maniatis img

pelop logo

1. Λάβατε θέση στην αφετηρία ενός αγώνα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Ένας αγώνας που θα πρέπει κυρίως να παρακινήσει και τη βάση… Υπό την έννοια αυτή, θεωρείτε τις εκλογές τη λήξη ή την έναρξη της μάχης για την επανένωση του προοδευτικού χώρου με ευρύτατα κοινωνικά στρώματα;

Προφανώς και είναι η έναρξη μόνον, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρώτος στόχος η νέα ηγεσία σε ένα νέο αξιόπιστο κοινωνικό Κίνημα. Να επαναφέρουμε την Κεντροαριστερά στο προσκήνιο, ως παιδί της κοινωνίας. Να προωθήσουμε την αξιοκρατία, την ειλικρίνεια, την απόδειξη των λόγων με έργα. Ο προοδευτικός κόσμος έχει αποδοκιμάσει το νεποτισμό, τους μηχανισμούς, την αναξιοκρατία, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και βρίσκεται σε αναζήτηση του νέου, που είναι η αξιοπιστία στην πολιτική. Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι και μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Προσωπικά το έχω πράξει δημόσια λέγοντας ότι θα παραμείνω στο νέο προοδευτικό Κίνημα ανεξάρτητα με το ποιός από τους συνυποψηφίους μου θα εκλεγεί, έχω ζήτησει να αναλάβουν και οι άλλοι αντίστοιχη δημόσια δέσμευση. Έχω επίσης ανακοινώσει πως η πρώτη μου κίνηση αν εκλεγώ επικεφαλής θα είναι η ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ-Ποταμιού με Πρόεδρο τον νεοκλεγέντα επικεφαλής και φυσικά την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών για το ιδρυτικό συνέδριο, εντός του πρώτου διμήνου του ’18.

Πίστευα και πιστεύω βαθιά στην ανάγκη ενότητας της ευρείας Δημοκρατικής Παράταξης, της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, της σύγχρονης ελληνικής – ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Είμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα που απαιτούν νέες λύσεις αλλά και νέες ηγεσίες. Νέα Παράταξη χωρίς νέα ηγεσία δεν γίνεται. Χωρίς νέες αντιλήψεις δεν γίνεται.

Απαιτείται νέα ηγεσία που θα απεγκλωβίσει το προοδευτικό Κίνημα από τη στασιμότητα του 7%, που θα δράσει σαν καταλύτης για να μπεί ένα τέλος στο παλαιοκομματικό πολιτικό προσωπικό της Μεταπολίτευσης.

2. Η ανασυγκρότηση, περνά από προγραμματικές θέσεις σε επίπεδο αναγκών χώρας και πολιτών. Θέσεις κατά βάση σήμερα πρέπει να σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε βέβαια αυτά τα χρόνια να ενδυθεί το ρόλο του μεταρρυθμιστή, το προοδευτικό κίνημα έχασε την δυναμική του να πείθει τη λαϊκή βάση όσον αφορά την ικανότητα για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της χώρας μετά το 2000…

Όσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ενδυθεί, όπως λέτε, το ρόλο του μεταρρυθμιστή δεν τα καταφέρνει. Ο Α.Τσίπρας από τη ΔΕΘ έβγαλε πύρινους λόγους υπέρ των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και σε λίγες ώρες βγήκε στην επιφάνεια, η ιδεοληψία τους, η αναποτελεσματικότητά τους, η ανικανότητά τους να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια, έξω από την κρίση. Πλείστα τα τελευταία παραδείγματα, οι Σκουριές, το Ελληνικό και τελευταίο, ο πρώην Πίτσος.

Είναι επίσης σκανδαλώδες, προσβλητικό ότι το μόνο που πέτυχε ο Α.Τσίπρας στις ΗΠΑ είναι ότι με την αναβάθμιση των F-16 δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους αμερικανούς πολίτες, όπως πομπωδώς ανακοίνωσε ο Τραμπ, τη στιγμή που η Ελλάδα διψά για επενδύσεις και δουλειές.

Προσωπικά πιστεύω πως η λύση δε μπορεί να είναι ούτε ο κρατικίστικος παρασιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η αγοραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ, η εναπόθεση όλων των λύσεων στις αγορές. Πρέπει να στηρίξουμε την υγιή και παραγωγική επιχειρηματικότητα και τις αναδυόμενες νέες επιχειρήσεις.

Το νέο αφήγημα της πατρίδας μας πρέπει να είναι αυτό της «παραγωγικής Ελλάδας» με πρωταγωνιστή την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, το νέο προοδευτικό Κίνημα που θα προχωρήσει τη δίκαιη αναδιανομή νέου πλούτου.

Άλλωστε η χώρα πρέπει να στραφεί σε νέες πηγές πλούτου.

Πρόσφατα έδωσα στη δημοσιότητα την προγραμματική πρότασή μου, με χαρακτηριστικό τίτλο «Πρόγραμμα εξόδου από την κρίση –τέσσερις νέες πηγές πλούτου και 10+1 Προτεραιότητες», όπου στην πράξη κατέθεσα επεξεργασμένες προτάσεις.

Οι τέσσερις νέες πηγές πλούτου:

α) Τα εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δις €/χρόνο στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, στο Ταμείο Αλληλλεγγύης Γενεών που θεσμοθέτησε η κυβέρνησή μας, ακολουθώντας το νορβηγικό πρότυπο. Ταυτόχρονα, ασκώντας ενεργειακή διπλωματία, η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, β) h αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ειδικού Ταμείου που θα προκύψει από την κατάργηση του αποκιοκρατικού Υπερταμείου που συμφώνησε ο Α.Τσίπρας που μπορεί να προσελκύει 150 δις € επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, γ) ένα σύγχρονο επιτελικό Κράτος Project Manager, με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση με ανταμοιβή και πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που εξοικονομεί 1 δις €/χρόνο, δ) ένα σύγχρονο, απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που μετασχηματίζεται σε διεθνές κέντρο ξενόγλωσσων σπουδών, αυξάνει κατά 2% το ΑΕΠ και δίνει προοπτική κι ελπίδα στη νέα γενιά και την απασχόληση.

Στις 10+1 μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες της χώρας, μεταξύ των άλλων προτείνω:

- κανένας πλειστηριασμός Α΄ κατοικίας, ιδιοκτητών μεσαίων, χαμηλών στρωμάτων.

- κόκκινα δάνεια: δικαίωμα πρώτης προτίμησης στο δανειολήπτη, εξατομίκευση δανείου με βάση τις δυνατότητές του.

- φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αθροιστικά δεν θα ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος (αφορά αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες).

- δίκτυο ολοήμερων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όπως και δημοτικών σχολείων, για να αντιμετωπισθεί η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας. Λέω όχι στην Ελλάδα που κινδυνεύει να συρρικνωθεί στα 8.500.000 σε λίγα χρόνια. Πλήρης και κατά προτεραιότητα στήριξη της ελληνικής οικογένειας, από τη μονογονεϊκή, μέχρι την πολύτεκνη.

- ανεργία-απασχόληση: η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας να υπολογίζεται ως «έξοδο» και να εκπίπτει με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

- πλέγμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από τη φτώχεια.

- άμεση ενίσχυση επιχειρηματικότητας.

- «πράσινη οικοδομή»: φοροαπαλλαγή για όλες τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας έως 15.000 ευρώ για τα 7.000.000 κτίρια και διαμερίσματα της χώρας. Δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση έως 500 ευρώ κάθε χρόνο στη μέση οικογένεια, από λιγότερες δαπάνες θέρμανσης.

- ενίσχυση αποκέντρωσης- αυτοδιοίκησης: μεταφορά στην αυτοδιοίκηση του ΕΝΦΙΑ και φόρων ακινήτων. Η αυτοδιοίκηση ασκεί όλες τις αρμοδιότητες πρωτοβάθμιας υγείας και παιδείας, με πλήρη μεταφορά των αναγκαίων πόρων.
-πολιτικό σύστημα: κατάργηση προνομίων (ευθύνη υπουργών, ασυλία) εξάντληση τετραετίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ψήφο στους αποδήμους, απεξάρτηση εκλογής ΠτΔ από βουλευτικές εκλογές.

3. Οι υποψηφιότητες στη ΔΗΣΥ κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Άλλοι έμειναν εντός τα δύσκολα χρόνια, άλλοι επιστρέφουν πίσω αφού έκαναν διάλειμμα και άλλοι είναι απλά νέοι. Ποιές είναι οι προτεραιότητες ενόψει του α’ αλλά και του β΄γύρου των εκλογών, να στηρίξετε όσους δεν φυγομάχησαν, διότι στην βάση υπάρχουν τέτοιου είδους διλήμματα;

Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Εμεινα όρθιος, πατριωτικά, στην Παράταξη τα πέτρινα χρόνια, δίπλα στην κοινωνία. Απέναντι στους ριψάσπιδες που βρήκαν καταφύγιο στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι υπουργικών και άλλων ανταλαγμάτων, προδίδοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, των ψηφοφόρων τους. Η πόρτα του νέου προοδευτικού Κινήματος είναι κλειστή γι αυτούς. Αντίθετα, είναι ορθάνοικτη στους προοδευτικούς πολίτες που εξαπατήθηκαν, που διασύρθηκαν ιδεολογικά από τον εθνολαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει τη σοσιαλδημοκρατία. Όπως επίσης θεωρώ αλαζονεία κάποιων που πιστεύουν ότι η προεδρία της παράταξης και η θέση του δημάρχου της πρωτεύουσας είναι μερικής απασχολήσεως.

4. Έχετε υπάρξει εντός κυβερνήσεων συνεργασίας με τη ΝΔ. Σήμερα η ΝΔ είναι το αντίπαλο δέος στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ποια η θέση της ΔΗΣΥ την επομένη των εκλογών, εφόσον εσείς βρεθείτε στο τιμόνι της νέας προοδευτικής παράταξης;

Αρνούμαι να μπω σ΄αυτή τη συζήτηση, θεωρώ το ερώτημα προσβλητικό γιατί εκλαμβάνει απο την αρχή το νέο Κίνημα ως συμπλήρωμα και κακώς τοποθετούνται κάποιοι συνυποψήφιοί μου. Το νέο Προοδευτικό Κίνημα οφείλει και θα το πετύχει να αναδειχτεί στον πρωταγωνιστή των επόμενων εκλογών. Στόχος η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να απελευθερωθεί ο προοδευτικός χώρος. Στόχος να ανακόψουμε το συντηρητισμό και την αυτοδυναμία της ΝΔ που ενισχύοντια από τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ζητήσουμε την ψήφο των προοδευτικών πολιτών με συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση και πάνω σ΄αυτήν, την εγκεκριμένη πλέον πρόταση, θα κληθούν να τοποθετηθούν οι Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης.

 

efimerida peloponnisos

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata