maniatis img

ΤΟ ΒΗΜΑ

1. Η υποψηφιότητα σας δεν συγκαταλέγεται σε αυτές που, δημοσκοπικά, καταγράφονται ως φαβορί. Εξακολουθείτε να εκφράζετε τη βεβαιότητα ότι θα είστε στον δεύτερο γύρο;

Ο κόσμος δεν συμβιβάζεται, θα ψηφίσει ανατρεπτικά, αντισυμβατικά, αντισυστημικά. Είναι πιο μπροστά από μας. Ετοιμαστείτε για εκπλήξεις. Δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Θα είμαι στο δεύτερο γύρο. Ο κόσμος δεν ανέχεται πια τη στασιμότητα, τα ημίμετρα, τα βήματα σημειωτόν. Βαρέθηκε τις γνωστές φιγούρες που δοκιμάστηκαν. Ψάχνει την Ανατροπή της Στασιμότητας. Ξέρει ότι η μεγάλη και νέα Παράταξη χρειάζεται νέα ηγεσία.

2. Υποστηρίζετε ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος ενός 15-17% στις εκλογές. Που βασίζετε την εκτίμηση σας; Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν σταθερά στο 7%.

Σε αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, συνδικαλισμό, είμαστε πλειοψηφία. Μόνο με αλλαγή ηγεσίας θα ξεφύγουμε από τη στασιμότητα του 7%. Οι ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Όπως και ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων.

Στις επόμενες εκλογές διεκδικούμε ποσοστό ανατροπής, ποσοστό φυγής από τη στασιμότητα. Για μένα το ηγετικό τρίπτυχο που χρειάζεται σήμερα η παράταξη και στο οποίο μπορώ ν΄ανταποκριθώ είναι:

-ηγεσία σύγχρονης και καθαρής πολιτικής ταυτότητας, όχι αναχρονισμού και ασάφειας

-ηγεσία κοινωνικού σφυγμού κι ενσήμων δουλειάς, όχι κομματικών εργαστηρίων κι επετηρίδων

-ηγεσία πολιτικής ανατροπής, όχι παθητικής αποδοχής του σημερινού πολιτικού σκηνικού και του δικομματικού καθεστώτος.

3. Μιλάτε για ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δείχνει να έχει αντοχές. Και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ανάκτηση της ηγεμονίας του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι όρος επιβίωσης της Δημοκρατικής Παράταξης. Κάποιοι συγκαταλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις, ξεχνώντας ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με συμμαχία ακροδεξιού και «αριστερού» εθνολαϊκισμού. Δεν θα εκχωρήσουμε ζωτικό πολιτικό χώρο στον Τσίπρα της πολιτικής αμνηστίας του Κ. Καραμανλή που χρεοκόπησε τη χώρα. Η στρατηγική ιδεολογική και πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και την πατρίδα. Ήττα του διχασμού και του μίσους, με τη δική μας αυτόνομη, αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, σε μια ενωμένη Παραγωγική Ελλάδα που θα πετύχει ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Ξεπερνάμε το μίζερο 7% με ανατροπή πολιτικών κι εκλογικών συσχετισμών στο προοδευτικό κίνημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποδύεται τη σοσιαλδημοκρατία, βυθίζοντας περισσότερο στην αναξιοπιστία τις προοδευτικές ιδέες.

Η νέα ηγεσία πρέπει να έχει κεντρικό πολιτικό στόχο, να γίνουμε εμείς ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, με επαναφορά των απογοητευμένων και μετέωρων προοδευτικών πολιτών.

4. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, μπορεί να υπολογίζει και σε εικόνες όπως αυτή που παρουσιάσατε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλλου.

Υπάρχει λύση. Η πρότασή μου για μια ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ΔΗΣΥ-ΠΟΤΑΜΙ, με Πρόεδρο τον εκλεγέντα επικεφαλής που πρέπει να είναι βουλευτής, ώστε να μπορεί απευθείας να αντιπαρατεθεί στη Βουλή με Μητσοτάκη-Τσίπρα. Βασική προϋπόθεση για ισχυρή παρουσία μας σε Κοινοβούλιο και Κοινωνία. Η προεδρία του Κινήματος δεν είναι εργασία μερικής απασχόλησης, αλλά πλήρους και ολικής αφοσίωσης.

5. Λέτε ότι η εποχή των αυτοδυναμιών έχει περάσει, αλλά δεν ξεκαθαρίζετε τι θα κάνετε αν ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναμία. Θα συνδράμετε στην δημιουργία κυβέρνησης ή θα επιλέξετε εκλογές με απλή αναλογική;

Υποθέσεις εργασίας, χωρίς ετυμηγορία των πολιτών. Όσοι υποκριτικά ζητούν πολιτική δήλωση προτίμησης ή απόρριψης για κυβερνητικές συνεργασίες, αποδέχονται ή επιδιώκουν προκαταβολικά, παθητικά και μοιραία, το συμπληρωματικό ρόλο. Ουσιαστικά διακινούν την ατζέντα πολιτικού προσεταιρισμού Τσίπρα–Μητσοτάκη. Είτε πολιτικοί μοιρολάτρες, είτε αριστεροδεξιοί ακόλουθοι. Σ’ αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν θα γίνω ποτέ συνεργός και δεν θα το επιτρέψω όσο περνάει απ’ το χέρι μου.

6. Υποστηρίζετε το θετικό για τη χώρα έργο του ΠαΣοΚ και την περίοδο 2012-2015. Δεν ήταν, εκλογικά, επιζήμια η συνεργασία με τη ΝΔ;

Όταν το 2009 κληρονομήσαμε τη χρεοκοπία από τον Κ.Καραμανλή, λειτουργήσαμε με κριτήριο τη σωτηρία της χώρας. Απέναντι σε Ζάππεια και αντιμνημονιακά μέτωπα πολιτικής απάτης. Στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων είπαμε μόνο αλήθειες στο λαό. Τα πλέον αποικιοκρατικά μνημόνια τα υπέγραψαν οι πολιτευθέντες ως αριστεροί, που μας πολεμούσαν γιατί υπηρετούσαμε υπεύθυνα την πατρίδα.

Όσον με αφορά, ως υπουργός Περιβάλλοντος είμαι περήφανος που εφάρμοσα πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, όπως:

-Δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που προβλέπει τη διοχέτευση του 75% των εσόδων από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, για εξασφάλιση σταθερού πόρου του ασφαλιστικού συστήματος

-Θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό κράτος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

-Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

-Πίστωση του 1% των εσόδων από Αιολικά Πάρκα στους λογαριασμούς ΔΕΗ των κατοίκων γειτονικών χωριών

Σε 1,5 χρόνο θητείας ως υπουργού Περιβάλλοντος, αδειοδότησα 105 νέες επενδύσεις, των 6,1 δις € και 9.000 νέων θέσεων εργασίας.

7. Έχετε παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση βασισμένο στη δυνατότητα της να παράξει πλούτο. Πόσος καιρός εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα;

Το δικό μου σχέδιο, αντί της υπερφορολόγησης, εντοπίζει τέσσερεις στρατηγικές πηγές πλούτου που σε συνδυασμό με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν σε 1-1.5 χρόνο, ν’ ανοίξουν μεγάλους αναπτυξιακούς και παραγωγικούς δρόμους για τη χώρα. Συγκεκριμένα προτείνω:

-Αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που τα επόμενα χρόνια θα αποδώσουν πάνω από 2 δις€/χρόνο στο Εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα

-Μετεξέλιξη του περιβόητου Υπερταμείου σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, για προσέλκυση 150 δις€ επενδύσεων και δημιουργία εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

-Δημιουργία Επιτελικού Κράτους, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πλήρη αξιολόγηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για εξοικονόμηση 1δις€/έτος

-Αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της Νέας Γενιάς με απελευθερωμένα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή δημόσια πανεπιστήμια, συνδεδεμένα με την αγορά, Κέντρα και Ξενόγλωσσων Σπουδών για αύξηση 2% στο εθνικό ΑΕΠ.

Σχεδιασμός με πολιτικό κλειδί, μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία της Παραγωγής, τη μόνη που μπορεί να δώσει λύση, απέναντι στην αγοραία ΝΔ και τον παρασιτικό ΣΥΡΙΖΑ.

to vhma

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata