maniatis img

ÓÝäéï 1 1

Ερ. Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εσάς για πρόεδρο στο νέο φορέα της κεντροαριστεράς;

Απ. Γιατί η παράταξη και η πατρίδα για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, για να εισέλθουν στη νέα εποχή χρειάζονται νέες ηγεσίες. Ηγεσίες με γνώση, εμπειρία, ένσημα, αποτελεσματικότητα, έργο και αξιοπιστία. Το νέο προοδευτικό Κίνημα για να πετύχει πρέπει επίσης να κατακτήσει την ενότητα και τις συναινέσεις. Ήμουν ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας που κατέληξε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το καλοκαίρι του ’15. Πιστεύω, εκ του αποτελέσματος πως είχα καθοριστική συμμετοχή στο ξεπέρασμα της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών.

Εχω δεσμευτεί δημόσια από την αρχή της εκλογικής εκστρατείας ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί θα παραμείνω στην παράταξη κι έχω ζητήσει ανάλογη δέσμευση να αναλάβουν όλοι οι υποψήφιοι. Είναι πολιτικό και ηθικό μας καθήκον, ένδειξη σεβασμού της βούλησης, της ψήφου των προοδευτικών πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Πέραν των παραπάνω κριτηρίων, η κοινωνία απαιτεί και αξιόπιστη προγραμματική πρόταση. Δημοσιοποίησα πρόσφατα τη δική μου επεξεργασμένη πρόταση με τίτλο «Πρόγραμμα εξόδου από την κρίση –τέσσερις νέες πηγές πλούτου και 10+1 πολιτικές προτεραιότητες».

Πιστεύω πως η έξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την παραγωγή νέου πλούτου, από νέες πηγές, για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική κι εθνικά επαρκής. Το νέο εθνικό αφήγημα είναι η «παραγωγική Ελλάδα» με πρωταγωνιστή το νέο προοδευτικό Κίνημα την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Επιτρέψετε μου να συνοψίσω την προγραμματική μου πρόταση.

Ποιές είναι οι τέσσερις νέες πηγές πλούτου:

α) Τα εθνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, που τις επόμενες δεκαετίες θα συνεισφέρουν 2 δις €/χρόνο στο εθνικό ασφαλιστικό σύστημα, β) Διαχείριση δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση του υπερταμείου αποικιοκρατίας και τη μετεξέλιξή του σε ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας, γ) σύγχρονο επιτελικό Κράτος Project Manager, με αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση με ανταμοιβή και πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που εξοικονομεί 1 δις €/χρόνο, δ) Πρόγραμμα Νέα Γενιά που συνδέει Παιδεία με κοινωνία και αγορά μέσα από ένα σύγχρονο, απελευθερωμένο, ανταγωνιστικό δημόσιο Πανεπιστήμιο που μετασχηματίζεται σε διεθνές κέντρο.

Καταθέτω επίσης την πρότασή μου για τις 10+1 μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες της χώρας, που αφορούν στην καταπολέμηση κι εξεύρεση βέλτιστης λύσης για την κοινωνία και την οικονομία.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:

- κανένας πλειστηριασμός Α΄ κατοικίας, ιδιοκτητών μεσαίων, χαμηλών στρωμάτων.
- κόκκινα δάνεια: δικαίωμα πρώτης προτίμησης στο δανειολήπτη, εξατομίκευση δανείου με βάση τις δυνατότητές του.
-φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αθροιστικά δεν θα ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος (αφορά αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες).
-δίκτυο ολοήμερων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όπως και δημοτικών σχολείων για να αντιμετωπισθεί η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας.
- ανεργία-απασχόληση: η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας να υπολογίζεται ως «έξοδο» και να εκπίπτει με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
- πλέγμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους από τη φτώχεια.
- άμεση ενίσχυση επιχειρηματικότητας.
-«πράσινη οικοδομή»: φοροαπαλλαγή για όλες τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας έως 15.000 ευρώ για τα 7.000.000 κτίρια και διαμερίσματα της χώρας.
- ενίσχυση αποκέντρωσης- αυτοδιοίκησης: μεταφορά στην αυτοδιοίκηση του ΕΝΦΙΑ και φόρων ακινήτων.

Ερ. Υπήρξατε «πρωτεργάτης» στο θέμα εκμετάλλευσης των υδρογονθράκων που αφορά και τη Δυτική Ελλάδα. Είστε ικανοποιημένος από τις σημερινές εξελίξεις;

Απ. Ικανοποιημένος γιατί αποδείχθηκε από τα πράγματα πως εμείς οι πολύ λίγοι που είχαμε αυτή την πρωτοβουλία κόντρα στην επιφύλαξη έως άρνηση που συναντούσαμε από παντού είχαμε δίκιο.

Αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ πικρή αυτή η δικαίωση όταν εδώ και 3 χρόνια, από την ώρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση έχουν παγώσει τα πάντα, με το εθνικό κοντέρ να γράφει συνεχείς απώλειες.

Για παράδειγμα είχα κυρώσει στη Βουλή τη συμφωνία για έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο τον Οκτώβριο του 14 και έκτοτε ουδέν.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος, χάνονται πολύτιμα έσοδα για το ασφαλιστικό μας σύστημα, είχαμε προβλέψει εισροές 2 δις € ετησίως από τις έρευνες για τους υδρογονάθρακες όταν δημιουργούσαμε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών και 1.000 νέες θέσεις εργασίας ανά γεώτρηση.

Το τελευταίο επεισόδιο γράφτηκε κατά την επίσκεψη του Α.Τσίπρα στις ΗΠΑ. Πήγε με ενα ντοσιέ γεμάτο με συμφωνίες στην ενέργεια που είχαν υπογραφεί από τις δικές μας κυβερνήσεις, πολλές εξ αυτών φέρουν τη δική μου υπογραφή, και το μόνο που έφερε πίσω ήταν το κόστος 2,4 δις € της αναβάθμισης πολεμικών αεροσκαφών. Αποδείχθηκε ανίκανος να αξιοποιήσει τα όπλα που του είχαν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις μας και που καθιστούν την Ελλάδα όαση σταθερότητας και της προσφέρουν έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο. Γύρισε με άδεια χέρια, κουβαλώντας ευχές και υποσχέσεις.

Η χώρα διψάει για επενδύσεις, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η ανεργία, οι νέες θέσεις εργασίας. Αντ αυτών, με τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι οι αμερικανοί πολίτες που τις κέρδισαν και ο Πρόεδρος τους που τις εξασφάλισε, όπως με έπαρση δήλωσε ο κ. Τραμπ ενώπιον του δικού μας πρωθυπουργού.

Ερ. Με αφορμή τα οργανωτικά «αγκάθια» είστε υπέρ της διεύρυνσης της βάσης των εν δυνάμει ψηφοφόρων

Απ. Προφανέστατα ναι, διεύρυνση με κάθε τρόπο και στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για να ανοίξουν τα παράθυρα, να μπει φρέσκος αέρας, φρέσκες ιδέες, φρέσκοι άνθρωποι. Προχωράμε «Μαζί Μπροστά» στη δημιουργία του νέου προοδευτικού Κινήματος κύτταρο της κοινωνίας, συνοδοιπόρο και αρωγό της, για να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη σχέση εμπιστοσύνης, μακριά απο τα «αγκάθια» των μηχανισμών, του νεποτισμού, των πελατειακών σχέσεων, των ηγεσιών που απέτυχαν να απεγκλωβίσουν τον Προοδευτικό χώρο από τη στασιμότητα του7%.

Ερ. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι την επόμενη ημέρα ανάδειξης της νέας ηγεσίας θα υπάρξουν εσωτερικοί τριγμοί από τις συνιστώσες που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Τι πιστεύετε; Πώς θα διασφαλίσετε την ενότητα αν εκλεγείτε;

Απ. Έχω δηλώσει πως η πρώτη μου ενέργεια αν εκλεγώ επικεφαλής θα είναι η ενότητα. Από τις πρώτες μου κινήσεις θα είναι και η συνένωση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, με Πρόεδρο τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του νέου Κινήματος.

Έχω πεί επίσης πως αν εκλεγώ θα δρομολογήσω αμέσως τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου Κινήματος, για την ακρίβεια μέσα στο πρώτο δίμηνο του ‘18. Ετσι ώστε το νέο Κίνημα να αποκτήσει μια συγκεκριμένη οργανωτική δομή και μια συγκεκριμένη, ψηφισμένη πολιτική γραμμή και πρόγραμμα.

Εχω ταχθεί από την αρχή υπέρ ενός ενιαίου Κινήματος, συμμετοχικού αποκεντρωμένου, με 13 περιφερειακά συμβούλια με ισόρροπη συμμετοχή όλων των περιφερειών και πολιτικών τάσεων, από τα οποία θα προκύπτει το Πολιτικό Συμβούλιο. Εκτός από τον επικεφαλής, κανένα μέλος με βουλευτική ή κυβερνητική ιδιότητα δεν θα συμμετέχει στα Περιφερειακά ή στο κεντρικό Πολιτικό Συμβούλιο.

Αναφορικά με τα κόμματα που συμμετέχουν στο νέο Κίνημα θα αποφασίσουν αυτοτελώς και θεσμικά την προοπτική τους, με βάση τις αποφάσεις των μελών και των συλλογικών τους οργάνων.

Ερ. Ο νέος φορέας μετεκλογικά ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό πολιτικό ρόλο. Που θα πρέπει να έχει στραμμένο το βλέμμα σε ενδεχόμενες συνεργασίες και με ποια κριτήρια και όρους;

Απ. Το νέο προοδευτικό Κίνημα θα αναδειχτεί σε πρωταγωνιστική θέση στις επόμενες εκλογές. Οι ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν, γι αυτό είμαστε κολλημένοι σε μονοψήφια ποσοστα στο 7%. Νέα παράταξη χωρίς νέα ηγεσία δε γίνεται. Νέα προβλήματα, νέες λύσεις, νέα ηγεσία για πολιτική αυτονομία, κυβερνησιμότητα, προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης.

Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Στόχος, στις επόμενες εκλογές, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για να απελευθερωθεί από την εξαπάτηση ο προοδευτικός κόσμος, για να ανακτήσει η σοσιαλδημοκρατία, το νέο Κίνημα, τον ηγεμονικό του ρόλο στον προοδευτικό χώρο. Στη δική μας προγραμματική πρόταση θα αναγκασθούν να τοποθετηθούν οι Τσίπρας Μητσοτάκης.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να καλέσω και μέσα από την εφημερίδα σας τους συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου Προοδευτικού Κινήματος, να προσδώσουν στο νέο Κίνημα ρόλο καταλύτη, δύναμη αλλαγής στη χώρα και απαλλαγής από το παλαιοκομματικό προσωπικό όλων των κομμάτων.

 ÓÝäéï 1 1

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata