maniatis img

MANPRΣτο ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ και τον Τάκη Σαράντη

«Εφικτός ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές» :
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο στόχος της τρίτης θέσης στις εθνικές εκλογές για το ΠΑΣΟΚ και της τρίτης εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης, είναι απολύτως εφικτός. Οι πολίτες, με σωφροσύνη και ωριμότητα θα μας στηρίξουν ως τρίτο κόμμα και πανελλαδικά και εκεί που έχει τη δική του σημασία, στις τριεδρικές Περιφέρειες.

«Δεν μας απασχολεί η συμμετοχή κομματικών στελεχών στην νέα Κυβέρνηση» :
Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου να είμαστε στην επόμενη Κυβέρνηση και να συμμετέχουμε με κομματικά στελέχη. Μας είναι απολύτως αδιάφορο. Και μάλιστα το αποδείξαμε στην πράξη, όταν μετά τις εκλογές του 2012 για ένα χρόνο δεν είχαμε κανένα στέλεχός μας στην Κυβέρνηση που σχηματίστηκε, παρότι την στηρίζαμε. Στόχος μας ήταν και παραμένει, αυτές οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού των τελευταίων ετών να πιάσουν επιτέλους τόπο. Το 2015 είναι η χρόνια που χαράζει η ελπίδα για τη χώρα, με σταθερά βήματα ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτές τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων 50 ετών, αξίζει στον τόπο και σε όλους μας να αποφασίσουμε με ηρεμία και με καθαρό μυαλό.

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη – Είπαμε μόνο την Αλήθεια στους Έλληνες» :
Από το 2010 μέχρι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ λέει την ίδια, ξεκάθαρη αλήθεια. Και σας το λέω ως ένας άνθρωπος που συμμετείχε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του 2009-2012 και συνεχίζω να μετέχω στην ΚΟ 2012-2014. Η αλήθεια του ΠΑΣΟΚ είναι μια : ότι η χώρα έπρεπε να βγει από τη χρεοκοπία που μας παρέδωσε η ΝΔ το 2009. Γιατί η Ελλάδα ήταν μια χρεοκοπημένη χώρα, τυπικά δεν είχε χρεοκοπήσει. Θυμάστε, ότι όλοι μας πετροβολούσαν την περίοδο 2010-2012. Και η ΝΔ που αργότερα «ανένηψε» και η ΔΗΜΑΡ. Αλλά, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στο εθνικό μας καθήκον.
Είναι σκληρό και δύσκολο να λες την αλήθεια και κυρίως να την εφαρμόζεις. Όμως, παρά το γεγονός ότι ως παράταξη πληρώσαμε ένα τεράστιο τίμημα, πολιτικό και κοινωνικό, μπορούμε να κοιτάμε τον πολίτες στα μάτια. Και να τους λέμε, ότι εμείς που στα δύσκολα είπαμε αλήθειες, συνεχίζουμε και τώρα να λέμε ΑΛΗΘΕΙΑ.
Πιστεύω λοιπόν, ότι μόνο με το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση μπορεί να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας μέσα στην ευρωζώνη, αλλά και να αποφευχθεί ο εξευτελισμός της Δημοκρατίας, να πάρει δηλαδή την τρίτη εντολή η Χρυσή Αυγή και ο κ. Μιχαλολιάκος μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Για το ΠΟΤΑΜΙ :
Επειδή όλοι ζούμε στον ίδιο τόπο, θα μου επιτρέψετε να πως ότι δεν μπορώ να βάζω το ΠΑΣΟΚ στην ίδια μοίρα και αξιολόγηση με το ΠΟΤΑΜΙ για παράδειγμα, που μέχρι τώρα αντικειμενικά δεν υπήρχε, που στηρίζεται μόνο στον αρχηγό του και δεν έχει συλλογικά όργανα, που εντός του σχηματισμού του υπάρχουν άνθρωποι από ακραία νεοφιλελεύθεροι  έως αριστεροί διαφόρων τοποθετήσεων και δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία της ΔΗΜΑΡ, που μέσα σε ένα χρόνο από την ανάληψη ευθυνών εξαϋλώθηκε, είναι το παράδειγμα που πρέπει ακριβώς να αποφύγουμε σήμερα. Δικαιούμαι λοιπόν, απολύτως ήρεμα, αντικειμενικά, προσεκτικά και χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, να λέω ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ αποδείξαμε στα δύσκολα ότι είμαστε ικανοί να σηκώσουμε ευθύνες ιστορικές για τη χώρα και τον λαό.

Για την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης :
Θέλουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εάν χρειαστεί διακυβέρνησης της χώρας.
Η πρώτη μας επιλογή είναι να συμμετάσχουν στη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Θεοδωράκης και εμείς.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η δεύτερη πιθανότητα που πρέπει να εξεταστεί είναι ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης με, επίσης, σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διασφάλισης των κεκτημένων του ευρώ και της ευρωζώνης, μια Κυβέρνηση όμως που θα έχει σαφώς προοδευτικό πρόσημο.
Η ΝΔ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που υπηρετεί τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Εμείς ανήκουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Είναι  σαφές ότι υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες, παρότι σε διάφορες χώρες, όπως στη Γερμανία, στην Ελλάδα, την Ελβετία, τη Σουηδία και αλλού, υπάρχουν Κυβερνήσεις συνεργασίας και των δύο κομμάτων.

Ξεκάθαρο Πλαίσιο Αρχών για τη διακυβέρνηση της χώρας :
Ως ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα συμφωνήσουν σε ένα  Προγραμματικό πλαίσιο, που θα έχει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές :  
1.    Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αποκτούμε συναινέσεις στα προφανή και αυτονόητα.
2.    Η Ελλάδα παραμένει στο Ευρώ και στην Ευρωζώνη, με κάθε τρόπο.
3.    Η χώρα φεύγει  από το Μνημόνιο και περνά στην πιστωτική προληπτική γραμμή.
4.    Η Ελλάδα ασκεί προοδευτικές πολιτικές, που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ταυτόχρονα κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Εάν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας μας, πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να έρθουν άνθρωποι να επενδύσουν και πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Στον Ρ/Σ "Παραπολιτικά FM 90,1" και τον Νίκο Ευαγγελάτο

Για τους διεθνείς διαγωνισμούς Υδρογονανθράκων :
Ένιωσα κατάπληξη για το αδιανόητο της δήλωσης στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που τορπιλίζει την εθνική προσπάθεια για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Με πολλή ελαφρότητα συζητούμε για ένα σπουδαίο ζήτημα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά και σπουδαίο για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, όπου θα πάνε τα έσοδα από τους Υδρογονάνθρακες. Απέστειλα επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα για το θέμα. Στις 6 Φεβρουαρίου είναι μια κρίσιμη ημερομηνία, διότι περιμένουμε τις δεσμευτικές προσφορές για τους διαγωνισμούς που έχουμε προκηρύξει. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα τα ανατρέψουμε τώρα όλα, πολλώ δε μάλλον όταν έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες για συμμετοχή στο διαγωνισμό και κατάθεση προσφορών. Θέλω να πιστεύω ότι έως την Κυριακή των εκλογών, θα υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επόμενα 20-25 χρόνια θα εισρεύσουν μη αναμενόμενα έσοδα ύψους 150 δις ευρώ στο ασφαλιστικό της χώρας από τα έσοδα της εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Είναι αδιανόητο λοιπόν να διαγράψουμε αυτήν την παράμετρο, με μια μονοκοντυλιά, επειδή θέλουμε να καταφύγουμε σε μικροπολιτικές και μικροκομματικές κορόνες.
 
Η «εξίσωση» των εκλογών» :
Αυτή τη στιγμή, έχουμε να λύσουμε μια εξίσωση με τρεις σταθερές και μία μεταβλητή. Η μεταβλητή είναι το ποιος θα είναι τρίτο κόμμα, διότι είμαστε μαζί ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά και, τουλάχιστον δημοσκοπικά, έχει αποσαφηνιστεί ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Η δεύτερη σταθερά είναι ότι από τη Δευτέρα δεν θα συζητάμε πάλι για μονοκομματικές, αλλά για πολυκομματικές κυβερνήσεις, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες. Και η τρίτη σταθερά είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, κοντά στο 19%. Είναι άνθρωποι σοβαροί, που δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ λέμε κάτι πάρα πολύ απλό: θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Με κάθε τρόπο, η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να έχουμε ως εθνικό νόμισμα με κάθε τρόπο το ευρώ. Και επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην Ελλάδα της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, μετά το Μνημόνιο, στην Ελλάδα της θεσμικής ισοτιμίας.
Απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες. Το 5% προφανέστατα και δεν είναι αυτό που θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω, όμως, ότι και στις ευρωεκλογές μάς έδιναν 4% και πήγαμε στο διπλάσιο, στο 8%. Οι πολίτες, όμως, αναλογιζόμενοι μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών, ήρεμα και με προοδευτικό πρόσημο, ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή, θα επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ ως τρίτη δύναμη στη χώρα. Και είναι δίλημμα Δημοκρατίας ποιος θα πάρει την τρίτη έδρα στις τριεδρικές περιφέρειες.
 
Ανοικτό Συνέδριο μετά τις εκλογές :
Το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές, θα προχωρήσει σε ένα μεγάλο συνέδριο, θα πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις του και όλοι μαζί, ενωμένοι, θα διαμορφώσουμε μια νέα δομή, ένα νέο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα κελεύσματα των σημερινών καιρών. Ενωμένοι, όλοι μαζί!

Στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY και τον Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Όχι σε διπλή εκλογική αναμέτρηση :
Προσέγγισή μας είναι ο σχηματισμός μιας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας από όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θεωρούμε βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών και επιπλέον η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να είναι μια κυβέρνηση σαφέστατου ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με προοδευτικό πρόσημο, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη μετά Μνημόνιο εποχή.
Προοδευτικό πρόσημο σημαίνει μια Κυβέρνηση που θα κυβερνήσει μια χώρα μετά από τεσσεράμισι – πέντε χρόνια θυσιών, έχει βαθιά ανάγκη και η κοινωνία της και ο κάθε πολίτης χωριστά, αλλά και η πραγματική οικονομία να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, θα ενισχύουν το δίχτυ κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας και θα δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει τον δρόμο για μείωση του χρέους :
Η χώρα μας είχε δεσμευτεί και οι εταίροι μας αντίστοιχα είχαν δεσμευτεί ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ανοίγει και ο δρόμος για να μειωθεί το χρέος. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ένας «μυθικός αριθμός», έχει την αξία ότι πρώτον είμαστε σε ένα σημείο όπου ζούμε με αυτά που βγάζουμε – άρα δεν χρειαζόμαστε δανεικά για να ζήσουμε –  και δεύτερον ότι μπορεί να ξεκινήσει θεσμικά και οργανωμένα η συζήτηση για την πραγματική μείωση του χρέους της χώρας. Αυτό εγώ το θεωρώ μείζον θέμα.
 

Στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και την Πόπη Τσαπανίδου

«Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την παραμονή της χώρας στο Ευρώ» :
Δεν υπάρχουν ούτε 100 δις ευρώ που θα κόψει κάποια μαγική μηχανή όπως λέει η κυρία υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ εκ βορείου Ελλάδος, ούτε θα υπάρξει Grexit ούτε η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ όπως απειλεί η ΝΔ, διότι θα διασφαλίσουμε εμείς απολύτως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, δεν θα μας διώξει κανένας.

Η «στροφή» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ :
Σε αγαστή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μέχρι και το 2012, έφτασαν ακόμα και στο σημείο να κατεβάσουν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, από την εξέδρα της 28ης Οκτωβρίου, διότι όλοι ήταν αντιμνημονιακοί. Μετά τις εκλογές του 2012, ΔΗΜΑΡ και ΝΔ “είδαν το φως το αληθινό”. Και βέβαια η ΔΗΜΑΡ δεν άντεξε στα δύσκολα, εξαϋλώθηκε – λυπάμαι που το λέω – δεν άντεξε και αυτό θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν και για φαινόμενα της σημερινής εποχής.

Η Ελλάδα έτοιμη να αλλάξει σελίδα :
Σήμερα μπορούμε να κοιτάξουμε τους ανθρώπους και να πούμε : Η Ελλάδα πατά σε στέρεες βάσεις και προτείνει τώρα, το πρώτο εξάμηνο του 2015, την αλλαγή της σελίδας και να αρχίσουμε να φτιάχνουμε θέσεις εργασίας, να προσελκύουμε επενδύσεις και να αρχίσει να αλλάζει σελίδα η Ελλάδα. Εμείς αντέξαμε στα δύσκολα, σταθήκαμε όρθιοι με όλο το κόστος.

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

metarithmiseis patriotismosenergeia oriktos ploutosproklisi prasinis anaptixisgeografika sistimata