maniatis img

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΑΡΦΙ 30.9.20171. Για ποιους λόγους αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Γιατί θέλω η νέα ενωμένη σύγχρονη Κεντροαριστερά να κάνει ξανά την Ελλάδα μια περήφανη χώρα. Το 2021, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, να είμαστε και πάλι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμη με τους εταίρους, με μια δυνατή κοινωνία, μια ισχυρή οικονομία και πολίτες δημιουργικούς και αισιόδοξους. Την Ελλάδα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κι εθνικού Προοδευτικού Πατριωτισμού.

Άλλωστε την ενότητα της Προοδευτικής Παράταξης την έχω κάνει τρόπο ζωής και αξία πολιτικής συμπεριφοράς. Το 2015 ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας, διαμορφώσαμε τη ΔΗΣΥ. Ήρθε όμως ή ώρα για ένα νέο ξεκίνημα, για να υπερβούμε τη στασιμότητα, για ένα προοδευτικό Κίνημα που θα αναδειχθεί στον πρωταγωνιστή των μετεκλογικών εξελίξεων. Θέλω να υπηρετήσω μία νέα, διαφορετική αντίληψη για την πολιτική, με βάση την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία, Με ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων που επιχειρούν ανατροπές για ένα καλύτερο μέλλον. Μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς. Να κριθώ στη βάση των προτάσεων και του έργου μου για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα.

2. Ποιο είναι το πολιτικό στίγμα και εκλογικό σύνθημα με το οποίο κατεβαίνετε στις εκλογές;

«Μαζί Μπροστά». Για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, μετεξέλιξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΣΥ. Το νέο Κίνημα θα εκπροσωπεί τους σημερινούς μη προνομιούχους, το σύγχρονο «πρεκαριάτο». Όσους βρίσκονται στο περιθώριο και την ανασφάλεια, τους εκτός των τειχών. Άνεργους, κακοπληρωμένους ιδιωτικούς υπαλλήλους, μικρομεσαίους που καταρρέουν λόγω δήμευσης του εισοδήματός τους από την εφορία και το κράτος. Τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας, της δημιουργικότητας. Τη σιωπηλή πλειοψηφία που αναζητά μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση.

Μαζί Μπροστά, σε μια πορεία με αυτοπεποίθηση, ανάπτυξη, αλληλεγγύη.

3. Όλοι οι υποψήφιοι ζητάτε από τους πολίτες να σας αξιολογήσουν για την πολιτική σας πορεία. Εσείς πώς θεωρείτε ότι έχετε συμβάλλει στους τομείς ευθύνης που έχετε κατά καιρούς αναλάβει;

Πολιτική πορεία έργων και όχι λόγων. Στη βάση του βιογραφικού, του «πόσα ένσημα έχει κολλήσει» ο καθένας στην επαγγελματική του πορεία. Οχι, στους επαγγελματίες πολιτικούς, τέλος στο νεποτισμό, όχι στους μηχανισμούς. Δίδαξα σε Πανεπιστήμια ελληνικά και ξένα και, σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά διδάσκω στους φοιτητές μου σύγχρονη Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα. Το άνοιγμα της νέας γενιάς στην κοινωνία της Γνώσης, της Επιχειρηματικότητας, των Προοδευτικών Μεταρρυθμίσεων.

Ως υπουργός Ενέργειας, στον 1,5 χρόνο της θητείας μου αδειοδότησα 105 επενδύσεις, προϋπολογισμού 6,1 δις €, για 9.000 θέσεις εργασίας.

Ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» φέρει την υπογραφή μου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη, διοικητική μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας.

Το 2014, 30 χρόνια μετά το «νόμο Τρίτση», νομοθέτησα το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής», ένα σύγχρονο οραματικό αναπτυξιακό πλαίσιο για το Λεκανοπέδιο, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνεται και η επένδυση του Ελληνικού που τόσο βάναυσα ταλαιπωρείται από την κυβέρνηση.

Επανέφερα το 2011 στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη τη χώρα, θεσμοθετώντας Εθνικό Φορέα Ερευνών Υδρογονανθράκων με σύγχρονο, διαφανές, διαγωνιστικό πλαίσιο.

Το 2013 δημιουργήσαμε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, στο οποίο θα εισρέει το 75% των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, εξασφαλίζοντας βασικούς πόρους για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Ετσι διέσωσαν το δικό τους οι Νορβηγοί.

Με δική μου υπογραφή, είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θεσμοθέτησε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με 40% έκπτωση στο ηλεκτρικό για άνεργους και φτωχούς.

Δημιουργήσαμε το «Εξοικονομώ κατ οίκον» που αναβάθμισε 50.000 σπίτια φτωχών οικογενειών και δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας στην «πράσινη οικοδομή».

Δώσαμε σχεδόν δωρεάν ηλεκτρικό στις 30.000 οικογένειες των 270 ορεινών χωριών με αιολικά πάρκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφιζε όλα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα, προσπαθεί να τα οικειοποιηθεί.

4. Πολύς λόγος γίνεται για τον υπό συγκρότηση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Είστε υπέρ στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου ή ενός πολυκομματικού;

Είμαι υπέρ ενός νέου ενιαίου φορέα, με δικά του όργανα εκλεγμένα από ιδρυτικό συνέδριο. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε όποιον εκλεγεί στην ηγεσία του.

5. Πως βλέπετε τις μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα έμπαινε σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα;

Θα είμαστε οι πρωταγωνιστές των επόμενων εκλογών. Απέναντι στον εθνολαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ της υποταγής και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του νεποτισμού, της συντήρησης, του νεοφιλελευθερισμού, των κοινωνικών ανισοτήτων.

Θα είναι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας που θα κληθούν να απαντήσουν στην προοδευτική προγραμματική μας πρόταση, που θα έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά από την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Εμείς θα συνεργαστούμε με αυτόν που θα συμφωνήσει με αυτήν

Δείτε εδώ τη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΑΡΦΙ 30.9.2017

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata