maniatis img

Σημεία συνέντευξης Γιάννη Μανιάτη στο ΣΚΑΪ 100.3 στην εκπομπή "Ακραίως" με τους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο

• Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «προφανώς δεν συζητάμε για το τέλος της λιτότητας». Η έκφρασή του ήταν καθαρή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απάντηση του κ. Τσίπρα στον κ. Λεβέντη στη Βουλή.

• Τα πράγματα για τη χώρα, δυστυχώς, είναι πολύ καθαρά. Συζητάμε στην πραγματικότητα για το 4ο Μνημόνιο, με δεδομένο ότι το 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα θα ισχύει για κάποια χρόνια και μετά το 2018. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε μείωση συντάξεων και μισθών, λόγω μείωσης αφορολογήτου ορίου, μόνιμη λιτότητα, μη συζήτηση του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, που θα έδινε ανάσα στην πραγματική οικονομία και ρευστότητα μέσω των τραπεζών. Success Story!!!

• Δεν καταλαβαίνω το ευφυολόγημα ότι θα πάρουμε δάνειο των 3 δις € από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να δημιουργήσουμε 100.000 θέσεις εργασίας. Αντί να αξιοποιήσουν τα 22 δις € του ΕΣΠΑ που δεν είναι δάνειο και η χώρα έχει στη διάθεσή της από το 2014 και από τα οποία έχουν προκηρύξει ελάχιστα έργα, συζητούν να πάρουμε επιπλέον δάνειο…

• Επί δύο χρόνια, ενώ έχουν τα χρήματα, δεν έχει προκηρυχτεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», με το οποίο εμείς αναβαθμίσαμε ενεργειακά 50.000 κατοικίες με 500 εκατ. € στον κλάδο της οικοδομής.

• Με ανησυχεί βαθιά η διαπραγματευτική στρατηγική της Κυβέρνησης. Οι δανειστές με τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και τις εκλογές στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) δεν θα ήθελαν θέμα Ελλάδα στον προεκλογικό τους αγώνα, που σημαίνει ότι πιθανόν να τραβήξει σε μάκρος η διαπραγμάτευση.

• Οι πιθανολογίες για το μέλλον της χώρας και στις οποίες μας έχει φέρει η Κυβέρνηση σκοτώνουν τη χώρα και την πραγματική οικονομία, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η στρατηγική της.

• Από τη Μικρή ΔΕΗ στη μισή ΔΕΗ. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε να συρρικνωθεί κατά 50% η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, χωρίς ούτε ένα ευρώ σε αντάλλαγμα. Στο τέλος του 2019 η ΔΕΗ θα έχει το 50% των πελατών και το 50% της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, με 0 € αντάλλαγμα.

• Όλη η υπάρχουσα ανασφάλεια στον τραπεζικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην καθημερινότητα του πολίτη που δεν βλέπει προοπτική και είναι σίγουρος ότι θα του γίνουν περικοπές, δεν καταλήγει σε κάποια αντίμετρα.

• Μην ξεχνάμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας θανατώνει την οικονομία. Τι δεν καταλαβαίνουν;

• Το κορυφαίο θέμα στη δημόσια συζήτηση θα έπρεπε να είναι το ζήτημα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση όμως έχει άλλες προτεραιότητες. Συζητούμε μόνο πόσο μεγάλη ή πόσο λιγότερη λιτότητα θα έχουμε. Δεν συζητάει κανείς για τρόπους δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

• Θα ζητήσουμε εξηγήσεις για την καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων.

• Προσβάλει το λαό, αλλά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χωρίς να ξέρουμε τι ποσοστό θα πάρουμε, να μας ρωτούν πριν τις εκλογές για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Το ερώτημα ας τεθεί στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη που είναι εκείνοι που πρέπει να απαντήσουν.

• Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί τη β’ θέση με βάση την προγραμματική πρόταση που θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο του Ιουνίου. Όποιο κόμμα συμφωνεί με το πλαίσιο που θα βάλουμε μπορεί να έρθει μαζί μας.

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata