maniatis img

ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

1. Πώς φαντάζεστε τον νέο φορέα; Νέο και ενιαίο ή πολυκομματικό;

Πατρίδα και παράταξη χρειάζονται νέες αντιλήψεις, νέες ηγεσίες και φυσικά ένα νέο πολυτασικό Κίνημα της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Νέο και ενιαίο. Μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο. Πολύ μεγαλύτερο, πιο δυνατό, από το άθροισμα των σημερινών, εκφραστή όλων των προοδευτικών πολιτών. Όχι συνασπισμό κομμάτων. Με σεβασμό στα κόμματα που πήραν την πρωτοβουλία, με σεβασμό πάνω από όλα όμως, στο αίτημα των πολιτών για αλλαγή, για εξέλιξη και πάνω απ’ όλα, αξιοπιστία στην πολιτική.
Με λύσεις πέρα από τα δεδομένα όρια του παρελθόντος. Με στιβαρή, έμπειρη ηγεσία, μακριά από κλειστοφοβικές αντιλήψεις κομματικών μηχανισμών. Το μέλλον έχει ρόλους, όχι καρέκλες. Έχει σύνθεση ιδεών κι όχι συμπράξεις μηχανισμών. Οι εποχές άλλαξαν, πρέπει να εξελιχθούμε κι εμείς.

2. Μπορεί ο νέος πρόεδρος να είναι ευρωβουλευτής ή δήμαρχος;

Κάτι τέτοιο ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα σκέφτονταν, μάλιστα σε εποχές λιγότερο περίπλοκες και σύνθετες, σεβόμενοι τη δουλειά τους και τη νοημοσύνη των πολιτών. Η προεδρία ενός κινήματος, η δημαρχία μιας πόλης, δεν είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, αλλά ολοκληρωτικής αφοσίωσης. Εκτός αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μία ως επικοινωνιακό βατήρα για την άλλη, για επαγγελματικό διέξοδο, στο τέλος που έρχεται. Νοιώθω άβολα να σχολιάζω βοναπαρτισμούς.

3. Μπροστά και αριστερά, μπροστά και κέντρο ή μπροστά και κεντροδεξιά;

Μαζί Μπροστά! Με τους πολίτες, για την κοινωνία. Για την Ελλάδα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που στέκεται δίπλα στους σημερινούς μη προνομιούχους και τους περιθωριοποιημένους άνεργους, τη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη, τους απειλούμενους από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενους και αγρότες, τους μικρομεσαίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκονται υπό την απειλή του φοροδιψασμένου συντεχνιακού κράτους και της μετανάστευσης. Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα, της παραγωγικής Ελλάδας, με πρωταγωνιστή τον πολίτη και αρωγό την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, τη νέα προοδευτική Παράταξη.

4. Με ΣΥΡΙΖΑ ή με ΝΔ;

Με το συμφέρον της πατρίδας. Το συμφέρον της πατρίδας απαιτεί αυτόφωτη, αυτόνομη και δυνατή δημοκρατική παράταξη, να πρωταγωνιστεί και να επιβάλει τους δικούς της όρους εθνικής συνεννόησης και πολιτικής. Δεν χαριζόμαστε για καρέκλες, συνεργαζόμαστε για κοινές εθνικές θέσεις και συμφέροντα. Δεν είμαστε ΑΝΕΛ. Είμαστε η παράταξη του έργου και της υπευθυνότητας. Το αποδείξαμε όταν η προοδευτική παράταξη ανέλαβε το βάρος της λύσης στην κρίση που δημιούργησε η κυβέρνηση χρεωκοπίας του Κ. Καραμανλή, η ΝΔ πούλαγε ψεύτικο πατριωτισμό στο Ζάππειο και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής και λαϊκισμού παντρεύοντας την πάνω με την κάτω πλατεία. Και τώρα ο Α. Τσίπρας κάνει δηλώσεις θαυμασμού για Μέρκελ και Τραμπ. Αλλά, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιώνει τη ΝΔ. Αν ο κ. Τσίπρας δουλεύει για την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη, εμείς δουλεύουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι και χρήσιμοι για τον ελληνικό λαό.

5. Τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών που φορολογούνται με 75% θα τα σκεφθεί ποτέ το πολιτικό σύστημα;

Έχω προτείνει να μπει κόφτης στη φορολογική επιβάρυνση. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να είναι κάτω από το 50% του εισοδήματος. Αλλιώς κανείς δεν θα έχει κίνητρο να δουλέψει, κανείς δεν θα έχει χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία προς ρευστοποίηση για να πληρώσει. Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε οικονομικό περιβάλλον δήμευσης των περιουσιών μας από το κράτος κι αυτό πρέπει να ανατραπεί άμεσα.

6. Λεφτά υπάρχουν, που έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου;

Όχι. Αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο πλούτο. Το έχουμε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και μπορούμε ξανά. Ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος εξασφάλισα 2δις € κάθε χρόνο για την κοινωνική προστασία από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Στο πρόγραμμά μου αναφέρομαι ότι στην πατρίδα μας υπάρχουν τέσσερις πληγές πλούτου, που μπορούν σύντομα να μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Είναι ο Ορυκτός πλούτος, το επιτελικό κράτος, η διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου και η Νέα Γενιά σε σχέση με την παιδεία και την επιχειρηματικότητα».
1) Εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δις €/χρόνο στο εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα και μαζί με τη συνολικότερη ενεργειακή μας πολιτική και οικονομική διπλωματία, θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά και οικονομικά τη χώρα.
2) Κατάργηση του υπερταμείου και μετεξέλιξή του σε Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, που προσελκύει 150 δις € επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας,
3) Επιτελικό Κράτος Project Manager, με αντικειμενική αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση με ανταμοιβή και πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καινοτόμο, που εξοικονομεί 1 δις €/χρόνο.
4) Νέα Γενιά που εκπαιδεύεται σε ένα απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, στενά συνδεδεμένο με την κοινωνία και την αγορά που μετασχηματίζεται σε διεθνές κέντρο ξενόγλωσσων σπουδών, αυξάνει κατά 2% το ΑΕΠ και δίνει προοπτική. Εξασφαλίζουμε την απασχόληση της νέας γενιάς μέσα από τη στήριξή της δικής της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας με μηδενισμό ΦΠΑ για 3 χρόνια και για έσοδα ως 50.000 €, απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές.

7. Η περιουσία δεν είναι πια δική μας…

Εγώ υπόσχομαι ότι θα δώσω αγώνα για να επιστραφούν στους Έλληνες οι περιουσίες τους. Τοποθετήθηκα ξεκάθαρα όταν είπα κανένας πλειστηριασμός Α΄ κατοικίας, ιδιοκτητών μεσαίων, χαμηλών στρωμάτων. Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια έχω επίσης τοποθετηθεί για δικαίωμα πρώτης προτίμησης στο δανειολήπτη, εξατομίκευση δανείου με βάση τις δυνατότητές του.

xristisyp 1508614115235 page 001

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata