Πρώτα απ’ όλα θέλω να εκφράσω την ειλικρινή χαρά μου για το γεγονός ότι έχω την ευκαιρία να απευθύνομαι σε ένα εκλεκτό ακροατήριο επιστημόνων, αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων, ανθρώπων με γνώσεις, με εμπειρίες, με διευρυμένους ορίζοντες. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου σας για αυτή την τιμητική πρόσκληση.
Μιλάμε, φίλες και φίλοι, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Για την Ελλάδα. Για την Ευρώπη. Για τον κόσμο ολόκληρο. Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο μεταίχμιο. Η εποχή που διαμόρφωσε το παγκόσμιο σύστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τελειώνει και μια καινούργια είναι έτοιμη να γεννηθεί. Οι οδύνες αυτού του τοκετού γίνονται αντιληπτές με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ο κοινός παρονομαστής όμως είναι ένας. Από δω και μετά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Πρώτα απ’ όλα είδαμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη. Είδαμε όλα τα στραβά και τα ανάποδα, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις, που για πολλά χρόνια καλύπταμε με δανεικά. Ήρθε η ώρα της κρίσης για να συνειδητοποιήσουμε πως στη ζωή τίποτα δεν είναι δωρεάν και πως η χαρωπή ανεμελιά δεκαετιών έχει μεγάλο τίμημα. Κι αυτό έχει γίνει καθημερινό βίωμα για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Γίνεται βίωμα, ειδικά για τη νέα γενιά η οποία αναζητεί ένα μέλλον και αμφιβάλει αν μπορεί πια να το βρει στην πατρίδα της.
Αυτό το βίωμα κάνει πραγματικά τους πολίτες να θυμώνουν και να αγανακτούν. Αυτή όμως είναι η εύκολη διαπίστωση. Το δύσκολο είναι να κάνουμε τον θυμό δημιουργικό. Να πεισμώσουμε και να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας, διότι αν δεν το κάνουμε εμείς δεν θα το κάνει κανένας άλλος για λογαριασμός μας. Και τα πραγματικά προβλήματα επιδέχονται μόνον πραγματικές λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικά χαλιά για να πετάξουμε πάνω από τα προβλήματα, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα αλλάξουν τις δύσκολες συνθήκες χωρίς θυσίες και προσπάθειες.
Όταν καλείσαι να κάνεις το χρέος σου, δεν κάνεις ό,τι νομίζεις. Κάνεις αυτό που πρέπει. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη διαφορά και πρέπει να διαποτίσει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία όλων μας. Αν το να κάνουμε το χρέος μας ήταν κάτι το ευχάριστο, δεν θα υπήρχαν δεύτερες σκέψεις. Το ζήτημα είναι να υπακούσουμε όλοι στα «πρέπει» των ιστορικών στιγμών. Κατά τη γνώμη μου σήμερα υπάρχουν τρία κορυφαία «πρέπει».
Πρώτον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν είναι εύκολο. Αντίθετα όλα είναι πάρα πολύ δύσκολα και επίπονα. Σ΄ αυτόν τον αγώνα, για την σωτηρία της πατρίδας, κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Οι μεγάλοι αγώνες προϋποθέτουν και μεγάλες θυσίες. Έτσι κρατιέται πάντα όρθια η χώρα μέσα στην ιστορική της διαδρομή.
Δεύτερον, η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει στην αποστολή της. Υπάρχει ένα πολύ σαφές διακύβευμα. Να μη γυρίσει πίσω το ρολόι της ιστορίας για την πατρίδα μας. Να μην απολέσουμε όσα κατέκτησε ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του, τους κόπους και τις θυσίες του. Στόχος είναι ο ορίζοντας της χώρας να μείνει ανοιχτός και ευρωπαϊκός. Έτσι και μόνον έτσι θα κερδίσουμε όλοι. Παρά τον θυμό και την αγανάκτηση, είναι βέβαιο πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται πολύ καθαρά τι είναι αυτό που διακυβεύεται αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αντιλαμβάνεται ποιο είναι το μέτωπο της μάχης και τι πρέπει να κάνουμε για να μην ανήκουμε στους ηττημένους της ιστορίας, με δυσβάσταχτες συνέπειες.
Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για γενικεύσεις και ωραία λόγια. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν εδώ και τώρα. Θέματα πολύ συγκεκριμένα, με πολύ συγκεκριμένα αναμενόμενα αποτελέσματα, που αφορούν κυριολεκτικά στην επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας αλλά και στην προοπτική της Χώρας συνολικά.
Έρχομαι στο τρίτο κορυφαίο «πρέπει». Η εθνική ενότητα δεν είναι σχήμα λόγου. Πρέπει να καταστεί επιτέλους επίτευγμα στην ιστορία ενός λαού που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές διχάστηκε και υπέστη μεγάλα δεινά. Δηλαδή πάλι πρέπει να κλαίμε πάνω από ερείπια για να συνειδητοποιήσουμε εκ των υστέρων τα ιστορικά λάθη στα οποία οδηγούν οι ακρότητες, οι εξαλλοσύνες, οι ανομικές συμπεριφορές και το πρόταγμα της κομματικής ή προσωπικής ιδιοτέλειας; Δεν θα διδαχθούμε ποτέ τίποτα;
Έκανα , φίλες και φίλοι, αυτή την εισαγωγή γιατί είναι το αναγκαίο κάδρο μέσα στο οποίο εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σε αυτή τη συγκυρία. Για να σταθεί η χώρα όρθια. Όμως, για την ικανότητα της χώρας να κινηθεί μπροστά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ανάταξης, με ξεκάθαρες προτεραιότητες.
Αυτό σημαίνει: υπεύθυνη πολιτική αξιοποίησης του εθνικού πλούτου και αξιόπιστη υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Αυτό σημαίνει: δημιουργία αξιόπιστων και σταθερών θεσμικών, ρυθμιστικών και ελεγκτικών πλαισίων καθώς και θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων για την ορθολογική αξιοποίηση όλων των εθνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Λέμε πολλές φορές ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο το πιστεύουμε. Ε, λοιπόν πρέπει να το πιστέψουμε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ορυκτό μας πλούτο. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα και ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη την έκταση της χώρας μας, ίσως να είμαστε αναλογικά στην κορυφή των πλέον προικισμένων από τη φύση χωρών.
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα ορυκτά και την έκταση της δραστηριότητάς τους, προκειμένου να αναδείξω τη σημασία τους στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας μας.
Λιγνίτης: Είναι η πρώτη σε μέγεθος εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα, η 2η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και η 5η παγκόσμια. Καλύπτει το 65% της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το φθηνότερο κόστος συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας και στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.
Σιδηρονικέλιο: Είναι μία από τις μεγαλύτερες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ευρώπη το σύνολο της οποίας εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα καλύπτοντας το 7% σχεδόν των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς.
Βωξίτης: Είναι η μεγαλύτερη μεταλλευτική παραγωγή της χώρας και πρώτη σε μέγεθος για το ορυκτό αυτό σε όλη την Ευρώπη. Αποτελεί την πρώτη ύλη στην, ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία, εγχώρια παραγωγή αλουμίνας – αλουμινίου και σημαντικό εξαγωγικό προϊόν.
Λευκόλιθος – Μαγνησία: Κατέχει την πρώτη θέση σε εξαγωγές στην Ε.Ε. καλύπτοντας ευρύτατο φάσμα βιομηχανικών και άλλων εφαρμογών.
Περλίτης: Κατέχει την πρώτη θέση παγκόσμια σε παραγωγή, συμμετέχοντας κατά 25% στο συνολικό, διεθνώς παραγόμενο προϊόν.
Μπεντονίτης: Κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά σε παραγωγή και αντίστοιχα τη δεύτερη παγκόσμια, με ευρύτατες βιομηχανικές χρήσεις.
Κίσσηρις: Είναι μονωτικό υλικό, η σημαντικού ύψους παραγωγή (2η θέση παγκόσμια) του οποίου διοχετεύεται στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Μάρμαρα: Τα Ελληνικά μάρμαρα είναι παγκόσμιας φήμης και η συνολική παραγωγή των οποίων κατέχει ακόμη, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και τα προβλήματα ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας, ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.
Ασβεστολιθικά αδρανή: Είναι ζωτικής σημασίας υλικά για τη βιομηχανία τσιμέντων και τις κατασκευές, με ουσιαστική συμμετοχή στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Ποζολάνη, ΄Αστριοι, Χαλαζίας, Γύψος, Καολίνης, Ανθρακικό ασβέστιο, Τάλκης, Χουντίτης, Ατταπουλγίτης, Μικτά θειούχα: Ορυκτά που καλύπτουν βασικές ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς βιομηχανίας.
Χρυσός: Υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα κυρίως στη Β. Ελλάδα. Η Ελλάδα, όπως αντιλαμβάνεστε , είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο και τεράστια ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων (μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου, έχουν εντοπιστεί 366 διαφορετικά ορυκτά και η περιοχή βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκόσμια σε αριθμό ορυκτών) με εξίσου σημαντικό βιομηχανικό ενδιαφέρον. Τα ορυκτά της χώρας μας από νωρίς βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού και παραγωγικού ενδιαφέροντος, με ισχυρή εμπορική παρουσία στην παγκόσμια αγορά και ευκαιρίες απασχόλησης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν τρεις καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής σιδηρονικελίου, αλουμίνας - αλουμινίου και καυστικής μαγνησίας πρωτοπόροι στον κλάδο τους σε παγκόσμιο επίπεδο, με προφανείς επιπτώσεις στην πλήρη αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας για την τοπική και εθνική οικονομία. Κατά συνέπεια ο εξορυκτικός τομέας στη χώρα μας αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, η οποία στις παρούσες συνθήκες της κρίσης μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη με την προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του κλάδου είναι:
Η εξωστρέφεια αφού πάνω από το 70% της παραγωγής (αυτούσια ή μετά από επεξεργασία) διοχετεύεται στο εξωτερικό, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την εθνική μας οικονομία.
Η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της απασχόλησης, αφού δραστηριοποιείται εκεί όπου εντοπίζονται τα ορυκτά δεδομένου ότι αυτά είναι εκ των προτέρων χωροθετημένα.
Η κοινωνική καχυποψία, η υπερβολή και η δυσκολία αποδοχής κυρίως σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζομένων μεθόδων και τρόπων προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα αφενός μεν του ελλείμματος κρατικού ελέγχου και της πολυεπίπεδης γραφειοκρατικής αγκύλωσης και αφετέρου στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν μέχρι και πολύ πρόσφατα οι ίδιες οι εξορυκτικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες τις κρατικές αδυναμίες.
Η επίδραση στο περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε δράση έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όμως όταν ο άνθρωπος για να σιτιστεί, να στεγαστεί και γενικότερα για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες χρειάζεται ορυκτά, τότε η εξορυκτική δραστηριότητα είναι αναγκαίο «κακό». Παρ’ όλα αυτά οι επιπτώσεις αυτές, στη σύγχρονη τεχνολογική μας εποχή, μπορούν όχι μόνο να μετριαστούν, αλλά και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις να αποδίδουν καλύτερο περιβάλλον στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό όμως θέλει ενέργειες τέτοιες που να εκφεύγουν από τη σημερινή μιζέρια και να μεταβούμε σε θετικές πρωτοβουλίες ανάλυσης των πραγματικών δεδομένων με συμμετοχικότητα της τοπικής κοινωνίας και των επιστημονικών φορέων, με διάλογο και όχι κραυγές, που αποπροσανατολίζουν και εν τέλει ευνοούν τη συντήρηση και τη διατήρηση των κακών πρακτικών του παρελθόντος και απομειώνουν το δημόσιο συμφέρον.
Τι κάνει για όλα αυτά το ΥΠΕΚΑ; Το Υπουργείο Περιβάλλοντος από συστάσεώς του το 2009 ξεκίνησε τη μελέτη του ορυκτού πλούτου, γιατί αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι η σωστή αξιοποίησή του μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά εφαλτήρια για την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει η Χώρα μας. Γι΄ αυτό έθεσε την ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, ως έναν από τους βασικότερους στόχους του, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
Από τις αρχές του περασμένου έτους (2010) προγραμμάτισε τις ενέργειές του στον τομέα αυτό, δημιουργώντας στη συνέχεια επιτροπές για μια ολοκληρωμένη μεταλλευτική πολιτική στη χώρα μας.
Ήδη έχει εκδοθεί ο νέος Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), ο οποίος αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για την ασφαλή και ορθολογική διενέργεια των εξορυκτικών εργασιών.
Στρατηγικός στόχος της αναθεώρησης αυτής είναι η προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας εποχής, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και περιοίκων, παραγωγικότητα, οικο-αποδοτικότητα, καλύτερη επιμελητεία υλικών, διαχείριση παραπροϊόντων και αποβλήτων, κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη.
Η εκμετάλλευση, πλέον, με το νέο Κανονισμό, δεν πραγματοποιείται ευκαιριακά ή ληστρικά, ούτε περιορίζεται μόνο στα τμήματα του κοιτάσματος που έχουν καλύτερη ποιότητα, ή μπορούν να εξορυχθούν «ευκολότερα». Αντίθετα, επιβάλλεται να διενεργείται ορθολογικά, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση του κοιτάσματος, στις επικρατούσες τεχνικοοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.
Καθιερώνεται η υποχρέωση του εκμεταλλευτή για την εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (Best Available Techniques, BAT) κατά την έρευνα, εξόρυξη, απόθεση και διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων. Απαγορεύεται πλέον η εγκατάλειψη, εκφόρτωση ή ανεξέλεγκτη εναπόθεση εξορυκτικών αποβλήτων.
Συνεχίζεται και εμπλουτίζεται η ψηφιακή βάση δεδομένων (latomet.gr) όλων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα αποτελεί και μια έγκυρη κτηματολογική βάση για τις δραστηριότητες αυτές, αλλά και ένα χρήσιμο επενδυτικό εργαλείο για κάθε ενδιαφερόμενο.
Συγκροτήθηκε επιτροπή για την υποβολή εισήγησης σχετικά με την εξειδίκευση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τις πρώτες ύλες (πρωτοβουλία Verhaugen) στην ελληνική πραγματικότητα και την διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών. Η Ομάδα Εργασίας διαμόρφωσε το τελικό πόρισμα, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της Κυβέρνησης για δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Βρισκόμαστε στη αξιολόγηση όλων των προτάσεων προκειμένου να τις εξειδικεύσουμε και να τις εισαγάγουμε στο εσωτερικό μας δίκαιο και να είμαστε έτσι ουσιαστικά πρωτοπόροι στην ΕΕ με ολοκληρωμένη πολιτική επί των ορυκτών πρώτων υλών με όρους αειφορίας.
Συμμετέχουμε ενεργά στις σχετικές διαδικασίες στην υπό θέσπιση δράση της Ε.Ε. «Σύμπραξη για την Καινοτομία» (Innovation Partnership) σχετικά με τις πρώτες ύλες, επειδή θεωρούμε ότι μέσω της Σύμπραξης αυτής θα μπορούσε να δοθεί μια επιπλέον ώθηση στην αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου της Χώρας μας, μάλιστα δε έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας για συμμετοχή στην Κατευθυντήρια Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (High level steering committee) της Σύμπραξης. Συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέχεια της Πρωτοβουλίας για τις πρώτες ύλες, μελετάται η δημιουργία μιας πλατφόρμας με την ονομασία «Σύμπραξη για την Kαινοτομία: Μη ενεργειακές πρώτες ύλες για μια σύγχρονη κοινωνία» (Innovation Partnership: Non energy raw materials for a modern society), με στόχο την χρηματοδότηση δράσεων στους τομείς της εξόρυξης, της επεξεργασίας, της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, της αποδοτικότερης χρήσης και της ανακύκλωσης των πρώτων υλών, καθώς και της εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων/υποκατάστατων για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε., ώστε, μέχρι το 2020, να έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προόδου ως προς την ασφάλεια του εφοδιασμού της, καθώς και την επίτευξη αποτελεσματικής και αειφόρου διαχείρισης των μη ενεργειακών πρώτων υλών στην Ευρώπη.
Επίσης, δια του ΙΓΜΕ συμμετέχουμε σχεδόν σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ που αποσκοπούν στην προώθηση των ορυκτών πρώτων υλών και τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που τις αφορούν με σκοπό να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό σύγχρονο στοιχείο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.
Συγκροτήθηκε επιτροπή καταγραφής, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δημόσιων μεταλλείων και των λατομείων βιομηχανικών ορυκτών η οποία συνεχίζει τις εργασίες της και κατά τα μέσα του 2012 θα έχει ολοκληρώσει πλήρως το έργο της. Με βάση το πρώτο ολοκληρωμένο πόρισμα της επιτροπής ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την εκμίσθωση επτά δημόσιων μεταλλείων με τρεις διεθνείς διαγωνισμούς.
Πρόσφατα (15/11/2011) τελείωσε η διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο της Κυβέρνησης και εργαζόμαστε εντατικά έτσι ώστε να ξεκινήσουμε τον πρώτο διαγωνισμό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για την περιοχή Βάθης – Γερακαριό του Ν. Κιλκίς και προσεχώς (και πολύ γρήγορα) θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι διαγωνισμοί. Ήδη το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών εγχώριων και ξένων είναι πολύ αυξημένο.
Έχει συγκροτηθεί επιτροπή και έχει ξεκινήσει τις εργασίες της με σκοπό τη σύνταξη νέου Λατομικού Νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται να δοθεί για διαβούλευση περί τα τέλη του τρέχοντος έτους (ή το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους) και θα αποτελεί κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό όλης της ισχύουσας λατομικής νομοθεσίας και επιπροσθέτως θα περιλαμβάνει εκσυγχρονιστικές μεταβολές του Μεταλλευτικού Κώδικα. Μεταξύ των προβλεπόμενων αλλαγών του Μεταλλευτικού Κώδικα θα είναι και αυτές που θα αφορούν στην καταβολή αντιτίμου στο Δημόσιο από τα ιδιωτικά μεταλλεία. Παράλληλα θα εξεταστεί από την επιτροπή η δυνατότητα καταβολής ανταποδοτικού τέλους από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στις τοπικές κοινωνίες.
Ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή σχέδιο νόμου που αφορά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το οποίο απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες χωρίς ταυτόχρονα να τίθεται σε επισφάλεια η προστασία του περιβάλλοντος.
Παρά τις συνθήκες ύφεσης και κρίσης έχουμε μέχρι τώρα εγκρίνει περίπου 300.000.000 € επενδύσεις το πρώτο ενδεκάμηνο του 2011 σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι αποτέλεσμα των ως άνω ενεργειών μας. Το αποτέλεσμα αυτό το θεωρούμε εξαιρετικά μικρό για τις φιλοδοξίες μας και τις δυνατότητές μας ως χώρα με πλούσιο υπέδαφος και παραδοσιακή στην εξορυκτική βιομηχανία. Δεν είμαστε απλά αισιόδοξοι, αλλά απόλυτα πεπεισμένοι ότι εντός του 2012 οι άμεσες επενδύσεις που θα εγκρίνουμε για τον εξορυκτικό τομέα θα ξεπεράσουν θεαματικά αυτές του 2011.
Οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες μπορούν να μας κάνουν πρωταγωνιστές. Με όραμα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και καθημερινή επιμονή, μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο ζητούμενο μιας σύγχρονης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
H έξοδος της χώρας από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ανάπτυξη. Διότι η ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, την παραγωγή πλούτου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει πως η χώρα διψά για επενδυτικές ευκαιρίες. Διψά για νέο πλούτο. Οι ευκαιρίες και ο νέος πλούτος δεν θα φανούν με κάποιον μαγικό τρόπο. Οι πολιτικές είναι αυτές που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις και για ευκαιρίες και για νέο πλούτο.
Για αυτό άλλωστε όπως γνωρίζετε κάνουμε μια εξίσου σημαντική προσπάθεια και σε ότι αφορά τους υδρογονάνθρακες. Τολμήσαμε να ανοίξουμε το ζήτημα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Μετά από 15 χρόνια τέλματος κι ακινησίας θεσμοθετήσαμε τον Δημόσιο Φορέα που έχουμε ανάγκη ως εργαλείο άσκησης πολιτικής. Επίσης, δημιουργήσαμε το πρώτο ανοιχτό Forum για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων της χώρας, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων και των επιστημόνων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Ήδη απευθύναμε διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης. Προωθούμε με την μέθοδο του Open Door την προκήρυξη τριών (3) διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο.
Να λοιπόν άλλη μια νέα πηγή πλούτου με καταλυτική συνεισφορά στην ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς είναι απόλυτα ρεαλιστικό το σενάριο κάλυψης ποσοστού 20 – 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία.
Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δις Ευρώ. Είναι προφανής λοιπόν η σημασία της ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής.
Πιστεύω λοιπόν πως το σημαντικό μήνυμα που εκπέμπουμε σήμερα με την πολιτική μας για τον ορυκτό μας πλούτο, είτε ενεργειακό είτε μη ενεργειακό, είναι μήνυμα δύναμης, μήνυμα αποφασιστικότητας, μήνυμα αυτοπεποίθησης. Διότι όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα πιστεύω συμφωνούμε πως το βέλος της εθνικής μας πορείας μπορεί και πρέπει να δείχνει μόνον μπροστά. Και θα πάμε μπροστά, με πολιτικές που βλέπουν μπροστά. Με πολιτικές που δεν συνθηκολογούν με τις αντιξοότητες, με τις δυσκολίες, με την εθνική απογοήτευση. Με πολιτικές που αξιοποιούν παραδειγματικά τις ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Με πολιτικές συγκροτημένες ώστε να δείξουμε το τι μπορεί να καταφέρει μια Ελλάδα που προσπαθεί, μια Ελλάδα που βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της από τον εαυτό της.
Οι καιροί ζητούν κοινή λογική και ελπίδα. Ο ορυκτός μας πλούτος έχει μέλλον, στο βαθμό που αφήσουμε ό,τι απομειώνει τη σημασία του στο παρελθόν. Μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, αποδίδοντας μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.