maniatis img

athina 984Αθήνα 984 | Γ.Μανιάτης: «Ο κος Τσίπρας υπέγραψε τα περίφημα ΝΟΜΕ, δηλαδή χονδρική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά, μία διαδικασία που σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΕΗ, την οδηγεί σε χρεοκοπία»

Ο Γιάννης Μανιάτης, υπεύθυνος της Κ.Ο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για ενέργεια, περιβάλλον και υποδομές μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ με τον Αρη Τόλιο:

*Δημοσιογράφος: Που αποσκοπεί αυτή η συμφωνία;Ξαναγυρίζουμε πίσω στη ‘μικρή ΔΕΗ’;

«Δε μπορώ επίσημα να σας πω τίποτα γιατί η κυβέρνηση από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση όχι απλώς αρνείται να πει στην αντιπολίτευση ποια είναι η πρόταση των Δανειστών αλλά αρνείται να μας πει ποια είναι και η δική της θέση.

Ο κος Τσίπρας υπέγραψε τα περίφημα ΝΟΜΕ, δηλαδή χονδρική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά τα οποία είναι μία διαδικασία που σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΕΗ, την οδηγεί σε χρεοκοπία, σε οικονομική κατάρρευση.

Έχω έναν πρωθυπουργό, που υπογράφει ένα μνημόνιο το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρίας που την αφορά την οδηγεί σε κατάρρευση που εμμέσως σημαίνει ότι αν οδηγηθεί η ΔΕΗ σε οικονομική κατάρρευση, οδηγείται σε κατάρρευση η εθνική οικονομία.

Έχουμε προειδοποιήσει τους κύριους που μας κυβερνούν αυτή τη στιγμή και παίζουν τη τύχη της χώρας στα ζάρια, ότι δεν έχουν μόνο πολιτικές ευθύνες. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ έχει κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών. Δεν πληρώνει προμηθευτές. Οι εργαζόμενοι προχθές έβγαλαν ανακοίνωση ότι πιθανά να μην μπορέσουν να πάρουν τον μισθό τους τον Ιούνιο. Η ΔΕΗ χρωστά συνολικά στην ενεργειακή αγορά γύρω στο 1,5 δισ. οπότε μιλάμε για μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ εδώ και πολλούς μήνες, με τον προηγούμενο Υπουργό τον κ.Σκουρλέτη, όχι απλώς λέγαμε ότι οδηγούν τη ΔΕΗ σε καταστροφή αλλά λέγαμε ότι: ‘Είμαστε και στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε στη διαπραγμάτευση».

*Δημοσιογράφος:Εφόσον είμαστε σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση γιατί να μη συζητήσουμε πιο νηφάλια το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, να δοθεί το 40% των μονάδων και τρομάζουμε, ενώ πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το δίκτυο, την κατάσταση;

«Θα σας απαντήσω τι έκανα ως Υπουργός βάζοντας την υπογραφή μου σε νόμο το 2014 όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν 2,5 δισ. γιατί σήμερα είναι στο 0,5 δισ. για τη λεγόμενη ‘μικρή ΔΕΗ’.Η ‘μικρή ΔΕΗ’ που ήταν το 30% της ‘μαμάς ΔΕΗ’ θα έφερνε στην εθνική οικονομία συνολικά γύρω στα 5 δισ.ευρώ, 1,5δισ. από την πώληση των μονάδων, 1,5δισ. από τη δημιουργία εργοστασίου λιγνίτη στη Φλώρινα τον ‘Μελίτη ΙΙ’ και άλλα δύο δισ. από έμμεσες ενέργειες αναβάθμισης των σταθμών που θα έπαιρνε ο αγοραστής. Επιπλέον θα είχαμε το πλεονέκτημα ότι θα υπήρχε ένας ισχυρός ανταγωνιστής της ΔΕΗ που σημαίνει ότι θα υπήρχε ανταγωνισμός στα τιμολόγια και κατά συνέπεια οι πολίτες θα είχαν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα! Σήμερα ο κος Τσίπρας έχει υπογράψει να μην πωληθεί κανένα εργοστάσιο όμως υποχρεωτικά η ΔΕΗ να συρρικνωθεί στο 50% των δραστηριοτήτων της,χωρίς να πάρει ούτε 1 ευρώ. Δηλαδή έμμεσα πουλάει το 50% των πελατών της και το 30% της παραγωγής της με μηδέν αντάλλαγμα αλλά κρατάει τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα πήγαιναν στη ‘μικρή ΔΕΗ’. Αυτό είναι ένας απόλυτος παραλογισμός».

*Δημοσιογράφος: Ποιο είναι τελικά το σχέδιο για τα ενεργειακά;

«Πάντως έως το 2014 είχαμε ένα πολύ καθαρό σχέδιο, περάσαμε τον νόμο, είχε γίνει αποδεκτός και θα σταματούσε εκεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα εισπράτταμε και 5 δισ. ως εθνική οικονομία και θα είχαμε και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα 3 δισ. θα τα εισέπραττε η ΔΕΗ και θα ήταν πολύ πιο ενισχυμένη η επενδυτική της βάση. Το τοπίο θα ήταν καθαρό, θα δίναμε και στους Αζέρους το 60%, δεν το ήθελε ο κ. Σκουρλέτης. Το ακύρωσαν και το ξαναξεκινούν τώρα. Το πλαίσιο που είχαμε ήταν πολύ καθαρό, στήριζε το εθνικό ενεργειακό σύστημα, έφερνε λεφτά στην εθνική οικονομία και δεν κινδυνεύαμε από καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

*Δημοσιογράφος:Αν τελικά προχωρήσουμε στην πώληση των μονάδων, πως θα γίνει αυτό, θα περάσει μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ;

«Αυτή τη στιγμή ο κ.Δραγασάκης, ο κ.Τσακαλώτος και ο κ.Σταθάκης έχουν υπογράψει το 17% της συρρικνούμενης ΔΕΗ να είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και να βγει σε πώληση, άμεσα. Άρα η σημερινή κυβέρνηση θα δώσει και ένα ακόμη 17% στον ανταγωνισμό. Τον τρόπο θα τους το πει ο Σύμβουλος. Έχει τρελαθεί το σύμπαν στην αγορά και λέει ότι το πηγαίνουν στην καταστροφή.

Το πως ακριβώς θα γίνει η πώληση, θα ήθελα πραγματικά να δω μία πρόταση της κυβέρνησης. Έχουμε καταγγείλει αυτή την εμμονή, την ιδεοληψία που έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο που βλέπουμε μπροστά μας. Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε να βοηθήσουμε σε μία προσπάθεια εθνικής συνεννόησης αλλά πρέπει κάποιος να μας πει τι συμβαίνει, τι διαπραγματεύεται. Όλα γίνονται κάτω από το τραπέζι χωρίς να ξέρει κανείς ποια είναι τα περιθώρια οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.Κάθε φορά τους βλέπω να υποχωρούν όλο και περισσότερο!».

Πηγή: http://www.athina984.gr/2017/03/23/g-maniatis-o-kos-tsipras-ypegrapse-ta-perifima-nome-diladi-chondriki-polisi-ilektrikis-energias-apo-lignitika-ke-ydroilektrika-ta-opia-ine-mia-diadikasia-pou-symfona-me-ton-diikiti-tis-dei-tin-od/ 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata