maniatis img

Patris news

Την ανάγκη δημιουργίας νέων πηγών πλούτου για να μπει σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης η χώρα επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», ο Βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος για τον Κεντροαριστερό φορέα, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης. Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ενεργειακή πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι επί υπουργίας του δρομολογήθηκαν λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας και για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Κυπαρισσιακού. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για την τωρινή ηγεσία της Συμπαράταξης, ζητώντας έξοδο από το τέλμα του 7%…

Ερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά καταρρέει, αλλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει κολλημένη στο 7%. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απ. Ακριβώς γι αυτό υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί το νέο προοδευτικό Κίνημα. Ακριβώς γι αυτό πρέπει να επανέλθουμε στην κοινωνία και να ξεκινήσουμε ειλικρινή διάλογο. Να καταθέσουμε προτάσεις και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη. Να επιστρέψουμε στην κοινωνία με αξιοπιστία. Για να ενώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις του χώρου. Για να εκλέξει νέα ηγεσία. Γιατί νέα παράταξη χωρίς νέα ηγεσία, νέα πρόσωπα, δε νοείται. Οι νυν ηγεσίες είναι φανερό πως ό,τι μπορούσαν να δώσουν το έδωσαν.

Απωθούν πλέον οι μηχανισμοί και οι νεποτισμοί, τα επικοινωνιακά τρυκ, οι τηλεοπτικές ατάκες. Οι πολίτες ζητούν αξιοκρατία, ειλικρίνεια, αξιολόγηση, έργα και όχι λόγια. Γι αυτό επιμένω από την αρχή της προεκλογικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου Κινήματος να κριθούμε στη βάση του πολιτικού έργου μας, αλλά και συνολικά, στη βάση του πόσα «ένσημα» έχουμε κολλήσει στην επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή. Γι’ αυτό είχα επιμείνει από την αρχή να δώσουμε όσες περισσότερες γίνεται ευκαιρίες στους πολίτες για διάλογο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Δυστυχώς η πρότασή μου για 13 περιφερειακά debates, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και 2 κεντρικά για τα μείζονα θέματα, της ανεργίας και των επενδύσεων, δεν έγινε δεκτή, όπως δυστυχώς και η πρόταση για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Όσο με αφορά, έχω καταθέσει μια αξιόπιστη και τεκμηριωμένη προγραμματική πρόταση που μπορεί να βγάλει την Παράταξη από τη στασιμότητα του7%.

Μια στρατηγική πρόταση-κλειδί για 4 νέες πηγές πλούτου, γιατί πιστεύω πως χωρίς νέες πηγές πλούτου η χώρα δε μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Η πρότασή μου περιλαμβάνει, την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων, της δημόσιας περιουσίας με την κατάργηση του αποικιοκρατικού Υπερταμείου που συμφώνησε ο Α. Τσίπρας και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων με τους εταίρους, ένα σύγχρονο επιτελικό Κράτος, Project Manager κι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, σύγχρονο, απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό.

Το νέο προοδευτικό Κίνημα, η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, καταθέτει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ένα νέο εθνικό αφήγημα, αυτό της «παραγωγικής Ελλάδας».

Ταυτόχρονα, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα. Γιατί παραπλανά κι εγκλωβίζει προοδευτικές δυνάμεις, παριστάνοντας την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Εμείς θα ανακόψουμε τον συντηρητισμό και την αυτοδυναμία της ΝΔ που τους ενισχύει ο τυχοδιωκτισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοποιώ την ευκαιρία που μου δίνετε για να απευθύνω και από την εφημερίδα σας κάλεσμα προς τους συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να γίνει η νέα Κεντροαριστερά, η σύγχρονη ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, δύναμη αλλαγής και απαλλαγής από το παλαιοκομματικό προσωπικό όλων των κομμάτων.

Για να πάμε όλοι μαζί μπροστά να απομακρύνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη από τη στασιμότητα του 7%.

Ερ. Ποια πρέπει να είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης;

Απ. Όλα θα εξαρτηθούν από τους μετεκλογικούς συσχετισμούς. Γι αυτό είναι κρίσιμο το νέο προοδευτικό Κίνημα να αναδειχτεί στον πρωταγωνιστή των εξελίξεων, για να είναι σε θέση να καλέσει Μητσοτάκη και Τσίπρα, εκείνοι να τοποθετηθούν πάνω στη δική μας προγραμματική πρόταση που θα έχει εγκριθεί από τους πολίτες με την ψήφο τους.

Ερ. Πώς αξιολογείτε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ 2009-11 και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ 2012-15;

Απ. Έχει αποδειχτεί πια πως οι επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ του 2009-11 αποτελούσαν μονόδρομο, για να αντιμετωπισθεί η χρεοκοπία στην οποία είχε οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή. Από τότε όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν την ίδια πολιτική. Είτε τα Ζάππεια της ΝΔ είτε, ακόμη πιο πολύ, «η κατάργηση του μνημονίου με ένα μόνο άρθρο» ή «η διαγραφή του χρέους» με μιά μονοκοντυλιά του Τσίπρα, αποδείχθηκαν απάτες ή αυταπάτες. Μόνο εμείς στο ΠΑΣΟΚ λέγαμε εξ αρχής την αλήθεια. Εκατό δις. € υπολογίσθηκε από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ ότι κόστισε στην Ελλάδα «η αυταπάτη» Τσίπρα, του πρώτου εξαμήνου του 2015. Αν και σε συνθήκες πλέον μνημονίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρω ενδεικτικά τη Διαύγεια. Ας μη ξεχνούμε πως το μοναδικό κούρεμα χρέους έγινε με το PSI με πρωτοβουλία του Ε. Βενιζέλου.

Αλλά κι εγώ προσωπικά είμαι περήφανος ότι ως υπουργός αυτών των κυβερνήσεων ανέσυρα απο την αφάνεια το φάκελο των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Εδώ και καιρό απευθύνω μια ερώτηση –πρόκληση προς τον Α. Τσίπρα. Στον 1,5 χρόνο της θητείας μου στο υπουργείο Περιβάλλοντος αδειοδότησα 105 μεγάλες επενδύσεις ύψους 6,1 δις € και πρόβλεψη για 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας, πόσες νέες επενδύσεις ερε ο κ. Τσίπρας σε 2,5 χρόνια; Η απάντηση είναι, καμία.

Το 2009-11, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε έχοντας όλη την αντιπολίτευση απέναντι του, πλήρωσε υψηλότατο πολιτικό και κομματικό κόστος. Ισως θα έπρεπε να προστατευθεί εκτός από τη χώρα και η παράταξη, να κληθεί η αντιπολίτευση να αναλάβει κι εκείνη τις ευθύνες της όπως και οι πολίτες.

Ερ. Νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέπουν τον ετεροκαθορισμό της ψήφου της Συμπαράταξης;

Απ. Η ψηφοφορία για το νόμο περί αλλαγής φύλου εμφάνισε στη Βουλή μια εικόνα πολυδιάσπασης των δυνάμεων του Προοδευτικού χώρου. Γι αυτό έχω προτείνει αμέσως μετά την εκλογή του επικεφαλής του νέου προοδευτικού Κινήματος, ως πρώτη πράξη της αναγκαίας ενότητας, με έντονο συμβολισμό, να ενοποιηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.

Πρόεδρος της ενιαίας πλέον Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να αναλάβει ο νεοεκλεγείς επικεφαλής του νέου προοδευτικού Κινήματος.

Ερ. Στους νέους που μεταναστεύουν ή σε αυτούς που είναι άνεργοι και βιώνουν προσωπικά αδιέξοδα, τι έχετε να πείτε για να τους πείσετε να σας εμπιστευτούν;

Απ. Ως υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου προοδευτικού Κινήματος, πρώτος ζήτησα την εξ αποστάσεως ψήφο ακριβώς για να μην αποκοπούν από την Ελλάδα οι 400 χιλ της νέας «ομογένειας», για να διατηρηθούν ζωντανοί οι δεσμοί. Δυστυχώς κέρδισαν οι μηχανισμοί.

Ερ. Το 2012 δεχθήκατε απειλές από τη Χρυσή Αυγή, τα στελέχη της οποίας σήμερα είναι στο εδώλιο με βαριές κατηγορίες. Τι είναι για σας η Χρυσή Αυγή και γιατί την ψηφίζουν οι πολίτες;

Απ. Πρόκειται για ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, μια εγκληματική οργάνωση. Είναι εξοργιστικό το ότι τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και μάλιστα δεν είναι ορατό το τέλος αυτής της δίκης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης σαφείς. Εν τω μεταξύ η Χρυσή Αυγή αλωνίζει.

Αλλά το πλέον δυσάρεστο και ανησυχητικό για τη δημοκρατία στη χώρα μας είναι η ανοχή που δείχνουν οι πολίτες, η ΧΑ είναι το τρίτο-τέταρτο, με ανάλογα ποσοστά του ΚΚΕ, δύναμη σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως νεοζιστικά μορφώματα εμφανίζονται σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα με υψτατα ποσοστά.

Θυμίζω πως τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο Μακρόν αλλά και η Μέρκελ, αξιολογούν με δημόσιες δηλώσεις τους ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία αλλά και τη διεύρυνση της δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα, η ΧΑ είναι γέννημα –θρέμα της κρίσης, του θυμού, της οργής των πολιτών. Και σ΄αυτόν τον τομέα είναι μεγάλες οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. «Ξέπλυνε» την άκρα δεξιά με τη συνεργασία με τον Καμμένο και συνυπήρξε με την ΧΑ, στους Αγανακτισμένους, με την Πάνω και την Κάτω Πλατεία.

Ερ. Το 2014 δρομολογήσατε τις έρευνες υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων, και στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου (Κατάκολο). Αισθάνεστε δικαιωμένος που συνεχίζεται ουσιαστικά η πολιτική σας σήμερα;

Απ. Αισθάνομαι περήφανος, άρα και δικαιωμένος. Πριν 5-6 χρόνια κανείς δεν φανταζόταν τον IGB, τον ΤΑΡ, τον EastMed ή τον FSRU της Αλεξανδρούπολης, όλα στον αέρα. Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν το το 2011 που φτιάξαμε το νόμο 4001, τα ελληνικά πετρέλαια ήταν μόνο αντικείμενο τηλεοπτικών εκπομπών.

Η Ελλάδα στο διάστημα 2011-14 είχε την τύχη εκτός από το σκληρό νόμισμα του ευρώ να μπεί και στο σκληρό πολύτιμο νόμισμα της ενέργειας. Στη δική μου αντίληψη αυτά που έγιναν και αυτά που εύχομαι να γίνουν πιο γρήγορα από τους σημερινούς απαράδεκτα αργούς ρυθμούς, μας έβαλαν στο χάρτη με ένα νέο σκληρό νόμισμα γεωπολιτικής αναβάθμισης, διπλωματικής στρατηγικής, ενεργειακής οικονομίας που ξεπερνά τις επιμέρους προσεγγίσεις των οικονομικών μεγεθών. Πρόκειται για κάτι πολύ πιο σπουδαίο, πρόκειται για κορυφαία εθνική στρατηγική Προοδευτικού Πατριωτισμού κι εθνικής αυτοπεποίθησης.

Ερ. Η απορρύθμιση του εργασιακού είναι ένας από τους λόγους που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχασε τους δεσμούς της με τον κόσμο της εργασίας. Με δεδομένη την πίεση που ασκούν τα φτηνά χέρια της Ανατολής, υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε την «κινεζοποίηση» των εργαζομένων;

Απ. Συνόψισα πιο πάνω την προγραμματική μου πρόταση για τίς νέες πηγές πλούτου, για επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αναβάθμιση της Παιδείας, εστίαση την ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, καινοτομία και εξαγωγική ανάκαμψη σε συνδυασμό με φορολογική σταθερότητα και εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη και φυσικά την ευρωπαϊκή προοπτική μισθών και της χώρας.

Ερ. Στην Ευρώπη βιώνουμε την εποχή των ταυτοτήτων και την ανάγκη των πολιτών να οχυρωθούν πίσω από αυτές υιοθετώντας ξενοφοβική ρητορική. Δεδομένου ότι το αφήγημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν πείθει, υπάρχει σοσιαλδημοκρατική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα;

Απ. Δυστυχώς η απάντηση που δόθηκε από τη σοσιαλδημοκρατία συνετέλεσε στην υποχώρησή της. Ανέχθηκε τις «παράλληλες κοινωνίες», τα γκέτο αντί να καταστήσει τους νέους πολίτες κοινωνούς των δυτικών αξιών του Διαφωτισμού και του κοσμικού κράτους, αλλά και των ίσων ευκαιριών. Πρωταρχικό της μέλημα ήταν η «προστασία» τους και κατέληξε σε έμμεσο απομονωτισμό τους. Χρειάζεται μια νέα προσπάθεια ενσωμάτωσης, πολιτικής, οικονομικής, πολιτισμικής.

Ερ. Η Ηλεία, όπως και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει λύση σε βάθος χρόνου για να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία;

Απ. Θα μου επιτρέψετε να προχωρήσω σε ένα μίνι απολογισμό των πρωτοβουλιών που είχα αναλάβει ως υπουργός.

Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως η λύση, τόσο για την Ηλεία, όσο και για την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα είναι μία και είναι μονόδρομος, η υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που προέβλεπαν -και προβλέπουν και σήμερα- οι αντίστοιχοι περιφερειακοί σχεδιασμοί. Εμείς τη διετία 2013-14 τους είχαμε δρομολογήσει και ειδικά στην Ηλεία μερικώς υλοποιήσει. Ειδικά τα εργοστάσια επεξεργασίας θα κατασκευάζονταν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Είχε μάλιστα ολοκληρωθεί τόσο η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους, όσο και η διαγωνιστική διαδικασία και είχαν επιλεγεί ανάδοχοι από τους τοπικούς φορείς.

Η κατασκευή τους πάγωσε μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015 και απ’ ό,τι φαίνεται τώρα, με καθυστέρηση 3 ετών, θα συνεχιστεί.

Το τραγικό είναι ότι τα έργα καθυστέρησαν γιατί αναθεωρήθηκε μετά το 2015 η στόχευση του Εθνικού Σχεδιασμού, που ήταν δρομολογημένος και ήταν ήδη εναρμονισμένος με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και βάση του οποίου εκπονούνταν οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί.

Αποτέλεσμα, τρία χρόνια καθυστέρηση, χωρίς λόγο και με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, μέχρι να ξαναεκπονηθούν οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί για να κριθεί αν τα έργα ήταν εναρμονισμένα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες αφού αποδείχθηκε φυσικά ότι ήταν. Μετά την καθυστέρηση, άρχισε η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η υπογραφή των έργων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία, ως μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, είχε γίνει αντικείμενο πολλών πρωτοβουλιών μας, συσκέψεων, ενεργειών, ειδικών μέτρων και χρηματοδοτήσεων. Μετά την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ, που ήταν επιβεβλημένη (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αντιδράσεις για τις «Λίμνες») και τη συσσώρευση απορριμμάτων στην πόλη, με διαδοχικές αποφάσεις μας δώσαμε προσωρινή διέξοδο με τη μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμους ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα προωθούσαμε την οριστική λύση της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και, σύγχρονου με όλες τις προδιαγραφές, Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Τριανταφυλλιά.

Τελευταία σύσκεψη είχα συγκαλέσει στις 3.10.2014. Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης εκείνης, για λόγους άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος συσσώρευσης απορριμμάτων στην πόλη και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ύστερα από το έγγραφο αίτημα του Δήμου Πύργου και απόφαση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος που όριζε την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου και σειρά άλλων μέτρων σωστής διαχείρισης (ανακύκλωση, αποκατάσταση ΧΑΔΑ κ.ά.).

Το κύριο όμως βάρος των ενεργειών μας είχε δοθεί στη δρομολόγηση και υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων από τότε υποδομών διαχείρισης:

Η κατασκευή του ΧΥΤΥ Ηλείας, δηλαδή της Τριανταφυλλιάς (προϋπολογισμού 11.423.388€), εντάχθηκε στο ΠΕΠ Δυτ. Ελλάδας στις 8.11.2012, δημοπρατήθηκε στις 19.3.2013 και υπεγράφη σύμβαση με τον ανάδοχο στις 21.3.2014. Απ’ όσο ξέρω, λειτουργεί απρόσκοπτα από τον Ιούνιο 2016 και σε συνδυασμό με την προσωρινή Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Ανακύκλωσης που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, έδωσε τη δυνατότητα να αναπνεύσει όλη η Ηλεία από την πληγή των σκουπιδιών. Σημειώνω ότι λίγο πριν το τέλος της υπουργικής μου θητείας είχα φροντίσει για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της προσωρινής αυτής μονάδας με 600.000 €.

Το άλλο μεγάλο θέμα που είχαμε φροντίσει ήταν το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο διαγωνισμός για τη ΜΕΑ Ηλείας (ΣΔΙΤ, με δημόσια δαπάνη 17,115 εκατ. €) έγινε στις 22.2.2014 και στις 11.2.2014 ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, προβλεπόταν δε υπογραφή Σύμβασης το Σεπτέμβριο 2014. Είχε αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και προέβλεπε την πλέον σύγχρονη τεχνολογία επεξεργασίας, δηλαδή αναερόβια χώνευση με παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, παραγωγή κόμποστ, διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και υγειονομική ταφή ελάχιστου απομένοντος υπολείμματος. Προβλεπόμενη προθεσμία για τον Ανάδοχο ήταν 18 μήνες.

Ελπίζω, έστω και με καθυστέρηση τριών ετών, το εργοστάσιο να υλοποιηθεί, όπως άλλωστε υλοποιήθηκε ο ΧΥΤΥ που είναι και η μοναδική υφιστάμενη υποδομή όλης της Ηλείας. Απ’ όσο γνωρίζω, στο κυρωθέν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΠΕΣΔΑ της Ηλείας, το εργοστάσιο προβλέπεται κι επιπλέον επίκειται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ όσον αφορά στο σκέλος της δημόσιας χρηματοδότησης.

Ήταν επίσης σημαντικό ότι στην Ηλεία είχαν εξασφαλισθεί συνεργασίες μεταξύ των Δήμων σε κοινά συνοδά έργα που θα εξυπηρετούσαν περισσότερους από έναν Δήμο.

Ερ. Μπορούν να συνδυαστούν η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος;

Απ. Ναι! Επιτρέψτε μου να απαντήσω με ένα παράδειγμα. Το 2011 αδειοδοτήσαμε την επένδυση στις Σκουριές, μια επένδυση ύψους 3 δις € που απασχολεί 2.500 εργαζομένους. Το ΣτΕ απέρριψε και τις 18 προσφυγές για ζητήματα περιβάλλοντος. Η εμπάθεια και η ιδεοληψία της κυβέρνησης είναι που δημιουργεί τα προβλήματα, απόδειξη η σιωπή πλέον μετά την αναταραχή το τελευταίο διάστημα.

Ερ. Στην Ελλάδα, μας λείπει ένας Μακρόν ή ένας Κόρμπιν;

Απ. Σίγουρα το πείραμα Μακρόν είναι ενδιαφέρον και αξίζει προσοχής από όλες τις ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, εμείς στην πατρίδα μας πρέπει να βρούμε το δικό μας δρόμο για τη Σοσιαλδημοκρατία της Παραγωγής, σε μια Ελλάδα της Παραγωγής, σε μια Ελλάδα που μπορεί να γίνει το παραγωγικό πρότυπο του ευρωπαϊκού νότου με ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη ηλεκτρονικά

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata