maniatis img

LOGO FILEL

 

2019.06.21 FILELEYTHEROS 2

2019.06.21 FILELEYTHEROS 1

 

1.Όπως φαίνεται, η χώρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα σχέδιο  αλλαγής του καθεστώτος στο Αιγαίο. Το δίχως άλλο χρειάζεται μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική. Η αυτονόητη για κανονική χώρα συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση;

ΑΠ: Είμαστε αντιμέτωποι με έναν αναβαθμισμένο τουρκικό επεκτατισμό, αχαλίνωτο και πρωτοφανέρωτο μετά την εισβολή και την τραγωδία της Κύπρου, το 1974. Η αποφασιστική συστράτευση ολων στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων,  είναι αυτονόητη υποχρέωση κυβερνησης, κομμάτων και πολιτών. Χωρίς θεατρικές κινήσεις απο την απερχόμενη κυβέρνηση, με αποφυγή εργαλειοποίησης των εθνικών θεμάτων. Απαιτείται άμεση και πιεστική αξιοποίηση των διπλωματικών ερεισμάτων και συμμαχιών της χώρας, με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα αμοιβαία ζωτικά συμφέροντα. Οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας απο την ΕΕ, αποτελούν ισχυρότατο όπλο μας, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποφασιστικά. Τα ευρωπαϊκά ευχολόγια δεν ειναι σε καμία περιπτωςη επαρκή. Με σοβαρότητα στις κινήσεις μας, ψυχραιμία στις προκλήσεις αλλά και αποφασιστικότητα στην προώθηση και διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, χωρίς διχαστικό κλίμα, με εθνική ομοψυχία.

2. Πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι να καταφέρουν να μπουν στην βουλή Βαρουφάκης, ή Βελόπουλος; Ο πρώτος ας πούμε, μετά τις μειώσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα φτώχειας, θα μπλοφάρει και στα  … ελληνοτουρκικά;

ΑΠ: Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις, που καβάλησαν το κύμα αγανάκτησης κι εκμεταλλεύτηκαν τη λαϊκή οργή τα πρώτα χρόνια της χρεοκοπίας, ποτέ δεν συνεισφέρουν  θετικά στην πολιτική εξέλιξη της χώρας. Ποτέ η πολιτική κερδοσκοπία, έστω και αν προσωρινά συγκίνησε και αποπροσανατόλισε τμήματα της κοινωνίας, δεν οδήγησε σε καλά αποτελέσματα, ούτε κατέληξε θετικά για τους εμπνευστές και φορείς της. Τέτοιες δυνάμεις, που συνεχίζουν να πλειοδοτούν αντιμνημονιακά, ή ν’ αντιμετωπίζουν με υποκριτική δηθεν αφέλεια, τα εθνικά θέματα, είναι καθυστερημένες πολιτικά και λειτουργούν ουσιαστικά σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

3. Γιατί να επιλέξει ο δυσαρεστημένος πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα Αλλαγής;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στην καθήλωση και οπισθοδρόμηση της χώρας, διέσυρε και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα το προοδευτικό κίνημα. Η ταυτόχρονη απώλεια του ηθικού και κοινωνικού πλεονεκτήματος, είναι στρατηγική ζημιά για τον προοδευτικό χώρο. Αυτό θα φανεί ευκρινέστερα τοσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα γνωρίσει σοβαρούς κλυδωνισμούς. Η μόνη δύναμη, που μπορεί να ξαναβάλει σήμερα τον προοδευτισμό σε τροχιά ανασυγκρότησης, είναι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα ποσοστών. Τα ποσοστά έρχονται και παρέρχονται. Το ΠΑΣΟΚ, πέρασε μια ολόκληρη φάση μεγαλης πολιτικής αυτοκριτικής, απαραίτητο στοιχείο αναστοχασμού και επαναπροσανατολισμού. Τωρα, επιστρέφει δυνατό, για να κάνει την προοδευτική ανατροπή. Αυτό, ο πρώην ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που πίστεψε στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκε, το βιώνει και θα το εκφράσει και στην κάλπη.

4. Όταν η παράταξη σας λέει ότι θα ασκήσει  «υπεύθυνη αντιπολίτευση», εννοεί ότι θα είναι μια «κυβερνητική δύναμη»;

ΑΠ: Εμείς θα συμπεριφερθούμε σε κάθε περίπτωση υπεύθυνα και πατριωτικά, με βάση τη δύναμη και τη θέση, που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός. Ειμαςτε η πιο χρησιμη ψήφος για την πατρίδα, στις επόμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έχει πολιτική κουλτούρα ευθύνης, δεν είναι πολιτική δύναμη διαμαρτυρίας, αλλά ούτε και πολιτικής ευκαιριοθηρίας . Το έχουμε αποδείξει σε στιγμές πολύ πιο δύσκολες και οριακές για την πατρίδα και τη δημοκρατική παράταξη. Άλλος ένας δικός μας δείκτης πολιτικής σοβαρότητας, σε αντίθεση με την πολιτικά, ιδεολογικά και ηθικά, άθλια συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Διεκδικούμε ισχυρή εντολή απο το λαό, για να ειμαςτε οι ρυθμιστές του μετεκλογικου τοπίου, με πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, ως εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

5. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε το Κίνημα Αλλαγής να συμπλεύσει μετεκλογικά, με έναν ΣΥΡΙΖΑ με αποδυναμωμένο τον Αλέξη Τσίπρα;

ΑΠ: Εμεις πολιτευόμαστε με αυτονομία και στρατηγική διαφοροποίηση απέναντι στο συντηρητισμό της ΝΔ και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν τίθεται σε καμία περιπτωςη, θέμα  συμμαχικών προτιμήσεων κι εκλεκτικών συγγενειών, όπως κάποιοι θα ήθελαν. Με βάση το δικό μας πρόγραμμα, προσκαλούμε σε  συναινέσεις σε συγκεκριμένα, ή γενικότερα σημεία σύγκλισης. Η πιθανή απεμποληση της πολιτικης μας αυτονομιας, που κάποιοι εύχονται, ή επιδιώκουν, θα ήταν μια επιλογή πολιτικής εξαφανισης, που δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Εμεις αντιθετα, περήφανοι για την ιστορία και το πρόγραμμά μας, θα βάλουμε μετα τις εκλογές, τη σφραγίδα μας στο πολιτικό σύστημα και το προοδευτικό κίνημα της χώρας.

 

 

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata