maniatis img

 

Σημεία συνέντευξης Γιάννη Μανιάτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» με τους  Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου 

Α. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ

· Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια και καθαρότητα.
1. Πρόκειται για μια απόφαση της Δικαιοσύνης, άρα είναι σεβαστή.
2. Αθωώθηκαν τα μη πολιτικά πρόσωπα, γιατί τα πολιτικά πρόσωπα δεν δικάστηκαν ποτέ, αφού διεκόπη βίαια η Βουλή το 2009.
3. Έχει ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά για διάφορες εξεταστικές επιτροπές, έχουμε ορυμαγδό εξεταστικών επιτροπών, αλλά δεν αποδέχεται τη σημαντικότερη απ’ όλες, δηλ. πώς η χώρα μπήκε στα μνημόνια και πώς υπογράφεται το 3ο και το 4ο του κ. Τσίπρα.
4. Επιτέλους ο κ. Καραμανλής μίλησε. Όχι βέβαια για το πώς διπλασίασε το χρέος της χώρας και μας έβαλε στα μνημόνια, αλλά για το Βατοπαίδι… Το 2008 ο κ. Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα είπε «Υπάρχει σκάνδαλο, αναλαμβάνω εγώ την πολιτική ευθύνη, δεν το πήραμε χαμπάρι, άρα πρέπει κάτι να γίνει». Ο κ. Καραμανλής λοιπόν, είπε το 2008 ότι υπήρχε μια σκανδαλώδης υπόθεση.

· Είναι προφανές ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ κι ένα κομμάτι της Ν.Δ. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό, ποιες είναι οι αντοχές της Ν.Δ., την οποία και αφορά η συγκεκριμένη συνεργασία. Μου έκανε εντύπωση το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ «Θαύμα – Θαύμα».

Β. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

· Εμείς δεν θα υπογράφαμε με τίποτα αυτά που ζητά ο κ. Σόιμπλε, όπως και δεν πρόκειται να υπογράψουμε αυτά που θα φέρει ο κ. Τσίπρας που είναι ουσιαστικά η συνθηκολόγηση του ηττημένου.

· Ο κ. Τσίπρας με δική του ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος των πολύ σκληρών δανειστών μας. Αυτοί ζητούν υπερβολικά πράγματα, πολλές φορές απάνθρωπα, και ο κ. Τσίπρας κάνει ένα παιχνίδι, ένα Θέατρο Σκιών. Είναι σαν το θεατρικό του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό». Περιμένει την μια φορά να έρθουν οι Podemos, μετά το Brexit, μετά o Trump, τώρα περιμένει τον κ. Schulz. Η χώρα όμως χάνει χρόνο, χάνει αντοχές, περιμένει κάτι που δεν ξέρει τι είναι κι αυτό το κάτι δεν έρχεται ποτέ.

· Αν είχαμε στην Ελλάδα κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, κανένας Σόιμπλε δεν θα επέβαλε υπερταμείο ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια. Το είχαν ζητήσει και παλιά και είχε απορριφθεί.

· Εμείς είμαστε η μοναδική υπεύθυνη δύναμη της χώρας. Το 2010 μόνοι μας αναλάβαμε, όταν ο κ. Τσίπρας και η Ν.Δ. μας πετροβολούσαν. Σήμερα λέμε ότι όπως οι άλλες χώρες έτσι κι εμείς, πρέπει να κάνουμε αυτό που έκαναν οι Κύπριοι, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, δηλ. να συνεννοηθούμε για τα βασικά.

· Η Κύπρος μπήκε στην κρίση με το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ να είναι στην κυβέρνηση. Ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε στα βασικά με το ΑΚΕΛ. Σήμερα είναι Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ που είναι στην Αντιπολίτευση συνεχίζει να στηρίζει την εθνική γραμμή της Κύπρου. Όταν η χώρα μπήκε στο 1ο μνημόνιο, μέχρι και σήμερα, ποια είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των Κυπρίων; Μόνο εμείς. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι.

· Για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση θέλει εθνική συνεννόηση στα βασικά. Ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης συμφωνούν επ’ αυτού που το λέει το 95% των Ελλήνων πολιτών. Εμείς αυτό το λέγαμε ως κυβέρνηση από το 2011 και ζητούσαμε εθνική συνεννόηση.

· Δεν βάλαμε εμείς τη χώρα στα μνημόνια. Την έβαλε η Ν.Δ. Να γίνει εξεταστική επιτροπή από το 2000 έως και το 2016 για να δούμε ποιος μας έβαλε στα μνημόνια, να συμπεριληφθούν και τα μνημόνια του κ. Τσίπρα και να τοποθετηθούν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης.

· Ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν 6% όταν αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν 15%. Εάν η μόνη κατηγορία κατά του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το 2010 δεν ξανακάναμε εκλογές, αλλά αναλάβαμε την ευθύνη μόνοι μας, εγώ θα την αποδεχτώ αυτή την ευθύνη, αλλά θα αποδεχθούν όλοι οι άλλοι την ευθύνη ότι παρά το γεγονός πως δεν φταίγαμε για τα μνημόνια, όλοι ήταν απέναντί μας.

· Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το 3ο μνημόνιο και μας έχει ήδη βάλει στο 4ο, γιατί αυτό που συζητά τώρα η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, είναι το 4ο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα και χρηματοδότηση. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τα προεόρτια του 4ου μνημονίου. Εμείς αντιδράσαμε, διαφωνήσαμε. Το λιτό ανακοινωθέν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου λέει «Συμφωνούμε για το 3,5% πλεόνασμα και για μετά το 2018 κι επιπλέον οι θεσμοί θα επιστρέψουν αφού συζητήσουμε το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, δηλ. μείωση του αφορολόγητου, μείωση της προσωπικής διαφοράς και τα εργασιακά». Αυτό είναι ή δεν είναι τα προεόρτια του 4ου μνημονίου; Αυτό ήταν υποτίθεται η μεγάλη «νίκη» του κ. Τσίπρα. Στις 20 Φεβρουαρίου θριαμβολογούσε το Μαξίμου «Επιτέλους, θαύμα – θαύμα, επέστρεψαν οι θεσμοί».

· Η Μεταπολίτευση ήταν η καλύτερη περίοδος της χώρας, με εξαίρεση τα έτη 2007, 2008, 2009.

· Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το αύριο της χώρας. Και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι καθαρά μνημονιακά κόμματα, ας αποφασίσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας συνεννοηθούμε ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, όταν ο καθένας μόνος του προσπαθεί να πει στον προηγούμενο «Σήκω από την καρέκλα σου, για να καθίσω εγώ».

· Ιστορικές οι ευθύνες Τσίπρα και Βαρουφάκη. Τον Δεκέμβριο του 2014 η χώρα ήταν ουσιαστικά έξω από τα μνημόνια και όταν ανέλαβε την ευθύνη ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη χρεωκόπησαν τις τράπεζες, χάσαμε 20 δις € των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Τσίπρας έχει τις ευθύνες του για τα 86 δις € που κόστισε στη χώρα.

Γ. ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

· Σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που δεν πιστεύουμε ότι θα διορθώσει τα τεράστια λάθη της κυβέρνησης για τους Δασικούς Χάρτες. Είμαι εισηγητής κι ελπίζω η κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις που θα καταθέσουμε. Πάνω από 200.000 αγρότες έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Δ. ΔΕΗ

· Την Παρασκευή συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενέργεια. Η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, που ήταν μια σοβαρή προίκα για την εθνική οικονομία, έχει εξελιχθεί σε μια ωρολογιακή βόμβα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η οποία αποδέχθηκε ένα παράλογο σύστημα συρρίκνωσης της ΔΕΗ κατά 50% με μηδέν αντάλλαγμα. Ο ίδιος ο Διοικητής της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης, δηλώνει ότι οι χώρες χρεωκοπούν όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από την ενέργεια.

· Εμείς γι’ άλλη μια φορά κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου: η εθνική οικονομία κινδυνεύει από πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν πληρώνει προμηθευτές, η ΔΕΗ δεν πληρώνει το Τέλος στα φωτοβολταϊκά, και τώρα λέγεται ότι πιθανά να μην έχει να πληρώσει και τους μισθούς του Ιουνίου.

· 2,5 δις € η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2014. Σήμερα μόλις 0,6 δις €. Κατάρρευση της ΔΕΗ σημαίνει εθνική χρεωκοπία. Οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μόνο πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σκουρλέτης, προκειμένου να μη δώσουν στους ανταγωνιστές ούτε μία μονάδα, λένε ότι κρατάμε όλα τα εργοστάσια, δεν παίρνουμε ούτε 1 € ως αντάλλαγμα, όμως δεσμευόμαστε να συρρικνώσουμε τη ΔΕΗ από εκεί που έχει το 90% των πελατών να τη φτάσουμε στο 50%. Όταν μειώνεται η παραγωγή μιας βιομηχανίας κατά 50%, με τα ίδια δάνεια, με τους ίδιους εργαζόμενους, με τα ίδια εργοστάσια προφανώς θα οδηγηθεί στη χρεωκοπία.

· Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σταθάκης έχουν υπογράψει ότι απ’ αυτό το συρρικνωμένο που θα μείνει, άλλο 17% που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, θα πουληθεί στους ιδιώτες. Δηλ. πρόκειται για μια πλήρη καταστροφή της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata