maniatis img

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα στον κ. Νικήτα Κακλαμάνη από τη Νέα Δημοκρατία, στην κα Νάντια Βαλαβάνη από το ΣΥΡΙΖΑ, στον κ. Γιάννη Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, στον κ. Σπύρο Λυκούδη από τη ΔΗΜΑΡ και στον κ. Κώστα Ζιώγα από το ΚΚΕ. Καλημέρα σε όλους. Να αρχίσουμε από τον κ. Μανιάτη που είδαμε με την τρόικα εχθές που τον επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Βενιζέλο η τρόικα, στο ΠΑΣΟΚ στα γραφεία σας έτσι; Τι έγινε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν τέσσερα, να σας πω πολύ συνοπτικά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ήσασταν οι δυο σας με τον κ. Βενιζέλο ή ήταν κι άλλοι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος εγώ, ο κ. Σαχινίδης κι άλλοι δύο συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.


Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και η τρόικα ήταν όλοι και οι τρεις απαρτία;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δέκα άτομα, οι τρεις οι γνωστοί συν κάποιοι εμπειρογνώμονες που δεν ήξερα τα ονόματά τους.
Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν τέσσερα, το πρώτο θέμα είναι το γνωστό ζήτημα του δημοσίου και της απομάκρυνσης των 2 χιλιάδων επίορκων που φαντάζομαι ότι θα το συζητήσουμε, το δεύτερο ζήτημα ήταν η ενοποιημένη Εθνικής και Eurobank και το τρίτο και τέταρτο ήταν θέματα που τα βάλαμε εμείς, όπου το τρίτο αφορούσε το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και πως μπορεί να προχωρήσει η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για τη βελτίωση της κατάστασης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το δε τέταρτο θέμα ίσως και το πρώτο θα μπορούσα να πω από πλευράς ουσίας είναι η μεγάλη πρόταση που έχουμε καταθέσει προκειμένου να δοθεί 1,3 δις για την πάταξη της ανεργίας με ανακατανομή πόρων που θα φύγουν από τα διαρθρωτικά ταμεία και θα πάνε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να υποθέσω ότι τα δύο πρώτα θέματα σας τα θέσανε εκείνοι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι τα δύο πρώτα θέματα ναι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το νόημα ήταν δηλαδή να σας..
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, να σας πω με δυο κουβέντες, έβαλαν το ζήτημα ότι είναι η πέμπτη φορά που συζητούμε το ζήτημα της απομάκρυνσης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και γενικά της αναδιοργάνωσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ότι μας κοροϊδεύετε ας πούμε, αυτό ήταν το πνεύμα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι ένα θέμα ότι είναι η πέμπτη φορά και δε βλέπουμε πρόοδο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το πνεύμα είναι ότι μας κοροϊδεύετε; Διότι λένε οι συνάδελφοι που κάνουν το ρεπορτάζ ότι έχουν έρθει με άλλες διαθέσεις αυτοί, διότι η συμπεριφορά τους δεν είναι και τόσο καλή και γεμάτη τακτ και ευγένεια.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι ήταν απόλυτοι και σας επαναλαμβάνω η φράση ότι «είναι η πέμπτη φορά και δεν βλέπουμε την πρόοδο που απαιτείται» ήταν απόλυτα σαφές ότι πρέπει να γίνει..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για τους επίορκους ή για τις απολύσεις γενικά που απαιτούν εκείνοι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δείτε, το ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ευρύτερα. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μοιραία η ύπαρξη και λειτουργία Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών  Συμβουλίων, η λήψη αποφάσεων και η απομάκρυνση των επίορκων, όπως επίσης είναι προφανές..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι όταν λέγανε πέμπτη φορά εννοούσαν τους επίορκους θέλω να πω ή γενικά τις απομακρύνσεις από το δημόσιο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όλες τις μεταβολές που σχετίζονται και με τα οργανωτικά του δημοσίου και με την απομάκρυνση..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τότε δε μιλάνε μόνο για τους επίορκους.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Συνολικά για όλο το ζήτημα της..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μιλάει μόνο για τους επίορκους..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πέντε φορές είπαμε να διώξετε και δε διώξατε δηλαδή είπαν αυτοί, όχι μόνο τους επίορκους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχει ένα νούμερο 20 χιλιάδες που απαιτούν αυτοί να διώξουμε, είναι έτσι ή δεν είναι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μέχρι το 2014 που απαιτείται η απομάκρυνση ανθρώπων..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπράβο σύμφωνοι, όταν σας λένε λοιπόν ότι είναι η πέμπτη φορά κύριοι που μας κοροϊδεύετε και δεν κάνετε τίποτα, μιλάνε για τους επίορκους; Γιατί εγώ δε θυμάμαι πέντε φορές να συζητάγαμε για επίορκους, για τους επίορκους συζητάμε ένα μήνα τώρα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας απάντησα προηγουμένως, αφορά και το ζήτημα των συγχωνεύσεων των οργανισμών και το ζήτημα των οργανογραμμάτων των Υπουργείων και το ζήτημα της απομάκρυνσης..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εσείς τι καταλάβατε δηλαδή, ότι είναι κοντά αυτή τη φορά σε συμφωνία ή είστε μακριά; Για να καταλάβω.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θεωρώ ότι είναι το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, δεν ξέρω πως θα καταλήξει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα υπάρξει και έκτη φορά λέτε ή στην πέμπτη θα μείνουμε και μετά θα τους διώξετε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μπορώ να σας πω την άποψη τη δική μας ως ΠΑΣΟΚ. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα έπρεπε να είχε λυθεί χθες. Δηλαδή αυτό που έπρεπε να κάνει η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δηλαδή την απομάκρυνση όσων έχουν καταδικαστεί, τη δρομολόγηση των διαδικασιών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, την απομάκρυνση επίσης ανθρώπων που έχουν..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, η επόμενη ερώτηση είναι: Είναι ευθύνη του κ. Μανιτάκη ή γενικώς;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι, εγώ θεωρώ ότι είναι μία συνολική ευθύνη μη εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και το συγκεκριμενοποιώ, των πολιτικών ηγεσιών των επιμέρους Υπουργείων που είναι υπεύθυνα για τα Πειθαρχικά Συμβούλια και πάντα βέβαια ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συντονίζει αυτή τη διαδικασία. Άρα είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του κ. Υπουργού του κ. Μανιτάκη, αλλά με μία πιο γρήγορη λειτουργία που πρέπει να υπάρχει σε επίπεδο Διοίκησης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να πάμε και στον κ. Κακλαμάνη, το θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, είπατε ότι σας βάλανε κι αυτό το θέμα, τι σας είπαν, δηλαδή τι απαίτησαν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δείτε, η πληροφόρηση από την πλευρά τους ήταν ότι είχαν εκφράσει επιφυλάξεις από την αρχή της συγκεκριμένης επιλογής. Εμείς θέσαμε με μεγάλη σαφήνεια την άποψη και ήταν απόλυτα ξεκάθαρο από μας ότι ζητούμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος με κορμό την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μπορεί να παίξει αυτό που όλοι ζητούμε, τον μοχλό για ύπαρξη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Για μας είναι πάρα πολύ ουσιαστικό να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι σεβαστό αυτό που είπατε και καλά κάνετε και το παλεύετε, αυτή τη στιγμή έχει ένα ενδιαφέρον τι λένε αυτοί όμως.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η απάντηση η δική τους και νομίζω ότι και ο Υπουργός Οικονομικών στις τελευταίες του δηλώσεις αργά το βράδυ είπε ότι «το ζήτημα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών δεν έχει τελειώσει, διότι απομένει να γίνει πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση κατά μόνας των δύο τραπεζών και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί»..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και μετά βλέπουμε. Όταν λέτε ότι είχαν απόλυτο ύφος, για να βγάλουμε και κανένα παρασκήνιο, σημαίνει ότι υπήρχαν και κάποιες στιγμές έντασης ας πούμε ή όχι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι καθόλου, ήταν μία συζήτηση σε ένα επίπεδο τεκμηρίωσης των επιχειρημάτων των δύο πλευρών, εγώ όμως επιτρέψτε μου γιατί καταλαβαίνω που θέλετε να το πάτε, εγώ θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι για μας το μείζον θέμα που θα έπρεπε να μπαίνει στον δημόσιο διάλογο είναι η ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος για την πάταξη της ανεργίας και την ύπαρξη του μεγάλου προγράμματος να..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό, μα το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό, εθνικό πρόβλημα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Κακλαμάνη, το αγκάθι λέει ο κ. Μανιάτης που ήταν και χθες στις διαπραγματεύσεις, το αγκάθι είναι το θέμα του δημοσίου, ας το πω έτσι, οι αναδιαρθρώσεις και οι απομακρύνσεις, εσείς λέτε επίορκων, εγώ λέω ότι η τρόικα απαιτεί..
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και μη ικανών στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και μη ικανών, πήγαμε και στο μη ικανών τώρα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι δείτε, υπάρχουν άνθρωποι..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, η τρόικα απαιτεί απολύσεις κ. Μανιάτη, γιατί δεν το λέτε καθαρά όλοι σας;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μα με συγχωρείτε, να σας εξηγήσω. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δηλώσει στις υπηρεσίες τους ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους λόγω ιατρικών προβλημάτων. Αυτοί είναι πάνω από 3-4 χιλιάδες άνθρωποι και το γνωρίζουμε αυτό το πράγμα. Δε θα πρέπει γι΄ αυτούς να αποφασίσει;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ωραία, τι θα γίνει με αυτούς, θα απολυθούν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κανείς δε μιλάει για απόλυση, μιλάει για απομάκρυνση από την υπηρεσία..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή θα είναι ικανοί να κάνουν τίποτα άλλο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και μπορούν να πάνε στη σύνταξή τους. Μα, δεν είναι σαφές ότι πρέπει να λειτουργήσει ο νόμος να εφαρμοστούν οι νόμοι και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι, θα διώξουν τώρα και όσους δηλώνουν άρρωστοι; Δεν πρέπει να είναι το κριτήριο αυτό.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρέπει να εφαρμοστεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, εμείς αυτό λέμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συγνώμη, αν πονάει του αλλουνού η μέση του κι έχει φέρει ένα χαρτί ότι δύο μήνες δεν μπορεί να δουλέψει, θα πάει στη σύνταξη; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι βέβαια, μιλούμε για ανθρώπους που με βάση δικές τους δηλώσεις..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παραμένουν στο δημόσιο χρόνια, άπειρα χρόνια χωρίς να μπορούν να δουλέψουν;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Με βάση δικές τους δηλώσεις έχουν πει ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα εγώ κ. Μανιάτη καταλαβαίνω το εξής: Η τρόικα βάζει ότι πρέπει να φύγουν κάνα δυο χιλιάδες περίπου που θεωρούνται αυτοί ότι είναι επίορκοι..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι δύο, είκοσι είπε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Περίμενε, που αυτοί υποτίθεται ότι θα αντικατασταθούν με το ένα προς ένα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έτσι αυτό είναι το επόμενο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και θα φύγουν κι άλλοι 10-12 χιλιάδες δεν ξέρω πόσοι είναι οι οποίοι θα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, αυτό δεν είναι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Ακούστε, πρέπει να συγκροτηθούν τα Πειθαρχικά να αποφασίσουν γι΄ αυτούς τους δύο χιλιάδες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα τα Πειθαρχικά θα ασχοληθούν με τους επίορκους. Εδώ λέμε δε φτάνουν οι επίορκοι, δυο χιλιάδες είναι όλοι κι όλοι.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Από τους δύο χιλιάδες δεν είναι βέβαιο ότι θα φύγουν και οι δύο χιλιάδες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει κ. Μανιάτη, μετά λέω δε ζητάνε κι άλλες απολύσεις οι τροικανοί;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ζητούν να υπάρξει κινητικότητα, έτσι ώστε να δούμε που υπάρχουν κενά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ή της συγχώνευσης και του κλεισίματος, δεν είναι θέμα υπηρεσιακών.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δείτε, αυτή τη στιγμή ένα δεύτερο ζήτημα στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε είναι ότι πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει σωστό και όσοι αποδειχτούν ανίκανοι ας πούμε.. Κύριε Κακλαμάνη το αγκάθι είναι αυτό, τι λέτε εσείς;
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα στο Χρηματιστήριο δεν εμποδίζει κανείς τον κ. Καμπουράκη άμα έχει λεφτά να προβλέψει τι γίνεται να αγοράσει και να πουλήσει.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Οικονομέα εγώ δεν είπα ότι έχει γίνει ποινικό αδίκημα, αλλά έχει σημασία να μάθουμε γιατί εδώ ακούγονται διάφορα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν γίνονται τεράστια νούμερα έχει κάποια σημασία, το έχετε εντοπίσει κι εσείς κ. Μανιάτη από ότι καταλαβαίνω αυτό.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως αυτό είπα, εγώ δεν είπα ότι έχει γίνει ποινικό αδίκημα, δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν καταλαβαίνω από τις γκριμάτσες σας κι εσείς το έχετε εντοπίσει το πρόβλημα που λέει ο κ. Κακλαμάνης.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μα το εντόπισε ο κάθε Έλληνας πολίτης, υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν έχει ξαναγίνει αυτό.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ:
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς αυτό έγινε απόλυτα σαφές από την πλευρά μας, ότι υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχει νόμος και υπάρχουν και ελληνικά δικαστήρια κι αυτό είναι απόλυτα σαφές.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το ξέρουν κι αυτοί και δεν τους νοιάζει. Κύριε Ζιώγα;
Κ. ΖΙΩΓΑΣ:
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Υπάρχει και το χθεσινό άρθρο του Spiegel που λέει ότι "επειδή υπάρχει υστέρηση εσόδων στην Ελλάδα, αν αυτό συνεχιστεί έρχεται κούρεμα καταθέσεων". Αυτό είναι λαγός και είναι εκβιασμός πρώτου μεγέθους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά ξέρετε, πρέπει να επιλέξουν οι πολιτικές δυνάμεις..
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το ζήτημα των καταθέσεων και του τραπεζικού συστήματος της σταθερότητας της οικονομίας..
Κ. ΖΙΩΓΑΣ: Κύριε Μανιάτη εσείς αποκλείετε, γιατί αυτό είναι, την ιδιωτική συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Γιατί αυτό είναι επί της ουσίας η ιδιωτική συμμετοχή…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες.
Κ. ΖΙΩΓΑΣ: Ετε με κούρεμα των καταθέσεων είτε με κούρεμα των ομολόγων και ξέρετε τώρα μπορεί να έχει κάποιος ένα ομόλογο που είναι 50-60 χιλιάδες ευρώ δεν ανήκει στην αστική τάξη.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Κ. ΖΙΩΓΑΣ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:
Κ. ΖΙΩΓΑΣ:
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:
Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:

Pin It

Βιβλία Γιάννη Μανιάτη

ΒΟΟΚ Maniatis dianeosis metarithmiseis patriotismos energeia oriktos ploutos proklisi prasinis anaptixis geografika sistimata