Ομιλία του Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννη Μανιάτη στη Βουλή, στο Ν/Σ για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες (SOLVENCY II)
(Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 21.01.2016)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ.): «Επειδή, συνηθίζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γίνεται ένας σχολιασμός πάντα κάθε φορά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, είναι προφανές ότι θα υποκύψω στον πειρασμό, επειδή ακριβώς είμαστε μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, για να κάνω δύο σχόλια.
Το πρώτο σχόλιο σχετίζεται με τις απίστευτες, κυνικές αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη. Εγώ ομολογώ, ότι παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά που απεκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης λίγο-πολύ τα ξέραμε, είναι οδυνηρό να μην υπάρχει καμία αντίδραση επίσημη από την πλευρά της «λαλίστατης» κυβέρνησης. Το να απαντά κανείς στον άνθρωπο που για πάνω από έξι μήνες αποφάσιζε για το μέλλον, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο της Ελλάδας. Όταν αυτός κάνει αποκαλύψεις οι οποίες νομίζω ότι ξεπερνούν και οποιαδήποτε φαντασία, απαιτείται ο πρωθυπουργός της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του και να μας πει τι από αυτά είναι αλήθεια, τι είναι ψευδή, ποια είχε «ασπαστεί» και ποια είχε απορρίψει. Κι εδώ έρχεται σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επιτέλους, να τα πούμε όλα! Για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, και πως διαχειριζόμαστε τα μνημόνια.
Σας θυμίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, τη μοναδική πρόταση που μπορεί να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό από το 2000 μέχρι και το 2016. Τι έχει συμβεί; Να μάθει επιτέλους, ο ελληνικός λαός πως οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε και με τα καλά και με τα κακά. Και αναρωτιέμαι, γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει αντίδραση, ούτε από την πλευρά της πλειοψηφίας, ούτε κι από την πλευρά της Ν.Δ. και με αδημονία περιμένουμε την τοποθέτηση επί του συγκεκριμένου θέματος.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Για ποιο θέμα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ.): Για την Εξεταστική Επιτροπή, για τα μνημόνια, κ. Βορίδη.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου) Μα αφού το έχουμε πει εμείς πρώτοι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ.): Λέω, για την Εξεταστική Επιτροπή που καταθέσαμε, για έλεγχο της πορείας της χώρας από το 2000 μέχρι και το 2016. Εάν συμφωνείτε, μπορείτε να το πείτε.
ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): (Εκτός μικροφώνου) Εμείς πάντως συμφωνούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ.): Εσείς αν συμφωνείτε, τότε δεν έχετε παρά να συνυπογράψτε και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επιτέλους να τα κουβεντιάσουμε. Όλα!
ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): (εκτός μικροφώνου) Να ψαχτείτε οι δυο σας.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: (Εκτός μικροφώνου). Πρόεδρε, γιατί το απέρριψες; Κι εσύ πρέπει να συμφωνήσεις.
ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να ψαχτείτε οι δυο σας, τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έχετε τη μεγαλύτερη ευθύνη!
Δεν απαντάω σε εσάς κ. Μανιάτη, στον κ. Βορίδη, απαντάω.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ.): Επειδή σας αντιμετωπίζουμε, όμως, όλοι οι συνάδελφοι με μια κατανόηση και μια συμπάθεια, και δεν θέλουμε να φέρνουμε διαρκώς στη μνήμη μας το ότι κυβερνάτε με τους ΑΝ.ΕΛ., που είναι μακράν δεξιότεροι από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί ο οποιοσδήποτε πολίτης που σας ψήφισε πριν τις εκλογές, μην το «ανοίγουμε» ξανά αυτό το θέμα. Λέω, λοιπόν, για να κλείσω και να είναι και συνεπής και με το χρόνο μου. Επειδή έχει έρθει, ήγγικεν η ώρα της αλήθειας, ας αποφασίσουμε επιτέλους από το 2000 μέχρι και το 2016, να πούμε στον ελληνικό λαό μέσω μιας καθαρής Εξεταστικής Επιτροπής, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε και γιατί φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση.
Δεύτερη παρατήρηση. Διαβάζω σήμερα, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, ότι ο κ. Τσίπρας, ερωτήθη στο Νταβός από το Bloomberg, τι γίνεται με τις επενδύσεις που θέλει να φέρει στην Ελλάδα. Γιατί προφανώς, φαντάζομαι ο κ. πρωθυπουργός πήγε για να προσελκύσει επενδυτές, ιδιώτες επενδυτές, μεγαλοεπενδυτές προφανώς, για να πάει στο Νταβός, δεν πήγε για να προσελκύσει κανέναν μικρομεσαίο επιχειρηματία της Ελλάδας.
Στην ερώτηση, λοιπόν, πως θα προσελκύσετε επενδυτές, απάντησε ότι η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στα πρώτα στάδια της αναπτυξιακής απογείωσής της και για αυτό είναι ελκυστικό μέρος για επενδύσεις από ξένους κεφαλαιούχους. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σήμερα, την ίδια μέρα που ο κ. Πρωθυπουργός τα λέει αυτά στο Νταβός, έχουμε δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις στην εσωτερική επικαιρότητα.
Η πρώτη ότι το Συμβούλιο Επικρατείας, εκτός από το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, είναι ταυτόχρονα και Υπουργός της Κυβέρνησης που ασκεί και περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πολιτική. Ο κατά τεκμήριο αυστηρότερος κριτής επί θεμάτων περιβάλλοντος, με έξι αποφάσεις του χθες, για το θέμα των Σκουριών και των Μεταλλείων Χαλκιδικής, επέστρεψε ως κόλαφο στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Σκουρλέτη τις διάφορες αποφάσεις κατά των Μεταλλείων Χαλκιδικής, μετά από προσφυγή και των εργαζομένων. Αναρωτιέμαι, όταν τη δουλειά του Υπουργού Ανάπτυξης και του Υπουργού Ενέργειας την ασκεί το Συμβούλιο Επικρατείας, η χώρα προς τα πού πηγαίνει; Και κυρίως για να το εξειδικεύσω ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός δεν αισθάνονται την ανάγκη, όχι απλώς συγγνώμη να ζητήσουν, αλλά τουλάχιστον έμπρακτα με πολιτικές κινήσεις να αποδείξουν ότι κατάλαβαν το λάθος τους.
Τρίτη παρατήρηση, συζητάμε για την ενσωμάτωση μιας οδηγίας για την ιδιωτική ασφάλιση και χαίρομαι που η παρέμβασή σας κύριε Υπουργέ, ήταν προς μια θετική κατεύθυνση. Δείχνει ότι είναι από τις φορές που ακούσατε τις παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης κι εύχομαι τις τρεις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει να τις ξαναδείτε, γιατί είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναρωτιέμαι όμως, γιατί δεν κάνετε το ίδιο πράγμα και στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και αποδομείτε το δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας με αδιανόητες αποφάσεις και προσεγγίσεις που επαναλαμβάνω συνεχίζουν να μην έχουν καμία ποσοτικοποίηση.
Προτελευταία παρατήρηση, παράκληση. Μην μας αιφνιδιάσετε ξανά, επειδή φροντίσατε στην κύρωση της συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν και καταθέσατε διάφορες τροπολογίες για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και διάφορα τέτοια. Σας ερωτώ, προτίθεστε ως Υπουργός, σε αυτό το νομοσχέδιο, στην ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας να μας κάνετε καμία έκπληξη και Παρασκευή να καταθέσετε τροπολογίες; Να χαλάσετε αυτό το θετικό κλίμα που υπάρχει;
Όχι απ’ ότι ξέρω λέει ο Υπουργός. Εύχομαι να είναι έτσι.
Και να τελειώσω με το ίδιο το κείμενο. Χαίρομαι που είμαστε σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης του επικουρικού κεφαλαίου, χρειάζεται προσοχή και πρέπει να το δείτε, υπάρχουν προτάσεις και από τον πρόεδρο που κατατέθηκαν χθες. Εμείς έχουμε καταθέσει και με τροπολογία, να υπάρχει και ένας κόφτης στα διάφορα θέματα που τίθενται στο επικουρικό και θα ήταν χρήσιμο να πάτε κάποια βήματα ακόμη παραπέρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Θεωρώ, ότι και αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ στο να υπάρχει καλύτερο κλίμα συνεργασίας σε αυτή την αίθουσα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.): Κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφερθήκατε, και ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος, ότι υπήρχαν σχέδια Plan B, C, D αναφορικά με το στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας …
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είπα αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.): Αφήστε με να ρωτήσω.
Θέλω να ελπίζω, ότι σας ξέφυγε, γιατί ουδέποτε ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε από επίσημα χείλη ότι σχεδιάζεται στο Μαξίμου ο επαναπροσανατολισμός της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας.
Θέλω όμως να προσθέσω και κάτι άλλο και αυτό σχετίζεται με κάτι εξίσου σοβαρό με τα χρηματοοικονομικά και τα δημοσιονομικά που συζητούμε. Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε και μία λογική που έθετε σε κίνδυνο τον ευρύτερο γεωστρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, αναφέροντας κάτι το οποίο είχε διαψεύσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης ότι υπήρχε συνεννόηση, ή κάποιος είχε πει ψέματα στον πρωθυπουργό, εγώ ως τέτοιο το αντιλαμβάνομαι, ότι από τον περίφημο ρωσικό αγωγό επρόκειτο να έρθουν 5 δις. ευρώ. Όσοι άνθρωποι του χώρου της ενέργειας άκουσαν αυτή την πληροφορία, θεώρησαν ότι οι άνθρωποι που το διαρρέουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδος είναι παντελώς άσχετοι, επικίνδυνοι, τυχοδιώκτες και δεν καταλαβαίνουν τίποτα από γεωπολιτικά.
Εδώ, επειδή τίθεται ένα θέμα, το οποίο επιπλέον έχει να κάνει με τη θέση της χώρας στην Ε.Ε., στους ευρύτερους αμυντικούς σχεδιασμούς της περιοχής, νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τον ελληνικό λαό, να διευκρινιστούν πράγματα που ελέχθησαν, δεν ανταπαντήθηκαν επισήμως και αντίθετα είτε μέσω εφημερίδων, είτε μέσω non papers υπάρχουν μισές απαντήσεις. Θεωρώ λοιπόν, ότι η πρότασή μας για τη δημιουργία μιας εξεταστικής επιτροπής η οποία με απόλυτη διαφάνεια θα ελέγξει και το παρελθόν, αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, μόνο καλό έχει να κάνει στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Στο ακόλουθο link το video με τα αποσπάσματα των τοποθετήσεων του κ. Μανιάτη: