maniatis img

ELTYPOSLOGOΓια ποιο λόγο αποφασίσατε να κατεβείτε στον στίβο για την διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

Θεωρώ ότι με την υποψηφιότητα μου μπορώ να φέρω ένα νέο πολιτικό πολιτισμό στη χώρα, που να στηρίζεται στην αξιοπιστία, την ειλικρίνεια και την αποτελεσματικότητα του έργου. Που θα σέβεται τον πολίτη και θα τον πείσει ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για ελπίδα και χαμόγελο.

Το καλοκαίρι του 2015 ως επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, είχα την ευθύνη της συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πιστεύω βαθιά ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν, ότι ήρθε η ώρα να αναλάβω ένα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, παίρνοντας μια νέα πρωτοβουλία.

Πάντα οδηγός μου στην πολιτική ήταν η αλήθεια, αφού όπως είπε και ο Κορνήλιος Καστοριάδης, “καμία πολιτική αξία δεν μπορεί να θεμελιωθεί στο ψέμα”. Η αλήθεια που στηρίζεται στις πράξεις των πολιτικών θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τα σημερινά εθνολαϊκιστικά της δεσμά. Εδώ θέλω να βάλω την προσωπική μου σφραγίδα.

Ο στόχος σας είναι να βρίσκεστε στον δεύτερο γύρο;

Έχω πεντακάθαρο στόχο να είμαι στον δεύτερο γύρο. Καταθέτω σαφή, επεξεργασμένη, αξιόπιστη πολιτική πρόταση που αφορά στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού, προοδευτικού Κινήματος, της νέας ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Να προστατεύσουμε από την καταστροφή τη μεσαία τάξη και να περισώσουμε ό,τι έχει αφήσει όρθιο η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τους μικρομεσαίους. Ένα Κίνημα που απαντά τεκμηριωμένα στο μεγάλο ερώτημα: πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο δημόσιο πλούτο. Για να έχουμε λύσεις στο ασφαλιστικό, την ανεργία, τα μεγάλα εθνικά θέματα. Εγώ έχω τη δική μου πολιτική σφραγίδα, ως υπουργός Περιβάλλοντος για 1,5 έτος. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων. Άσκησα οικονομική διπλωματία με χώρες και πολυεθνικές εταιρείες αξιοποίησης ορυκτού πλούτου, ενέκρινα και προώθησα 105 νέες μεγάλες επενδύσεις των 6 δις €, νομοθετήσαμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για 700.000 φτωχές οικογένειες, θωρακίσαμε ενεργειακά με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 50.000 κατοικίες, δώσαμε σχεδόν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 30.000 οικογένειες ορεινών περιοχών, 70% έκπτωση στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Δημιουργήσαμε με τις δράσεις μας πάνω από 50.000 νέες θέσεις εργασίας για Περιβάλλον κι Ενέργεια.

Γιατί επιμένετε ότι πρέπει να γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Είναι δείγμα εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και επαναθεμελίωσης της αξιοπιστίας της πολιτικής. Να επιτρέψουμε σε κάθε πολίτη να εκφραστεί ανεξάρτητα από το αν μπορεί να βρίσκεται ως φυσική παρουσία σε κάλπη. Είναι κορυφαίο δείγμα ειλικρίνειας του πολιτικού συστήματος τα 400.000 παιδιά, ο νέος απόδημος ελληνισμός που έχει φύγει στα χρόνια της κρίσης, να μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο όπου βρίσκονται και δουλεύουν αυτή τη στιγμή.

Σας ενθάρρυνε κάποιος από τους φοιτητές σας να συμμετέχετε σε αυτή τη διαδικασία;

Το μεγάλο θέμα συζήτησής μας το προηγούμενο εξάμηνο ήταν ακριβώς αν μπορώ να εφαρμόσω από υψηλότερες θέσεις ευθύνης όλα αυτά που τους δίδασκα στην αίθουσα για ψηφιακή επιχειρηματικότητα, ενέργεια, περιβάλλον.

Για εσάς είναι ένα στοίχημα η συμμετοχή των νέων σε αυτή την διαδικασία;

Το μεγάλο στοίχημα είναι να φέρουμε στην κάλπη εκείνους που αποτελούν το αύριο της χώρας. Να τους πείσουμε ότι η πολιτική μπορεί να έχει ποιότητα, να βελτιώσει τη ζωή τους μέσα από ειλικρίνεια και αξιοπιστία. Ότι η συμμετοχή στην πολιτική πρέπει να γίνεται και από ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες, που έχουν κολλήσει ένσημα στην επαγγελματική τους ζωή και δεν τα βρήκαν έτοιμα από την οικογένεια, ή δεν στηρίζονται σε κομματικούς μηχανισμούς ή επικοινωνιακά κατεστημένα.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την δημιουργία νέου εθνικού πλούτου που αναφέρατε;

Υπάρχουν τρεις πηγές εθνικού πλούτου. Η πρώτη,  είναι ένα νέο Επιτελικό Κράτος, που σέβεται τον πολίτη, το οποίο με μια πλήρη αναδιοργάνωση μπορεί να μειώσει τις λειτουργικές του δαπάνες κατά 1 δις € κάθε χρόνο. Δεύτερη πηγή πλούτου είναι η σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,  που εκτιμάται στα 50 δις € και θα φτάσει με μόχλευση, τα 150 δις €. Σε βάθος 10ετίας, μπορούν να προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η τρίτη πηγή είναι αυτό που έχω ξεκινήσει ως προσπάθεια από το 2011, η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σήμερα, και παρά τις αδιανόητες καθυστερήσεις και ιδεοληψίες της σημερινής κυβέρνησης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα εθνικά κοιτάσματα θα συνεισφέρουν 2 δις € κάθε χρόνο στο Ασφαλιστικό Σύστημα και το υπόλοιπο 25% στις τοπικές κοινωνίες και τη στήριξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καπηλευτεί τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικός χαμαιλέων, ο οποίος έκανε καριέρα υβρίζοντας τη μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα και τώρα που βρίσκεται σε πολιτικό πανικό, λόγω της κοινωνικής και δημοσκοπικής κατάρρευσής του, γίνεται ο υμνητής. Κάθε φορά φοράει το κοστούμι που τον βολεύει.

Φοβάται τον νέο φορέα που θα προκύψει στην Κεντροαριστερά;

Απολύτως. Φοβάται γιατί έχει καταλάβει ότι υπάρχει μια τεράστια κοινωνική δυναμική που προέρχεται τόσο από τους ανθρώπους που μας τίμησαν και στάθηκαν δίπλα μας στις δύσκολες εποχές, όσο και από τους ανθρώπους που εξαπάτησε ο ίδιος και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα με την κατάρρευση του Σινικού Τείχους του ψεύδους, έχουν αρχίσει  να έρχονται σε επαφή με τη δική μας πολιτική πρόταση, τη σύγχρονη και αξιόπιστη πρόταση της νέας ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να κοινωνικοποιήσουμε το Κράτος κι όχι να κρατικοποιήσουμε την κοινωνία.

Τι θέση θα διεκδικήσει ο νέος φορέας στο πολιτικό σκηνικό;

Το νέο κίνημα θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Δεν μας ταιριάζει πια η στασιμότητα των ποσοστών στο ίδιο επίπεδο με το ΚΚΕ και τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Οι πολίτες απαιτούν από μάς πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Είμαι εδώ για να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας. Καλώ τους φίλους του κέντρου και της κεντροαριστεράς να με εμπιστευθούν, να πάμε μαζί μπροστά για την παράταξη και πάνω απ’ όλα για την πατρίδα και το μέλλον των παιδιών μας.

EL.TYPOS

 

 

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata