maniatis img

2017 09 30 PARASKHNIO1. Το 2021 κλείνουν 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Πώς ονειρεύεστε την Ελλάδα τη χρονιά εκείνη;

Ονειρεύομαι και παλεύω για την περήφανη Ελλάδα. Μια Ελλάδα θεσμικά ισότιμη με τους Ευρωπαίους εταίρους, με ισχυρή οικονομία που δεν χρειάζεται δανειστές, με ισχυρή κοινωνία στηριγμένη σε ένα δίκαιο δίκτυο Αλληλεγγύης. Αγωνίζομαι για μια Ελλάδα της γεωπολιτικής αναβάθμισης, όαση ειρήνης κι ευημερίας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, ενεργειακό κόμβο που διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Μια Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, της εξωστρέφειας, του απόλυτου ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Μια Ελλάδα του σύγχρονου προοδευτικού πατριωτισμού που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ανθρώπινου δυναμικού της και της γεωγραφικής της θέσης. Μια Ελλάδα όρθια που έμαθε από τα λάθη που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009 και στο ανιστόρητο αντιμνημονιακό μέτωπο που γκρέμισε ό,τι μεταρρυθμιστικό προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μέσα από δημαγωγίες, λαϊκισμούς και συνωμοσίες. Η δική μου Ελλάδα είναι η Ελλάδα της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της αριστείας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η Ελλάδα της Γνώσης και της κοινωνίας που στηρίζεται στην ανθρωπιά, την αγάπη και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. 

2. Γιατί να ψηφίσει εσάς ένας πολίτης και να μην ψηφίσει κάποιον άλλο;

H Ελλάδα χρειάζεται νέο πολιτικό πολιτισμό. Νέα αντίληψη διακυβέρνησης με χαρακτηριστικά την αξιοκρατία, την τεκμηρίωση, την αλήθεια και το όραμα. Αυτή πρέπει να είναι η Ελλάδα του 2020 και δεν πρέπει κανένας πολίτης να συμβιβαστεί και να αποδεχτεί κάτι λιγότερο από αυτό. Τα ίδια λάθη πάλι θα ήταν εγκληματικά.  Οι πολίτες βαρέθηκαν  «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Τους προβεβλημένους. Τους «επικοινωνιακούς». Οι πολίτες αναζητούν ξανά την ουσία και όχι το «φαίνεσθαι» της πολιτικής. 

Η προσωπική πορεία μου στην πολιτική και στις θέσεις ευθύνης  που είχα, είναι η καλύτερη απόδειξη αξιοπιστίας προκειμένου να συνεισφέρω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης της δημοκρατικής παράταξης που θα σηματοδοτήσει και το ξεκίνημα για την ανόρθωση της χώρας.

Αυτό το εισπράττω σε κάθε περιοδεία που κάνω  καθώς οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν.  Ξέρουν ποιος έχει καταγράψει θετικό, προοδευτικό, κοινωνικά ευαίσθητο και πατριωτικό έργο, και ποιος αρκείται μόνο σε μεγάλα παχιά λόγια χωρίς κανένα περιεχόμενο.  

Μπήκα λοιπόν στην κούρσα για να υπηρετήσω αυτό το όραμα κι αυτές τις αξίες, με αποδείξεις έργου κι αξιοπιστίας. Αποδείξεις πως όταν λέω πως η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής των εξελίξεων το εννοώ πλήρως και θα το κάνω. Δεν χρωστάω πουθενά. Δεν με κρατάει κανένας. Λέω αυτό που πιστεύω και το αποδεικνύω με το έργο μου. 

3. Θεωρείτε ότι η μέχρι τώρα πολιτική πορεία και συνεισφορά σας στον τόπο θα πείσει τους ψηφοφόρους;

Εγώ ζητάω από τους πολίτες να με αξιολογήσουν με βάση το έργο μου και τα αποτελέσματα της δουλειάς μου στον τομέα ευθύνης μου τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΕΚΑ, όσο και ως υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Ενέργεια. Έχω αποδείξει ότι έχω λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που σήμερα έχουν γονατίσει τους Έλληνες. Ξέρω βήμα βήμα πώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας, πώς έρχονται επενδύσεις, πώς γίνεται κοινωνική πολιτική υπέρ των σημερινών μη προνομιούχων, πώς εξασφαλίζεται το ασφαλιστικό σύστημα, πώς αναζοωγονούνται οι τοπικές κοινωνίες, πώς λειτουργεί ένα έξυπνο κράτος που στέκεται στο πλευρό του πολίτη χωρίς να είναι ζημιογόνο, πώς στηρίζεται η ανώτατη εκπαίδευση, πώς προστατεύεται το περιβάλλον, πώς χτίζονται γέφυρες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας, πώς λειτουργεί η Ευρώπη υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Όλα αυτά τα έχω κάνει πράξη όταν όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι και με πυροβολούσαν. Όταν μιλούσα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάσουμε σήμερα να έχουμε διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς να συμμετέχουν στις έρευνες για την εξόρυξή του. Σήμερα μπορούμε με αξιοπιστία να υπολογίσουμε ότι τις επόμενες δεκαετίες το κοινωνικό μέρισμα από τις έρευνες θα ξεπερνά τα 2,3 δισ. € που θα εισρέουν στο ασφαλιστικό σύστημα, τις Περιφέρειες, τα Πανεπιστήμια. Όσο για τις θέσεις εργασίας, υπολογίζεται πως σε κάθε γεώτρηση δημιουργούνται 1.000 θέσεις. Σήμερα, μετά από δύομισι χαμένα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχίζει να ψελλίζει θετικά λόγια για να ενεργοποιήσει το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που θεσμοθετήσαμε επί υπουργίας μου με τον νόμο 4162/2013 που θα απορροφά το 75% των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογανθράκων. Νόμο που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και νωρίτερα, το 2011, όταν ως υφυπουργός Ενέργειας, με τον νόμο 4001/2011, επενέφερα την χώρα στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, δημιουργώντας τον εθνικό φορέα ερευνών – ΕΔΕΥ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε, ενώ σήμερα διεκδικεί δάφνες από την πολιτική και τις επιλογές μας.

4. Είστε υπέρ στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα ή ενός πολυκομματικού;

Έχω τοποθετηθεί καθαρά και εξ αρχής για την ανάγκη μετά την εκλογή ηγεσίας να πάμε σε ιδρυτικό και προγραμματικό συνέδριο, με ανάδειξη συλλογικών οργάνων, κατοχύρωση της εσωτερικής δημοκρατίας, της πλήρους διαφάνειας και της διαρκούς λογοδοσίας της ηγεσίας.  

5. Τι θα γίνει με τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ;

Θα αποπληρωθούν μέχρι τέλους, χωρίς καμία επιβάρυνση του Έλληνα πολίτη.

6. Φοβάστε αποχωρήσεις μετά τις εσωκομματικές εκλογές;

Όχι.

7. Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς τι θα κάνει μετά τις επόμενες εκλογές; 

Θυμηθείτε αυτό που σας λέω: Η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ο πρωταγωνιστής των επόμενων εκλογών. Οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί θα ανατραπούν, με καθαρό προοδευτικό μετεκλογικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα άλλα κόμματα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι δικό τους, όχι δικό μας. Οι δικές μας αποφάσεις πάντα είχαν ως κριτήριο την πατρίδα και την κοινωνία. Αυτο και θα πράξουμε την επόμενη των εκλογών. Όσοι ενστερνίζονται τις αρχές μας, το πρόγραμμά μας, τις προτάσεις μας μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας για το καλό του τόπου.

2017 09 30 PARASKHNIO

 

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata