maniatis img

larissanet.gr

«Νέο, ενιαίο προοδευτικό Κίνημα - Δυνατό στη Βουλή και το λαό»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Εφ’ όλης της (προεκλογικής) ύλης μιλάει στη larissanet ο Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου αναφέρεται στις εντυπώσεις του από την πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα, απαντάει στην ερώτηση αν κατατάσσει την υποψηφιότητά του στα «φαβορί» ή στα «αουτσάιντερ» της εκλογικής μάχης, ενώ παραθέτει τα επιχειρήματα με τα οποία θα έπειθε έναν πολίτη να τον στηρίξει με την ψήφο του.

Χαρακτηρίζει «αρνητική έκπληξη» την αποκάλυψη – κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία – της συμφωνίας μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη για τη διατήρηση ξεχωριστών Κοινοβουλευτικών Ομάδων (Κ.Ο.) της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και του «Ποταμιού» και ζητάει στο επόμενο debate να εκφραστεί δημόσια η συμφωνία όλων για ενοποίηση των δύο Κ.Ο.

Κλείνοντας στέλνει το δικό του μήνυμα στους πολίτες ενόψει της εκλογικής διαδικασίας.

Πρόσφατα βρεθήκατε σε Λάρισα και Τρίκαλα, ποιο είναι το μήνυμα που λάβατε από τους πολίτες της περιοχής για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς;

Μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους προοδευτικούς πολίτες της Λάρισας, των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα για τη θερμή υποδοχή τους, για την ευκαιρία που μου έδωσαν να αναπτύξω τις προτάσεις μου, μέσα στο πλαίσιο ενός εξαιρετικού διαλόγου τόσο για το νέο προοδευτικό Κίνημα, όσο και για την υποψηφιότητά μου. Παντού συνάντησα αυξημένο ενδιαφέρον και προσμονή, η προοδευτική Παράταξη να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω για μια ακόμη φορά πως η περιφέρεια δείχνει το δρόμο για το νέο παραγωγικό μοντέλο, την Ελλάδα της δημιουργίας, με τις επισκέψεις μου σε σύγχρονες παραγωγικές μονάδες.

Με ικανοποίηση διαπίστωσα πως οι θέσεις της κυβέρνησής μας για τον Αχελώο συναντούν την επιδοκιμασία των ντόπιων και απορρίπτουν τις αλλαγές που εξήγγειλε ο πάντα απροετοίμαστος, παρά το πτυχίο Μηχανικού, Α. Τσίπρας γιατί είναι ανεφάρμοστες και πρόχειρες.

Συγκινήθηκα ιδιαίτερα στη συνάντησή μου με το ΔΣ της Πανελλήνιας Παμποντιακής Ομοσπονδίας, δεσμεύθηκα ότι έχουν την πλήρη στήριξή μου στο θέμα της γενοκτονίας. Η περιοδεία μου στην περιοχή σας με γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον της προοδευτικής Παράταξης και της χώρας. Κρατώ, πάνω απ’ όλα, το μήνυμα της ενότητας, που όλοι μου δώσανε.

Στην τελική ευθεία για τον α΄ γύρο των εκλογών, μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία, υπάρχουν «φαβορί» και «αουτσάιντερ»; Την δική σας υποψηφιότητα σε ποια κατηγορία θα την κατατάσσατε;

Αν και στην αρχή με κατέτασσαν στα «αουτσάιντερ» καθώς περνούσε ο προεκλογικός χρόνος αναδεικνυόμουν «στη θετική έκπληξη». Τα μηνύματα που παίρνω είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, γιατί συγκεντρώνω τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτικού που θέλουν πια οι πολίτες. Είμαι αυτοδημιούργητος και στην επαγγελματική μου ζωή και στην πολιτική. Δεν είμαι προϊόν του κομματικού σωλήνα, της οικογενειοκρατίας, των επικοινωνιακών τερτιπιών, των θολών ευκαιριακών, πολιτικών μηνυμάτων. Οι αρχές μου είναι η αξιοκρατία, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Γι’ αυτό θα αποτελέσω «τη θετική έκπληξη».

Με ποια επιχειρήματα θα πείθατε τον πολίτη που θα προσέλθει στην κάλπη της Κυριακής 12/11 να ψηφίσει Γιάννη Μανιάτη και όχι κάποιον εκ των συνυποψηφίων του;

Νέα παράταξη χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται. Οι νέες εποχές απαιτούν νέες ηγεσίες, με γνώση, εμπειρία, πολιτική σκέψη και καινοτομία. Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να με ψηφίσουν για να ανατρέψουμε τη στασιμότητα της ΔΗΣΥ, να της ξαναδώσουμε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Για να ανακαταλάβουμε τον προοδευτικό χώρο οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγική ήττα και ανακόπτοντας την πορεία της αγοραίας νεοφιλελεύθερης ΝΔ προς την αυτοδυναμία. Στην πορεία μου στην παράταξη έχω αποδείξει ότι και θέλω, αλλά κυρίως ότι μπορώ να την κρατήσω ενωμένη. Εγώ ήμουν ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας όταν το καλοκαίρι του ‘15 δημιουργούσαμε τη ΔΗΣΥ. Άλλωστε πολιτική, αλλά και βαθιά συμβολική, είναι η πρότασή μου για την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού σε μια ενιαία ΚΟ με Πρόεδρο τον νεοκλεγέντα επικεφαλής του νέου Προοδευτικού Κινήματος. Γι’ αυτό και θεωρώ αρνητική έκπληξη την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια του debate της μυστικής συμφωνίας μεταξύ Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη γα τη διατήρηση των πραγμάτων ως έχουν.

Μια τέτοια απόφαση κινδυνεύει να αποτελέσει σημείο εσωτερικού πολιτικού διχασμού, με σημαντικές επιπτώσεις στην αφετηρία και για την εξέλιξη του εγχειρήματός μας. Αποδομεί την αξιοπιστία του εγχειρήματος στην κοινωνία.

Γι’ αυτό και κάλεσα τους συνυποψήφιους μου στο επόμενο debate στις 6 Νοεμβρίου να δηλώσουμε όλοι τη συμφωνία μας για την ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων

Όσο με αφορά, αν εκλεγώ επικεφαλής αυτή θα είναι η πρώτη μου κίνηση και αμέσως μετά, στο πρώτο δίμηνο του ’18, το ιδρυτικό συνέδριο του νέου Προοδευτικού Κινήματος. Νέο, ενιαίο προοδευτικό Κίνημα δυνατό στη Βουλή και το λαό. Τέλος στα φέουδα και τους μηχανισμούς.

Ποιες – κατά τη γνώμη σας – είναι οι προγραμματικές θέσεις που θα πρέπει να έχει ο νέος πολιτικός φορέας ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Πρόσφατα έδωσα στη δημοσιότητα την προγραμματική πρότασή μου, με χαρακτηριστικό τίτλο «Πρόγραμμα εξόδου από την κρίση –τέσσερις νέες πηγές πλούτου και 10+1 Προτεραιότητες»

Οι τέσσερις νέες πηγές πλούτου είναι:

α) Τα εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δισ. € το χρόνο στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα.

β) η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με την κατάργηση του αποκιοκρατικού Υπερταμείου και δύναται να προσελκύει 15 δισ. € επενδύσεις το χρόνο.

γ) ένα σύγχρονο επιτελικό Κράτος Project Manager, που εξοικονομεί 1 δισ. € το χρόνο.

δ) Νέα Γενιά με εκπαίδευση σε ένα σύγχρονο, απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που αυξάνει κατά 2% το ΑΕΠ και κίνητρα για νεανική επιχειρηματικότητα.

Στις 10+1 μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες της χώρας, μεταξύ άλλων προτείνω: κανένα πλειστηριασμό Α΄ κατοικίας, ιδιοκτητών μεσαίων, χαμηλών στρωμάτων και για τα κόκκινα δάνεια, δικαίωμα πρώτης προτίμησης στο δανειολήπτη, εξατομίκευση δανείου με βάση τις δυνατότητές του.

Τι απαντάτε στο δίλημμα «με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ» σε ένα ενδεχόμενο πολιτικό σκηνικό που θα σχηματιστεί μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ώστε να συγκροτηθεί κυβερνητική πλειοψηφία;

Το νέο προοδευτικό Κίνημα οφείλει και θα το πετύχει να αναδειχτεί στον πρωταγωνιστή των επόμενων εκλογών. Δεν αποδεχόμαστε να είμαστε συμπλήρωμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, να εγκλωβιστούμε σε δίλημμα απόρριψης ή προτίμησης. Στόχος μας η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψουμε την αυτοδυναμία της συντηρητικής ΝΔ. Θα ζητήσουμε την ψήφο των προοδευτικών πολιτών με συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση και πάνω σ΄ αυτήν θα κληθούν να τοποθετηθούν οι Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες ενόψει της εκλογικής διαδικασίας;

Πρέπει να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της παραγωγής και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά της που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, ο ορυκτός πλούτος της και η γεωγραφική της θέση.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, με τους μικρομεσαίους που λόγω του μικρού μεγέθους και της ευελιξίας τους να μπορούν πολύ εύκολα να ενσωματώσουν όλες τις τεχνικές εξελίξεις και να αναδειχθούν σε ατμομηχανή της οικονομίας.

Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους το νέο προοδευτικό Κίνημα, την προοδευτική Παράταξη. Την Παράταξη των σημερινών μη προνομιούχων, των περιθωριοποιημένων ανέργων, της φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης, των απειλούμενων από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενων και αγροτών, των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να επιβιώσουν, της νέας γενιάς της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκονται υπό την απειλή του πελατειακού κράτους και της μετανάστευσης.

Δείτε εδώ ηλεκτρονικά την συνέντευξη

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata