maniatis img

TA NEA LOGO

 

2019.07.06 TA NEA D

 

1. Πώς κρίνετε την κατάσταση στη ΔΕΗ; Ποια είναι τα βήματα για τη διάσωσή της;

 Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες στον Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς του που υπέγραψαν να εκχωρήσει η ΔΕΗ το 50% των εσόδων και κερδών της στους ανταγωνιστές, με μηδενικό αντάλλαγμα. Ακύρωσαν το νόμο μου για τη «Μικρή ΔΕΗ», που θα έφερνε 4 δις € έσοδα κι επενδύσεις στην εθνική οικονομία και τη ΔΕΗ. Τους παρέδωσα την εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. € και Χρηματιστηριακή Αξία 2,5 δις €. Την παραδίδουν με ζημιές 900 εκατ. €. και Χρηματιστηριακή Αξία 300 εκατ. €. Να γιατί δεν είμαστε ίδιοι εμείς με το ΣΥΡΙΖΑ, στην προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως η ενέργεια. 

Εμείς δεσμευόμαστε, η ΔΕΗ να συνεχίσει να παραμένει ο ενεργειακός πυλώνας της χώρας. Χωρίς αυξήσεις τιμολογίων, αλλά με πλήρη εσωτερική αναδιάρθρωση, στρατηγικές συμμαχίες, επιθετικό άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές, τα Έξυπνα Δίκτυα και το Φυσικό Αέριο, πλήρη αξιοποίηση όλου του έμπειρου προσωπικού, χωρίς κομματικές διακρίσεις. 

2. Με ποιον τρόπο ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μπορεί να στηρίξει τις αποκρατικοποιήσεις;

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βασίζεται στην πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων υπηρεσιών, με πλήρη και αρμονική συνεργασία ενός Κράτους Στρατηγείου – Ρυθμιστή κι Ελεγκτή των αγορών, με έναν ιδιωτικό τομέα, που με διαφάνεια και χωρίς κρατικοδίαιτες αντιλήψεις, συνεισφέρει επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, αειφορία. Ένα σύγχρονο Προοδευτικό Κράτος, Επιτελείο Σχεδιασμού της ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων, με δίκαιη αναδιανομή και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων. Παραγωγή υπεραξίας για τους πολίτες υπάρχει μόνο με αντιγραφειοκρατική διοίκηση και ταχεία απονομή δικαιοσύνης.

Όπως το πράξαμε για τα έσοδα των Υδρογονανθράκων στο νόμο μας για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ν.4162/2013), που φυσικά καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούμε η  αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των Επιχειρήσεων να γίνεται με σημαντικές ωφελιμότητες προς τις τοπικές κοινωνίες και διασφάλιση σημαντικού μέρους των εσόδων για τον «κουμπαρά» διαγενεακής Αλληλεγγύης, που δημιουργήσαμε με το Ταμείο.

3. Ποιες είναι οι διαφορές του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ταυτοτικό προσδιορισμό, ως ο φορέας εκφραστής της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής, με ψυχή του το ΠΑΣΟΚ, είναι η γνήσια προοδευτική μεταρρυθμιστική παράταξη, που άλλαξε τη μοίρα του τόπου και σήμερα προτείνει ένα νέο Παραγωγικό Μοντέλο, στηριγμένο στην αξιοπρέπεια και αξιοκρατία των πολιτών, και όχι τα επιδόματα ελεημοσύνης. Με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, τα επιτεύγματα του τριγώνου της Γνώσης (Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία), και με διαμόρφωση ενός ισχυρού Κράτους Πρόνοιας. 

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα ευτέλισε και διέσυρε κάθε αξία και ιδεολογία της αριστεράς και της προόδου, απαξίωσε και υποθήκευσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, «σκότωσε» την επιχειρηματικότητα με την τραγική υπερφορολόγηση και τα αδιανόητα υπερπλεονάσματα σε βάρος όλων όσων παράγουν εθνικό πλούτο, μοίρασε ανοιχτά το εμφυλιοπολεμικό δηλητήριό του. Η δραστική μείωση των δημοσίων επενδύσεων σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και Ασφάλεια, διέλυσε τους πυλώνες ενός Κράτους αξιοπρέπειας. 

Είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι στη σχέση μας με την αξιοπιστία, την αλήθεια και την υπευθυνότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεταβατικό μόρφωμα σύμπραξης ετερόκλητων δυνάμεων από την ακροδεξιά μέχρι τη δήθεν ριζοσπαστική αριστερά, με απόλυτα συντηρητικές και δεξιές κυβερνητικές συμμαχίες και λαϊκιστικά τυχοδιωκτικά στοιχεία. Μια δύναμη ευκαιριοθηρίας κι ευτελισμού του προοδευτικού χώρου. Μετά την καταλυτική ήττα της 7ης Ιούλη, θα αποδειχθούν οι μηδενικές του σχέσεις με την κοινωνία, που στηρίχτηκαν μόνο στα τερατώδη ψέματα και τους αχαλίνωτους διορισμούς κολλητών, συντρόφων και ανίκανων ιδεοληπτικών. 

Εμείς περηφανευόμαστε για το Χαρ. Τρικούπη, τον Ελ. Βενιζέλο, το Γέρο της Δημοκρατίας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μόλις 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, κρύβεται σε αλλοπρόσαλλα αναξιόπιστα κυβερνητικά σχήματα δήθεν προοδευτικών συμμαχιών. Στο διχασμό, το μίσος και την οργή, με τα οποία έχουν δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία, εμείς αντιπαραβάλουμε την αξιόπιστη, σύγχρονη και κοινωνικά ευαίσθητη πρότασή μας, για την Ελλάδα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

4. Στην προσπάθειά σας να επαναπατρίσετε ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι «διώχνετε» άλλους προς τη ΝΔ;

Το κάλεσμά μας είναι προς όλους τους Έλληνες, προς τους πολλούς και μη προνομιούχους. Η αγωνιστική, πατριωτική και αξιόπιστη παρουσία μας τα τελευταία χρόνια στο Κοινοβούλιο, απέδειξε ότι ο επαναπατρισμός ψηφοφόρων μας από το ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούμε να γίνει στη βάση της αλήθειας, της ανανέωσης και της πολιτικής αυτονομίας. Είναι τραγικό, κάποιοι πολίτες, προκειμένου να διώξουν από την εξουσία την παρέα του Αλ. Τσίπρα, να παραδώσουν την προοδευτική τους ταυτότητα με την επάνοδο μιας συντηρητικής, ανεξέλεγκτης Νέας Δημοκρατίας. Εμείς διεκδικούμε το ρυθμιστικό ρόλο της πατριωτικής δύναμης ομαλότητας, εθνικής συνεννόησης, λογικής και σταθερότητας της χώρας.

5. Θα ήσασταν υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-Κίνημα Αλλαγής;

Την Κυριακή, οι πολίτες θα μας κατατάξουν όλους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, εκεί που αναλογεί στην ιστορική μας υπευθυνότητα. Το μήνυμα αυτό θα είναι για μας το καθοριστικό στοιχείο για τις μετεκλογικές αποφάσεις μας. Είμαι υπέρ της κρίσιμης και χρήσιμης ψήφου για ισχυρή εντολή, ώστε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να διασφαλίσει την αποφυγή εθνικών περιπετειών με την απλή αναλογική, αναθεώρηση του Συντάγματος, επιλογή προοδευτικού Προέδρου Δημοκρατίας, κατάργηση του Υπερταμείου της αποικιοκρατίας με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της κοινωνίας και με ισχυρή διαπραγμάτευση για να μειωθούν τα υπερπλεονάσματα άνω του 3,5%, σε 2%, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός και αναπτυξιακός χώρος για δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρό Κράτος Πρόνοιας. 

Για μας προτεραιότητα είναι η προοδευτική πατριωτική διασφάλιση μιας Ελλάδας των Μεταρρυθμίσεων, του αποτελεσματικότερου Κράτους, της γεωπολιτικής αναβάθμισης.

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata