maniatis img

Ομιλία του Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννη Μανιάτη στη Βουλή, στο Ν/Σ για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες (SOLVENCY II), (Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 25.01.2016)
 
  
"Έχω δέκα πολύ σύντομες παρατηρήσεις και θα τις αναγνώσω έτσι όπως τις έχω ετοιμάσει.
 
Πρώτη παρατήρηση:  Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στεκόμαστε  θετικά απέναντι στην ενσωμάτωση  της οδηγίας  για τη Φερεγγυότητα  ΙΙ, διότι θεωρούμε ότι συμβάλλει  αποφασιστικά στο να υπάρχει  ένα  καλό θεσμικό ρυθμιστικό πλαίσιο  για την ιδιωτική ασφάλιση. 
 
Δεύτερη παρατήρηση:  Το γεγονός ότι η κυβέρνηση  μας φέρνει  να ενσωματώσουμε  μια κοινοτική οδηγία,   προφανώς δεν μπορεί να αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό της προφίλ, το οποίο επλήγη θανάσιμα τις τελευταίες ημέρες από τις βαρουφάκειες αποκαλύψεις, αλλά και χθες από την αποκάλυψη ότι υπήρξαν αποστολές της κυβέρνησης σε δύο εταιρείες που κόβουν νόμισμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, να αντιμετωπιστεί ένα Grexit και να αποκτήσει η χώρα δικό της εθνικό νόμισμα.
 
Κύριε Υπουργέ Οικονομικών, νομίζω ότι επειδή η έκφραση τυχοδιωκτισμός είναι πολύ ελαφρύς χαρακτηρισμός για τις συγκεκριμένες δράσεις, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ευθέως και δημόσια εάν αληθεύουν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
 
Τρίτη παρατήρηση: Η ενσωμάτωση της οδηγίας για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς έρχεται την ίδια χρονική στιγμή που υπάρχει πλήρης αποδόμηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, τόσο για τους αγρότες - και βλέπουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα- όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
 
Τέταρτη παρατήρηση: Θεωρούμε εξαιρετικά θετικό ότι το ρόλο της εποπτεύουσας αρχής θα τον παίξει η Τράπεζα της Ελλάδος και έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της οδηγίας κυρίως αναφορικά με πιθανή απευκταία αύξηση ασφαλίστρων προς τους πολίτες ή και επίσης απευκταίες, απολύσεις εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Πέμπτη παρατήρηση: Συμφωνούμε απολύτως στην προσέγγιση του πρώτου πυλώνα που αναφέρεται στην κεφαλαιακή επάρκεια και ασφαλώς και στην ενσωμάτωση του πυλώνα δύο, της «.. 2»,  που σχετίζεται με τη διαφοροποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης. Με άλλα λόγια, τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών να έχουν πολύ πιο αυξημένες ευθύνες από ότι έχουν σήμερα, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις τους που πιθανά θα αποβούν σε βάρος των ασφαλισμένων, να έχουν επιπτώσεις και στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών.
 
Έκτη παρατήρηση: Αναφορικά με τον πυλώνα τρία, ο οποίος είναι η λογοδοσία και η δημοσιοποίηση των στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ελληνικό δημόσιο πια έχει το ηθικό ανάστημα να απευθυνθεί στην ιδιωτική αγορά και να πει ότι «απαιτώ την ενσωμάτωση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων περί δημοσιότητας, δημοσιοποίησης, λογοδοσίας και με εύκολα κατανοητό τρόπο από τον απλό πολίτη όλων των οικονομικών σας στοιχείων», διότι πολύ απλά, το «κακό ΠΑΣΟΚ», ενσωμάτωσε πριν κάποια χρόνια και υλοποίησε τη «Διαύγεια», δηλαδή την απόλυτη διαφάνεια στις αποφάσεις όλης της δημόσιας διοίκησης και πολύ περισσότερο, στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
 
Έτσι, λοιπόν, το σε εισαγωγικά, προφανώς, «κακό ΠΑΣΟΚ», έδωσε τη δυνατότητα να μπορεί το ελληνικό δημόσιο, παρά την αντίθεση και καταψήφιση από το ΣΥΡΙΖΑ, της συγκεκριμένης ρύθμισης, να απευθυνόμαστε πια σε όλες τις αγορές και να λέμε «εφαρμόσαμε πρώτα στον εαυτό μας, στο ελληνικό δημόσιο την υποχρέωση να δημοσιοποιούμε όλα τα οικονομικά στοιχεία, όλες τις οικονομικές αποφάσεις και κατά συνέπεια απαιτούμε πια και από την αγορά να πράξει το ίδιο και για τον εαυτό της».
 
 Έβδομη παρατήρηση: Θεωρούμε θετικό ότι ο Υπουργός αποδέχθηκε θετικά τις τρεις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει. Κύριε Υπουργέ, θα τις επανακαταθέσουμε, ώστε να είναι εμπρόθεσμες στην Ολομέλεια. Θεωρούμε ότι επιτέλους, ανάμεσα στα άλλα πρέπει να δοθεί και μια λύση στο μαρτύριο όσων περιμένουν τις αποφάσεις και τις εκταμιεύσεις χρημάτων από το επικουρικό κεφάλαιο.
 
Όγδοη παρατήρηση: Αναφορικά με τα άρθρα 240 και 241, όπου ο Υπουργός στάθηκε θετικά στις παρατηρήσεις μας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περιμένουμε να δούμε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, έτσι ώστε στην Ολομέλεια να έρθουμε με ένα πολύ πιο καθαρό κείμενο, το οποίο θα διασφαλίσει αυτό που και εμείς ζητήσαμε, αλλά και ο Υπουργός υποσχέθηκε.
 
Ένατη παρατήρηση: Θεωρούμε, επίσης, θετικό το γεγονός ότι θα υπάρξει μια εξάμηνη παράταση της δουλειάς των εκκαθαριστών, όμως, αυτό δεν αναιρεί το ενδιαφέρον, που είμαι βέβαιος ότι έχουμε όλοι μας, να υπάρξει μια εκτεταμένη συζήτηση εδώ σε αυτή την Αίθουσα, στην Επιτροπή Οικονομικών για το πώς, τι γίνεται με τις εκκαθαρίσεις, ποιες αξιολογήσεις μπορούμε να κάνουμε, ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά μπορούν να προσδιοριστούν και στο τέλος εάν πιθανά μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις.
 
Τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέκατη παρατήρηση, διαβάζω από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης μας μια αποστροφή του Υπουργού κ. Τσακαλώτου που για μένα είναι ακατανόητη: «Η λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών αποτελεί μια από τις μεγάλες νίκες του νεοφιλελευθερισμού και συνιστά έναν αδύναμο κρίκο για τις αγορές».
 
Να ενημερώσουμε τον απόντα κύριο Υπουργό, ότι πολύ πριν από το νεοφιλελεύθερο αφήγημα, η ιδιωτική ασφάλιση υπήρχε σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.
 
Άρα, ας μην συγχέουμε οτιδήποτε ιδιωτικό με τον νεοφιλελευθερισμό, είναι προφανές και αυτονόητο.
 
Μια τέτοια σύγχυση, θα δικαιολογείτο να την κάνει «ο απερίγραπτος» γραμματέας της νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που θεωρεί, ότι έχει το ηθικό δικαίωμα να εξαργυρώνει τους αγώνες των προγόνων του με θέσεις στο δημόσιο, για τον ίδιο, τη φίλη του, το μπατζανάκη του ή τα κουνιάδια του. Θεωρώ, όμως, ότι ένας Υπουργός Οικονομικών, διαπράττει ολίσθημα, όταν λέει τέτοιες εκφράσεις και χρησιμοποιεί τέτοιες αποστροφές. Πάντως, εμείς, οι Σοσιαλδημοκράτες, το έχουμε λύσει απολύτως αυτό το θέμα εδώ και αρκετά χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
 
Πιστεύουμε, λοιπόν, στον απόλυτο, τον θετικό, το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, ο οποίος ρυθμιστικός ρόλος του κράτους, μπορεί πράγματι να καλύψει.
Τελειώνοντας με την 10η παρατήρησή μου, απευθύνομαι στους συναδέλφους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., και λέω, ας μην αντιμετωπίζεται ποια ο χώρος της αγοράς των αγορών με εμμονές και ιδεοληψίες, γιατί υπάρχουν προσεγγίσεις των μεταρρυθμιστικών κεντρώων δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, που επιβάλλουν τις ρυθμίσεις στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους.
Στη δε δεξιά, να πω, ότι δεν είναι υποχρεωτικό και πρέπει πια να πάψει και αυτό, να αντιμετωπίζονται οι αγορές, ως τοτέμ, στο οποίο πρέπει να προσκυνούμε.
Η Σοσιαλδημοκρατία, έχει προτείνει τις λύσεις, αντί για μονολεκτικές προσεγγίσεις, ας προσπαθήσετε να κάνετε και κάποιες επί της ουσίας προσεγγίσεις.
Σας ευχαριστώ  πολύ για την προσοχή σας, κύριοι συνάδελφοι".  
 
 
 
 
 
 
 
Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata