάδων. Φτάνει αυτό; Όχι, δεν φτάνει. Έχετε δεσμευτεί πως ό,τι απομένει σ’ αυτό που απομένει θα μειωθεί κάτω από 50% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Αυτό για όσους καλοπροαίρετους πολίτες συνεχίζουν να έχουν αυταπάτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έστω κι έναν ηθικό φραγμό. Δυστυχώς, όλα στο βωμό της εξυπηρέτησης του να μείνουμε στην καρέκλα.

Χθες, κύριε Υπουργέ είδαμε μια θετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Θα επιδοτήσετε με 5 εκατ. € την αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου στις πολυκατοικίες με φυσικό αέριο. Ξέρετε ότι το 2014 είχαμε δώσει 15 εκατ. €, τα τριπλάσια, σε πολύ χειρότερες δημοσιονομικές συνθήκες για την αντικατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων σε 30.000 νοικοκυριά;

10 εκατ. € για την Αττική και 5 εκατ. € για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Έφτανε αυτό; Όχι, δεν έφτανε. Έπρεπε να δείξετε πάλι τον δικό σας κομματικό πατριωτισμό.

Καταθέτω για τα Πρακτικά αυτό που αποκαλύφθηκε προχθές, σε ποιες εφημερίδες δώσατε να δημοσιευτεί αυτή η δράση των 5 εκατ. € «Νέα Σελίδα», «Έθνος», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ντοκουμέντο» και «Αυγή». Προφανώς δεν υπάρχουν ελληνικές εφημερίδες με μεγαλύτερη κυκλοφορία.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, όπως είπα στην αρχή επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό είναι μία θετική εξέλιξη σε συνέχεια ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Όμως, όλα αυτά είναι λόγια κενά περιεχόμενου, όταν α) δεν εντάσσονται σε μία συνολική, εθνική, ενεργειακή στρατηγική και β) δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησής τους.

 

Δείτε εδώ το video της ομιλίας του Γ. Μανιάτη

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata