maniatis img

toaerodromio.gr

Στην εφ’ όλης της ύλη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα toaerodromio.gr ο κ. Γιάννης Μανιάτης τονίζει πως στόχο αποτελεί, η κινητοποίηση των προοδευτικών πολιτών, που είτε έχουν εξαπατηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε ακόμη μετεωρίζονται, εξηγεί γιατί ο ίδιος επέλεξε να αναλάβει κρίσιμα πόστα (όπως Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ), ενώ διαμηνύει πως η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε η δύναμη που εξασφάλισε τη σταθερότητα στη χώρα και στα χρόνια της κρίσης.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Kεντροαριστεράς, εκφράζει την βεβαιότητά του, ότι θα δώσει την μάχη στον δεύτερο γύρο, ξεκαθαρίζει ποια θα είναι η στάση του την «επόμενη μέρα», τόσο εντός της παράταξης, όσο και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και απαντά στο ερώτημα για τις κωλυσιεργίες στην έναρξη της επένδυσης του Ελληνικού, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας–Αττικής, στο οποίο είχαμε εντάξει το Ελληνικό, το 2014.

Η εξίσωση «Κοινοβουλευτική Ομάδα» θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη σε περίπτωση που ο νικητής είναι κάποιος εξωκοινοβουλευτικός. Πώς θα συντονίζει κατά τη γνώμη σας όχι μία, αλλά δύο κοινοβουλευτικές ομάδες όταν μάλιστα ο ίδιος δεν συμμετέχει;

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχω δηλώσει πως η πρώτη μου ενέργεια αν εκλεγώ επικεφαλής θα είναι η συνένωση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, με Πρόεδρο τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του νέου Κινήματος. Εκτός από πολιτική είναι μια εξόχως συμβολική κίνηση. Είναι κίνηση ενότητας και ομοψυχίας. Έχω επίσης θέσει ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, ο επικεφαλής του νέου Προοδευτικού Κινήματος να είναι βουλευτής για να αντιπαρατίθεται στη Βουλή με τους Κ. Μητσοτάκη – Α. Τσίπρα και όχι μόνο μέσω τηλεοράσεων και ανακοινώσεων.

Θεωρείτε ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να πάρει σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ; Με αυτή την άποψη, να σας υπενθυμίσω, έχουν δημοσίως διαφωνήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στις επόμενες εκλογές πρωταρχικός στόχος του νέου Προοδευτικού Κινήματος είναι να οδηγήσει σε στρατηγική ήττα το ΣΥΡΙΖΑ. Ο δικός του τυχοδιωκτισμός είναι που κάνει πιθανή την αυτοδυναμία της ΝΔ. Ο νέος φορέας πρέπει να έχει και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, θα αναδειχθεί στην ηγεμονεύουσα δύναμη στον προοδευτικό χώρο.

Ένας αριθμός συμμετεχόντων πάνω από 150.000, στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού, είναι εφικτός;

Οι νέες εποχές έχουν νέες προκλήσεις που απαιτούν νέες ηγεσίες. Απαιτούν ανατροπή της στασιμότητας της ΔΗΣΥ και σ’ αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει η προσέλευση των προοδευτικών πολιτών. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που είτε έχουν εξαπατηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ είτε ακόμη μετεωρίζονται. Ήδη από τις περιοδείες μου διαπιστώνω μία τεράστια δυναμική.

Ποια θα είναι η πολιτική σας στο μείζον θέμα των συνεργασιών σε περίπτωση που είστε ο νικητής των εκλογών;

Όσα πολιτικά στελέχη διακινούν συζητήσεις και σενάρια για κυβερνητικές συνεργασίες και μάλιστα ενώ ακόμη δεν έχουν αποφανθεί οι πολίτες σε εθνικές εκλογές, γίνονται μοιρολάτρες και άβουλοι διακινητές της πολιτικής ατζέντας των Τσίπρα-Μητσοτάκη, γιατί αυτοί οι δύο μας θέλουν συμπλήρωμα. Πολιτική αυτονομία και πρωταγωνιστικός ρόλος για το νέο προοδευτικό Κίνημα.

Στο ενδεχόμενο στο δεύτερο γύρο να προκριθούν υποψηφιότητες, που δεν ανήκουν αμιγώς στο ΠΑΣΟΚ, πώς είναι διαχειρίσιμο ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά την άποψή σας;

Το νέο Προοδευτικό Κίνημα καλύπτει από πολιτικο-ιδεολογική άποψη το φάσμα που ξεκινάει από το Μεταρρυθμιστικό Κέντρο μέχρι τον ακτιβισμό της Πολιτικής Οικολογίας. Ως σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα εκφράζουμε τους περιθωριοποιημένους άνεργους, τους μη προνομιούχους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους κακοπληρωμένους, όποτε πληρώνονται πια, υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες που πνίγονται, τους μικρομεσαίους που είτε κρατικοποιείται το εισόδημά τους είτε εξαφανίζονται, τη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη μέρα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, είστε πρόθυμος να συμπράξετε σε ευρύτερη κυβέρνηση με τη ΝΔ, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Όπως προανέφερα επιδιώκουμε και θα κατακτήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ανατρέποντας τους κομματικούς συσχετισμούς. Σε κάθε περίπτωση ξέρετε πως η Δημοκρατική Παράταξη, προς βλάβη πολλές φορές των κομματικών της συμφερόντων, υπήρξε η δύναμη που εξασφάλισε τη σταθερότητα στη χώρα και στα χρόνια της κρίσης.

Πολλοί κάνουν λόγο για εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο κι ευρύτερο κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ. Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη αυτή;

Ήρθε η ώρα η Προοδευτική Παράταξη να ξεσκεπάσει τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, τον ιδεοληπτικό κι εθνολαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΥΡΙΖΑ της υποταγής και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Που συγκυβερνά με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ και υποστηρίζεται από τους φανερούς και κρυφούς εκπροσώπους του Καραμανλισμού που οδήγησε στη χρεοκοπία τη χώρα. Έχει μεγάλη ευθύνη ο Κ. Μητσοτάκης που δεν αναγνωρίζει δημόσια τις ευθύνες του Κ. Καραμανλή στη χρεοκοπία της χώρας και δεν προχωράει σε αυτοκριτική εκ μέρους της παράταξής του.

Το ύψος της επένδυσης του Ελληνικού αναμένεται να φτάσει πάνω από 7 δις ευρώ σύμφωνα με το πλάνο της Lamda Development και της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται, ενώ η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή και θα αποτελέσει έναν σύγχρονο αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία. Σχετικά με τις κωλυσιεργίες στην έναρξη της επένδυσης, τις θεωρείτε σκόπιμες και αν ναι για ποιο λόγο;

Φυσικά και είναι σκόπιμες με μοναδικό σκοπό να καλυφθούν οι ενστάσεις των εσωκομματικών οπλαρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και το τοπικό ακροατήριό του. Στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από συνεχείς αναβολές, τελικά το ΚΑΣ κατέληξε σε μια συμβιβαστική απόφαση η οποία μέχρι αυτην την ώρα δεν έχει καθαρογραφεί ώστε να μάθουμε το ακριβές περιεχόμενό της. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση της υπ. Πολιτισμού, κ. Κονιόρδου.

Προστίθεται, λοιπόν, άλλη μια καθυστέρηση στη δρομολόγηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης των τελευταίων δεκαετιών. Προφανώς, δεν είναι τυχαίο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας–Αττικής στο οποίο είχαμε εντάξει το Ελληνικό, το 2014.

Μετά απ όλα αυτά, τι αξία μπορεί να έχει η δήλωση του Α.Τσίπρα και μάλιστα ενώπιον του Αμερικανού Προέδρου –κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ –ότι η επένδυση του Ελληνικού προχωρά και θα είναι σύντομα «ένα μεγάλο πρότζεκτ ακινήτων;»

Αν δεν είστε στον δεύτερο γύρο, θα υποστηρίξετε την υποψηφιότητα της κυρίας Γεννηματά απέναντι στον Σταύρο Θεοδωράκη ή τον Γιώργο Καμίνη, ως προερχόμενης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Θα είμαι στο δεύτερο γύρο, να περιμένετε εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση πάντα αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.

Αν κάνετε μια περιστροφή 360 μοιρών στην πολυθρόνα σας, θα βλεπω το πρόσωπό σας;

Έχω φροντίσει σε όλη μου τη ζωή, με τις αποφάσεις μου, να μπορώ να βλέπω το πρόσωπό μου εγώ ο ίδιος στον καθρέφτη και να αντικρίζω τους συμπολίτες μου στα μάτια.

Δείτε εδώ ηλεκτρονικά την συνέντευξη

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata